ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:385/550)

Konfitura rabarbar i mandarynka 165

Wiosną pierwszy pojawia się rabarbar i to o nim będzie kilka wpisów. Rabarbar służy jako dodatek do soków, placków drożdżowych, drożdżówek. Popularny jest też kompot z rabarbaru. Może być również wykorzystywany do produkcji wina owocowego, lub spożywany na surowo z cukrem. Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem. Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i znaczącą ilość kwasu szczawiowego przez co usuwa z organizmu(...)wapń i tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, który może odkładać się jako kamienie nerkowe. Dzisiejszy wpis rabarbarowy połączony będzie z mandarynkami. Powstała konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, ale także dobrze smakuje z serami i mięsem. Składniki: - 1/2 kg obranych mandarynek - 1 kg rabarbaru - 1 kg cukru - 3/4 szklanki wody Przygotowanie : Mandarynki obieramy i dokładnie oczyszczamy z białych błonek

Życie zaczyna się w kuchni
Kremówka 438

kwaśnej śmietany szczypta soli  kostka margaryny Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy śmietanę i sól, zagniatamy. Schładzamy co najmniej godzinę w lodówce, generalnie im dłużej tym lepiej.  Schłodzone ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23,5x33 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor tj. ok 20 minut. Krem:  1 litr mleka(...)szkl. cukru łyżka cukru z wanilią Jajka mieszamy ze szklanką mleka i mąkami. Resztę mleka gotujemy z cukrami i masłem, dodajemy mieszankę mączno jajeczną, zagotowujemy. Masę wykładamy na placek, przykrywamy drugi i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Cynamonowe szczęście
SZPINAKOWE NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I LAZUREM 144

ostygnięcia. W misce mieszamy mąkę, jajko, olej i mleko. Na koniec dodajemy ostudzony szpinak. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj łyżkę mąki. Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki. Z ciasta powinno wyjść 8-9 naleśników. Kiedy będą usmażone, układamy jeden na drugim i przykrywamy talerzem- będą bardziej elastyczne. Pierś myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Kroimy na nieduże kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem(...)czasie dodajemy pokruszony ser. Przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy po łyżce mięsa i sosu na każdym placku i zawijamy w kopertę. Tak przygotowane paczuszki, układamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 7 minut. Placki można posypać serem również z wierzchu, potrzeba wtedy będzie jeszcze jednego opakowania lazura i polać pozostałym sosem

KuchcikoweLove
Sernik dyniowy 199

Masę serową przełożyć do tortownicy. Piec 1,5 godziny. Upieczony sernik powinien mieć wyraźnie ścięty, sprężysty wierzch. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika, schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Dekoracja: 200 g śmietany kremówki 36% 1 czubata łyżeczka cukru pudru cynamon do oprószenia Śmietanę ubić(...)końcówką dużą gwiazdką. Schłodzony sernik udekorować śmietaną wedle uznania. Oprószyć śmietanę lekko cynamonem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! :-) __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE: Pur é e z dyni - najprostsze!   Pumpkin Pie - amerykański placek dyniowy

maniapieczenia
Biszkopt piaskowy (z bitą śmietaną i konfiturą malinową) 139

proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z naszą masą. Tortownicę dokładnie nacieramy masłem, a na spód wycinamy krążek z papieru do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy i studzimy. Teraz pora na "nadzienie". Ubijamy bitą śmietanę. My zwykle ubijamy prawdziwą śmietanę, ale teraz(...)było jakoś ją spożytkować. Przecinamy więc biszkopt na pół i dolną warstwę smarujemy bitą śmietaną i konfiturą malinową. Nakładamy górną część biszkoptu i wierzch również smarujemy bitą śmietaną. Boki placka również. I przyozdabiamy świeżymi malinami i startą na tarce gorzką czekoladą. Wkładamy na godzinę do lodówki. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres

Marder&Marder Manufacture
Naleśniki z mąki kukurydzianej z kurczakiem i brokułami 174

piersi z kurczaka brokuł 2 łyżki śmietany sól, pieprz, papryka, ząbek czosnku, ulubione przyprawy śmietanowy sos czosnkowy, szczypiorek Zmiksować w misce obie mąki, jajka, wodę, sól i pieprz. Pozwalam ciastu odpocząć przez 15 minut. Jeśli jest zbyt gęste dodaje jeszcze kilka łyżek wody, przed smażeniem dodać olej i jeszcze raz dobrze wymieszać.   Naleśniki smażyć do zarumienienia się(...)niewielkiej ilości tłuszczu. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na parze z dodatkiem soli. Dołożyć do kurczaka i dodać 2 łyżki śmietany. Wymieszać.  Rozłożyć farsz na 1/4 placka naleśnika i składać go w trójkąty. Dodaj napis My zjedliśmy z sosem śmietanowo-czosnkowym oprószone szczypiorkiem. Smakowite jedzonko

MarciochaKucharzy
1514. Przekładaniec jabłkowy 213

kakao 1 ,5 kg jabłek  cukier do smaku 2 różne galaretki 40 dkg serka waniliowego 3 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny  Z podanych składników [ oprócz kakao] zagnieść ciasto, podzielić na połowę.Do jednej części dodać kakao.Ciasto [ osobno] wyłożyć na blaszkę [ u mnie  tortownica 28 cm ]. Piec przez około 20 minut w temp.180 stopni. Jabłka obrać, zetrzeć(...)każdej części dodać galaretki [ suche- bez rozrabiania].Chwilę razem przesmażyć. Serek utrzeć z cukrem , dodać żelatynę rozrobioną w niewielkiej ilości wody i dokładnie wymieszać. Na jeden upieczony placek wyłożyć jabłka z galaretką [ chwilę odczekać, aż lekko zastygnie].Na to wyłożyć masę serową, przykryć drugim plackiem i na placek wyłożyć drugą masę z jabłek i galaretki.Dowolnie udekorować [ u mnie

Moje domowe kucharzenie
Torcik z Racuszków z Truskawkami i Bitą Śmietaną 188

Witam serdecznie Propozycja na pyszny torcik z racuszków z truskawkami i bitą śmietaną. Jest smaczny, ładnie wygląda i idealnie nadaje się do podania na śniadanie lub

Uwaga Babcia Gotuje
Pancakes z malinami i śmietanką 147

3 jajka 2 łyżki śmietany 0,5 szklanki cukru  1 szkl mleka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 szkl mąki szczypta soli Jajka ubić

Gotowanie jest łatwe
Racuchy na jogurcie z cukrem lawendowym 273

Na dzisiejsze niedzielne śniadanie, kiedy możemy pozwolić sobie na zwolnienie tempa, proponuję przygotować racuchy na jogurcie. Ale nie są takie zwykłe racuchy – tylko z dodatkiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cycki murzynki 407

Upiec ciasto - białka ubić z cukrem, następnie wsypać powoli mak, wiórka i proszek do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 26x21 cm), wylać ciasto makowo-kokosowe i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 minut. Przygotować masę - 1 szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko, żółtka, budyń i mąkę rozmieszać dokładnie(...)gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.Ostudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji kremu. Krem wyłożyć na ostudzony placek makowo-kokosowy. Przygotować i ostudzić espresso (można użyć dowolnej kawy - rozpuszczalnej lub sypanej ważne, żeby była kawa). Biszkopty moczyć w kawie i wykładać na ostudzony krem. Całość polać polewą

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Rurki z nadzieniem 207

ciepło lub na zimno. Naleśniki zawinięte w ruloniki wypełnione domowymi powidłami ze smacznych śliwek. Oczywiście można je wypełnić słodkim dżemem o każdym innym smaku.   Zaczynamy od ciasta na naleśniki, które zawsze się udają. Składniki : 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki wody (najlepiej ciepłej lub gazowanej) 4 jajka 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju szczypta soli olej(...)celu miksera. Masę odstawiamy na kwadrans. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni spryskanej odrobiną oleju. Kiedy brzegi naleśnika zaczną odstawać od patelni przerzucamy go na drugą stronę. Środek każdego placka smarujemy powidłami i robimy 2 zakładki  do środka a następnie zawijamy w rulony. Przepis na powidła przypominam

prawdziwe jedzenie
Migdałowa Pani Walewska 323

Cienko ją rozwałkowujemy, smarujemy połową dżemu i wykładamy połowę bezy. Posypujemy migdałami. Pieczemy w temperaturze 175 st. C przez ok 40 minut. W ten sam sposób postępujemy z drugą połową ciasta. Masa: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 200 g masła kilka kropel aromatu migdałowego Połowę mleka gotujemy z cukrem. Resztę(...)się mleka i mieszamy do chwili aż stanie się gęste. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na  puszystą masę, stopniowo dodajemy zimny budyń, a na koniec aromat migdałowy. Przestudzone placki przekładamy masą budyniową i odstawiamy na min. 3 godziny do lodówki.  Smacznego

Słodka Kraina Wypieków
Placuszki jogurtowe z sosem z czerwonych porzeczek 214

błyskawicznie, można dodać owoce, czekoladę, twarożek -  i już jest pyszne danie na ciepło. Moja babcia robiła pyszne placki ze zsiadłym mlekiem, ja trochę zmieniłam przepis i moje placki przygotowałam na bazie chudego jogurtu. Do tego miodowo - porzeczkowy sosik i pyszne letnie danie gotowe! Składniki: 2 jajka łyżka cukru waniliowego 150 ml (małe opakowanie) jogurtu naturalnego(...)czerwonych porzeczek Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i jogurtem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ubijamy pianę z białej ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy z ciastem. Patelnię smarujemy olejem roślinnym, smażymy z dwóch stron na złoty kolor, przed każdą kolejną partią warto ponownie posmarować patelnię tłuszczem. Teraz czas na sos. W rondelku podgrzewamy miód

Kulinarne Inspiracje
Placki ziemniaczane, tzw. bliny 115

Placki ziemniaczane, bliny, ołatki... nazw jest wiele, a placki te same - na pewno nie dietetyczne, ale pyszne placuszki, którymi zajada się każdy! Osobiście - uwielbiam! :) Składniki: ziemniaki (po starciu 2 litry) 2 szkl mąki pszennej 2-3 jajka 1 cebula sól pieprz 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, myjemy i wraz z cebulą ścieramy na drobnych(...)oczkach tarki. Dodajemy do nich jajka, przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, doprawiamy solą i pieprzem (dość sporo na tą ilość ciasta). Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcje ciasta, spłaszczamy formując cienkie placuszki (lekko wyrosną). Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło lub na zimno

Kolorowy Przepisownik
Kiszka ziemniaczana i warsztaty z Arturem Morozem 153

oczywiście z ziemniaków :) kluski śląskie powałki - bułeczki z ciasta z ziemniaków gotowanych Augusta, z drożdżami, mąką, jajkami,  boczkiem i kminkiem   cepeliny –z ziemniaków Augusta babkę ziemniaczaną szlachcice - ciasto pierogowe i farsz z tartych, podmsażanych ziemniaków * Typy kulinarne - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do sałatek lub na grilla(...)nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków

królestwo garów
Placuszki serowe Nigelli 191

słodko toleruję wyłącznie w serniku. Nie wiem, czemu zdecydowałam się zrobić te placki, ale kiedy okazało się, że smakują jak maleńkie serniczki, zawładnęły moim sercem…. a raczej moimi kubkami smakowymi na dobre J Z polewą truskawkową są wyśmienite! Przepis Nigelli nieco zmodyfikowałam, ale nie żałuję;) Składniki 3 jajka 1 łyżka cukru 200 g serka waniliowego 4 łyżki mąki Przygotowanie(...)Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek waniliowy i mąkę – wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Na patelnię kładziemy po łyżce masy i smażymy na średnim ogniu ok. minutę z każdej strony – trzeba pilnować, bo szybko się przypalają. Placuszki najlepiej smażyć na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu. Polewa truskawkowa 10 truskawek

Kulinarne Inspiracje
Sałatka z kukurydzą chilli i kurczakiem w domowej tortilli [ENG] 158

roku hiszpańscy konkwistadorzy poszukujący złota na aktualnym terytorium Meksyku zapożyczyli ten niezwykły placek, nazywając go później tortillą (małym plackiem). Spróbuj zatem pysznej sałatki Bonduelle Kukurydza Złocista z chilli połączonej z nietypowym, bo nie kukurydzianym a pełnoziarnistym plackiem tortilli. SMACZNEGO :) Did you know that some sources report that first 'tortilla' was discovered more than 10.000 years before Christ? Produced from(...)kawałeczki masło i rozetrzyj je palcami razem z mąką. Po środku zrób wgłębienie i wlej wodę. Wymieszaj widelcem aż mąka wchłonie całą wodę. Gdy ciasto nieco przestygnie wyrób je ręką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto podziel na 4 części, ulep kulki, przykryć wilgotną ściereczką kuchenną i odstawić do lodówki na 15 -20 minut. Kurczaka pokrój w kostkę i włóż

Better Life By Auntie Ju
Bliny orkiszowo gryczane 170

500 ml mleka 10 g drożdży pół szkl mąki luksusowej Młynomag 3/4 szkl maki orkiszowej pełnoziarnistej Młynomag pół szkl mąki gryczanej 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki

Gotowanie jest łatwe
Ciasto Pani Walewska. 165

płatkami migdałowymi. Pieczemy przez około 40 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta pomijając płatki migdałowe(są tylko na górną część ciasta). 1/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, ziarenka z laski wanilii(opcjonalnie) i pół litra mleka łączymy i zagotowujemy. Pozostałe mleko wlewamy do miseczki, dodajemy obydwie mąki, żółtka i miksujemy. Następnie powoli wlewamy(...)powstanie gęsty budyń. Pozostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z pozostałym cukrem. Kiedy będzie już puszyste, nie przerywając ucierania, dodajemy partiami budyń, a na końcu wlewamy stopniowo amaretto. Chłodne placki przekładamy masą. Przed podaniem wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego

Moje-pitraszenie
TORT NALEŚNIKOWY Z KREMEM BUDYNIOWYM 375

niedzielne leniwe popołudnie czy na zwykłych plotkach przy kawie :) Spróbujcie! SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI (na około 19-20 sztuk, smażonych na patelni o średnicy 22 cm): podwójna porcja na ciasto z TEGO przepisu SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY: 600 ml mleka 0,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) (można pominąć i dodać ziarenka z 1 laskii wanilii) 3 żółtka(...)puder do dosłodzenia kremu (opcjonalnie, ja dodałam 2,5 łyżki) dżem truskawkowy (lub inny według uznania) maliny, borówki, truskawki do dekoracji listki mięty cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Usmażone placki pozostaw do całkowitego ostygnięcia. W ganku zagotuj 500 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym (lub ziarenkami wanilii). W pozostałych 100 ml mleka rozmieszaj dobrze (np. trzepaczką) żółtka

Słodko-Słony Świat Ilony
Placek z cukinii z cebulą i boczkiem 202

150 g cukinii 2 łyżki mąki 2 plastry boczku 1 mała cebulka czerwona 20 g żółtego sera 1 jajko pieprz ziołowy staropolski sól Cukinię zetrzeć na

Gotowanie jest łatwe
Placuszki / racuchy z jabłkami. 194

 Mieszkanie z dziećmi w jednym domu ma tą zaletę, że można ich potrzebami tłumaczyć swoje obżarstwo. Na przykład chrupiące racuchy z jabłkami posypane cukrem pudrem

Z butelką mleczka w tle
Wykwintny gulasz - Quiche 323

Jest wiele sposobów podawania gulaszu z ziemniakami, z kaszą, z plackami ziemniaczanymi ale to już wszyscy znamy i większość z nas już jadła w takiej postaci. Chciała bym wam pokazać nieco inny sposób podawania gulaszu. Możemy naszych gości czy domowników zaskoczyć:) Mowa jest o Quiche czyli wykwintna tarta. Jest krucha, pyszna i każdego zaskoczy niespodzianka w środku(...)czas przygotowania ok 1h SKŁADNIKI: - gulasz robimy wedle własnego uznania (wołowy, wieprzowy, drobiowy na ostro czy nie) - marchew 3 szt - jogurt typu grecki składniki na ciasto kruche - mąki pszennej 350g -  masło 150g - proszek do pieczenia 1łyzeczka - sól 1 łyżeczka - jajo 2szt - woda 25ml   SPOSÓB WYKONANIA : - Mąkę ze schłodzonym masłem, proszkiem do pieczenia i solą posiekać nożem aż masło

Basia w kuchni
BABCINE PLACUSZKI ZIEMNIACZANE 185

Placki ziemniaczane to moje wspomnienie dzieciństwa, wakacji spędzanych na wsi. Jako że przywiązuję wagę do tradycyjnych dań i kuchni mojej babci więc często w moim domu goszczą dania- smaki moich dzięcięcych lat Składniki: 2 kg ziemniaków 2 duze cebule 5 łyżek  m ąki 2  ca łe jajka sól ok.3 łyzeczki pieprz ok. łyzeczki Wykonanie: Ziemniaki tarkujemy,tarkujemy(...)cebulke,dodajemy mąkę,jajka,sól pieprz,dokładnie mieszamy. Napatelni rozgrzewamy olej,łyżka nakładmy porcje ciasta,smazymy na rumiano po obu stronach.Podajemy polane śmietaną,z cukrem lub bez dodatków

Z Majeczką w kuchni
Placki z pieczarkami (porcja - 390 kcal) 166

Są przepyszne :) Składniki (1 porcja - zdjęcie): 140 g oczyszczonych pieczarek bez ogonków 40 g (ok. 4 łyżki) mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 2-3 łyżki mleka

Malowane smakiem