ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:772/937)

Bezy - przepis podstawowy 398

Klasyczne śnieżnobiałe bezy. Warto mieć je zawsze w domu pod ręką, z ich małą pomocą można bowiem wyczarować wiele przepysznych deserów. Dzięki długiemu suszeniu w niskiej

maniapieczenia
Jak przygotować grilla 208

Jak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami.  Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Batony orzechowo-owocowe – Nakd (stewiarnia.pl) 164

Batony Nakd ciekawiły nas już od bardzo dawna. Dlatego ucieszyłyśmy się kiedy dostałyśmy od sklepu stewiarnia cztery sztuki do testów a nasza radość była jeszcze większa

Candy Pandas
Chałwa lniana kokosowa/żurawinowa/cynamonowa/naturalna - GJ-Gaca 152

Wszyscy, którzy są z nami od dawna na pewno znają chałwy lniane Gacjana . Dziś chcemy Was nimi wręcz przygnieść i zaprezentować już prawie ostatnie smaki, które

Candy Pandas
Syrnik ze łorzechami i rabarbarym (Sernik z orzechami i rabarbarem) 169

Niyrołz [1] to mje [2] jakosik tak korci, żeby cojś pokōmbinować [3] ze receptym [4] . Tyn syrnik żech prōbowoł na roztomajte [5] sposoby, ale jak żech

Chop w kuchni
Jak przygotować grilla 189

Jak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami.  Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie

Cztery Fajery
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem mielonym 241

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem mielonym Cukinia faszerowana mięsem oraz kaszą jaglaną i zapiekana pod pierzynką z żółtego sera to wspaniały pomysł na smaczny i

Blog z Apetytem
Kluski śląskie idealne 223

gotowania w mundurkach (Lord, Ditta, Denar, Hubal, Dali).   Typ B to tak zwane odmiany ogólnoużytkowe- uniwersalne. Ziemniaki o średniej twardości, nierozsypujące się, w końcowej fazie gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu pozostają miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące. Dobry materiał na frytki, chipsy, placki. Idealne będą do duszenia i gotowania np. w zupie (Irys, Irga, Orlik, Flaming, Gala(...)wyjmujemy z naczynia i w to miejsce dodajemy dokładnie taką samą część mąki ziemniaczanej. Dodajemy wyjętą wcześniej część ziemniaków, jedno jajko i szybko mieszamy (widelcem, łyżką, ubijaczką do ziemniaków). Ciasto ziemniaczane, czy na nasze śląskie gumiklyjzy, czy na klasyczne kopytka, czy na włoskie gnocchi nie lubi jak się je długo gniecie, masuje i dotyka. Moje pierwsze kopytka przez takie pieszczoty

Karo in the Kitchen
KRUCHE AMONIACZKI 331

Ostatnio wiele frajzdy sprawia mi pieczenie ciasteczek. Chciałam zabierać się za robienie pierniczków, ale podczas przygotowywania składników znalazłam przepis na odwrocie opakowania, na te właśnie ciasteczka

kuchniabellissima.wordpress.com
Świąteczne ciasteczka - amoniaczki: Grudniowe Wyzwanie Blogerek 275

Pamiętacie przepis na jabłecznik pod twarożkową kołderką? W listopadzie wszelkiego rodzaju jabłeczniki były bohaterami comiesięcznego (jak ustaliłyśmy) Wyzwania Blogerek. Na czym takie wyzwanie polega? Otóż

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paszteciki „bombki” z kapustą i grzybami (krucho-drożdżowe) 241

Dziś mam dla Was coś znanego, powszechnego i można by powiedzieć- oklepanego! Paszteciki, bo o nich mowa, ale w całkowicie świątecznym wydaniu. Oryginalny kształt bombki z

Kuchnia w czekoladzie
Bezglutenowe ciasteczka migdałowe 145

Kruche i bardzo delikatne ciasteczka migdałowe. W opcji do wykonania także w wersji bezmlecznej. Bardzo, bardzo smaczne. SKŁADNIKI:  90 g mąki migdałowej 160 g Mix per dolci Nutrifree Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)podsypania Mąki wsyp do miski i wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodaj schłodzone masło lub olej kokosowy, żółtka i wyrób gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw na 1 godzinę do lodówki.Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm na wysypanym mąką stole i wykrawaj ciasteczka. Układaj

Kuchnia bezglutenowa
Tort bezowy z waniliowym kremem niczym z Castellarii 188

Dziś zapraszam Was na tort bezowy przełożony puszystym kremem waniliowym.Tort jest słodki- ale taki to urok bezy- dlatego posmarowałam spód porzeczkowym dżemem- po to, by choć

Kraina Miodem Płynąca
CHLEB RAZOWY Z MĄKI Z SAMOPSZY I ORKISZU Z ZIARNAMI 251

orkisz i płaskurka, jest jednak od nich ciemniejsza, szczególnie jest to zauważalne po upieczeniu chleba. Ma także zupełnie inny gluten, w moim odczuciu jest on taki jakby kruchy (przykładowo orkisz jest lekko gumowy...) Chleby z dodatkiem mąki z samopszy są równie smaczne jak te, które piekę z orkiszu, ponoć jeszcze zdrowsze, nic tylko piec i delektować się ich smakiem. Polecam(...)obsypuję ziarnami (ja posypuję dynią, słonecznikiem i siemieniem lnianym (oraz niekiedy czarnuszką). Skrapiam obficie pędzlem maczanym w wodzie (gwarancja dobrego przyklejenia ziaren) i odstawiam pod przykryciem do wyrastania. Gdy ciasto chlebowe wypełni formy (zwykle trwa to ok.4,5-6h) wstawiam blachę z formami do nagrzanego wcześniej do 200*C piekarnika i piekę na termoobiegu ok.60 minut.  Po upieczeniu

Smaczne Zdrowe
Tort sernikowy nugatowo-śmietankowy 180

Wyśmienity tort sernikowy bez pieczenia na kruchym spodzie, o aksamitnej konsystencji i wyraźnie orzechowym smaku. Jest wręcz perfekcyjny na wszelkie uroczystości. Nie jest za słodki mimo sporej ilości czekolady, a wszystko za sprawą śmietankowego, lekko kwaśnego twarogu, który równoważy smaki. Do spodu dołożyłam dodatkowo ok. 50 g posiekanych orzechów laskowych, stąd też dolna warstwa mojego torciku jest odrobinę zbyt sypka(...)wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia. Przed podaniem zdejmujemy obręcz tortownicy (możemy pomóc sobie nożem i ostrożnie odkroić od niej sernik). Wierzch tortu oprószyć kakao (tylko brzegi). Ciasto możemy przechowywać w lodówce kilka dni. Smacznego

MyCookBook.pl

Proponowane wyszukiwania