ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:764/937)

Sernik korzenny z kajmakiem 221

Mija kolejny rok pracy, ten był dla mnie pracowity, ale to nie znaczy, że nie mógłby być bardziej.  Każdy kończący się rok to czas relekcji

Słodki Kompromis
Schab parzony 10 min 311

Mimo, że modny był jakieś 2 lata temu, Mieszam wtedy jeszcze nie istniał i schab ma swoją premierę na blogu dopiero teraz Schab z przepisu wychodzi kruchy, w żadnym razie nie mdły. Jest też jak dla mnie mocno mięsny, że tak powiem i ta „mięsność” nie musi każdemu odpowiadać. Co jest dobrego w tak przygotowanym schabie? Do kanapek(...)Pozostawiamy mięso do ostygnięcia w wywarze. Ja wyjmuję je kolejnego dnia. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/schab-parzony-10-min/ MieszamWGarnku   Artykuł Schab parzony 10 min pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Kruche ciasteczka z dżemem 419

Kruche, smaczne a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu ciasteczka na każdą okazję Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding(...)łyżki kwaśnej śmietany 2 spore łyżki suchego maku, nie mielonego 2 łyżeczki cukru waniliowego Marmolada lub dżem u mnie ulubiony domowy dżem morelowy Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować niezbyt cienko. Wzdłuż brzegu wyłożyć dżem. Ciasto zawinąć w rulonik na dwa razy, odciąć od pozostałego ciasta, lekko docisnąć.         Zwinięte ciasto

W garach u Gosi
PIECZONE PĄCZKI - mniej kalorii na tłusty czwartek. Wersja tradycyjna i bezglutenowa. Przepis nr II - z drożdży świeżych 207

wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, porcjami wałkować delikatnie na oprószonej mąką stolnicy na grubość palca i wycinać placki. Na środek każdego placka nakładać po łyżeczce marmolady i formować pączki, łączeniem ciasta układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni bez wiatraka góra dół. Pieczone polukrować. WERSJA BEZGLUTENOWA Robi się ją w identyczny sposób(...)tolerują smażonego (albo samego tłuszczu). Czy smak się różni? Odrobinę tak. Tutaj leży bliżej pączków, ale wciąż niezbyt daleko bułeczek. No, bezglutenowe może po środku (są twardsze, bardziej kruche i łatwo je "przeciągnąć" w piekarniku, więc uwaga). Mniej zapychają, więc zjada się ich więcej. Szczerze mówiąc, ja wolę pieczone. Być może i dlatego, że takich w sklepie nie kupimy :)) SPRÓBUJ

Wypisz Wymaluj
Beza włoska z bitą śmietaną i owocami 253

Do tej pory robiłam bezy klasyczne ubijając białko ze szczyptą soli, z cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej, takie bezy wychodzą mi zawsze a Piotrek je uwielbia.Te

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Faworki czyli chrusty 178

Tradycyjne polskie smażone ciasteczka, obowiązkowe w Tłusty Czwartek. Wszyscy chyba je znają, ja natomiast nie znam osoby, która by ich nie lubiła. Bo jak można nie lubić tak kruchych, rozpływających się w ustach ciastek, tak bardzo wpisanych w polskie obyczaje? Odkąd pamiętam przepadałam za nimi, a w naszym domu rodzinnym gościły bardzo często i odkąd pamiętam robiłam je z Mamą(...)spirytus, kefir i śmietankę, dodajemy masło i ubite jajka. Wszystko wyrabiamy na gładką, elastyczną masę. W razie potrzeby dodajemy stopniowo mąkę (powinno się wrobić jeszcze ok. 80 -100 g). Ciasto powinno być bardzo przyjemne w dotyku (gładziutkie i miękkie), nie kleić się do rąk ani do miski. Resztę mąki pozostawiamy do podsypywania. 3. Wyrobione ciasto kładziemy na stolnicy, a stolnicę

Kuchnia Prezydentowej
Shanklish - ser suszony na słońcu 268

Shanklish to ser dość trudny do wykonania w polskim klimacie, jednak bez problemu można go przygotować latem. Można też obsuszyć shanklish w lodówce, chociaż w tradycyjnych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czekolada Raw z konopią i kakao / cynamonem - Pana Chocolate 160

Czy Wy również macie ochotę na recenzję czekolady? My baardzo, ponieważ te poniższe tabliczki wspominamy z utęsknieniem i kapiącą ślinką 😜 Obie czekolady można nabyć w sklepie

Candy Pandas
Sernik pierniczkowy nie tylko na Święta 201

masa serowa w kontraście z kwaśną żurawiną i chrupiącą, pierniczkową kruszonką nie pozwoliła zbyt szybko oderwać się od talerzyków... W pewnym momencie nawet zaczęłam żałować, że nie przygotowałam tego ciasta w większej formie! Bo co to te osiemnaście centymetrów dla całej bandy łakomczuchów...? Sernik z tonką, żurawiną i pierniczkową kruszonką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód(...)lodówce przez noc. Smacznego! Wiem, że już po Świętach, ale taki sernik idealnie sprawdzi się w styczniu, gdy puszki ciągle pełne są niezjedzonych pierniczków. Nadadzą się tu każde kruche, bez nadzienia i polewy. Ja użyłam czekoladowych, ale jeśli macie inne, nie bójcie się eksperymentować. Z pewnością będzie pysznie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Faworkowe ciastka cytrynowe czyli kruche, smażone ciastka 456

Uwielbiam zapach i smak cytryn. Kwaśny, ale orzeźwiający. Ponieważ wiele jest już przepisów na faworki postanowiłam zrobić coś odmiennego. Tak, tak to bomba kaloryczna, ale w

Niebieski kubek z kawa
Kurczak Zagrodowy - co z ciebie za typ 168

Kurczak jaki jest, każdy widzi - chciałoby się powiedzieć parafrazując słowa Benedykta Chmielowskiego. I jest to w 100% prawda - kurczaki widzimy niemal na każdym stoisku z mięsem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasteczka kruche 209

dało się mnie odspawać od tacy z ciastkami, Olivki i Amelki zresztą też nie. Amelka oczywiście musiała sprawdzić czy kruche ciasteczka są na prawdę kruche... (Chyba przy Amelce zatrudnimy kurę w domu na pół etatu - jajka będą przy okazji... )      Chyba muszę wzmocnić swoją siłę woli i być bardziej asertywny w stosunku do ilości spożywanych węglowodanowych posiłków przez(...)proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, olej kokosowy, śmietanę i dużym nożem wszystko razem siekamy. Następnie szybko rękami łączymy składniki (ma powstać plastyczne ciasto, jeśli uznamy, że jest zbyt twarde to możemy dodać jeszcze trochę śmietany) i wkładamy do lodówki na godzinę aby się schłodziło. Po wyjęciu ciasto dzielimy na 3 części i każdą

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pepparkakor - szwedzkie pierniczki 206

Pepparkakor - szwedzkie pierniczki Kolejna świąteczna propozycja, tym razem ze Szwecji. Cieniutkie, kruche pierniczki pepparkakor, o charakterystycznym ostrym smaku przypraw korzennych. Są zupełnie inne od naszych tradycyjnych pierniczków, ale równie pyszne. Zbierałam się do ich przygotowania dość długo, w końcu spróbowałam w dwa lata temu. Zrobiłam wszystko według wskazówek Liski i... wyszła klapa. Ciasteczka były prawie czarne i całkowicie przytłoczone smakiem(...)mąkę z przyprawami, sól i proszek do pieczenia. Na środku zrobić wgłębienie, wbić jajo i dodać przestudzoną masę. Zagniatać za pomocą miksera z końcówką- hakiem. Można także ręcznie, ale ciasto jest na początku bardzo klejące. Z zagniecionego ciasta uformować kulę. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, aby się to udało, dodać nieco mąki. Kulę przykryć folią i schłodzić w lodówce przez

Pełny talerz
Kruche pierniczki bezglutenowe 181

miękkie i kruche zaraz po upieczeniu, więc nie trzeba czekać tygodniami na możliwość ich schrupania.  Mają świetny, aromatyczny smak przypraw i miodu.  Można je zrobić w wersji z bakaliami lub bez.  Wykonanie zajmuje trochę czasu ale najlepsza zabawa jest z dekorowaniem. Można zaangażować małe rączki, które mają całą kupę zabawy:-) Składniki: 1 margaryna/ masło 1/2 litra miodu(...)niejako urośnie. Tak właśnie ma być:-) Następnie dodać mąki. Można dodawać partiami i mieszać. Jeśli ilość mąki okaże się za mała można jeszcze dosypać mąki kukurydzianej. Należy uzyskać ciasto na tyle gęste, żeby dało się go rozwałkować.  Jeśli chcemy dodać bakalie to należy je dodać razem z mąkami. Ale jeśli chcemy mieć równiutkie i gładkie ciasteczka możemy sobie darować

Ze smakiem bez glutenu

Proponowane wyszukiwania