ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:309/550)

Krajanka jagodowa na czekoladowym spodzie 272

kolejny przepis na lato. Przypominam, że w czerwcu do przepisu miesiąca dodajemy przepisy na lato. Krajanka jagodowa z leśnych jagód to hit lata! Krajanka jagodowa Składniki: Spód do ciasta 18 cm x 25 cm 4 jajka 80 g mąki 1 łyżka kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 g czekolady 100 g cukru pudra Przełożenie 350 ml śmietanki do ubijania(...)galaretkę do ostudzenia. Ubij śmietankę z mascarpone, cukrem pudrem i wanilią. Posmaruj pierwszy placek połową kremu i przykryj drugim plackiem, lekko dociskając. Resztę kremu rozsmaruj na wierzchu i wstaw do lodówki. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylej na słodzone ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę. Po godzinie można ciasto pokroić na porcje. The post Krajanka jagodowa na czekoladowym spodzie appeared

codojedzenia
Placuszki z rabarbarem, morelą i bananem 219

mogłam się oprzeć, kiedy patrzyłam na leżące w kuchni banany, morele oraz resztki rabarbaru. Dlatego powstały placki misz masz. Owoce wymieszane i te słodkie, i te kwaśne. Musze przyznać, że efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Placuszki wyszły niesamowicie pulchne i smaczne. Połączenie rożnych smaków zrobiło swoje. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI Duża porcja 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 1,5 szklanki(...)Mąkę wsypujemy do naczynia, dodajemy sodę, kefir, jajka i mieszamy. Morele i banany kroimy na nieduże kawałki. Do ciasta dodajemy pokrojone owoce - mieszamy. Dodajemy rozprażony rabarbar. Mieszamy razem ze wszystkimi składnikami. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy olej. Kładziemy łyżką drewnianą placki. Placki odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad

W kuchennym oknie Ewy
Gruzja na talerzu 298

lepsze. Nie zawiodłam się i tym razem!  Placek z wierzchu jest chrupiący, a w środku mięciutki. Do tego farsz - dowolny - i koniecznie pyszny sosik. Nie zapomnijcie też o dodatku warzywnym - najlepsza będzie nieco pikantna kolorowa sałatka. Kombinujcie ze smakiem - jakież to proste! :) Chaczapuri ze szpinakiem  Ciasto:  300 g mąki  100 ml mleka  suszone drożdże(...)papryką, a na koniec polewamy oliwą.  Składniki na sos blendujemy. Wracamy do ciasta. Gdy wyrośnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta, po czym wykładamy farsz i zawijamy brzegi do środka, a następnie przyciskamy, by się dobrze połączyły.  Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy nasz placek. Smażymy na wolnym ogniu po 3 minuty z każdej strony. Ważne, żeby te czynność

Sajkofanka smaku
Naleśniki francuskie Crêpes - przepis podstawowy na słodko 176

Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i cukier puder. Cały czas mieszając - powoli wlać mleko i rozpuszczone masło. Ciasto odstawić na 1 h (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze). Rozgrzaną patelnię lekko natłuścić masłem i usmażyć na niej cienkie placki. Wystudzone placki - ułożyć jeden na drugim i przykryć. Mogą być przechowywane w lodówce do 2 dni lub zamrożone

Di gotuje
Szybka łatwa i pyszna szarlotka- przepis dla każdego 150

cukru pudru Składniki nadzienia jabłkowego: 1 ½ kg jabłek 15 dag cukru ½ łyżeczki cynamonu Wykonanie placka: Jabłka obrać, zetrzeć, dodać cukier z cynamonem, wymieszać i odstawić. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz i posiekać nożem. Żółtko utrzeć z cukrem i śmietaną, dodać do ciasta i delikatnie zagęścić- następnie odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Ciasto schłodzone podzielić na dwie

Tradycyjna Kuchnia
TORT PORZECZKOWY Z MASĄ CUKROWĄ 244

rogi. Boków obręczy niczym nie smarujemy ! Przekładam masę do tortownicy, wygładzam wierzch i wkładam do piekarnika, piekę około 35-45 minut, do tzw. "suchego patyczka" (po wkłuciu w środek ciasta wykałaczki, ta nie powinna być oblepiona masą). Po upieczeniu studzę przez dziesięć minut w piecu, następnie na kratce, po wyjęciu już  z metalowej formy. Zimny biszkopt przekrawam(...)posmarowaniu kremem maślanym wstawiam całość na chwilę do lodówki (około 10 min). Masę cukrową ( PRZEPIS ) rozwałkowuję podsypując glukozą na cienki placek tak, by bez kłopotu można przenieść go bez rozerwania na tort. Niech masa ma większą powierzchnię od ciasta do dekoracji, gdyż umożliwi to łatwiejszą pracę. Po nałożeniu masy na tort, wygładzam specjalną szpachelką - można też dłońmi. Nadmiar masy

W kuchni Karmel-itki
Domowe tortille z warzywami 277

Tortilla – znana w 2 formach. Jako cieniutki placek , które faszerujemy mięsem czy też warzywami i jako hiszpański omlet z dodatkiem ziemniaków. Dziś mam dla Was przepis na tę pierwszą wersję , którą śmiało można przyrządzić w domu za ułamek ceny sklepowej. Faszerowana warzywami jest świetnym pomysłem na zdrowy obiad lub też przekąskę w pracy. Mięsożercy śmiało mogą wzbogacić(...)wodę , siemię lniane , sól i wyrabiamy. Dodajemy oliwę , dokładnie mieszamy i wszystko razem wyrabiamy na gładkie , elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie za twarde dodajemy jeszcze trochę wody i oliwy. Po wyrobieniu urywamy po kawałku , formujemy kulki , rozwałkowujemy na cienkie placki. Smażymy na suchej patelni na średnik ogniu po kilka minut , przewracając. Po usmażeniu przykrywamy talerzem , lub odrazu faszerujemy , gdyż

Ostra na Słodko
Mąka z cieciorki – właściwości i zastosowanie 250

sosów – zwłaszcza tych wegetariańskich, które wzbogaci w  białko placków i naleśników   – wyjdą dość sycące. Szczególnie polecam Wam indyjskie chlebki, bardzo proste w przygotowaniu (niedługo postaram się wrzucić przepis) i wrapy, które znajdziecie tutaj jako zdrowszy zamiennik bułki tartej i jajka w ciastach czy kotletach – jest kleista, scali ciasto, nada się także na panierkę. Niedługo

Powiedz dietom nie
MAŚLANY CHLEB 179

uzyskania okrągłego kształtu na natłuszczonej powierzchni. Smarujemy roztopionym masłem lub margaryną. Każdy placek nakładamy jeden na drugi tylko ostatni – smarujemy po bokach. Warstwy układamy na blaszce na której, będziecie piec chleb. 5. Bardzo ostrym nożem, wycinamy 8 trójkątów pozostawiając około 1,5 cm na końcu ciasta. Każdą z części odwracamy na zewnątrz. 6. Powtarzamy te same czynności, ze średnim

w mojej kuchni
1. Jesień na talerzu! 209

możliwość rozpoczęcia gotowania dla Was. Mamy sporą ilość gotowych materiałów, więc na pewno każdego dnia oczekiwanie na kolejny wpis będzie tego warte. Przepisy na potrawy słone, obiadowe, desery, ciasta, przetwory i wiele innych, nic nas nie ogranicza (cóż... może czasem dostępność produktów i pieniądze ;)) uwieńczone mnóstwem zdjęć. Ale do rzeczy! Wielkimi krokami przyszła jesień. Wręcz przybiegła! Dając nam niezliczoną ilość(...)pestek DYNIA! Dynia... Przeglądając blogi kulinarne, na (prawie) każdym trafiamy na potrawy i przetwory z dyni. Zupy, placki, pieczona dynia, mus z dyni, kawa z dyniowym purre, sałatki z dodatkiem dyni. A u nas dziś trochę tradycyjnie, polsko- pierogi. Mięciutkie ciasto wypełnione aromatycznym, w sumie dość niekonwencjonalnym farszem z dyni, sera feta, boczku i odrobiną czosnku! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

Symfonia Smaków
Nie marnuj jedzenia – co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka 349

tortilli. Co można zdobić z resztek pieczonego kurczaka? Kawałki piersi będą świetnie smakowały w tortilli. Tortille – czyli pszenne placki – są hitem w naszym domu. Eugeniusz dostał obsesji na ich punkcie i testował różne przepisy na ciasto dotąd, aż znalazł ten właściwy – który faktycznie zawsze się sprawdza. Z odpowiednim przepisem tortille są proste w przygotowaniu, sycące

Niedzielny kucharz
PSZENNO -ŻYTNIE PLACUSZKI Z RICOTTĄ 174

rozgrzaną patelnię nakładamy ciasto, smażymy do uzyskania złotego koloru. Podajemy z ulubionymi owocami, miodem lub konfiturą. Na rozgrzaną patelnię nakładamy ciasto, smażymy do uzyskania złotego koloru. Podajemy z ulubionymi owocami, miodem lub konfiturą. Jeżeli przygotowałaś/eś placki z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby

Słodki Zakątek
Pierogi z kapustą i grzybami 207

dodajemy żółtko, olej i sól. Łączymy składniki. Dodajemy stopniowo wodę i wyrabiamy ciasto. Proporcje wody i mąki możemy modyfikować. Wyrobione ciasto pozostawiamy na 30 minut przykryte wilgotną ściereczką. Musi odpocząć i nabrać mocy. Przed rozwałkowywaniem na cienki placek lekko zagniatamy. Wycinamy kółka ( np. szklanką ), nakładamy farsz i lepimy. Tacę posypujemy mąką i układamy na niej przygotowane pierogi

Smaki Ewy
Tort piernikowy "Bajka" 223

masy jajecznej przesiać przez sitko składniki sypkie i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec wlać wodę, ponownie wymieszać i przelać ciasto do formy. Włożyć do piekarnika i piec 30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i podzielić na trzy placki. Nasączenie: Kawę zbożową zaparzyć w filiżance, posłodzić i zostawić do ostudzenia. Każdy z oblatów biszkoptowych nasączyć delikatnie kawą. Krem: Czekoladę połamać

Passions hobbies life
Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką 208

Owoce sezonowe to coś wspaniałego dla domowych wypieków. Co rusz przychodzi mi nowy pomysł aby zagospodarować jakiś owoc w placku. Dziś padło na rabarbar, moc witamin i smakowych doznać słodyczy i kwaskowości. Idealnie sprawdza się do ciast ucieranych. Zapraszam. Skala smaku 10- wilgotne, delikatne, nie za słodkie z lekko chrupiącą kruszonką:)  Składniki: 3 szklanki przesianej mąki tortowej 1 szklanka

Kubki smaku