surowych ziemniaków 1/2 małej cebuli sól pieprz 1 jajko 2-3 łyżki mąki bezglutenowej - w zależności od ilości wody z ziemniaków można dodać trochę mniej lub więcej Tradycyjne placki ścierane są na najostrzejszej tarce, co sprawia, że otrzymujemy surową pulpę ziemniaczaną. Ja oszczędzam swoje palce i czas i ścieram ziemniaki na zwykłej jarzynówce. Wychodzą wiórki ziemniaczane i to sprawia(...)również ścieramy na tarce jarzynówce ale tej o drobniejszych oczkach. Łączymy składniki dodając jajko, sól i odrobinę pieprzu. Na koniec dodajemy mąkę i w razie potrzeby dosypujemy, tak, aby ciasto nie było nazbyt rzadkie. Ciasto nakładamy łyżką na patelnię na rozgrzany olej rzepakowy i spłaszczamy. Smażymy na złoto z obu stron. Ostateczne podanie zależy od ochoty. Można
Ze smakiem bez glutenuSkładniki 1 1/2 szkl mąki gryczanej 1 1/4 szkl wody 1 szkl mleka 2 jaja 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki roztopionego masła ewentualnie masło klarowane lub
OliveandThymeNaleśniki uwielbiamy. Wczoraj na kolację usmażyłam kilka placków i nadziałam je zesmażonymi jabłkami z gruszką i odrobiną cynamonu. Mąż zjadł kilka na kolację, Staś pewnie zje na obiad. Ostatnio staram się, by mój budżet domowy się zbyt szybko nie ukrócił i staram się wykorzystać składniki, które już mam w domu. Postanowiłam wszystko zużywać na bieżąco, by uniknąć sytuacji kiedy zaglądam(...)lodówki, a tam np. jogurt z terminem ważności na dziś. Dzięki temu mniej jedzenia zmarnuję i w kieszeni może zostanie parę groszy więcej. Na ciasto naleśnikowe ( na około 10-12 sztuk ) 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej ( typ 650 ) szklanka mleka 3/2% szklanka wody 2 jajka łyżka cukru waniliowego szczypta soli 1/3 szklanki oleju Mleko, wodę, jajka, cukier i sól
Niebieski kubek z kawa500 g musu z pieczonej dyni niepełna szkl białek 3 łyżki cukru pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szkl mąki pół łyżeczki imbiru
Gotowanie jest łatwedekoracji Sposób wykonania: Ciasto:Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem a na koniec wsypać wiórka kokosowe, delikatnie wymieszać do połączenia. Podzielić ciasto na trzy części, każdą część rozsmarować w tortownicy wyłożonej pergaminem o śr 22 cm, piec w nagrzanym piekarniku do 190*c przez 12-15 minut.Wystudzić. Krem: Czarną porzeczkę myjemy, wsypujemy(...)owoce odrzucamy,wsypujemy do musu żelatynę i mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z pudrem na sztywno dodajemy porzeczkowy mus, delikatnie miksujemy. Gotowym kremem przekładamy placki, dekorujemy wiórkami, wstawiamy do lodówki do stężenia. http://www.porcelanabogucice.pl
Wanilia i Kardamonteż dodatkiem do smażonego mięsa - do wyboru, do koloru. To co dodacie do środka masy, to Wasz wybór - u mnie był boczek i ser. Niebo w gębie. Plusem tych placków jest to, że smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. 'ziemniaczane placuszki w panierce z boczkiem i serem' Składniki (na 4 placuszki): - 1 szklanka utłuczonych ziemniaków(...)pokroić w paski, cebulę w kosteczki i podsmażyć na patelni. Jajko i posiekany ser żółty razem z boczkiem dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Z ziemniaczanego ciasta formować średniej grubości trójkąciki (na początku może wydawać się, że masa jest za bardzo klejąca, ale tak ma być, można pomóc sobie podczas formowania, mocząc delikatnie dłonie w wodzie
CookYourselfŚwietne danie meksykańskie z odświeżającym guacamole, które jak zostanie można wykorzystać do posmarowania grzanek. Składniki: 6 tortilli 400 gram sera żółtego 3 filety z kurczaka
kgwjanczewoKochani dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem mojej mamy. Inspiracja wyszła spontanicznie, po świętach został mak, w zamrażarce mrożone maliny i mamy takie cudeńko. Jest
Niezły MłynekDziś kolejna letnią inspirację na smaczny i lekki obiad. Tortilla pełnoziarnista z kurczakiem, mango, papryką i czerwoną cebulą. Jako dodatek zaproponowałem dwa rodzaje wyrazistych dipów
kulinarnyJakartki szyte. W książce znalazłam ponad sto przepisów, podzielonych na kategorie: Święta i tradycje Meze i przekąski Śniadanie Sałatki Zupy Ryby Mięsa Street Food Dania Wegetariańskie Zapiekanki i Placki Wypieki Dodatki Każdy przepis oznaczony jest symbolem wskazującym na święto żydowskie związane z daną potrawą, a także opisem jak dużo danej potrawy wychodzi, czy są to dwa czy trzy chlebki(...)wyszła niezwykle cieniutka i miękka, tak jak lubimy, a na drugi i trzeci dzień nadal świeża i miękka. Nawet teraz jak piszę te słowa w misce rośnie kolejna porcja ciasta na następne chałki. Tytuł: Smaki Izraela - Współczesna kuchnia izraelska Autor: Nida Degutiene Wydawnictwo: Buchamann ( Grupa Wydawnicza Foksal ) Klasyczna chała, czyli tradycyjny chleb w formie plecionki, którego nie może zabraknąć
Blondynka Gotujeczyli kolejny pyszny dżem, tym razem z jednych z moich ulubionych letnich owoców. Tak jak czarny bez, tak i malina zawiera dodatek skoncentrowanego soku jabłkowego 400%. Można nim przełożyć ciasto albo posmarować świeżą chałkę. Wyjątkowo aromatyczny, idealnie oddaje smak i zapach malin. Sok z jabłek 400%... ... czyli czterokrotnie skoncentrowany sok jabłkowy! Pierwszy raz w życiu spotykam się z tego typu(...)konserwantów i barwników, bez dodatków smakowych i aromatów. Co najważniejsze - niedosładzany. Świetnie sprawdza się nie tylko podczas sporządzania napojów, ale także jako dodatek do drinków, polewa do lodów, placków czy gofrów. Podobno równie dobrze pasuje do wytrawnych potraw, np. zup. Sok z granatu 100% Bezpośrednio wyciskany na zimno, dzięki czemu zachowuje wszystkie dobroczynne właściwości pestek granatu. Zawiera dużą liczbę łatwo
Poranek na słodkoSezon na śliwki dopiero się zaczyna, więc także i ja próbuję różnych nowości z ich wykorzystaniem. Dzisiaj placki ze śliwkami i sosem śliwkowy na mące owsianej. Mąkę owsianą możecie kupić w sklepach ze zdrową żywnością i wielu hipermarketach. Jednak ta sklepowa zawiera gluten. Dlatego ja, chcąc użyć mąki owsiane,j mielę bezglutenowe płatki owsiane. Przygotowałam wersję z samymi śliwkami(...)klonowym albo dodać inne owoce czy dżem. Sos można także zblendowac, ale ja chciałam uzyskać większe kawałki owoców, dlatego tego ni zrobiłam. Z porcji wychodzi około 13 placuszków. ciasto: 1 szklanka mąki owsianej 3/4 szklanki mleka sojowego 1 jajko (u mnie 3 jajka przepiórcze) 3 śliwki pokrojone w kostkę 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie wersja
Humanistka w kuchniorzechów laskowych Sposób przygotowania sernika: Jajka ubić razem z cukrem na puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia połączyć razem z kakao i dodać do masy jajecznej. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do miski przełożyć twaróg i dwukrotnie(...)cukrem i cukrem waniliowym i budyniem - ubijamy. W oddzielnej misce ubijamy na sztywno białka a następnie dodajemy je partiami do masy serowej. Gotową masę przelewamy na wcześniej upieczony placek czekoladowy, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika (180 st. C) i pieczemy 50 minut. Studzimy w formie. Gotowy sernik polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub mikrofali białą czekoladą i posypujemy pokrojonymi drobno
Słodkie PrzyjemnościPlacki bez jajek i mleka krowiego. Inspirowane przepisem Idealnej Pani Domu. Do tej pory nigdy nie robiłam drożdżowych ale zdecydowanie to zmieniam! Wychodzą przepyszne! Polecam! 1 i 1/2 szklanki mąki 7g suchych drożdży 2 łyżki cukru 1 szklanka mleka sojowego waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 2-3 jabłka starte na tarce o drobnych oczkach ( świetnym zamiennikiem są również(...)banany pokrojone w plasterki + garść rodzynek :) ) olej rzepakowy Mąkę, cukier i drożdże wsypać do miski, dokładnie wymieszać. Wlać mleko sojowe. Ciasto wyrabiać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Wyrobione ciasto odstawić przykryte bawełnianą ściereczką na godzine w ciepłe miejsce. Do ciasta dodaj jabłka, wymieszaj dokładnie. Nagrzej patelnię z olejem na średnim płomieniu. Ciasto nakładaj za pomocą łyżki ( będzie lepiej
Atlas Smakówpyszna przystawka, która pasuje na niemal każdą okazję – zarówno na eleganckie przyjęcie przy czerwonym winie, jak i rodzinne spotkanie. Ja lubię przygotowywać je także na kolację. Buraczane ciasto, doskonałej jakości kozi ser i chrupiące orzechy włoskie współgrają w tej przekąsce idealnie. Kozi serek do smarowania (ja użyłam serka Merci Chef!) jest bardzo delikatny i łagodny, dzięki czemu roladki(...)łyżeczka soli pół łyżeczki cukru świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Ugotowane lub upieczone w mundurkach buraki obieramy i trzemy na tarce na najmniejszych oczkach (takich jak do tarcia na placki ziemniaczane) lub miksujemy je na mus za pomocą blendera. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy na najwyższych obrotach wraz z dodatkiem cukru, aż będą pulchne i staną się jaśniejsze. Dolewamy
Poezja smaku