ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:765/937)

Faworki czyli chrusty 168

Tradycyjne polskie smażone ciasteczka, obowiązkowe w Tłusty Czwartek. Wszyscy chyba je znają, ja natomiast nie znam osoby, która by ich nie lubiła. Bo jak można nie lubić tak kruchych, rozpływających się w ustach ciastek, tak bardzo wpisanych w polskie obyczaje? Odkąd pamiętam przepadałam za nimi, a w naszym domu rodzinnym gościły bardzo często i odkąd pamiętam robiłam je z Mamą(...)spirytus, kefir i śmietankę, dodajemy masło i ubite jajka. Wszystko wyrabiamy na gładką, elastyczną masę. W razie potrzeby dodajemy stopniowo mąkę (powinno się wrobić jeszcze ok. 80 -100 g). Ciasto powinno być bardzo przyjemne w dotyku (gładziutkie i miękkie), nie kleić się do rąk ani do miski. Resztę mąki pozostawiamy do podsypywania. 3. Wyrobione ciasto kładziemy na stolnicy, a stolnicę

Kuchnia Prezydentowej
Shanklish - ser suszony na słońcu 253

Shanklish to ser dość trudny do wykonania w polskim klimacie, jednak bez problemu można go przygotować latem. Można też obsuszyć shanklish w lodówce, chociaż w tradycyjnych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czekolada Raw z konopią i kakao / cynamonem - Pana Chocolate 147

Czy Wy również macie ochotę na recenzję czekolady? My baardzo, ponieważ te poniższe tabliczki wspominamy z utęsknieniem i kapiącą ślinką 😜 Obie czekolady można nabyć w sklepie

Candy Pandas
Sernik pierniczkowy nie tylko na Święta 187

masa serowa w kontraście z kwaśną żurawiną i chrupiącą, pierniczkową kruszonką nie pozwoliła zbyt szybko oderwać się od talerzyków... W pewnym momencie nawet zaczęłam żałować, że nie przygotowałam tego ciasta w większej formie! Bo co to te osiemnaście centymetrów dla całej bandy łakomczuchów...? Sernik z tonką, żurawiną i pierniczkową kruszonką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód(...)lodówce przez noc. Smacznego! Wiem, że już po Świętach, ale taki sernik idealnie sprawdzi się w styczniu, gdy puszki ciągle pełne są niezjedzonych pierniczków. Nadadzą się tu każde kruche, bez nadzienia i polewy. Ja użyłam czekoladowych, ale jeśli macie inne, nie bójcie się eksperymentować. Z pewnością będzie pysznie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Faworkowe ciastka cytrynowe czyli kruche, smażone ciastka 439

Uwielbiam zapach i smak cytryn. Kwaśny, ale orzeźwiający. Ponieważ wiele jest już przepisów na faworki postanowiłam zrobić coś odmiennego. Tak, tak to bomba kaloryczna, ale w

Niebieski kubek z kawa
Kurczak Zagrodowy - co z ciebie za typ 156

Kurczak jaki jest, każdy widzi - chciałoby się powiedzieć parafrazując słowa Benedykta Chmielowskiego. I jest to w 100% prawda - kurczaki widzimy niemal na każdym stoisku z mięsem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasteczka kruche 198

dało się mnie odspawać od tacy z ciastkami, Olivki i Amelki zresztą też nie. Amelka oczywiście musiała sprawdzić czy kruche ciasteczka są na prawdę kruche... (Chyba przy Amelce zatrudnimy kurę w domu na pół etatu - jajka będą przy okazji... )      Chyba muszę wzmocnić swoją siłę woli i być bardziej asertywny w stosunku do ilości spożywanych węglowodanowych posiłków przez(...)proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, olej kokosowy, śmietanę i dużym nożem wszystko razem siekamy. Następnie szybko rękami łączymy składniki (ma powstać plastyczne ciasto, jeśli uznamy, że jest zbyt twarde to możemy dodać jeszcze trochę śmietany) i wkładamy do lodówki na godzinę aby się schłodziło. Po wyjęciu ciasto dzielimy na 3 części i każdą

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pepparkakor - szwedzkie pierniczki 192

Pepparkakor - szwedzkie pierniczki Kolejna świąteczna propozycja, tym razem ze Szwecji. Cieniutkie, kruche pierniczki pepparkakor, o charakterystycznym ostrym smaku przypraw korzennych. Są zupełnie inne od naszych tradycyjnych pierniczków, ale równie pyszne. Zbierałam się do ich przygotowania dość długo, w końcu spróbowałam w dwa lata temu. Zrobiłam wszystko według wskazówek Liski i... wyszła klapa. Ciasteczka były prawie czarne i całkowicie przytłoczone smakiem(...)mąkę z przyprawami, sól i proszek do pieczenia. Na środku zrobić wgłębienie, wbić jajo i dodać przestudzoną masę. Zagniatać za pomocą miksera z końcówką- hakiem. Można także ręcznie, ale ciasto jest na początku bardzo klejące. Z zagniecionego ciasta uformować kulę. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, aby się to udało, dodać nieco mąki. Kulę przykryć folią i schłodzić w lodówce przez

Pełny talerz
Kruche pierniczki bezglutenowe 168

miękkie i kruche zaraz po upieczeniu, więc nie trzeba czekać tygodniami na możliwość ich schrupania.  Mają świetny, aromatyczny smak przypraw i miodu.  Można je zrobić w wersji z bakaliami lub bez.  Wykonanie zajmuje trochę czasu ale najlepsza zabawa jest z dekorowaniem. Można zaangażować małe rączki, które mają całą kupę zabawy:-) Składniki: 1 margaryna/ masło 1/2 litra miodu(...)niejako urośnie. Tak właśnie ma być:-) Następnie dodać mąki. Można dodawać partiami i mieszać. Jeśli ilość mąki okaże się za mała można jeszcze dosypać mąki kukurydzianej. Należy uzyskać ciasto na tyle gęste, żeby dało się go rozwałkować.  Jeśli chcemy dodać bakalie to należy je dodać razem z mąkami. Ale jeśli chcemy mieć równiutkie i gładkie ciasteczka możemy sobie darować

Ze smakiem bez glutenu
Krakersy. Pochrupiecie? 227

Znaki szczególne: łamliwy i kruchy Charakter: uzależniający Wzrost: niski - 2 mm Karnacja: złocisto-rumiana Rodowód nazwiska : "to crack" - łamać, kruszyć, pękać  ... a na końcu schrupać. Tak kończy się kruchy żywot każdego Pana Krakersa . I jak? Czy Pan Krakers jest w Waszym typie? W moim bardzo! W przeciwieństwie do jego cienkiego kuzyna Pana Chipsa .  Nigdy nie przepadałam za chipsami(...)można przed nim zamknąć usta?! Na pewno nie! Będziecie zaskoczeni jak szybko i łatwo można przygotować domowe krakersy! Wystarczy dosłownie kilka ruchów, by zagnieść niezwykle elastyczne i gładkie ciasto. Przyjemność jest tym większa, że oliwa cudownie natłuszcza nasze dłonie. Gotowe ciasto świetnie się wałkuje i szybko piecze. Tak przygotowane krakersy smakują doprawdy wybornie. Jeśli znacie i lubicie smak sklepowych

KUCHARNIA
Batony owocowe – Vitanella (Biedronka) 213

Ho ho ho! Jak tam po Mikołajkach? 🎅 Były prezenciki? 🎄 Nasze upominki mogliście zobaczyć na instastory, zawsze miło jest dostawać pandzie gadżety  🐼 Chyba najczęściej w prezencie

Candy Pandas
CHLEBEK KUKURYDZIANY 121

Smaczny, zdrowy, kruchy, delikatny.  Świetna alternatywa dla kupczy chlebów, polecam zrobić taki chleb dla urozmaicenia swojego jadłospisu. Chlebek długo może leżeć, szybko nie zepsuje się, można również go zamrozić i też będzie pyszny. Mąka kukurydziana zawiera  wiele cennych dla zdrowia witamin i mikroelementów, wśród których znajdują się: (żelazo, potas, fosfor, magnez, witamina A i E, witaminy z grupy(...)sodą oczyszczoną i solą. Następnie dodać  kefir, cały cas miksując dodać olej. 2. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Masa będzie kleista, po przełożeniu ciasta do keksówki polecam wygładzić ją zmoczonymi dłońmi. 4. Piec w 200 stopniach C około 40 min, do momentu aż chlebek zarumieni się. 5. Po upieczeniu, zostawić chlebek w piekarniku

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Ciasteczka ryżowe 197

Ostatnio nie miałam czasu na pieczenie, gdyż najpierw musiałam zrobić trochę przetworów na zimę, w międzyczasie zaczęła się szkoła i oczywiście zebrania.  Do tego jeszcze

Ciasteczkowy Potwór
Cytrynowe kruche ciasteczka z lukrem 212

Szukacie pomysłu na świąteczne słodkie prezenty ? Polecam cytrynowe, pachnące, kruche ciasteczka z lukrem. Idealnie będą prezentowały się w szklanym słoju przewiązanym wstążką.   składniki: 250 g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki cynamonu starta skórka z jednej cytryny 150 g cukru 125 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18%   Normal 0 21 false false(...)bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, cukrem, dodajemy masło, żółtko, śmietanę i skórkę z cytryny. Zagniatamy ciasto , formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut lub do zamrażalnika na krócej. Ciasto rozwałkowujemy partiami, za pomocą foremek wycinamy gwiazdki. Ciasteczka wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

noteskulinarnyfiga
Spozniona WP # 49 158

mialam w planie i wlasnie dlatego jestem spozniona. Powiem wiecej, moje spoznienie jest dosc powazne, ale mam nadzieje, ze Gospodarna Narzeczona z blogu na Kruchym spodzie , gospodyni 49 Weekendowej Piekarni mi to wybaczy. Przyznam, ze pieczenie tych buleczek nie przebiegalo bez zaklocen, tego dnia wszystko sprzysieglo sie przeciwko mnie. Najpierw mialam problem z dynia, potem odnioslam rany, a na koncu(...)minut. W tym czasie powinny pojawic sie babelki. Do zaczynu dodajemy pure z dyni, jajko, sol, olej i cukier. Dobrze mieszamy po czym dodajemy pozostala make. Ciasto wyrabiamy na stolnicy oproszonej maka przez okolo 7 minut. Bedzie dosc twarde, ale latwo sie ugniata i nie lepi sie. Miske po ciescie myjemy, namaczamy w goracej wodzie by byla ciepla i przekladamy

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania