ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:766/937)

Francuskie faworki bugnes 374

się okazuje nie tylko u nas są popularne faworki. Gdy zaczyna się karnawał, to we Francji sprzedaje się kruche merveilles i faworki nazywana tam bugnes. Oryginalnie mają one kształt rąbów (diamentów). Wspaniale to wygląda, jak po wrzuceniu do oleju pięknie rosną i się rumienią. Moje bugnes mają kształt małych prostokącików. Tak mi było po prostu szybciej i wygodniej. SKŁADNIKI(...)czym zetrzeć z nich skórkę. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier puder, jajka, proszek do pieczenia, masło, wódkę lub rum, skórkę z cytryny i pomarańczy. Zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Olej rozgrzać w garnku i zostawić na najmniejszym ogniu. Ciasto rozwałkowywać porcjami na podsypanym mąką blacie kuchennym i ciąć je radełkiem

Passions hobbies life
Nasza 7 rocznica ślubu + przepis na ciasteczka ze wzorkiem 126

jestem obok A na koniec obiecany przepis na ciasteczka. U mnie nigdy nie może zabraknąć słodkości. Tym razem, dzień wcześniej, wraz z moim małym pomocnikiem przygotowaliśmy pyszne kruche ciasteczka ze wzorkiem. Ciasteczka są naprawdę łatwe w przygotowaniu. Dziś niestety nie pokażę Wam ich na zdjęciu, bo po prostu przez te całe przygotowania zapomniałam je zrobić, a potem… zostały już(...)mała szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę (warto ją wcześniej przesiać), dodajemy masło (siekamy je szybko). Następnie wbijamy jajko, dodajemy oba rodzaje cukru i odrobinę soli. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie (najlepiej rozwałkowywać porcie ciasta, reszta niech zostanie w lodówce). Uwaga! Najpierw rozwałkowujemy

Słodkie okruszki
Ciasteczka maślane 119

choć są tak proste w przygotowaniu, że robiąc je kilkanaście razy w roku kombinuję jak mogę Jak dla mnie jedne z najlepszych domowych ciasteczek, punkt dla prostoty domowe, najlepsze, kruche, o różnych kształtach, pyszne. Gdy je upieczecie, spróbujecie, zasmakujecie na dobre, od razu odłożycie na bok te sklepowe, i dobrze! Każdy kto lubi ciasteczka powinien je przygotować! Tak myślę, polecam(...)miksera utrzyj dokładnie masło z cukrem, dodaj jajko. Do mąki dodaj cukier i proszek do pieczenia, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Włóż na około 5 minut do zamrażarki. Potem wyjmij i formuj kulki, które lekko spłaszczaj i ugnieć nieco widelcem tworząc charakterystyczne paseczki. Piecz na środkowej półce w temp. 180C

Zasmakuj Kuchni
Marcepanowe babeczki z żurawiną 138

Na pewno dzisiaj wszędzie będzie dużo serduszek, a u mnie babeczki z marcepanem i żurawiną. Nie zdążyłam zrobić nic walentynkowego, z resztą myślę, że takie pyszne

kruche babeczki
Quiche ze szparagami i bazylią -Krucha tarta ze szparagami 127

Zaczął się sezon na szparagi więc koniecznie krucha tarta ze szparagami musi być. Szparagi są zdrowe i niskokaloryczne. Zawierają tylko 18 Kcal w 100 g. Zdrowość zawdzięczają głównie kwasowi foliowemu, który reguluje wzrost i rozwój komórek, wpływa też dodatnio na mózg i układ nerwowy. Dobrze działa na psychikę i dobre samopoczucie Szparagi są wskazane dla kobiet ciężarnych i karmiących, gdyż(...)zachowują do 2 dni swoje optymalne wartości) w otwartej torbie plastikowej lub owinięte w wilgotną ściereczkę. SKŁADNIKI: 1 kg białych szparagów 25 g masła 5 płatów mrożonego ciasta filo 3 jajka 100 g młodego sera koziego (+50) - startego garstka listków świeżej bazylii 125 ml śmietany kremówki dodatkowo: prostokątna forma o wym. ok. 20x40 cm malakser Przygotowanie: Nagrzać piekarnik

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ma`amoule - tradycyjne arabskie ciasteczka 161

prezentowany poniżej to zlepek kilku przepisów znalezionych w interecie z moimi modyfikacjami. Upiekłam ciasteczka z mąki orkiszowej z dodatkiem orkiszowego grysiku. Efekt jest znakomity, a ciasteczka bardzo kruche i no i super zdrowe. Mąka orkiszowa, słodycz płynąca z daktyli, różany zapach i smak -cóż chcieć więcej! Robilam je już kilkakrotnie, skradły nasze serca. Przy wykonaniu ciasteczek nie jest wymagana precyzja(...)dodać pokrojone na małe kawałki masło i łopatką wymieszać do powstania "mokrego piasku". Na końcu dolać kilka łyżek wody różanej, tak by wszystkie okruszki się połaczyły i powstało jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić na 1 godzinę w lodówce masę daktylową jeśli jest za gęsta zmiksować z sokiem pomarańczowym, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu. Masę daktylową bez trudu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciastka czekoladowo-kokosowe z białą czekoladą 153

chrupiące z zewnątrz i delikatnie miękkie w środku. Ledwo udało mi się schować na następny dzień i przyznam, że były jeszcze smaczniejsze niż w dniu pieczenia - takie bardziej kruche. Ich słodycz możecie regulować za pomocą cukru i białej czekolady. Moje ciastka były dość słodkie i użyłam cukru kokosowego, który charakteryzuje się m.in. niskim IG. Spróbujecie? (19-20 sztuk) 150g masła(...)solą utrzeć do puszystości. Dodać jajko i po wymieszaniu stopniowo wsypywać mąkę kakao/karob, proszek do pieczenia oraz sodę. Na końcu masę połączyć z wiórkami kokosowymi i posiekaną czekoladą. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. (Jeśli ciasto mocno się lepi, należy schłodzić je w lodówce.) Każdą kuleczkę dokładnie obtoczyć w wiórkach i ułożyć (zachowując z 2 cm odstępy

Di gotuje
CIASTECZKA POMARAŃCZOWE 146

Ciasteczka bardzo kruche,maślane i pomarańczowe...nie można się im oprzeć,kto chodź raz spróbuje z pewnością będzie wracał do tego przepisu.Ciasteczka swoją kruchość zawdzięczają mące krupczatce...tak zapomnianej.Drugim ważnym składnikiem jest masło,którego nie można zamieniać na margarynę...nie będą już takie smaczne,ani maślane.Jeśli ktoś nie lubi pierników z powodzeniem można upiec takie cuda...dodatek soku(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej ćwierć szklanki soku z pomarańczy świeżego sól   Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki soku pomarańczowego ok 2 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej Skórkę pomarańczową do ciasta i dekoracji posiekać drobno.Mąkę krupczatkę przesiać,dodać ziemniaczaną,cukier puder,szczyptę soli,skórkę pomarańczową,masło- posiekać nożem,wymieszać,polać sokiem z pomarańczy i zagnieść ciasto.Zawinąć w folię

Niespełnione zdolności kulinarne
Proste i szybkie rogaliki (tzw. 3 składnikowe) 291

Smaczne, kruche i tanie rogaliki. To takie kryzysowe słodkości, ponieważ do ich przygotowania potrzebujemy tylko mąki, tłuszczu i śmietany. Tak, tak - nie dodajemy do nich drożdży ani proszku do pieczenia! Przepis na poniższe rogaliki zobaczyłam na innych blogach kulinarnych pod nazwą "trzy składnikowe".  Rogaliki możecie nadziać kremem czekoladowym, powidłami śliwkowymi jak i dowolnym, gęstym dżemem owocowym. Ponadto rogale będą(...)śmietana 18 % (180 g) ewentualnie roztrzepane jajko lub odrobina mleka do nadziania: np. krem czekoladowy/powidła śliwkowe do dekoracji cukier puder Z mąki, margaryny i śmietany zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć je do woreczka i schłodzić przez godzinę w lodówce. Następnie podzielić na 2 części. Każdy płat ciasta rozwałkować na prostokąt. Następnie podzielić wzdłuż na 2 części i wykroić rogale

Ugotować
Uśmiechnięte kotki - ciasteczka pełnoziarniste bez masła (dla dzieci) 275

Kiedyś zastanawiałam się, czy możliwe jest upieczenie ciasteczek, których bazą nie będzie masło. Okazuje się, że można wykorzystać mascarpone również do ciasteczek. Co prawda nie są tak idealnie kruche jak te z wykorzystaniem masła, ale za to chrupiące i długo zachowują świeżość. Są świetne dla dzieci, zarówno jako przekąska, jak i przyjemny dla oka smakołyk na przyjęciu :) Słodycz tych ciasteczek(...)łyżki mleka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Dodatkowo: czekolada biała lub gorzka do dekoracji Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto(w razie potrzeby można dosypać mąki lub dodać nieco więcej mascarpone). Rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm i wycinać ciasteczka(najlepiej przy użyciu foremki w kształcie kota), ułożyć

FitKot
Roladki z tortilli z awokado i wędzonym łososiem 166

właściwa). Dodajemy olej i mieszamy całość drewnianą łyżką. Jak składniki się połączą to wyrabiamy ciasto rękoma około 5 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do odpoczęcia na kilkanaście minut. Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części, z każdej z nich formujemy kulkę, rozpłaszczamy dłonią i wałkujemy jak najcieniej potrafimy. To znaczy tak, żeby placek był 1-2 cm większy od średnicy(...)Znowu przewracamy i kolejne 30 sekund smażymy. Oczywiście nie stoimy nad patelnią ze stoperem tylko po prostu pilnujemy żeby się nam placki nie spaliły i nie wyszły suche i kruche - czas jest tylko orientacyjnie podany. Teraz wypełnienie placka: łosoś wędzony w plastrach awokado pęczek rzodkiewek serek ziołowy roszponka Rzodkiewki siekamy i łączymy z serkiem ziołowym. Taką masą smarujemy placek

Marder&Marder Manufacture
Spaetzle z gulaszem warzywnym 134

prosto do gotującej się wody. Mają powstać z niego cienkie nitki Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, trzeba je wyjąć łyżką cedzakową, polać zimną wodą i operację powtórzyć z resztą ciasta. Składniki do gulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w soku 1 duża garść zielonej fasolki 2 łyżeczki łuskanego(...)Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę, i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz przeciśnięty czosnek i wszystko dusimy do miękkości, jednak nie zbyt długo. Ważne, aby warzywa pozostały kruche. Możemy lekko podlać całość wodą, jeśli będzie zbyt mało soku w pomidorach. Na koniec dodajemy fasolkę i 2-3 łyżki kukurydzy i doprawiamy pieprzem, roztartym w dłoniach estragonem i skrapiamy

vegetanie
Orzeszki 11082

Pyszne kruche orzeszki to smak dzieciństwa. Miałam przepis ale nie miałam maszynki. Teraz jak mam już maszynkę to przepis mi gdzieś zaginął. Ale w internecie, na blogach kulinarnych znajdzie się to czego się szuka. I znalazłam przepis na orzeszki, wybrałam przepis z bloga   takietampichcenie . Zmieniłam troszeczkę, zamiast sody dałam proszek do pieczenia. Orzeszki wyszły super i sporo zjedliśmy(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 150 ml gęstej śmietany 18% Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść miękkie elastyczne ciasto. Następnie z ciasta uformować małe kuleczki o wielkośći pasującej do foremki. Ja posiadam maszynkę do wypieku i robiłam kuleczki z ciasta o wadze 5-6 g. Kuleczki wkładać do maszynki

Monia miesza i gotuje
Rogaliki krucho-drozdzowe- najlepsze 155

Przepis na te kruche rogaliki z dodatkiem drozdzy jest ze mna od zawsze .Uwielbiam je nie tylko ja, smakuja wszystkich .Niezwykle kruche i delikatne w smaku .Dlatego znikaja blyskawicznie.Ciasto w swoim skladzie nie zawiera cukru.Slodyczy nadaje im nadzienie i cukier puder,ktorym sa posypane.Ciasto bardzo proste,nieklopotliwe do przygotowania.Jako nadzienia najlepiej uzyc marmolady,czy wlasnorecznie zrobionych powidel,poniewaz zwykly dzem(...)posmarowania2 lyzki kwasnego mleka2 dkg drozdzy ( szczypta)powidla,ser lub makWykonanie:Do miski wsypac make, wlozyc maslo i posiekac nozem.Jajka,kwasne mleko oraz drozdze rozmieszac i polaczyc z ciastem ,poczatkowo przy pomocy widelca,pozniej wyrabiajac juz reka.Wstawic na 60 minut do lodowki.Podzielic ciasto na 3 czesci.Kazda z osobna rozwalkowac na cienki placek w ksztalcie kola,podzielic na 8 trojkatow.Na kazdym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka korzenne 222

Ciasteczka korzenne...Kruche, mocno aromatyczne.Z dużą ilością przypraw korzennych.Zapach i smak Świąt Bożego Narodzenia.Smacznego!Składniki:500 g mąki pszennej;250 g masła;200 g białego cukru;1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;2 opakowania cukru wanilinowego (każde po 16 g);2 jaja;2 opakowania przyprawy do piernika (każde po 40 g);2 łyżki imbiru;2 łyżeczki cynamonu;1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej(...)cukier wanilinowy, skórkę z cytryny oraz przyprawy (przyprawy do piernika, imbir, cynamon, gałkę muszkatałową) i dokładnie wymieszać łyżką.Następnie dodać pokrojone w kostki masło, miód i jaja i zagnieść ciasto (ja zagniatam robotem kuchennym za pomocą haka do ciasta drożdżowego).Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki (dolna półka) na około 30 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkować

Gospodyni Miejska
Muffiny z kremem czekoladowym i śliwkami 127

Dzień dobry :-) Sezon na śliwki jeszcze chwilę i będzie się kończył, polecam wykorzystać je do muffinek. My zrobiłyśmy z kremem czekoladowym a'la nutella i śliwkami

kruche babeczki
Chipsy z jabłek 130

powinna znaleźć się w tornistrach naszych dzieci, zamiast niezdrowych słodyczy. Polskie jabłka są najsmaczniejsze i warto z nich korzystać w kuchni w różny sposób. Jabłka najczęściej wykorzystuję do robienia ciast i przygotowuję z nich dżemy. Tym razem jednak wysuszyłam je i powstały zdrowe i bardzo smaczne chipsy. Suszone jabłka przede wszystkim kojarzą się z kompotem, który przygotowujemy na Wigilię(...)kasz podawanych na śniadanie lub kolację. Wygląd i czas suszenia chipsów z jabłek zależy od rodzaju użytych jabłek. Inaczej schną jabłka soczyste i kwaśne, a inaczej słodkie i bardziej kruche. Do suszenia wybierać jabłka jędrne i bez uszkodzeń. Kroić je tuż przed włożeniem do suszarki. Jabłka przed suszeniem można oprószyć odrobiną cynamonu, wtedy chipsy będą smakowe. Osobiście wolę chipsy

Kuchcik gotuje
Delikatne pączki nadziewane konfiturą z gorzkich pomarańczy. 100

Dziś przepis na pyszne, kruche pączki. Idealne na tłusty czwartek lub karnawałowe przyjęcie. :) Składniki: - 500 g mąki pszennej tortowej - 80 g cukru pudru - 100 g masła - 6 żółtek - 50 g świeżych drożdży - łyżeczka cukru - 3/4 szklanki ciepłego mleka - szczypta soli - 50 ml ciemnego rumu - 1/2 łyżeczki pasty z wanilii - skórka z 1 cytryny - olej kokosowy Do przybrania:  - konfitura(...)ciepłe miejsce.  100 g masła roztapiamy. Do dużej misy przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy cukier puder, żółtka, rum, pastę waniliową i skórkę cytrynową oraz spienione drożdże.  Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając płynne mleko, a następnie masło.  Prawidłowo przygotowane ciasto powinno odchodzić od ścianek miski. Formujemy z niego kulę i umieszczamy w naczyniu wysypanym mąką. Przykrywamy i odstawiamy

DominikaDolci
Cynamonowe ciasteczka z kleiku ryżowego z białą czekoladą 106

Przepis autorski (mój). Uwielbiam ciasteczka na bazie kleiku ryżowego , więc często wypiekam je w przeróżnych wersjach. Ostatnio kilkakrotnie robiłam cynamonowe z białą czekoladą. Są po prostu przepyyyszne, takie mocno kruche, delikatne i obłędnie pachną! Przyznam, że sama jednorazowo potrafię zjeść ich całą partię, dlatego bywa, że piekę je z potrójnej lub poczwórnej ilości składników. Naprawdę! Lubię też jak stoją(...)/margarynę z cukrami utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajko. Do powstałej masy dodać cynamon, a na końcu wmieszać (najlepiej za pomocą dłoni) posiekaną czekoladę. Z ciasta uformować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia/ Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec

Di gotuje
CZEKOLADOWE KRUCHE CIASTECZKA 144

CZEKOLADOWE I KRUCHE CIASTECZKA  są idealne do popołudniowej kawy. W wykonaniu są naprawdę szybkie i proste. A co najważniejsze wiesz co jesz;-)  Pysznie czekoladowe! I o to chodzi, jeśli chce się zjeść słodkości. Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 30 g kakao 150 g mąki pszennej 125 g miękkiego masła  70-80 g cukru ( idealnie żeby był brązowy(...)Dodałam jajko i ekstrakt z wanilii.    Połączyłam masę z suchymi składnikami. Mąką,sodą,kakao i szczyptą soli. Starłam pozostałą część czekolady na wiórki.   Wsypałam je do ciasta i wszystko wymieszałam drewnianą łyżką. Z masy wyszło mi 20 ciasteczek. Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajcie o odstępach pomiędzy nimi. Można je nakładać np. łyżką

potrawyregionalne
Na psi rozum. I biscotti z psem niezwiązane 139

się uzupełniają, a jednocześnie każdy z nich jest znakomicie wyczuwalny. Następnym razem dałabym jeszcze całe migdały, i piekłabym nieco dłużej - pieczone dokładnie według poniższego przepisu będą smakowały bardziej jak kruche biszkopty, niż prawdziwe biscotti. Niemniej - pyszne są. A jeśli dodacie łyżeczkę przyprawy do piernika, idealnie nadadzą się do świątecznej puszki.Migdałowe biscotti na białkachSkładniki:(na keksówkę 11x30(...)sztywną pianę. W dwóch partiach dodać do masy maślanej, wymieszać delikatnie, ale dokładnie.Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem.Piec w 160 st. C. przez 30 minut.Przestudzić.Ciasto wyjąć z formy, pokroić na plastry grubości 1,5-2 cm. Ułożyć na balsze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 120 st. C. przez 50 minut, w połowie pieczenia obracając na drugą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezowa tarta truskawkowa z migdałami i palonym masłem 225

którą znalazłam na blogu Peta Grey . Tarta inna niż wszystkie, trochę bezowa, jakby z zakalcem, a jednak nie. Niesamowita w smaku. Cudownie zapada się do środa i jest niezwykle krucha, ale tak jak beza, a nie jak prawdziwa tarta. Składniki: 180 g masła 1 laska wanilii 5 białek szczypta soli 300 g cukru pudru 110 g mąki pszennej(...)masę do formy do tarty (24 - 26 cm). Na wierzch wyłożyć pokrojone truskawki i posypać płatkami migdałów. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni (z termoobiegiem). Piec przez około godzinę, aż ciasto będzie sprężyste. Wyjąć tartę z piekarnika i ostudzić w formie. Tarta zapadnie się na środku

Sto kolorów kuchni
Strogonow drobiowy z moskolami 171

Przepis na to pyszne danie znalazłam w książce " ABC gotowania 3 " Mariety Mareckiej. Tak jak pisałam w recenzji jest to świetna książka z przepisami, które w

kruche babeczki
Wiosenna tarta parmezanowa 113

Wami przepisem. Tym razem miały powstać zdjęcia, jednak podczas przygotowań stwierdziłam, że może zrobię wersję bezglutenową. Trochę się przeliczyłam, bo ciasteczka okazały się niewypałem. Upiekły się tak bardzo kruche, że od razu po dotknięciu, zostawała z nich kruszonka. Za to ich smak…mmm, ale to było pyszne! W moim domu nie marnuje się jedzenia (oczywiście, jeśli coś spalę(...)spróbujecie :D ciastka na spód: 200 g mąki owsianej bezglutenowej 180 g masła 70 g tartego parmezanu 3 łyżki zimnej wody 3 żółtka spora szczypta soli spód tarty: pokruszone ciasta z ww przepisu 2 łyżki naturalnego, gładkiego twarożku dodatki: 3 łyżki naturalnego, gładkiego twarożku łyżeczka pudru buraczanego (liofilizowany burak) ogórek rzodkiewki rzeżucha Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z podanych składników

Mienta blog
KRUCHE KORZENNE CIASTECZKA (IDEALNE DO WYCISKANIA WZORU) 97

Kruche, korzenne ciasteczka są rewelacyjne. Podczas pieczenia w całym domu czuć zapach świąt. Przepis jest bardzo prosty, ciastka niewiele rosną podczas pieczenia i idealnie nadają się do wyciskania wzorków. Wyciskanie i pieczenie ciastek to również doskonała okazja do zabawy i wspólnego spędzenia czasu z dzieckiem (my z córką bawiłyśmy się świetnie, kocham te nasze wspólne pichcenia ❤). Przechowywać je można około(...)wykrawania ciastek, w moim przypadku były to foremki z wytłoczonym do wyciskania wzorem , które nabyłam w sklepie  SWEETDECOR.PL . Wykonanie: Wszystkie składniki na ciastka umieścić w misce. Dłonią zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć na około pół godziny do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm na stolnicy podsypanej mąką. Foremkami wycinać ciasteczka. Blachę

Zrób to smacznie
Wegańskie zdrowe pierniczki 160

świątecznych ciasteczek. Bardzo kruchutkie i korzenne. Jeśli ktoś zapomniał odpowiednio wcześnie upiec pierniczki, to ten przepis jest dla niego! Nie wymagają leżakowania w puszce, bo są to tak naprawdę kruche ciasteczka z dużą ilością korzennych przypraw. Z dnia na dzień coraz smaczniejsze. Polecam! Składniki: (na 35-40 sztuk) 1 banan 80 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej 15 g melasy(...)proszku. Banana obrać ze skórki, zmiksować blenderem do gładkości z olejem kokosowym i melasą.  Bananową masę wymieszać z suchymi składnikami w misce, następnie zagnieść dłońmi w jednolitą kulę ciasta. Ciasto od razu rozwałkować na stolicy oprószonej mąką, wykrawać dowolne ciasteczka i umieszczać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach (nie rosną mocno). Najlepiej ciasto rozwałkowywać partiami

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb serowy pszenny – bez zagniatania 167

wilgotności i czasu (od 9 do nawet 24 miesięcy). Ostry, pikantny, lekko kwaskowy, orzechowy w smaku. Nie nadaje się do krojenia w plasterki, ale jest perfekcyjny do starcia – jest kruchy. Widać to dobrze wtedy, gdy przełamie się kawałek dojrzałego cheddara. Ścieramy go na drobnych oczkach tarki. Żaden żółty ser nie da takiego smaku. Cukier, mleko i wodę mieszamy, a następnie(...)potrzeba. Mąkę mieszamy dokładnie z drożdżami instant i solą. Dodajemy drobniutko starty ser, suszone zioła. Całość mieszamy. Wlewamy do miski ciepły płyn, całość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Ciasta nie trzeba wyrabiać, wystarczy składniki naprawdę tylko bardzo, bardzo dokładnie wymieszać. Odstawiamy ciasto przykryte (nie szczelnie, drożdże muszą ‘oddychać’!) folią spożywczą lub wilgotną lnianą ściereczką na blat (w lecie), koło kaloryfera

Karo in the Kitchen
Tarta gryczana ze szpinakiem i błękitnym lazurem 140

myjemy, usuwamy ogonki, wkładamy do garnka (mokry szpinak) i gotujemy pod przykryciem około 5 minut aż zwiotczeje. Wykładamy na sito i przy pomocy drewnianej łyżki odciskamy nadmiar wody. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na nie szpinak a następnie pokrojony w drobną kostkę ser. Posypujemy czosnkiem. Jajko ubijamy ze śmietaną, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wylewamy na tartę. Na wierzchu(...)nadzwyczaj dobrze. Nic się nie przypaliło ani nie przywarło, mimo iż nie posmarowałam jej dodatkową warstwą tłuszczu. Tarta ładnie się pokroiła, a pierwszy kawałek wyjęłam bez uszczerbku, co przy kruchych tartach rzadko się zdarza. SMACZNEGO

peggiwkuchni
Ciasteczka ze szprycy z syropem klonowym 164

Przepyszne ciasteczka z syropem klonowym, wyciskane ze szprycy. Kruche, aromatyczne, oryginalne w smaku i bez dodatku cukru oraz jajek. Delikatnie waniliowe, bardzo mi posmakowały, zniknęły szybciutko:). Uważam, że w przygotowaniu szybkie i dosyć proste. Polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz White Rose i Indigo .     Składniki: 130g masła w temperaturze pokojowej 1/4 łyżeczki(...)minutę mikserem ustawionym na średnie obroty. Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty. 3. Do maślanej masy przesiać obie mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką z 1 cm otworem (użyłam końcówki Wilton 6B) i na przygotowaną blaszkę wyciskać ciasteczka, zachowując miedzy nimi 3 cm odstępy ( podczas pieczenia trochę

Mała Cukierenka
Ciasteczka ze szprycy z syropem klonowym 167

Przepyszne ciasteczka z syropem klonowym, wyciskane ze szprycy. Kruche, aromatyczne, oryginalne w smaku i bez dodatku cukru oraz jajek. Delikatnie waniliowe, bardzo mi posmakowały, zniknęły szybciutko:). Uważam, że w przygotowaniu szybkie i dosyć proste. Polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz White Rose i Indigo .     Składniki: 130g masła w temperaturze pokojowej 1/4 łyżeczki(...)minutę mikserem ustawionym na średnie obroty. Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty. 3. Do maślanej masy przesiać obie mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką z 1 cm otworem (użyłam końcówki Wilton 6B) i na przygotowaną blaszkę wyciskać ciasteczka, zachowując miedzy nimi 3 cm odstępy ( podczas pieczenia trochę

Mała Cukierenka
Walentynkowe kruche ciasteczka 284

Kruche ciasteczka to zawsze dobry pomysł na prezent. Można przygotować je znacznie wcześniej, zarezerwować sobie mnóstwo czasu na dekorację, zamknąć w ładnym słoiku lub pudełku i voilà! Prezent gotowy :) Ja dzisiejsze ciasteczka dekorowałam z myślą o Walentynkach, świetnie nadadzą się jednak także na inne uroczystości jak urodziny czy eleganckie przyjęcie. Składniki na ciasteczka (jeśli decydujemy się na lukrową dekorację polecam(...)Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem

Ciastkozercy
Ciasteczka wyciskane z maszynki 356

Pyszne, kruche ciasteczka- godne polecenia :) Początkowo miałam problem z opanowaniem maszynki do wyciskania ciastek... wyłożyłam balszkę papierem do pieczenia i wyciskałam ciasteczka w powietrzu... zrezygnowana, odpaliłam kompa i zaczęłam czytać ... okazało się, że maszynka musi bezpośrednio przylegać do blaszki i nie może być żadnego papieru do pieczenia, bo po przylepieniu ciastka do balszki, jednocześnie odrywa się od maszynki :) Robiąc(...)Przygotowanie:    Do miski rzesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka oraz cukier waniliowy, mielone migdały, miękkie masło i olej. Zagniatamy ciasto, tak by połączyć wszystkie składniki. Ciasto przekładamy do maszynki do wyciskania ciastek. Maszynkę przykładamy do blaszki i wyciskamy bezpośrednio na blaszkę. Ciasteczka pieczemy w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni