myjemy, usuwamy ogonki, wkładamy do garnka (mokry szpinak) i gotujemy pod przykryciem około 5 minut aż zwiotczeje. Wykładamy na sito i przy pomocy drewnianej łyżki odciskamy nadmiar wody. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na nie szpinak a następnie pokrojony w drobną kostkę ser. Posypujemy czosnkiem. Jajko ubijamy ze śmietaną, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wylewamy na tartę. Na wierzchu(...)nadzwyczaj dobrze. Nic się nie przypaliło ani nie przywarło, mimo iż nie posmarowałam jej dodatkową warstwą tłuszczu. Tarta ładnie się pokroiła, a pierwszy kawałek wyjęłam bez uszczerbku, co przy kruchych tartach rzadko się zdarza. SMACZNEGO
peggiwkuchniPrzepyszne ciasteczka z syropem klonowym, wyciskane ze szprycy. Kruche, aromatyczne, oryginalne w smaku i bez dodatku cukru oraz jajek. Delikatnie waniliowe, bardzo mi posmakowały, zniknęły szybciutko:). Uważam, że w przygotowaniu szybkie i dosyć proste. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz White Rose i Indigo . Składniki: 130g masła w temperaturze pokojowej 1/4 łyżeczki(...)minutę mikserem ustawionym na średnie obroty. Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty. 3. Do maślanej masy przesiać obie mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką z 1 cm otworem (użyłam końcówki Wilton 6B) i na przygotowaną blaszkę wyciskać ciasteczka, zachowując miedzy nimi 3 cm odstępy ( podczas pieczenia trochę
Mała CukierenkaPrzepyszne ciasteczka z syropem klonowym, wyciskane ze szprycy. Kruche, aromatyczne, oryginalne w smaku i bez dodatku cukru oraz jajek. Delikatnie waniliowe, bardzo mi posmakowały, zniknęły szybciutko:). Uważam, że w przygotowaniu szybkie i dosyć proste. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz White Rose i Indigo . Składniki: 130g masła w temperaturze pokojowej 1/4 łyżeczki(...)minutę mikserem ustawionym na średnie obroty. Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty. 3. Do maślanej masy przesiać obie mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką z 1 cm otworem (użyłam końcówki Wilton 6B) i na przygotowaną blaszkę wyciskać ciasteczka, zachowując miedzy nimi 3 cm odstępy ( podczas pieczenia trochę
Mała CukierenkaKruche ciasteczka to zawsze dobry pomysł na prezent. Można przygotować je znacznie wcześniej, zarezerwować sobie mnóstwo czasu na dekorację, zamknąć w ładnym słoiku lub pudełku i voilà! Prezent gotowy :) Ja dzisiejsze ciasteczka dekorowałam z myślą o Walentynkach, świetnie nadadzą się jednak także na inne uroczystości jak urodziny czy eleganckie przyjęcie. Składniki na ciasteczka (jeśli decydujemy się na lukrową dekorację polecam(...)Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem
CiastkozercyPyszne, kruche ciasteczka- godne polecenia :) Początkowo miałam problem z opanowaniem maszynki do wyciskania ciastek... wyłożyłam balszkę papierem do pieczenia i wyciskałam ciasteczka w powietrzu... zrezygnowana, odpaliłam kompa i zaczęłam czytać ... okazało się, że maszynka musi bezpośrednio przylegać do blaszki i nie może być żadnego papieru do pieczenia, bo po przylepieniu ciastka do balszki, jednocześnie odrywa się od maszynki :) Robiąc(...)Przygotowanie: Do miski rzesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka oraz cukier waniliowy, mielone migdały, miękkie masło i olej. Zagniatamy ciasto, tak by połączyć wszystkie składniki. Ciasto przekładamy do maszynki do wyciskania ciastek. Maszynkę przykładamy do blaszki i wyciskamy bezpośrednio na blaszkę. Ciasteczka pieczemy w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach
Aga w kuchni"Przepisy Joli. W rodzinnej kuchni" to kolejna książka Pani Joli Caputy z pysznymi przepisami. Tym razem w książce znajdziemy przepisy syna i córki Pani Joli. Recenzja
kruche babeczkiMaczanka krakowska to danie o dość intrygującej nazwie, zupełnie nie kojarzące się z niczym. A na pewno nie z burgerem, bo tak wygląda na pierwszy rzut
Kuchnia MagdaLenyHej :)) Kolejny przepis z truskawkami :) Tym razem te smakowitości znalazłam na blogu moje wypieki . Mój młody jak to zobaczył, to od razu do zrobienia musiało być
kruche babeczkiDzień dobry :) Co powiecie na pyszne ciasteczka z kandyzowaną czarną porzeczką i polewą czekoladową.Zapewniam Was że na jednym nie poprzestaniecie.Ciastka są bardzo kruche wprost rozpływają się w ustach.Zamiast porzeczki możecie dodać żurawinę, rodzynki, orzechy lub siekaną czekoladę.Na świątecznym stole sprawdzą się idealnie.Możecie je oczywiście udekorować gwiazdeczkami, koralikami,co lubicie i macie w domu. Zapraszam :) Składniki: 1 kostka(...)następnie dodajemy jajka i śmietanę ciągle ucierając. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną, mlekiem w proszku i sodą, stopniowo dodajemy do masy i ucieramy. Dodajemy porzeczkę i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto będzie miało lekko klejącą konsystencję. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, łyżeczką nabieramy porcję ciasta,formujemy kuleczkę i delikatnie rozpłaszczamy. Układamy na blaszce w odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 stopni
Sama słodycz i szczypta chiliPyszna, krucha szarlotka z mnóstwem prażonych jabłek 😍 Ja nawet przesadziłam z ilością jabłek, i mogło ich u mnie być ociupinkę mniej, bo tak duża ilość jabłek troche komplikuje krojenie. Ale za to jaaaaki smak? Niebo w gębie 😍 Składniki: (na blaszkę o wymiarach 36cm x 24cm) 600 g mąki pszennej 4 żółtka 250 g margaryny 1 cukier waniliowy 3 łyżki(...)kawałki, przełożyć do rondelka i delikatnie podgrzewać do momentu, kiedy zaczną się rozpadać. Następnie dodać bułkę tarta i wymieszać. Odstawić. Do przesianej mąki dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto p odzielić na 2/3 i 1/3 część. Obie zawinąć w folię. Większą część włożyć do lodówki (na ok. 30 minut), mniejszą do zamrażarki. Blaszkę wyłożyć papierem
Walijskie PichcenieJuż od kilku dni chodziły za mną kruche ciasteczka. Nie było wyjścia, musiałam upiec :) Lubie mieć w domu zapas ciasteczek. Trzymam je w puszce i są zawsze kiedy przyjdzie nam ochota. Tym razem puszka była już pusta. Przeważnie kiedy widzę, że ciastka się kończą, robię następne, ale teraz jakoś to przegapiłam :) Na szczęście puszka jest już zapełniona i jest(...)Lentilki Wykonanie: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Wszystko wymieszać ręką, dodać margarynę PALMĘ. Wysiekać nożem. Zrobić dołek i wbić żółtka. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Można też schłodzić w zamrażalniku, wtedy wystarczy 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie
Agusiowe smakołykipieczenie orzeszków to świąteczna tradycja? U nas zdobią stół i na Wigilię i na Wielkanoc, choć i teraz w okresie karnawału robimy je nie raz i nie dwa. To kruche i pyszne ciasteczka w kształcie orzeszków (choć kiedyś również szyszeczek, czy muszli), które znikają zawsze w uśmiechniętych buziach uwielbiających je dzieciaków. Nadziewa się je zwykle masą orzechową lub czekoladową. Można(...)długimi rączkami, zakończonymi drewnianymi ręcznie robionymi uchwytami, całymi podziurawionymi przez korniki. Kładzie się ją na kuchni, smaruje odrobiną dosłownie tłuszczu (smalcu) i mocno rozgrzewa. W foremki wkłada się kawałki ciasta i porządnie dociska, czekając kilka chwil aż się upieką. Potem takie gotowe dwie „skorupki” nadziewa się ulubioną masą, skleja ze sobą i posypuje cukrem pudrem. Przepis na orzeszki
ArbuziakiKolorowo i wiosennie. Kruche babeczki z kremem malinowym z bezikami włoskimi ozdobione malinami - deser, którego czekając na wiosnę nie można sobie odmówić. Polecam. BABECZKI z KREMEM MALINOWYM Składniki: (20 szt) babeczki: 300 g mąki 150 g masła 90 g cukru 3 żółtka szczypta soli krem malinowy: 150 g malin mrożonych Horetx 200 g serka mascarpone 200 ml śmietany(...)rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wycinamy kółka o średnicy nieco większej niż średnica foremek na babeczki. Foremki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Układamy w nich krążki ciasta i dociskamy do dna. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
Bon appetit mon amiepieczenie orzeszków to świąteczna tradycja? U nas zdobią stół i na Wigilię i na Wielkanoc, choć i teraz w okresie karnawału robimy je nie raz i nie dwa. To kruche i pyszne ciasteczka w kształcie orzeszków (choć kiedyś również szyszeczek, czy muszli), które znikają zawsze w uśmiechniętych buziach uwielbiających je dzieciaków. Nadziewa się je zwykle masą orzechową lub czekoladową. Można(...)długimi rączkami, zakończonymi drewnianymi ręcznie robionymi uchwytami, całymi podziurawionymi przez korniki. Kładzie się ją na kuchni, smaruje odrobiną dosłownie tłuszczu (smalcu) i mocno rozgrzewa. W foremki wkłada się kawałki ciasta i porządnie dociska, czekając kilka chwil aż się upieką. Potem takie gotowe dwie „skorupki” nadziewa się ulubioną masą, skleja ze sobą i posypuje cukrem pudrem. Przepis na orzeszki
Arbuziaki