ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:401/550)

Owsiane placki z czereśniami - bezglutenowe :) 161

Ostatnio ciągle "plackuje" :D Moje śniadania to przeważnie przeróżne placuszki, z różnych mąk i dodatków. Można napisać, że z codziennej owsianki przerzuciłam się na placki :)  Poniższe są wykonane z mąki owsianej , certyfikowanej jako bezglutenowa, słodzone erytrolem , a główny dodatek stanowią czereśnie . Jeszcze nie tegoroczne, a zeszłoroczne, mrożone :( Ale i tak były pyszne :) Placuchy wychodzą bardzo mięciutkie, delikatne(...)składniki (oprócz czereśni) do miski i dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.  Teraz dodaj pokrojone na pół czereśnie i delikatnie zamieszaj całą masą.  Patelnie mocno nagrzej, wylej porcje ciasta i smaż do momentu pojawienia się pęcherzyków. Następnie przewróć na druga stronę i smaż niecałą minutę.  Dodaj ulubione dodatki, u mnie masło z nerkowców i banan

Zdrowie na języku :P
Kluski szare, kluski żelazne 182

wszelkiego rodzaju mięsami w sosie. Podobno są i tacy, którzy jadają je z białym serem. Ja w każdym razie zawsze jak trę ziemniaki na placki, mam dylemat…. placki czy te kluski. Brzuszek by chciał oba, ale te kalorie… Kluski może nie wyszły mi tak szare, jak pamiętam je z dzieciństwa, kiedy to kolorem przypominały szare pyzy(...)zależności od gatunku, mają inną „mączność”. Dlatego ja zawsze pierwszą kluskę kładę testową. Jeśli się rozpada, dodaję mąki. Jeśli trzyma formę, jadę z resztą ciasta. Tak czy siak….Takich smaków i aromatów z dzieciństwa chyba się nie zapomina Drukuj Kluski szare, żelazne kluski window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 5-6 dużych ziemniaków 6 łyżek mąki pół łyżeczki

Mieszam w Garnku
Marysieńka Siostry Anastazji 171

Dziś postawiałam na to pyszne i niebanalne ciasto, które pochodzi z przepisów siostry Anastazji. Nie dość, że ładnie się prezentuje, to jeszcze wybornie smakuje :) Polecam !! Składniki: 7 jaj 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki kakao 5 pełnych łyżek mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia S kładniki na place k  II: 25 dag mielonych orzechów 5 białek(...)cukru kryształu 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 kostka masła Polewa:  1 kostka masła  1 szklanka cukru 2 łyżki kakao. 3 łyżki mleka Wykonanie : Placek I- Białka ubić na pianę, dodać cukier, żółtka, kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. wyłożyć na blachę i piec 30-40 min w 180° C. Zimne przekroić na pół

Ciasteczkowy Potwór
bezglutenowe naleśniki jaglane 268

Naleśniki to był dla mnie od zawsze sposób na smaczny i słodki podwieczorek. Jednak naleśniki to o wiele ponad to, gdyż w zależności od kompozycji: na

Gar Zdrowia
Czekoladowe placuszki z kaszy jaglanej - wegańskie, bezglutenowe :) 229

jednak modyfikując lekko skład i nadając plackom nowego smaku. Padło na czekoladę, bo kto jej nie lubi? :) W połączeniu z kaszą jaglaną, bananem i innymi dodatkami wyszło coś przepysznego! Mięciutkie i puszyste placuszki przekładałam domowym dżemem truskawkowym, a całość dopełniłam bananem, masłem migdałowym i kruszonym ziarnem kakao.  Składniki (2 porcje - 10 placków): 100 g kaszy jaglanej(...)obierz i dobrze rozgnieć widelcem. Wszystkie składniki (oprócz oleju kokosowego i dodatków) wymieszaj dokładnie ze sobą, aby powstała jednolita masa. Na patelni rozgrzej olej kokosowy.  Nakładaj po łyżce ciasta (możesz pomóc sobie drugą łyżką, gdyż ciasta wychodzi dość kleiste, gęste) i smaż na średnim ogniu z dwóch stron po kilka minut.  Gotowe smaruj dżemem truskawkowym i układaj

Zdrowie na języku :P
Pizza - historia prawdziwa 196

pomidorowy sos do pizzy. Tak powstała pierwsza "nowoczesna" pizza zwana jako "Napoletana" - płaski chleb z sosem pomidorowym i serem. W bardzo szybkim tempie Włosi zaczęli chwalić Neapol za najlepsze placki do pizzy w całym kraju.  Po około stu latach spróbowanie tego przysmaku było "must-to-do" aktywności turystycznej tego miejsca. Tzw. slumming (turystyka obejmująca odwiedzanie terenów ubogich) stał(...)morskiej, sera mozzarella z mleka bawolego, oraz piekąc na kamiennej płycie w piecu opalanym drewnem. Zobacz też:  Dieta i pizza - czy to możliwe? ;  FIT PIZZA na cienkim cieście Więcej na:  Today I Found Out -The Origin of Pizza

Better Life By Auntie Ju
Twarożniki z sera – kuchnia podkarpacka 7914

kuchni nie brakuje różnego rodzaju smażonych placuszków, jak i nie brakuje dań z wykorzystaniem białego sera (twarogu). Twarożniki to połączenie obu tych elementów – smażone placuszki z twarogu wyrobionego na ciasto z mąką, jajkami i cukrem. Świetnie smakują nie tylko posypane cukrem pudrem, ale i z konfiturą. Przepis pochodzi z okolic Krosna, od Koła Gospodyń Wiejskich Węglówka, a można go znaleźć(...)mąkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy na stolnicę, chwilę jeszcze wyrabiamy, formujemy twarożniki o grubości 1 cm i obtaczamy w mące. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni i smażymy placki na złoty kolor z obydwu stron. Posypujemy cukrem pudrem.  Na inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ zapraszam TUTAJ

Trzeci talerz
Placuszki dyniowo-bananowe 155

To chyba jedne z moich ulubionych bezglutenowych placuszków na śniadanie. Mają delikatnie orzechowy posmak przeplatający się ze słodkim bananem. Na żywo ich zielony kolor jest bardziej

Mienta blog
Owsiane placuszki otrębowe z sosem malinowym 171

Przyznam ,że dieta zmusza człowieka do wymyślania czegoś dietetycznego , a jednocześnie smacznego. Coś słodkiego chodziło za mną od kilu dni, ale "szlaban" na ciasta nie pozwolił mi, bym się nimi delektowała. Tak też powstały dzisiaj placuszki z otrąb owsianych, rodzynek, jabłek i pysznego  sosu z mrożonych malin. Pychotka. SKŁADNIKI 20 dag. otrąb owsianych 10 dag. otrąb pszennych(...)proszek, jajka. wszystko dobrze mieszamy tak, by składniki się połączyły. Piekarnik ustawiamy na termoobieg 150 stopni. jeśli nie ma to 180. Na blaszkę wyłożoną pergaminem wykładamy masę, formując kształt placków. Pieczemy w termoobiegu ok 20 min. Przygotowujemy sos z malin. Jeśli  wcześniej nie rozmroziliśmy malin , to nie szkodzi. Wystarczy wrzucić do garnka i lekko podgrzać , następnie zblendować. Dodać słodzik

W kuchennym oknie Ewy
Ryżowe placuszki z cukinią 388

moje ulubione warzywo.   I ostatnio mam manię, że dodaję ją prawie do każdego dania.   Były już mielone, cukinia faszerowana, kurczak z cukinią i surówka. Teraz kolej na placki, z duuuuużą ilością cukinii. Bardzo pyszne, chrupiące i delikatne. Idealne na przekąskę,   kolację a nawet obiad. Ja je podaję z sosem jogurtowo-koperkowym, który według mnie pasuje idealnie(...)Odciskamy ja z nadmiaru wody.   Jak ryż wystygnie dodajemy jajko, cukinię i przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.    Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni   nakładając   ciasto za pomocą łyżki. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Odstawiamy do lodówki, aby się dobrze schłodził.   Smacznego

Passion of Cooking
Ciasto Słonecznikowe 165

słodkie ciasto. Prawdziwym łasuchom na pewno bardzo przypadnie do gustu. Jak dla nas jeden kawałek w zupełności wystarcza. Kto by przypuszczał,  że taką ilość słonecznika można wykorzystać w cieście. Serdecznie polecamy! Składniki: Biszkopt - 5 jaj - 3 łyżki gotowanej wody - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - tabliczka gorzkiej czekolady Płyta słonecznikowa - pół(...)resztą składników. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 - 20 min w temp. 180st.  Kiedy biszkopt wystygnie dzielimy go na dwa placki.  Płyta słonecznikowa: w rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier i mleko. Wszystko zagotowujemy.  Wsypujemy słonecznik i gotujemy przez około 5 - 15 min, aż w słonecznik wsiąknie tłuszcz. Rozkładamy

Pan i Pani Smith w kuchni
Pychotka - budyń, dżem wiśniowy, beza i orzechy 141

Ciasto : 400 g mąki pszennej 200 g masła 150 g cukru pudru 2 łyżki śmietany 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Składniki połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować je na szerokość blaszki i przenieść na nią, uprzednio wkładając ją papierem do pieczenia.  Posmarować spód warstwą dżemu wiśniowego. Białka ubić na sztywno z cukrem(...)mąkę. Dodać do gotującego się mleka i mieszając gotować do zgęstnienia budyniu. Ostudzić.   Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń nadal miksując.    Wystudzone placki przełożyć masą budyniową. Schłodzić w lodówce kilka godzin.   Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Torcik waniliowy z malinami 267

sztywną pianę, dodajemy żółtka cały czas ubijając. Następnie dodajemy  mąkę, cukier i proszek do pieczenia.  Masło roztapiamy, lekko ostudzamy i dodajemy do masy.  Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wymiarach 30 x 40 cm, wyrównujemy i pieczemy przez 4-7 minut. Ostudzamy i kroimy na 3 równe części.  krem W garnuszku(...)gotujemy maliny z cukrem ok 15 minut, aż do momentu konsystencji musu. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i łączymy z malinami, czekamy aż galaretka zgęstnieje.  Na każdy placek układamy galaretkę i czekamy aż stężeje. Następnie krem dzielimy na dwie części i układamy na placek, przykrywamy plackiem z galaretką, nakładamy druga część krem i układamy placek

Niezły Młynek
Dyniowe placuszki 190

Kolejny przepis z wykorzystaniem dyni. Ale jak tu nie korzystać z tego, że aktualnie jest na nią sezon? Dynia była już u mnie w bułeczkach ( klik

CookYourself
Naleśniki na maślance, z jabłkami 179

Szybkie dania zawsze cieszą się dużym powodzeniem, a dodatek owoców jest ich kolejnym atutem. Dla dzieci będą frajdą… i nie tylko – naleśniki na maślance, z jabłkami

mojewypiekiinietylko
Placuszki kakaowo-serowe 191

Propozycja śniadaniowa dla małych i dużych.Składniki:270 g serka naturalnego1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka przyprawy korzennej150 ml mlekamiód lub cukier

Kuchnia domowa Ani
Puszysty omlet na mące kokosowej 169

mnie śniadanie to pewnego rodzaju celebracja jedzenia - najważniejszy posiłek dnia, do którego lubię się przyłożyć. Na stole często goszczą placki, naleśniki czy pankejki... dziś przyszedł czas na biszkoptowy omlet na słodko. Zrobicie go raz i przepadniecie, jest tak dobry! :) Omlet na mące kokosowej: 5 wiejskich jajek 4 łyżeczki ksylitolu 4 płaskie łyżki mąki kokosowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę i ubijamy kilkoma szybkimi ruchami miksera.   Patelnię o średnicy ok. 24 cm spryskujemy lub smarujemy olejem kokosowym i przelewamy na nią ciasto. Wygładzamy silikonową szpatułką wierzch. Omlet smażymy na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Po tym czasie omlet na patelni wstawiamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 8-10 minut Omlet

Cooking Monster
Placuszki twarogowe z sosem truskawkowym. 179

brzozowego jajko 2 łyżki many łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki sody Sos:  kg truskawek 1 - 2 łyżki miodu Wszystkie składniki na packi miksujemy razem na gładkie ciasto i odstawiamy na 10 - 15 minut aby sobie odpoczęło. A dokładniej chodzi o to aby manna napęczniała i zebrała nadmiar wilgoci. Smażymy na suchej patelni, na bardzo niewielkim ogniu. Uprzedzam, tu potrzebna(...)sosem. Proste i smaczne, a do tego na czasie. Placuszki najlepiej smakują jak są ciepłe, później tracą na swojej atrakcyjności. Ja osobiście bardzo lubię ciepły sernik, a więc te placki są wprost stworzone dla takich smakoszy albo dziwaków

Dieta moja pasja
Placuszki amarantusowe 255

Powiedzmy sobie szczerze - placki (lekko mówiąc!) nie powalają swoją osobistą urodą :), wszystko przez fakt użycia zarówno sino - burej mąki kukurydzianej jak i amarantusa ekspandowanego, przez co są lekko "ogrowate" i chropowate. To wszystko jednak jest nieważne, ponieważ placuszki smakują wyśmienicie i są do tego bardzo zdrowe. I powiem nieskromnie, że po ukazaniu się w Skarbie Rossmann zrobiły furorę(...)Wykonanie: Banan, jajko, amarantus oraz mąkę umieść w misie blendera, następnie zblenduj całość na gładką masę. Smaż placuszki na średnim ogniu.  Smacznego! * - Ilość mąki kukurydzianej dostosuj do gęstości ciasta - jeśli użyłaś w przepisie zwykłe jajko lub banan nie należał do największych - zmniejsz ilość mąki kukurydzianej. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej "papki

Garniec Magalie
Placuszki z bielucha i jagódek 163

Ostatnio nadwyrężona pisaniem prac do szkoły (prac których i tak praktycznie nikt nie czyta - a napisać trzeba) zbuntowałam się i poszłam smażyć placki. Namieszałam co miałam i wyszło bardzo fajnie. Przepis oczywiście prosty, jak przysłowiowy drut, więc zachęcam do wypróbowania ;-) A przy okazji zachęcam do uczestnictwa w 2 Festiwalu Świdermajer , który właśnie się rozpoczął w moim mieście - Otwocku. Informacje(...)cukier puder do posypania Jajko ucieramy z cukrem wanilinowym, dodajemy bielucha i dalej ucieramy. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno wyjść gęstsze niż na naleśniki. Dosypujemy jagódki i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją olejem i smażymy nieduże placuszki do zarumienienia z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem

peggiwkuchni
.1064. placki & obiad 153

placki z mąki kokosowej z brzoskwinią (w środku)~ Na dokładkę wczorajszy obiad :) Przywieziony ze Słowacji gryczany kuskus + również słowackie tofu o smaku chili + (już polski:)) brokuł + pieczarki. Oba słowackie produkty bardzo smaczne! Szkoda, że w  PL trudno o bezglutenowy odpowiednik kuskusu... A tofu jest idealne! Dzieki dodatkowi chili wystarczyło że lekko je posoliłam i usmażyłam. W dodatku(...)się kulinarnie :) Dzisiaj czeka mnie grill rodzinny z okazji moich 18 urodzin, przygotowałam wiec symboliczny torcik (dodam zdjęcie jutro - chyba że ktos obserwuje mnie na snapchatcie, to już widział ;)), ciasto śmietankowe na zimno a dodatkowo przebrałam 4kg eko malin które przywiózł mi tato ♥ Te same co w tamtym roku, od tego samego rolnika :) Część juz zamrożona, część dzisiaj skończy

breakfast of dreams
Racuchy drożdżowe z limonkami w syropie 181

syropie , które dziś chcę Wam polecić, można wykorzystać na wiele sposobów: można je zwyczajnie przygryzać (pycha!), dodawać do zimnych i gorących napojów, do deserów i placków. Syrop limonkowy ma niepowtarzalny smak i zapach. Jest lekko kwaskowy, ale daleko mu do kwaśności cytryny. Delikatny i jednocześnie intensywny aromat jest niepowtarzalny. Warto pokusić się, aby spróbować - polecam(...)rozetrzeć. Mleko i wodę lekko podgrzać i wlać do drożdży. Połowę mąki przesiać i połączyć z drożdżami, wodą i mlekiem. Odstawić na kilka minut do podrośnięcia. Kiedy ciasto podrośnie, dodać roztrzepane jajka, sól i resztę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać. (Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.) Odstawić pod przykryciem na kilka minut do wyrośnięcia. Smażyć

Codzienna kuchnia niecodzienna