ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:767/937)

Szarlotka sypana 163

jednakowo nawilżone. Ciasto po schłodzeniu dobrze się kroi nożem z ząbkami, gdyż ma chrupiący wierzch. Szarlotka jest niezbyt słodka i mocno jabłkowa. Mam nadzieję, że tak jak ja lubicie ciasta z jabłkami. Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 75 minut Składniki na szarlotkę sypaną: (forma rozpinana o średnicy 26 cm) szklanka kaszy manny szklanka mąki pszennej szklanka drobnego cukru łyżeczka proszku(...)papierem lub folią aluminiową. Podawać po wystudzeniu lub całkowitym schłodzeniu w lodówce. Według mnie lepsza jest schłodzona, gdyż ma bardziej chrupiący wierzch i intensywniejszy smak pieczonych jabłek. Zobacz również: krucha szarlotka z krupczatki

Kuchcik gotuje
Grudniowe wyzwanie blogerek - ciasteczka na choinkę 238

Kiedy tylko Marta zaproponowała mi wspólne pierniczenie, zgodziłam się bez chwili wahania. Pieczenie ciasteczek to ogromna frajda, szczególnie w dobrym towarzystwie. Wybrałam herbaciane pierniczki z bloga Ciastkarnia na kruchym spodzie, bo zaciekawił mnie właśnie dodatek herbaty. Okazało się, że w smaku jej nie czuć - choć zaparzyłam prawdziwą siekierę. Domowa przyprawa do piernika zdecydowanie zdominowała smak tych ciasteczek(...)łyżeczki białego octu winnegoMiód z masłem rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao, przyprawą do piernika i sodą. Wlać herbatę, miód z masłęm, wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać dowolne kształty. Piec w 180 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
KRUCHE CIASTECZKA Z LUKREM 170

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Dziś zapraszam na kruche ciasteczka z  lukrem i syropem malinowym w odsłonie Halloween’owej. Proste, smaczne i bardzo efektowne :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)syrop malinowy lub jakikolwiek inny o czerwonym kolorze Wykonanie: wszystkie składniki czyli mąkę, cukier puder, sól, masło, jajko, żółtko i wanilię umieszczamy w misce i szybko zagniatamy na gładkie ciasto, które następnie owijamy folią i wkładamy do   lodówce na 30 minut po schłodzeniu dzielimy ciasto na części i rozwałkowujemy je na stolnicy posypanej mąką na grubość około 3mm, wykrawamy

Słodkie zapomnienie
Kruchość i pestki. 205

spodach kruchych tart, o cudownym dźwięku rozgryzania kruchych ciasteczek, ani o maślanym uroku kruszonki.  Dla mnie kruchość oznacza chrupanie i gdybym miała teraz napisać moją najprostszą definicję czegoś kruchego, podałabym taki wzór: CUKIER + WODA = KARMEL Uwielbiam karmel. Po bezach, to druga rzecz w kuchni, do której mam absolutną słabość. Dam się w ciemno namówić na każdy przepis, jeśli tylko(...)sposób nadal popularny w wielu cukierniach "zwiędnięty" wafelek;) Jeśli rozpiera Was nadmiar energii możecie ją wykorzystać do pokruszenia karmelu tłuczkiem, powstanie w ten sposób dyniowy krokant, idealny dodatek do ciast i kremów, a nawet do wspomnianych wyżej lodów karmelowych, których kluczowym składnikiem jest właśnie krokant. Ta wariacja na temat sezamków to moja propozycja do Festiwalu Dyni ogłoszonego przez Beę . Domyślam

KUCHARNIA
Letni sernik na zimno z owocami. I wakacje! 212

Wakacje, znowu są wakacje, na pewno mam rację, wakacje znowu są! Pamiętacie jeszcze tę słynną kiedyś piosenkę kabaretu OT.TO? Gdy jeszcze chodziłam do szkoły, każdy nucił

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche ciasteczka (dla Świętego Mikołaja) 198

U mnie nigdy nie zostawiało się ciasteczek ani innych przekąsek dla Mikołaja ponieważ Mikołaj zwykle dzwonił i zostawiał prezenty przed drzwiami. Mojemu synkowi natomiast Mikołaj przynosi

Mama Gotuje
Puszysty sernik waniliowy 157

Ostatnio dosyć słodko na blogu a to jeszcze nie koniec. Dzisiaj zostawia Wam przepis na pyszny sernik a już niebawem pojawią się babeczki, takie w sam

My simple kitchen
Wołowina z grilla 198

Dla wielu z nas majówka, to zarazem początek sezonu grillowego. Wreszcie chwila wytchnienia od codziennych obowiązków, możliwość biesiadowania w gronie przyjaciół i delektowania się samodzielnie upieczonymi

Cztery Fajery
Kiedy piekarnik do zabudowy to dobre rozwiązanie? 164

Kiedy piekarnik do zabudowy to dobre rozwiązanie? Choć zdarzają się takie przypadki, to jednak trudno wyobrazić sobie w pełni wyposażoną kuchnię bez piekarnika. To jeden z

kruche babeczki
CHRUPIĄCE CIASTECZKA OWSIANE Z ORZECHAMI I CZEKOLADĄ, PEŁNOZIARNISTE- NAJLEPSZE 188

   Kolejne pyszne ciasteczka owsiane, tym razem z dodatkiem pełnoziarnistej mąki, mnóstwem orzechów i czekolady. Bez dodatku cukru lub w wersji z cukrem trzcinowym. To

Smaczne Zdrowe
33. Zapach róży, czyli drożdżowe kruche rogaliki z nadzieniem. 238

Dzień dobry! Mimo, że jest bardzo pochmurno, humory nadzwyczaj nam dopisują. A jak u Was? Dla niepocieszonych pogodą, lub dla tych, którzy chcą świętować dobry nastrój

Symfonia Smaków
Ciasteczka sezamowe 206

bloga Moje Wypieki . Zmodyfikowałam go lekko pod siebie. Zawsze, gdy robię pierś z kurczaka w sezamie, zostaje mi spora część paczki i postanowiłam coś z tym zrobić. Ciasteczka są kruche i pyszne, a także mega banalne. Dedykuję je koleżance z uczelni – Magdzie M., która twórczo kusiła sezamkami przed zajęciami. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)cukrem waniliowym. W trakcie ucierania dodać jajko. W oddzielnej misce połączyć ze sobą suche składniki: mąkę, sezam, sól, cynamon, proszek do pieczenia. Następnie suche składniki stopniowo dodawać do ciasta. Masę wstawić na 30-40 minut do lodówki. Formułować kulki ok. 3 cm, spłaszczyć. Układać dość luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temp

Fabryka pomysłów
Makowiec japoński, czyli... makowiec z jabłkami na migdałowym spodzie 247

wielu z Was jadło taki makowiec, ale czy piekliście go? Ja jadłam. Kilka razy, ale... sama jeszcze nie piekłam. Jadłam różne rodzaje. Pieczone bez spodu, sama masa makowa, na kruchym spodzie, z dużą ilością bakalii... Dzisiaj przed Wami moja wersja makowca, który upiekłam na spodzie z mielonych migdałów. Dzięki temu makowiec zyskał na smaku, a środek wypełniłam masą makową(...)dodałam żółtko. Mieszałam do czasu, aż masa osiągnęła postać drobnej kruszonki. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Blaszkę (o wymiarach 25x36 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam kruszonkę migdałową. Ciasto wyłożyłam na dnie foremki, dobrze uklepałam i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 15 – 20 minut, aż się lekko zarumieniło. Wyjęłam z piekarnika i wystudziłam. Czas na zrobienie masy makowej

Kuchnia u Krysi
Bułki tygrysie 841

prędzej czy później muszę je zrobić. Bułki tygrysie (ang. Tiger Rolls albo Duch Crunch Rolls w USA, zaś w Holandii nazywane Tijgerbollen) to bułki pszenne z charakterystyczną, popękaną i kruchą skórką. Spękana skórka powstaje dzięki pokryciu bułki pastą ryżową, i mimo tej skórki miąższ pozostaje bardzo miękki i delikatny. Wypiek tych bułek (są pieczone również chleby) został spopularyzowany w Holandii(...)dużej miski, dodaj sól (i ewentualnie zmielony słód). Przemieszaj składniki. Dodaj do mąki rozpuszczone w mleku drożdże. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj oliwę i zagnieć gładkie, ale dość miękkie ciasto. Uformuj z ciasta kulę, przełóż ją do natłuszczonej miski i odstaw pod przykryciem do wyrastania na 1 godzinę. W połowie wyrastania, czyli po 0,5 godziny, wyjmij ciasto z miski

Grahamka, weka i kajzerka
Kasia Bosacka "Wiem, co jem" Przepisy z programu 181

"Wiem, co jem" przepisy z programu, to książka Kasi Bosackiej i Aleksandry Misztal, której program (Pani Kasi) "Wiem, co jem, co kupuję" na pewno zna każdy

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania