Pyszny, delikatny kruchy placek z warstwą rozpływających się jabłek to idealny deser na zimowe popołudnie. Bardzo szybki i prosty w wykonaniu, a ponadto bardzo smaczny. Kawałek placka podawany na ciepło idealnie komponuje się z kulką lodów waniliowych. Polecamy! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji ok. 12 Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru(...)Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito na blat. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, margarynę, jogurt oraz żółtka. Całość siekamy nożem, a następnie wyrabiamy ręcznie, aż ciasto stanie się jednolite i sprężyste. Formujemy w kule, owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. W między czasie jabłka myjemy i kroimy w krążki. Ciasto wyjmujemy z lodówki
Kolizje SmakówPita to charakterystyczne okrągłe, płaskie, pszenne placki popularne szczególnie w krajach bliskiego Wschodu. W Polsce znane głównie w formie chlebków w których serwowany jest kebab. Domowe Chlebki Pita - Składniki: (na ok. 7 chlebków) 3 szklanki mąki pszennej 50 g drożdży(...)wody wraz z cukrem i ok. 2 łyżkami wody, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać resztę mąki, wody oraz olej i sól. Dokładnie wyrobić ciasto, wierzch posmarować olejem i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 h. Po tym czasie ciasto podzielić na części i z każdej z nich
Słodka Stronatłuszczu . Głównymi składnikami są starte surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli , oraz jajka . Nic dodać - nic ująć... no może jedynie to, że chyba wszyscy uwielbiamy placki ziemniaczane :) Wariacji z plackami ziemniaczanymi jest wiele: są zjadane z gulaszem, i ze śmietaną, po węgiersku, z musem jabłkowym i białym serem.. U mnie w domu jada się je w "dziewiczej postaci(...)tarce na oczkach (ja używam elektrycznej maszynki do mięsa) wraz z cebulą. Dodajemy jajka, mąkę sól, ew.odrobinę pieprzu - mieszamy dokładnie. Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką ciasto ziemniaczane na rozgrzanym oleju. Smażymy na złoty kolor z obu stron
Walijskie PichcenieNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci BasiRewelacyjne bezglutenowe naleśniki z truskawkami, polane dodatkowo musem truskawkowym - na śniadanie, deser lub podwieczorek. Przepyszna klasyka! SKŁADNIKI na ok. 10 naleśników ok. 2 szklanek
Kuchnia bezglutenowaSkładniki: mleko sojowe (1 szklanka) drożdże (25 g) mąka pszenna (1 1/2 szklanki) cukier wanilinowy (30 g, czyli 1 opakowanie) czerwone porzeczki (1 szklanka, czyli garść
Weganka gotuje250 g liści buraka naciowego 2 szkl mleka 2 jajka 4 szkl mąki sól pieprz pieprz ziołowy szczypta czosnku granulowanego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku
Gotowanie jest łatweNaleśników ciąg dalszy :) Tym razem w wersji wytrawnej z dużą ilością szpinaku i dodatkiem suszonych pomidorów oraz fety. Naleśniki świetnie smakują z jogurtowo- serowym sosem. Nadzienia
DefinicjaSmakuNiebawem mój Wielce Szacowny Małżonek odwiedzi Kraj Ojczysty, a mnie zaczyna ostatnio brakować inspiracji kulinarnych. Ponadto pobyt w Arabii Saudyjskiej nie sprzyja zachowaniu smukłej sylwetki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPancakes Black Red White Składniki. 1,5 szklanki przesianej mąki tortowej 2 jajka 1 szklanka mleka 1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej 2 łyżki cukru ½ paczki cukru
Kulinarny karnet ChristopheraBliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Bliny mają symboliczne znaczenie w tradycji rosyjskiej kultury. Są podawane zarówno matkom po porodzie, jak i na
Smakowity Blog KulinarnyDzień dobry! Naleśniki to bardzo prosta potrawa, którą każdy lubi :-). Prawda? Można je przygotowywać na wiele sposobów, na słodko, ostro, wytrawnie, z różnymi dodatkami. Na blogu
Pora coś zjeśćidentycznie jak włoska pizza, ale ja wolę właśnie taką łódeczkową odmianę pide. Taki kształt pozwala na umieszczenie większej ilości farszu, który pozostaje bardziej wilgotny niż ten cienko rozsmarowany na placku. To dobrze. A przynajmniej dzisiaj miałem ochotę na takie rozwiązanie: dużo świeżego, jędrnego szpinaku, cebula, czosnek i jajko. No i feta oczywiście. Czy tę fetę wymyśliłem sam, czy mi się(...)więc będzie, że powinien to być beyaz peynir. Naprawdę powinien! To już ostatnia nasza pizza w tym tygodniu, Jeżeli robiliście z nami poprzednie, to mogło zostać Wam nieco ciasta. Na pide będzie w sam raz! PS Marzenka zrobiła już coś wyglądającego obłędnie w ramach kolejnego hasła, którego oczywiście zdradzić nie mogę, ale będzie fajne :) Składniki: Farsz: 300 g świeżego
zadanie-gotowaniekolejne placuszki - tym razem z dodatkiem mąki kukurydzianej, modnej ostatnio we wszystkich przepisach na dania bezglutenowe, choć moje placuszki do bezglutenowych nie należą. Muszę przyznać, że uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, na słodko w szczególności, więc nieobiektywnie mogę stwierdzić, że są pyszne :) Smacznego! Składniki: 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki kukurydzianej 0,5 łyżeczki sody 1 płaska(...)razem. W drugiej misce roztrzepujemy jajko z cukrem, cukrem waniliowym i olejem, wlewamy maślankę lub kefir, całość mieszamy i łączymy z suchymi składnikami. Dobrze rozgrzewamy patelnię i wylewamy porcję ciasta o średnicy ok. 5 cm, tak by powstały placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionym dżemem, konfiturą lub sosem owocowym lub czekoladowym (u mnie prawdziwy miód
psgotujemymaki 2 łyżki oleju, 3 jajka ( jedno całe 2 żółtka), 1 szklanka gorącego mleka i jeśli mało to podlewamy ciepłą woda Wszystkie składniki łączmy , dobrze wyrabiamy, ciasto powinno być szkliste, łatwo poddające się obróbce. Na farsz 1/2 kg sera, 2 kg ziemniaków. Dodam ,że przewaga ziemniaków, sprawia ,że farsz jest smaczniejszy. Do tego(...)ruskie , to tylko sól i pieprz,każda inna przyprawa zmienia ich smak. Czasami do farszu dodaję drobne kawałki podsmażonego boczku , też powstaje bardzo dobry farsz. Wałkujemy na okrągły placek , jak mamy przyrząd do pierogów to używamy do wyciskania i robienia pierogów , lub tradycyjnie: szklanka i nasze sprawne ręce. Ja lepię sama , chociaż przyrząd, do pierogów, próbowałam, jednak
W kuchennym oknie Ewy