ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:773/937)

Miękkie pierniczki 388

moim domu nie było tradycji pieczenia pierniczków na Święta. Moja Mama i Babcia robiły ciasteczka z kleiku ryżowego, czasem szyszki, bajaderki i kruche ciasteczka z maszynki. Z chwilą, gdy po raz pierwszy – przy asyście mojego dziecka – upiekłam swoje pierwsze pierniczki, poczułam,że mnie to wciągnie… i tak też się stało. Myślę, że pieczenie, a potem dekorowanie pierniczków(...)oraz miód – rozpuszczamy na niewielkim (!) ogniu aż do całkowitego połączenia się składników. Studzimy. Następnie łączymy z sypkimi składnikami. Dodajemy jajka i zagniatamy. Stolnicę delikatnie podsypujemy mąką. Partiami wałkujemy ciasto na grubość około 5 mm. Wycinamy kształty. Delikatnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni na około 8 minut

Smaki Na Talerzu
Całuski 230

ciasta wałeczki o średnicy 3-4 cm, a następnie kroimy je na równe, 1-2 cm kawałki. Natłuszczonymi masłem dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pieczenie: Gotowe porcje ciasta układamy na blasze w klikucentymetrowych odstępach. (W oryginalnym przepisie ciasteczka pieczono na blachach wysmarowanych pszczelim woskiem, ale jeśli go nie mamy, możemy blachę wyłożyć papierem do pieczenia.) Pieczemy(...)hermetycznym opakowaniu można je przechowywać nawet do dwóch lat, ponieważ nie zawierają tłuszczu. Ja jednak na pewno tego nie przetestuję, są pyszne i znikają bardzo szybko :) Całuski to kruche i dość twarde ciasteczka, które rozpływają się w ustach (dosłownie i w przenośni!), jednak bardzo szybko zmieniają swoją konsystencję. Dlatego polecam od razu po ostudzeniu pakować je do szczelnych pojemników

Ratunku obiad
Świąteczny dylemat – sernik na święta? 133

mniejsze ale dwa. Sernik to typowe świąteczne ciasto. Kiedyś nie przepadałam za sernikiem ale teraz, kiedy w końcu doszłam do wniosku jaki sernik smakuje mi najbardziej bardzo lubię to ciasto. Lubię serniki nieco wyszukane z owocowym musem i domową frużeliną. Przygotowuję takie serniki z różnymi owocami. Na Boże Narodzenie wybieram świeżą żurawinę lub czerwoną borówkę. To takie typowe świąteczne owoce(...)piec torta na święta to ten sernik Wam go zastąpi. Pamiętacie tradycyjny sernik świąteczny z rodzynkami , posypany cukrem pudrem. Jest to prosty sernik mocno waniliowy i puszysty. Sernik bez kruchego spodu. Wystarczy zmiksować masę serową, wylać do formy i upiec. Jaki sernik na święta wybieracie? The post Świąteczny dylemat – sernik na święta? appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Bryndza 217

zostawia w cieple, aby leżakował przez około 2 tygodnie. W tym czasie dochodzi do dojrzewania pod wpływem enzymów wydzielanych przez pleśń Oidium lactis. Bryndza ma kolor biały. Zazwyczaj jest krucha lub ma konsystencję od miękkiej do twardej. Dość pikantna i kwaskowata, ze słonym posmakiem. Występuje w kilku odmianach: bryndza pochodzenia z mieszanek mleka owczego i krowiego, a także z dodatkami(...)którą znają tylko producenci z tego regionu. Warto wiedzieć, że podczas produkcji uważa się, żeby w masie nie było grudek, dlatego ser kruszy się rękoma, a następnie wyrabia jak ciasto. Masa jest kilkakrotnie solona i za każdym razem jest próbowana, w celu sprawdzenia, czy jest już dość słona. Serową masę ubija się pięściami i przykrywa pokrywką na wierzch, której kładzie

Gotuję Testuję
Marmurkowe ciasteczka do kawy 205

Co prawda ciasteczka robiłam w tamtym roku, ale nie wiem czemu nie dodałam przepisu :)  Mam nadzieję, że teraz ustalając świąteczne menu skorzystacie z tego pomysłu

Kuchnia w czekoladzie
Pomarańczowe ciasteczka z galaretką 1262

  Ciasteczka z galaretką, to ciekawa alternatywa dla ciastek przekładanych dżemem. Możecie zrobić je w kilku kolorach, używając wielobarwnych galaretek.Składniki ( na około 35 ciastek )* 250

kolorowotorcikowo
Shortbread - tradycyjne szkockie ciasteczka 155

Być w Szkocji i nie zjeść tradycyjnych szkockich ciasteczek Shortbread? To jest niemożliwe. Kruche i o charakterystycznym maślanym smaku shortbread pochodzą ze Szkocji i są jej wizytówką, aczkolwiek są popularne na całych Wyspach Brytyjskich - w roku 2006 shortbread zostały wybrane na wizytówkę Wielkiej Brytanii w Café Europe podczas austriackiej prezydencji Unii Europejskiej.Zazwyczaj wypieka się je w trzech kształtach: dużego, okrągłego(...)pszennej typu 450120 g cukru pudru230 g miękiego masła1/4 łyżeczki soliPrzygotowanie: Przesiej do miski mąkę, dodaj cukier puder i sól. Dokładnie wymieszaj składniki.Dodaj rozdrobnione na kawałki masło. Wyrób ciasto rękoma, aż do połączenia się składników.Przełóż ciasto na natłuszczoną blachę. Rozwałkuj je na grubość około 1 - 1,5 cm. Świetnie się nadają do rozwałkowywania dwie listewki odpowiedniej grubości. Kładę

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasteczka Renifery 168

Ciasteczka renifery to jedna z najprostszych, a przy tym bardzo efektowana świąteczna cukiernicza propozycja. Jako bazę wykorzystałam przepis na kruche ciasteczka maślane, które zawsze piekła moja babcia. Możecie upiec je z dużym wyprzedzeniem, bo dobrze znoszą przechowywanie. Po upieczeniu ciasteczka należy ostudzić i przełożyć do zamykanego słoika lub puszki, tam mogą czekać nawet kilka tygodni. Ciasteczka renifery mogą być super(...)łyżka tłustej śmietany 3 jajka + cytryna, cukier puder, Lentilki lub M&Msy , czekolada lub polewa czekoladowa Jak zrobić ciasteczka renifery?     Z opakowania wybieramy czerwone cukierki. Ciasto przygotowujemy według przepisu . Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej

Ciastkozercy
CIASTECZKA CYTRYNOWE Z KRUSZONKĄ 179

Nigdy dotąd nie piekłam ciastek z kruszonką. Ale, że od drożdżówki zostało mi jej dość sporo postanowiłam wykorzystać ją do pysznych, kruchych cytrynowych ciasteczek. To jeden z lepszych przepisów na ciastka z wykorzystaniem tylko i wyłącznie mąki krupczatki. Ciasteczka rozpływają sie w ustach, nie są mocno słodkie (łasuchom proponuję po wierzchu posypać je dodatkowo cukrem waniliowym) i wytrzymują nie zmienione(...)puder, cukier waniliowy, żółtka, skórkę cytrynową  oraz śmietanę. Szybko siekamy nożem i następnie zagniatamy  i owijamy folią. Wkładamy na 2-3 godz. do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto poprzedniego dnia wieczorem, i trzymałam w lodówce do następnego dnia. Po tym czasie stolnicę oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy ciasteczka dowolnymi foremkami. Każde

Walijskie Pichcenie
Andrzejkowe wróżenie z ... ciastek :) Czyli Chińskie Ciasteczka z Wróżbą. 189

Z okazji zbliżających się Andrzejek postanowiłam przygotować chińskie ciasteczka z wróżbą. Przepis na nie znalazłam u Book Me a Cookie. Co z tego wyszło zobaczcie sami

Miksturownik
Gnocchci z pesto z rukoli i natki pietruszki 141

Dzień dobry :-) Mam nadzieję, że lubicie gnocchi i pesto. My pesto uwielbiamy, ja jem go samo łyżeczką, jestem jego wielką fanką. Lubię z suszonych pomidorów i

kruche babeczki
Versatile Blogger Award - moje nominacje 168

mnie coś przyjemnego i miłego... dziewczyny nominowały mnie do Versatile Blogger Award:) Za miłą niespodziankę dziękuję beti - Kruche babeczki i Joli  - ABC Mojej Kuchni. Tak się składa, że obie dziewczyny są moimi krajankami, co mnie cieszy podwójnie:) Jeszcze raz Wam Kochane bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam:)   Poniżej zasady zabawy: nominować 15 blogów,  które Twoim zdaniem(...)Lubię pieczenie;; 2. Mam dwa zawody i nie jestem pewna, który z nich bardziej mnie pociąga; 3. Uwielbiam upały; 4. Kocham podróże; 5. Nie przepadam za czekoladowymi ciastami; 6. Mam psa i... kury, hehe...; 7. Uwielbiam Filipka i Roberta

In my kitchen
Przepis na Croissanty (do wykorzystanie także przy Rogalach Marcińskich). 363

Croissanty , francuskie rogaliki o maślanym  smaku i kruchej, ale miękkiej strukturze, chodziły za mną od bardzo, bardzo dawna. Idealne do kawy latte, czy szklanki ciepłego mleka z cynamonem - albo jeszcze lepiej latte z cynamonem . Ten wypiek jest tak popularny w Paryżu, jak w Poznaniu Rogale Świętomarcińskie na 11 listopada. Przechodząc uliczkami można na każdym kroku spotkać siedzących przy(...)Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić, by lekko napęczniały.  Na stolnicę wsypać mąkę, cukier puder oraz sól. Na środku zrobić wgłębienie i wlać rozczyn. Szybko, koniuszkami palców zagnieść ciasto. Następnie odłożyć je na godzinę, przykrywając je, by nie obeschło.  Wyjąć z naczynia, przerobić, by odgazować, zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut.  Schłodzone ciasto

Poezja Smaków - blog kulinarny
Z okazji narodzin - ciasteczka 161

słodkie minki i rączki, uporczywie zaciskające się w piąstki; sama rozkosz.  Małe dzieci są cudowne! Bardziej dla jej rodziców, niż dla niej samej, przygotowałam ciasteczka. Niby takie zwykłe, kruche, ale jednak zupełnie wyjątkowe za sprawą dekoracji z lukru królewskiego. I owszem - to zabawa na długie, wieczorne godziny (niepolecana, gdy następnego dnia trzeba wstać o czwartej nad ranem), ale warto(...)barwnik spożywczy w paście odrobina wody Cukier puder i mąkę przesiać, dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Dodać jajko i żółtko, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać foremkami koła i serca. Ciastka układać na blasze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowe paluszki serowe na słono z cebulką i na ostro z chili 179

łyżeczki soli zamiast szczypty i więcej pikantnych przypraw do tej ostrej wersji. A tę cebulkową polecam upiec w formie krakersów, bo ten smak najbardziej przypominają! Są też nieco bardziej kruche niż te ostre, pewnie za sprawą większej ilości tłuszczu. Za to wszystko długo zachowują świeżość i kruchość. Ba, mąż mi dziś powiedział, że z każdym dniem są coraz lepsze(...)Przygotowanie: Śmietanę wymieszaj porządnie w misce z majonezem lub masłem i z jajkiem. Wsyp mąkę, szczyptę soli, pieprzu i papryki słodkiej oraz ser żółty i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto do całkowitego połączenia składników. Możesz to zrobić ręcznie lub w malakserze. Podziel ciasto na pół. Do jednej części dodaj usmażoną cebulkę, cukier i 1-2 łyżki mąki. Możesz tez dodać

Anioszek w kuchni

Proponowane wyszukiwania