wsunęła placek do pieca. "Sól podkreśla słodycz", mawiała, oblizując palce" . * Smarując brownie moim ukochanym solonym karmelem nie raz oblizywałam palce i za każdym razem powtarzałam sobie w głowie "Tak, solony karmel, brownie i pistacje to jest to co zawsze będę uwielbiać, nawet w środku rabarbarowo-truskawkowej wiosny!". A Wy? BROWNIE Z SOLONYM KARMELEM I PISTACJAMI Na ciasto
KUCHARNIARzeczywistość często bywa szara. Szczególnie w naszym, jakże pozbawionym słońca klimacie. Warto zadbać o to, by talerz był kolorowy. Dziś proponuję cudownie cyklamenowe naleśniki. Aby uzyskać
Kucharzycaplacków) 12 łyżek mąki kukurydzianej 150 ml mleka roślinnego 2 jajka 2 łyżki słodzidła 2 jabłka Szczypta cynamonu Masło klarowane (do smażenia, olej koko też się nada) Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozbełtane osobno jajka wraz z mlekiem. Wsypujemy słodzidło. Mieszamy mikserem do połączenia składników. Ścieramy jabłka na tarce. Dodajemy do ciasta, przyprawiamy cynamonem, mieszamy delikatnie łyżką
madamekuchnia.wordpress.comczym ciasto wylać na blachę wysmarowaną masłem.Pieczemy ok.1 godziny w piekarniku o temperaturze 180 stopni.Podajemy go bez przekładania lub przełożyć powidłami śliwkowymi i masą jak ja ,a najlepszy jest podany do kawy.Smacznego. Masa do przełożenia piernika: *********************************** 1/2 szkl.śmietany kremówki 30% 1/2 szkl.cukru 1 galaretka pomarańczowa 200 g.dżemu powideł też do przełożenia placka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiOrzechowa nuta w placku to jest to co uwielbiam, a do tego krem waniliowy i wiśnie to już obłęd. Takie właśnie jest to ciacho, pyszne na ciepło jak i na zimno. Fantastycznie kruche i lekko chrupiące. Polecam. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - ja do wypieków użyłam blaszki o wym. poniżej jednak zwężyłam ją do długości 30 cm. Ciasto kruche
Kubki smakusurowe ciasto. Posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy. Dodatkowo: 3 galaretki truskawkowe kg truskawek 600 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 3,5 łyżeczki żelatyny Galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek. Pokrojone na pół układamy na upieczony placek bez bezy. Zalewamy tężejącą
kulinarnyswiatdomioczkach. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm kształtując długi prostokąt, posmarować go cienko ketchupem, na to posypać obficie oregano i oprószyć pieprzem. Prostokąt podzielić na dwie części. Na jedną położyć ser, pieczarki, ogórka i szynkę a drugą częścią (tą bez farszu) ketchupem do wewnątrz nakryć tą pierwszą tak by farsz zamknąć w środku. Placek pizzy podzielić
Poezja Smaków - blog kulinarnykrótkim czasie ciasto dzielimy na 4 równe części i rozwałkowujemy na okrągłe tortille. Smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni około 30 sekund z jednej strony i tyle samo z drugiej. Obserwuj je cały czas bo bardzo łatwo jest je przypalić. Jeżeli nie masz za dobrej patelni możesz smażyć na papierze do pieczenia położonym na patelni. Placki powinny być trochę
Moja Michajakiś szybki placek, ale w ostatniej chwili się rozmyśliłam i postawiłam na dżem. Kiedyś w telewizji słyszałam o rabarbarowym dżemie z bananami, więc pomyślałam czemu nie? Podchodziłam do tego pomysłu nieco sceptycznie, bo jakoś tak nie wiedziałam czego się spodziewać, ale na szczęście jego smak miło mnie zaskoczył. Będzie wspaniałym dodatkiem do naleśników, do przekładania ciast, ale mi się
Rozpustne gotowanietego doszło? Placki ziemniaczane: -6 dużych ziemniaków, startych na drobnej tarce -2 duże cebule, obrane i również starte -duża łyżka jogurtu naturalnego -3 łyżki maki pszennej TYP550 -olej rzepakowy łyżka + do smażenia -sól, pieprz -dwa jajka Ziemniaki cedzimy na sicie, sok odstawiamy na chwilkę. Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich mąki i mieszamy do jednolitej konsystencji. Ciasto jajeczne łączymy
BaRepasBotwinka z cukinią w delikatnym sosie Bruschetta z cukinią i hokkaido Carpaccio z cukinii Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro Cukinia w cieście naleśnikowym Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Frittata z cukinią i oregano Frittata(...)szpinakiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Placki z cukinii Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z japońskim makaronem, cukinią i marchewką
Moja smaczna kuchniaciastem ucieranym. Śmiało można przekroić i przełożyć jakąś masą lub dobrej jakości serkiem. Drobna uwaga. Dobrze jest wymacać daktyle, czy któryś nie ma pestki. Ja to przegapiłam i jedną upiekłam. Nim zdążyłam ostrzec domowników o pestce, jak zawsze sama na nią trafiłam. 😏 Ja to mam zawsze takie szczęście, jak mi wpadnie niestarta cebula do placków ziemniaczanych(...)znajdzie, kto dostanie wadliwy placek? Jasne, że ja, zawsze ja. Choć swoją drogą, dla mnie taka cebula
Dieta moja pasjaplacki ziemniaczane), pierogi w wersji wytrawnej. Najbardziej z roztopionym masłem i z dodatkiem grubszej soli, ale że w pierwszej wersji miały być ruskie to zostały z boczkiem. Składniki: na około 40 pierogów leniwych ok. 500 g ugotowanych ziemniaków 230 g półtłustego twarogu 1 jajko około 5-6 łyżek mąki pszennej (może być więcej jeśli ciasto jest zbyt
bistro mamaDziś prezentuję kolejną propozycję na pyszny i tani obiad. Jeżeli nie macie pomysłu na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu to właśnie go znaleźliście
magiczna kuchnia KasiAdam. Z tego też powodu nazywaliśmy je nawet „Adaśki „. Placki na sodzie są kruche i podczas smażenia ładnie rosną. Najlepiej smakują na ciepło z dżemem lub śmietaną, albo tylko posypane cukrem pudrem. Z tej porcji wychodzi około 10 placków. Składniki: – 300 g mąki pszennej – 1 jajko – 2 czubate(...)posypania lub dowolny dżem Wykonanie: – Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki na stolnicy, zrobić dołek, wlać jajko, śmietanę i ocet. – Zagnieść ciasto i cienko rozwałkować. – Wycinać z ciasta kółka lub inne wzory. – Smażyć z obu stron na złoty kolor. – Posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem
To co kocham