ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:386/550)

BABCINE PLACUSZKI ZIEMNIACZANE 202

Placki ziemniaczane to moje wspomnienie dzieciństwa, wakacji spędzanych na wsi. Jako że przywiązuję wagę do tradycyjnych dań i kuchni mojej babci więc często w moim domu goszczą dania- smaki moich dzięcięcych lat Składniki: 2 kg ziemniaków 2 duze cebule 5 łyżek  m ąki 2  ca łe jajka sól ok.3 łyzeczki pieprz ok. łyzeczki Wykonanie: Ziemniaki tarkujemy,tarkujemy(...)cebulke,dodajemy mąkę,jajka,sól pieprz,dokładnie mieszamy. Napatelni rozgrzewamy olej,łyżka nakładmy porcje ciasta,smazymy na rumiano po obu stronach.Podajemy polane śmietaną,z cukrem lub bez dodatków

Z Majeczką w kuchni
Placki z pieczarkami (porcja - 390 kcal) 186

Są przepyszne :) Składniki (1 porcja - zdjęcie): 140 g oczyszczonych pieczarek bez ogonków 40 g (ok. 4 łyżki) mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 2-3 łyżki mleka

Malowane smakiem
Placuszki ziemniaczano-serowe 171

Placuszki ziemniaczano-serowe z zielonym groszkiem to recykling puree ziemniaczanego pozostałego z obiadu. Są bardzo smaczną alterantywą dla placków ziemniaczanych. Mnie najlepiej smakowały z gęstym jogurtem greckim, a rodzinka jadła z  aksamitnym sosem pomidorowo-serowym. Składniki: • 2 szklanki puree ziemniaczanego • 1/2 szklanki groszku zielonego • 250 g sera białego kanapkowego • 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Groszek zielony ugotować w posolonej wodzie, odcedzić i zmiksować lub utrzeć. • Ziemniaki utłuc z groszkiem, dodać biały ser, mąkę ziemniaczaną, koperek, przyprawy i zagnieść lekkie ciasto. • Na stolnicy podsypanej mąką rozpłaszczyć ciasto i wyciąć kółka. Ciasto jest delikatne więc placuszki przekładać na patelnię za pomocą szpatułki. • Smażyć na złoty kolor

To co kocham
Placek z jabłkami 177

pośród  tysiąca  przepisów  w oko wpadł  mi   jeden , na  bardzo prosty  placek z jabłkami . Moją uwagę  zwróciły składniki , które akurat miałam w  lodówce , więc  bez większego zastanawiania się powstał ten wypiek . składniki na 4 porcje szklanka maki 2 jajka pół szklanki cukru pół kostki margaryny łyżeczka proszku do pieczenia(...)następnie żółtka . Masę jajeczną mieszamy z mąką  , proszkiem do pieczenia i dodajemy ciepłą rozpuszczoną margaryna .Wszystko delikatnie łączymy . Do wysmarowanej  tłuszczem i wysypanej bułka tarta tortownicy wlewamy ciasto ( zostawiamy ok 3 łyżek ciasta do polania owoców ) a następnie układamy na nim dość grubą warstwę pokrojonych w plasterki jabłek . Owoce polewamy pozostałym ciastem .Ciasto pieczemy  w średnio nagrzanym

Smakowite Dania
Hamburger bardzo domowy 174

podgrzaną wodę i stopione, ostudzone masło. Zarobić ciasto żeby było elastyczne i odchodziło od miski. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Kiedy już wyrośnie, podzielić ciasto na bułki. Ja z takiej porcji robię około 8-9 bułek. Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Pieczemy je w temperaturze(...)rozbitym jajkiem i posypać na przykład sezamem. Ja upiekłam bez dodatków. Kiedy bułki się pieką bierzemy się za smażenie mięska. Formujemy płaskie, okrągłe kotleciki o grubości zbliżonej do grubości placków ziemniaczanych. Smażymy je na rozgrzanej dość mocno patelni na minimalnej ilości tłuszczu. Jeśli mamy patelnię z nieprzywierająca powłoką, wtedy można bez tłuszczu.  Ciepłe bułeczki przekroić, posmarować obie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cynamonowy placek z chałki- z rabarbarem i czekoladą 185

Sezon na rabarbar wciąż trwa i mimo, że na blogu było już kilka pysznych propozycji z jego dodatkiem, to wciąż nie mam go dosyć :) Tak więc

Kraina Miodem Płynąca
Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym 229

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Zwykle przygotowuje się je na drożdżach z mąki gryczanej lub mieszanki mąki pszennej i gryczanej. Wykorzystując moje

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczony naleśnik - David Eyre's Pancake 230

Jeszcze zanim uda mi się stworzyć post sorbetowy, uraczę Was czymś równie pysznym, śniadaniowym, lekkim i wakacyjnym. Pieczony naleśnik, tak nietuzinkowo, bo zwykle naleśniki się smaży

Przepysznik - BLW i nie tylko
Strogonow drobiowy z moskolami 213

polędwicy wołowej i zastąpiłam ją filetem z indyka, przez co gulasz wyszedł bardzo delikatny. Z podanych proporcji wychodzi 4 porcje. Polecam Wam bardzo wypróbowanie przepisu i życzę miłego dnia :-) Placki: ok. 500 g ziemniaków 1 jajko sól ok. 1 szklanka mąki pszennej (u mnie poszło więcej) 1/2 szklanki maślanki 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy. Gorące zagniatamy lub przepuszczamy przez praskę(...)dosypywałam w trakcie zagniatania po trochu, bo to ile jej damy zależy od ziemniaków jakie mamy. Masa ma być gładka i niezbyt klejąca.  2. Po wyrobieniu, nabieramy porcje ciasta, formujemy zgrabne placuszki, które lekko spłaszczamy i smażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni na lekko brązowy kolor.  Strogonow drobiowy: 500 g filetu z indyka (w oryginale polędwica wołowa

kruche babeczki
Wspomnienie lata 216

tęskni za latem? Zachęcam do przygotowania ciasta, które będzie wspomnieniem lata . Delikatna masa truskawkowa otoczona puszystym biszkoptem, a do tego filiżanka aromatycznej kawy.   Składniki na biszkopt:  5 jajek 1,5 szklanki maki 1,5 szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostygnięciu biszkopt kroimy na dwa placki. Składniki na masę truskawkową: 1 kostka masła przecier z pół kg truskawek 1 szklanka cukru Truskawki miksujemy z cukrem. Masło dokładnie ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy (po jednej łyżeczce - inaczej się nie uda) masę

Salonik smaków
Naleśniki na maślance z jagodami i twarożkiem 146

400 ml maślanki pół szkl mleka 1 jajko cukier do smaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia spora garść jagód mąka olej do smażenia nadzienie 1 kostka

Gotowanie jest łatwe
Placki z cukinii a'la ziemniaczane 169

problem co z nią zrobić:D W końcu zdecydowałam się usmażyć placki podobne do ziemniaczanych, które najlepiej smakują z kropelką sosu tabasco. Tylko ze względu na moją najmłodszą pociechę zamieniłam sos tabasco na ketchup pikantny. Też smakują niesamowicie, ale jednak tabasco bardziej mi pasowało do lekko słodkawych placków. A Wy, który dodatek wybierzecie? Składniki: 1 duża cukinia(...)sól i pieprz do smaku i wszystko mieszam. Następnie wsypuję mąkę i ponownie mieszam.  Po mimo, że początkowo wcale się na to nie zanosi, w miarę upływu czasu ciasto nabiera co raz to luźniejszej konsystencji.  Na patelni rozgrzewam olej i łyżką nakładam niewielkie porcje ciasta i smażę na rumiano z obydwu stron. Usmażone polewam  pikantnym ketchupem

Bea(u)ty kitchen
Quiche Lorraine - francuska miłość podniebienia 239

dziś jedna z najpopularniejszych potraw tamtych stron, którą można nabyć prawie w każdym spożywczaku i piekarni. Na moim stole Quiche Lorraine, znany u nas także jako Placek Lotaryński, pojawił się po raz pierwszy i od razu zawładnął podniebieniami wszystkich jedzących. To było, jak wypieczona podróż na jedną z bocznych uliczek urokliwego francuskiego miasteczka z małymi kafejkami i piekarenkami, przed(...)użyłam długo dojrzewającej Goudy) 2 jajka 1 żółtko 280ml śmietany (18%) szczypta soli 3 szczypty czarnego mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 2. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3mm i wyłóż nim tortownicę (spód i boki) - nadmiar odetnij nożem. 3. Ponakłówaj obficie widelcem i włóż do lodówki na min. 30min. 4. Wyjmij

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Jabłecznik 208

Ponieważ dostałam większą ilość jabłek to postanowiłam zrobić najprostszy moim zdaniem placek ale jak dla mnie również najlepszy. Mistrzynią w jego pieczeniu jest oczywiście moja babcia z tym, że ona piecze w prodiżu a ja w piekarniku ale wychodzi myślę równie dobry. Produkty: - 1/2 kg maki - 1 szkl. cukru - 1 kostka margaryny - 3 jajka - 2 łyżki śmietany - 1/2 opakowania(...)proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 2 kg jabłek Przygotowanie: Mąkę, cukier, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy mieszamy razem i wszystko zagniatamy aż do uzyskania ciasta. Później całość dzielę na dwie równe części i robię z nich kulki i wkładam na 30 min do lodówki. Po 30 min jedną kulkę rozwałkowywuję i wkładam do blachy wyłożonej papierem

Tanio smacznie i prosto