ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:390/550)

Biszkopt z jabłkami i pianką 148

międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).Podzielić na dwie części.Do jednej dodać kakao.Gotowe ciasto przełożyć do foremki w dowolny sposób- u mnie było wykładane na przemian białe i kakaowe , a następnie wykałaczką zrobiłam jeszcze dodatkowo takie esy -floresy. Piec w nagrzanym piekarniku(...)Wystudzić i przekroić na połowę. Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Podsmażyć , dodać masło i galaretkę [ suchą -bez rozrabiania].Wymieszać , lekko przestudzić i wyłożyć na jeden placek biszkoptu.Galaretkę rozrobić w 1 szkl.wody.Mleko skondensowane ubić, pod koniec dodając tężejącą galaretkę .Wyłożyć na masę jabłkową .Przykryć drugim plackiem biszkoptowym i odstawić do stężenia mas.Dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Pomarańczowe naleśniki owsiane (bezglutenowe) 90

Bardzo delikatne owsiane naleśniki intensywnie pachnące pomarańczami. Podałam je z domowym powidłem, grejpfrutami i płatkami migdałów. Idealne, leniwe śniadanie :) szklanka soku z pomarańczy starta skórka z

Mienta blog
Co na śniadanie? Tosty francuskie z sosem gruszkowo-karmelowym 221

Dzisiaj pyszne śniadanie, ze zrobieniem którego poradzi sobie nawet beztalencie kulinarne albo ktoś kto dopiero uczy się gotowania. Tosty francuskie to kromki pieczywa namoczone w mieszance

Smaczna Pyza
Jabłka w cieście 194

Dziś mam dla Was polską klasykę śniadaniowo-podwieczorkową na talerzu. Pamiętam ten smak z późnych wakacji i pierwszych dni w szkole czy przedszkolu. Uwielbiałam ciepłe jabłka

Przepysznik - BLW i nie tylko
Naleśniki ogórkowo czosnkowe ze szczypiorkiem. 164

Doskonała propozycja na smaczny obiad, to świeżo upieczone naleśniki. Tym razem naleśniki na słono z twarożkiem i dodatkami. Ciasto naleśnikowe robimy ze szklanki mleka, jajka, szczypty soli, mąki i wody. Wszystko miksujemy razem do uzyskania odpowiedniej rozlewającej się konsystencji. Do farszu potrzebujemy twarożek, ogórek, szczypiorek, czosnek, sól, pieprz i trochę śmietany. Ogórek ucieramy na tarce, odsączamy wodę. czosnek wyciskamy przez(...)praskę, szczypiorek drobno kroimy. Wszystkie przygotowane składniki łączymy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze wymieszane schładzamy w lodówce. Na patelni smażymy blade placki, żeby można było potem podsmażyć. Po usmażeniu na placki nakładamy farsz i zawijamy. Tak przygotowane możemy schować do lodówki.  Potem na czas obiadu odsmażamy z obu stron na złoto brązowo. Podajemy na gorąco

chleba naszego
Szpinakowe naleśniki z twarożkiem i łososiem (bezglutenowe) 165

pytanie o ulubione danie bez wahania odpowiadam: naleśniki! Doskonale sycą i dobrze smakują zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Nadmiar placków zawsze można odgrzać i nadziać ulubionym farszem. Pomysł na zielone naleśniki wyłapałam już dawno i niejednokrotnie próbowałam w swojej kuchni, ale ale ... z różnym efektem. Dzisiaj miałam więcej czasu i swobody w kuchni, więc postanowiłam zabrać się(...)ponownie.  Inspirując się przepisem na naleśniki z kaszy gryczanej, zrobiłam nową wersję - z ryżu basmati. Tym razem dodałam nieco mąki ziemniaczanej i, co oczywiste, szpinaku. Ciasto wyszło dość lejące, ale mimo to z zapałem i ciekawością zabrałam się za smażenie. Moja mała, teflonowa patelnia jest niezawodna, dlatego użyłam jej również tym razem. Naleśniki w tej odsłonie wyszły nieco grubsze

Kuchnia Ellie
Chleb sędziszowski żytni z piekarni Iza 189

się, nie spleśniał – był po prostu bardzo smaczny. W zakładzie produkuje się również chałki. Ciasto jest najpierw dzielone na odpowiedniej wielkości porcje potem maszyna wałkuje je na odpowiedniej grubości ciasto i zwija w wałki. Potem to już czystej postaci popis kunsztu pracownika, który z kilku wałków zaplata je w znany wszystkim kształt chałki. Prosiliśmy o pokaz w zwolnionym tempie(...)precyzję. Oprócz wyrobów tradycyjnych cały czas szuka się nowych pomysłów na poszerzenie oferty. Od 2013 roku piecze się w piecu chlebowym pizzę rzeszowską, czyli pizzerkę.  Jest to placek z farszem warzywno- pieczarkowo - pomidorowym, z cebulką i serem, posypywany oregano i papryczką chili. W Rzeszowie sprzedaje się doskonale. Czekamy na ogólnopolską ekspansję. Znane w Rzeszowie są również pączki

królestwo garów
Miodowiec z masą jabłkową i kokosową 180

masła 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru 10 dag wiórków kokosowych ponadto: polewa czekoladowa wiórki do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto kruche łączymy. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Każdą część wykładamy na blaszkę (25x36) i pieczemy w temperaturze 195 stopni C przez ok. 15-20 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Wodę zagotowujemy z cukrem(...)Dodajemy jabłka. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dodajemy kaszę, masło. Gotujemy aż masa ładnie zgęstnieje. Dodajemy galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Mieszamy. Wykładamy masę na placek. Mleko zagotowujemy. Dodajemy cukier, kaszę i kokos. Przez chwilę gotujemy. Masło ucieramy dodając stopniowo zimną masę. Wykładamy na masę jabłkową. Przykrywamy drugim plackiem. Polewamy polewą. Posypujemy wiórkami. źródło: przepis

Pobite gary Barbary
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM 163

zdrowotnych-żelazo ( 3 mg na 100 g)   Zaletą szpinaku jest jego niskokaloryczność (100 g to 20-30 kcal).  Warto pamiętać, że mrożony traci swoje właściwości . Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie w poście  o temacie naleśniki z owocami. W garnku mieszam rozdrobniony szpinak z rozkruszonym serem lazur. Szpinak dotąd mieszam aż odparuje z niego woda(...)parę startych ząbków czosnku,pieprz i odrobinę soli do smaku,  nie za dużo ponieważ ser jest słony. Pod koniec gotowania dodałam około dwóch łyżek śmietany. Smaruję farszem placki naleśnikowe,zawijam i układam w żaroodpornym naczyniu skropionym oliwą. Wierzch naleśników posypałam startą mozzarellą i wstawiłam do piekarnika na około 15 minut w temp.200 stopni. Smacznego

potrawyregionalne
Walentynkowe śniadanie - bułeczki serduszka 129

zalać mniej więcej połową wody i odstawić na 15 minut.  Po tym czasie wlać resztę wody, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść, następnie rozwałkować na grubość 5 mm. Wycinać serduszka w 3-4 rozmiarach. Na balsze wyłożonej papierem do pieczenia układać najpierw największe, smarować wodą, później mniejsze, znów posmarować(...)jeszcze raz posmarować wodą. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piec w 220 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Wczoraj pierwszy raz w życiu zrobiłam placki ziemniaczane. Wyszły super pyszne, zjedliśmy zastraszającą ilość - ja przypomniałam sobie jeden z ukochany smaków dzieciństwa, C. spróbował ich po raz pierwszy i od razu przepadł

Pożeraczka, czyli raz adobrze
450. Rozjeżdżające się placki. 171

placki z serka wiejskiego ze smażonym w cynamonie jabłkiem, pekanami i cukrem pudrem Prawdę powiedziawszy chciałam już spisać te placki na stratę, a w ręku trzymałam słoik z kaszą, ale stwierdziłam, że jeszcze dam im szansę i spróbowałam je obrócić, jakoś dałam radę. Kiedyś też mi się tak "rozjechały" na patelni tylko, że wtedy spisałam je chyba(...)stratę, tym razem walczyłam :P I w sumie cieszę się, bo wyszły dobre, na pewno powtórzę, ale muszę pamiętać by nie dolewać z rana mleka, gdy ciasto jest za gęste bo potem będę mogła tego żałować xd Sprawdzian z historii? Pomocy. Proszę trzymajcie jutro kciuki

More food, love and dreams
Cukiniowy sposób na głoda 238

stać godzinami przy kuchni jak można zrobić coś szybko i smacznie! Cukinia to mój ulubieniec! Można zrobić z niej naprawdę wiele! Dzisiaj czas na placuszki!  Placuszki z cukini Ciasto: 0,5 kg cukini (może być żółta tak jak u mnie, ale i zielona będzie ok) 2 jajka 5-6 łyżek mąki 8-9 łyżek płatków kukurydzianych duży pęczek natki(...)śmietaną. Ja osobiście wolę z gęstym jogurtem naturalnym, ale każdy zrobi tak jak chce i lubi! :) Odstawiamy nasz dip i smażymy na wolnym ogniu nasze placuszki. Forumujemy je jak placki ziemniaczane, Im bardziej będą wypieczone tym lepiej je odwrócić! Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Ciasto „Dwa Michały” 593

późną porą, gdzie światła słonecznego już daaawno nie było, stąd też kolory są nieco przekłamane. Mam jednak nadzieję, że zdjęcia nikogo nie zrażą i zaufacie mi na słowo, że ciasto jest super:) Biszkopt: (pieczemy dwa takie biszkopty) 5 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej * 1-2 łyżki oleju Krem jasny: 300 ml śmietanki(...)całość delikatnie łączymy za pomocą szpatułki. Przelewamy masę do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na około 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy dwa takie placki. Po wystudzeniu każdy przekrawamy na dwa blaty. Orzeszki ziemne prażymy chwilę na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Następnie przesypujemy je na deskę i drobno siekamy. Schłodzoną masę jasną wyjmujemy

Smaki Na Talerzu
Placki z gotowanych ziemniaków 741

Kiedy zostaną mi ziemniaki z obiadu, a nie mam ochoty robić kopytek lub klusek śląskich to robię placki. W ten sposób można w szybki i łatwy sposób wykorzystać już ugotowane ziemniaki. Smaczna kolacja lub podwieczorek gotowa i nic się nie zmarnuje. Składniki: (około 14 sztuk) 500-600 g ugotowanych ziemniaków 5 łyżek mąki 2 jajka cukier waniliowy olej(...)smażenia Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, następnie dodać jajka, cukier waniliowy i mąkę. Dobrze wszystko wymieszać. Wierzch masy posypać mąką i łyżką nabierać porcję ciasta. Obtoczyć trochę w mące, aby nie kleiło się do rąk. Formować kulkę, a następnie rozpłaszczać w rękach i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na rumiano. Można podawać z kwaśną śmietaną

talerz przyjemności
Bliny ze śledziem z żurawiną i brzoskwinią SEKO 186

smażenia pasta jajeczna: 4 jajka 2 łyżki majonezu 1 cebulka szalotka sól, pieprz do smaku 1/2 pęczka koperku dodatkowo: opakowanie śledzi z żurawina i brzoskwinią  SEKO Przygotowanie: Ciasto: Podgrzewamy 1,2 szklanki mleka, powinno być lekko ciepłe. dodajemy drożdże, 2-3 łyżki mąki, szczyptę cukru, soli. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. W między czasie(...)studzimy a następnie łączymy wszystkie składniki tj.mąkę, zaczyn, żółtko, mleko. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Smażymy niewielkie placki na tłuszczu, najlepiej maśle klarowanym. Pasta jajeczna: Gotujemy jajka na twardo. Ścieramy ostudzone na tarce - na grubszych oczkach. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Koperek również siekamy. Mieszamy jajka

Życie zaczyna się w kuchni