proszek do pieczenia i cukier. Myjemy morele, kroimy na ćwiartki albo jeszcze drobniej (jak na zdjęciu) i dodajemy do ciasta. Teraz dodajemy powoli pianę z białek, mieszamy najpierw 1/3 a następnie resztę. Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy niewielkie placki, smażymy z każdej strony po 2-3 minuty na średnim ogniu- tak by się nie przypaliły. Podajemy z cukrem
Mango Papajatemu wypróbowałam kilka przepisów na domową tortillę i znalazłam swoje ulubione. Tu przedstawię Wam wersję pszenną, która jest idealna. Placki są elastyczne i o niebo lepsze od tych ze sklepu. Sami spróbujcie! (około 6 większych lub 8-10 mniejszych placków ) 2 szklanki (*) mąki pszennej (warto typ 550 zmieszać z krupczatką) 1/2 łyżeczki soli(...)być zbyt gęste, ani luźne - a miękkie i elastyczne.) Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 lub 8 równych części. Następnie każdy kawałek rozwałkować jak najcieniej - na okrąg o średnicy 1-2 cm większej niż średnica patelni, ponieważ placki skurczą się podczas smażenia. Tortille smażyć na suchej patelni
Di gotujemnie te placuszki już przy pierwszym oglądaniu "Mamuszki". Uległam pokusie i zrobiłam je na obiadokolację. Zmniejszyłam jedynie ilość cebuli. Chrupiące, troszkę bułkowate ale jednak placki... naprawdę intrygują! Mordawskie placki leniwe 150 ml kefiru 50 ml oleju + 1/4 łyżki po 1/4 łyżeczki białego octu winnego i soli 1/4 łyżki cukru 200 g sera feta, pokruszonego 1 cebulka dymka(...)Przesiewamy mąkę z sodą i starannie mieszamy z kefirem. Posypujemy stolnice mąką i zagniatamy ciasto. Będzie trochę kleiste ze względu na ser. Dzielimy ciasto na 6 części. Każda z nich rozwałkowujemy na placuszek o średnicy 15 cm. Na patelni rozgrzewamy 50 ml oleju. Smażymy pojedynczo placki po 3 minuty z każdej strony. Jeśli zbyt szybko się rumienia zmniejszamy ogień
Dzieje kuchennej Wiewióryminut. W tym czasie truskawki myjemy pod bieżącą wodą, szypułkujemy i kroimy w poprzek na plastry. Nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki, pamiętając, o zasadzie 1 łyżka = 1 placuszek . Od razu na każdy placek kładziemy po parę plastrów truskawek. Gdy zobaczymy, że spód placuszków już się podpiekł, delikatnie i starannie obracamy je na drugą stronę i jeszcze
Be Fit Be Strongzmierzającym w stronę ceglanego muru, a wszyscy się dochodzą o to, gdzie zamierzają usiąść. David Suzuki Nie przepadam za pancakes'ami, naleśnikami i innymi tego typu plackami , mimo że zawsze uśmiech pojawia się na mojej twarzy na ich widok. Są takimi mącznymi zapychaczami. Ale z czekoladą... Z czekoladą... Ach. Składniki: 1.5 szklanki mąki (użyłam pełnoziarnistych: pszennej(...)połączyły. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Mieszaninę odstawiamy na około 5 minut. Po tym czasie nabieramy 2 łyżki ciasta i wylewamy je na blachę natłuszczoną olejem lub pokrytą papierem bądź folią do pieczenia. Rozsmarowujemy je na kształt okrągłych placków. Pieczemy w piekarniku ok. 15-25 minut. 3 kostki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub poprzez
Weganizm infantylnyubijać. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać by piana nie opadła. Ciasto wylać do formy i włożyć do piekarnika. Piec od 20 do 25 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z formy a po ostygnięciu przekroić na dwa placki. Mleko, cukier i cukier wanilinowy zagotować i ostudzić. Miękką margarynę zmiksować na gładką masę a następnie dolać(...)ciągle miksując. Masa jest bardzo gęsta i stabilna. Gotową masą przełożyć ostudzony biszkopt. Czekoladę rozpuścić z mlekiem na parze, dodać kakao i energicznie wymieszać. Polewą polać przełożone ciasto i posypać dowolną posypką (najlepiej orzeszkami lub czekoladową posypką
Gotowanie jest łatweskładniki łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy sprężyste ciasto ok. 5-7 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ją na kilkanaście minut. Ciasto dzielimy na 6-8 równych części, a z każdej formujemy kuleczki. Na silikonowej stolnicy (taka jest najlepsza, gdyż przy jej użyciu możemy zrobić bardzo cienkie placki, a na drewnianej możemy mieć problem z ich odklejeniem
Be Fit Be Strongpropozycję na alternatywę dla poczciwych placków ziemniaczanych – placki z batatów i cukinii. Bez tłuszczu, bez jajek, bez mleka i bez glutenu. Zaskakująco dobre jak na taką ilość składników „bez” i ekspresowe w wykonaniu. Mój mąż był zachwycony, ja zresztą też. Składniki na około 25 placków o grubości ok 1 cm i średnicy(...)patelnie, pędzelkiem rozsmarować odrobinę oleju, następnie nakładać po dwie płaskie łyżki surowego ciasta, uformować w okręg, wyrównać, piec po 5-7 min z każdej strony na średniej mocy palnika (u mnie w skali 1-9 na 4-5). Zdjąć z patelni, podawać natychmiast z jogurtem lub solo. Placki można też piec w piekarniku
moj przepis naPrzelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy z niego wałek i dzielimy go na 8 równych części. Każdą z części rozwałkujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm. Przekładamy placki na dwie blachy do pieczenia (tak akurat powinny się zmieścić(...)twardniały, że można je było łamać i chrupały jak sucharki. Ale nie odebrało im to uroku. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest wykonany z mojego ulubionego, uniwersalnego ciasta. No i jak Wam się podoba kolejne zastosowanie mojego ciasta drożdżowego? Po drugie: świetnie nadaje się na wynos lub na imprezy. Jedzenie rękoma jest wygodne. Dlatego wszyscy tak uwielbiamy pizzę
Proste-przepisy.pldodawać żółtka. Do masy jajecznej wsypać orzechy,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i gotowe ciasto przelać na blaszkę 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 35 minut w temperaturze 180*. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na dwa cienkie placki. Z podanej porcji mleka odlać 1/2 szklanki,resztę zagotować z cukrem. Obie mąki i żółtka(...)budyń. Budyń wystudzić po czym utrzeć z masłem na puszysty krem dodając podczas ucierania ekstrakt z wanilii. Gotowym kremem przełożyć orzechowe biszkopty zostawiając trochę kremu na posmarowanie góry ciasta. Wierzch posypać posiekanymi orzechami. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki po czym pokroić w kostkę
Kolorowa kuchnia Elkikwiatostanów, z jednego kwiatostanu powstaje jeden placek. Jak chcecie skosztować takich placków, to się pospieszcie, bo bez zaraz zacznie przekwitać i na takie bezowe placuszki trzeba będzie poczekać cały rok, a w tym roku zostanie jeszcze możliwość przygotowania soku z owoców czarnego bzu. Składniki na 7 placków z kwiatów czarnego bzu: 7 kwiatów czarnego bzu 1 jajko 1 szklanka(...)zanurzamy w cieście, trzymając bez za ogonek. Kładziemy bez na rozgrzany olej, lekko je rozpłaszczając, gdy ciasto zacznie się rumienić od spodu odcinamy gałązkę, czyli część za którą trzymaliśmy bez. Smażymy placuszki z obu stron na złoto na niezbyt silnym ogniu, gdyż placki się nie dopieką w środku. Odsączamy bezowe placuszki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, układamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępoprzednim poście udostępniłam przepis na mini pizze na ziemniaczanych plackach. wtedy też pomyślałam, żeby zrobić takie danie na całej blasze jak tradycyjną pizzę. I też tak uczyniłam :)Składniki na ciasto ziemniaczane:4 - 5 ziemniaków1 cebulasól, pieprz, 3 łyżki olejususzone zioła: tymianek, rozmaryn, kolendra, majeranek, czosnek, mielona papryka, mielona gorczyca1 jajkoodrobina mąki przecier pomidorowySkładniki na pizze wg uznania, u mnie(...)około 20 minut w 200 sto pniach C.Gdy spód ziemniaczany upieczemy to smarujemy go koncentratem pomidorowym. Na patelni smażymy pieczarki i cebulę, doprawiamy je solą i pieprzem. Na ziemniaczany placek wykładamy pieczarki, żółty ser, plastry pomidorów, paprykę i papryczkę chili oraz oliwki. Na wierzch układamy ponownie żółty ser i ser pleśniowy, posypujemy suszonym oregano. Zapiekamy całość w 220 stopniach
Bon Appetit MałgorzatyPodzielę się dzisiaj z Wami , przepisem na szybkiego makowca. Tradycyjny makowiec to drożdżowy placek z masą makową i bakaliami. A ja podam wersję na kruchym spodzie.Tak upieczony placek nazywa się makowcem sułtańskim. Uwierzcie , nie odbiega smakiem od takiego makowca , do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni :) Przepis zaczerpnięty z DTV Blacha : 20x28 Do tej wersji potrzebne są : - maka pszenna - 500g(...)masę na ogniu ok. 3 minut.Kiedy składniki , ładnie się ze sobą połączą , zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną polewę , wylewamy na ciasto. Wysypujemy na stolnicę mąkę z proszkiem do pieczenia , wbijamy same żółtka ,miękką margarynę , chwilkę siekamy wszystkie składniki. Następnie zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto
Słodkości i nie tylkojajka ½ szklanki cukru pudru 250g masła Słoik kremu Snickers (500g) DEKORACJA: 3 batony Snickers WYKONANIE: Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować razem dodając na końcu białka. Piec 50 minut w temp. 180 stopni C. Ostudzić i przekroić na dwa placki. Blat kokosowy: Białka ubij, dodając cukier puder i na końcu wiórki. Piecz w tortownicy na złoty(...)stopniach C. Masa: Ubić jajka z cukrem na parze. Ostudzić. Masło utrzeć do białości, dodać ubite jajka a następnie krem Snickers i ucierać aż, masa będzie jednolita. Przekładać kolejno ciasto, 1/3 masy czekoladowej, blat kokosowy, 1/3 masy i kolejny blat ciasta. Wierzch udekorować resztą kremu czekoladowego oraz pokrojonymi batonikami Snickers. Podawać schłodzone
Pyry na Gazwyrośnięcia. Do ubitych białek dodawać powoli i delikatnie mieszając, łącząć wyrośnięte żółtka, mąkę, budyń (proszek) i na koniec olej. Wlać do blaszki, takiej samej rozmiarem jak było pieczone ciasto miodowe. Piec w rozgrzanych piekarniku w 180stopniach C przez ok. 20minut. Masa budyniowa: 2/3 litra mleka zagotować z cukrem i margaryną. Pozostałe mleko wymieszać z mąką, budyniem i żółtkami(...)wymieszanymi składnikami. Cały czas mieszać, do momentu aż masa będzie gęsta. Gorącą masą budyniową przekładać kolejno upieczone placki: miodowy - masa budyniowa - biszkopt - masa budyniowa - miodowy. Na samą górę wylać kajmak i posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi, lekko je wciskając w masę. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, włożyć do lodówki i schłodzić. Smacznego
W kuchni u Moniki