ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:384/550)

Tikil gomen i trendy kulinarne 2016 151

kwaśnych plackach injera. Te oryginalne przypominają naleśniki z mąki żytniej razowej. Danie to wynik prawie wszystkich trendów kulinarnych 2016 roku. Jest kuchnia afrykańska, są warzywa na środku i jest ocet :) Składniki: - mąka (ewentualnie mąka razowa żytnia, wtedy rezygnujemy z octu) - soda - woda - ocet - kapusta - marchewka - cebula - ziemniaki - kminek - kurkuma Wykonanie: Mąkę mieszamy z wodą tworząc ciasto naleśnikowe, dodajemy trochę

Kryzysowa Książka Kucharska
Chlebek bananowy z bakaliami. Ciasto bananowe 178

faktycznie bardziej ciasto niż chleb. Jest słodkie, z bakaliami, ale jakoś tak się przyjęło, że nazywane jest chlebkiem. I powiem Wam, że wcale nie musi być jedzone samo czy ze śmietankowym twarożkiem. Może jestem jakaś dziwna, ale mnie doskonale smakuje z plasterkiem szynki . Takie ze mnie dziwadło. Już jako dziecko lubiłam na świąteczne śniadanie kawałek drożdżowego placka z kruszonką

Smaczna Pyza
Góralskie sylwestrowo - noworoczne smaki! 133

ulubionych ciast! Regionalne przysmaki Oscypek...  Bundz (wiadomo czyjej produkcji)... Oba rarytasy przywieźliśmy ze sobą do domu ;) Wiadomo, że nie robiłam zdjęć posiłków cały czas z dwóch powodów: - szaleńczej zabawy sylwestrowej - początkowo nie domyślałam się jaki talent skrywa nasze lokum (trwało to dopóki nie poczułam zapachów z kuchni) Mogę powiedzieć, że były jeszcze inne regionalne sery, placki, mięsa, strogonow

Karola gotuje
Biszkopt z masą krówkową i galaretką 338

Pyszny deser, który z wielką chęcią bym zrobiła raz jeszcze. Wszystkie kawałki naprawdę zniknęły w zawrotnym tempie. Polecam zrobić, dziś, jutro, kiedy chcecie, zwłaszcza, że dziś

Gotuję Testuję
Hasło tygodnia - pizza. 112

nawet drożdżowe placki ze słonym nadzieniem, które występowały wcześniej w różnych lokalnych kuchniach, także zaczęto nazywać pizzami. Danie stało się tak swojskie, że nie sposób wyobrazić sobie polskiego osiedla bez kilku (nastu?) pizzerii i śmigających ulicami pizzowozów. I jakoś wciąż się to nie nudzi ;) No i dobrze - my też mamy okazję sprawdzić się w produkcji pizzowego ciasta i sosu

zadanie-gotowanie
Hiszpańska coca z chorizo 145

cocę - hiszpański placek z dodatkami, zbliżony do znanej zapewne wszystkim pizzy. Różnica polega na tym, że tu spód piecze się sam, a natępnie na już upieczonym układa się dowolne dodatki. U mnie dodatkami była przesmażona z cebulką kiełbaska chorizo, czerwona papryka i oliwki. Wraz ze mną wyzwania podjęły się: Mirabelka , Panna Malwinna i Zuzia Składniki: Na ciasto: 500g mąki

Codzienne Gotowanie
Cebularze 260

elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Następnie uformować 11 kulek i rozwałkować na grubość pół centymetra i ułożyć na blaszkach. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Cebule pokroić w talarki i podsmażyć krótko na rozgrzanym tłuszczu. Wyłączyć palnik, dodać śmietanę, przyprawić. Ser zetrzeć drobno na tarce.  Na rozwałkowane placki nałożyć

Ze smakiem i z pasją
Kruche ciasteczka 147

rozwałkowuję na placek o grubości 0,5 cm. za pomocą foremek wykrawam róże ciasteczka i układam na blasze. Piekarnik nagrzewam do 180'C i wstawiam ciastka na 10-15 minut. Gorące zdejmuję z blachy i odstawiam by całkowicie wystygły. Zimne można polać polewą, polukrować lub zostawić w takiej formie w jakiej się piekły. Z rej porcji ciasta wyszło

Ciasteczkowy Potwór
Kuchnia japońska: Okonomiyaki 128

ciasto równomiernie się usmażyło i by w środku nie było surowe. Po kilkunastu minutach przekręcamy na drugą stronę, by obie strony były zarumienione. Po usmażeniu Okonomiyaki jest z zewnątrz zarumieniony a w środku wilgotny. Podawać Okonomiyaki posmarowane sosem i przyozdobione majonezem oraz świeżym porem Sos Okonomiyaki : Zmieszać wszystkie składniki do jednolitej konsystencji. Polewać nim placek, po czym nakładać

KreatywnePiny
smaczne pierogi "ruskie z solą wędzoną" żytnio-pszenne... 136

ręcznie wyrobić, ciasto włożyć do woreczka i na 30 minut zostawić twaróg półtłusty, ziemniaki dzień wcześniej ugotowane w mundurkach zmielić w maszynce do mięsa - wszystkie cebule pokroić w kostkę i na maśle zeszklić, do farszu dać z 5 łyżek a resztę zostawić do okrasy - dodać sól wędzoną i wszystko dobrze wymieszać na stolnicy rozwałkowac dość cienkie placki i wycinać

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto czekoladowe z mascarpone, kajmakiem, orzeszkami arachidowymi 250

wymieszaj łopatką. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 21x21 cm lub małej tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170 st przez około 40 min. Krem: Zimny serek mascaropne ubijamy z cytryna i cukrem na puszysta masę. Roztapiamy w kąpieli wodnej kajmak przełożony do szklanej miski. Po czym wsypujemy orzeszki arachidowe.Mieszamy aż do powstania masy kajmakowo-arachidowej. Upieczony placek dzielimy

Z Kuchni Do Kuchni
"półkarpatka" z truskawkami... 137

pieczenia ciasto wyłożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i piec 15-20 minut w 190 stopniach na krem mąkę rozrobić z częścią mleka 3.2% pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku i ostudzić dodać masło, żółtka i np. aromat waniliowy lub inny i zmiksować wyłożyć krem i równo rozsmarować, przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki przed

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto Krówka - rewelacja 21425

Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i piec każdą część z osobna. W piekarniku nagrzanym do 190 C ok. 30 minut. Masa śmietankowa: Cytrynowa galaretkę rozpuścić w 1 szklance gotowanej wody. Poczekać aż galaretka ostygnie. Ubić śmietankę ( musi być zimna ) w trakcie ubijania dodać  cukier puder.  Wlać zimną galaretkę i wylać masę śmietankową na 1 placek miodowy

Słodkości i nie tylko
Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie 273

Zapiekane naleśniki z twarogiem zalane  śmietaną.Jakie to jest pyszne. Naleśniki z góry chrupiące a w środku  wilgotne. Możemy jeść na ciepło chociaż na

Ala piecze i gotuje
Bezglutenowy chlebek roti z batatów 162

piecze placek od środka. Forma podania jest w pełni dowolna: chrupiemy chlebek jako przekąskę albo podajemy z ulubionym “smarowidełkiem” . Praktyczne rady: Próbowałam używać innych bezglutenowych mąk (jaglanej, owsianej), ale moim zdaniem najlepszy chlebek wychodzi z mieszanki mąki ryżowej i z ciecierzycy. Ale jak uda się Wam stworzyć lepszą kombinację, to pochwalcie się w komentarzach . Smacznego! Wyrobione ciasto na bezglutenowe

Lamarida.pl