ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:305/550)

Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem (na drożdżowym zaczynie) 205

mogą znaleźć się na tym drożdżowym placku jest tyle ile regionów Włoch i zapewne zwyczajnie gustów, dlatego ja wybrałam moją ulubioną - z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem , zwaną w niektórych pizzeriach "pizza parma". Koniecznie na cienkim, chrupiącym cieście i z ciągnącym się serem. Mniam, to właśnie lubię! Jednak najważniejszym składnikiem pizzy jest ciasto, które według mnie tak naprawdę decyduje(...)sama :) Dodatkowo ciasto pozostawia się do wyrośnięcia na noc w lodówce, co jeszcze bardziej poprawia jego walory smakowe. Tak, tak, zrobienie ciasta na zaczynie jest czasochłonne i należy zabrać się za nie dzień wcześniej, jednak pracy wymaga od nas naprawdę niewiele. Za radą Bei, zaczyn przygotowałam w piątek przed pracą (zabrało mi to dosłownie 3 min.), następnie ciasto zagniotłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Chaczapuri ze szpinakiem 122

wyrośnięcia. Rozwałkować ( jak kto woli kwadrat, prostokąt, koło ) na grubość 1/2 cm. Na placku ułożyć szpinak i starty ser. Zwinąć jak kopertę i na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smażyć po 2 min z każdej strony ze 4 razy, tak, aby ładnie się ciasto zrumieniło. Na koniec przykryć pokrywką ( ja już ogień gaszę ) i  Smacznego   Tak to wygląda

Gaździnka warzy
Makowiec - świąteczny przekładaniec 231

ciasto Przygotowujemy formę na ciasto (28 cm- średnicy)- najlepiej wyłożyc papierem do pieczenia Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części i każdą kolejno wałkujemy na cienkie placuszki - blaty, grubością mają przypominać takie jak na kluski Na dno foremki (u mnie prodiż) kładziemy pierwszy cienki placek, a na nim rozsmarowujemy część masy makowej, potem znów na masę kładziemy placuszek(...)niego masę, tak 3 warstwy makowe Na samym wierzchu, na masie makowej kładziemy paski z ciasta, smarujemy je mlekiem lub rozbitym jajkiem Pieczemy w nagrzanym do temp. 180- 200 stopni C  piekarniku, około 50-60 min.  Ja w prodiżu piekłam 45 min. ( sprawdzic patyczkiem). Przepis na ciasto zaczerpnęłam z "Domowych wypieków ", ale bardzo je zmodyfikowałam :) Po upieczeniu ciasta

Proste Potrawy
Cebularze z pieczarkami 181

Wyrobione ciasto , przekładamy do miski wysypanej mąką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 30 minut . Po tym czasie ciasto dzielimy na małe porcje , 6-7 lub 8 szt w zależności jakiej wielkości chcemy je zrobić. Z każdej części formujemy mały placek , dość cienki ( około 0,5 cm ) smarujemy go odrobiną musztardy, układamy dużą łyżkę cebuli z pieczarkami, majeranek, oregano(...)koniec posypujemy tartym serem oraz obkładamy plastrami boczku. Wkładamy do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 220 C i pieczemy około 15 minut, aż brzegi zrobią się złote, a ciasto lekko chrupiące. Gotowe, cebularze świetnie smakują na gorąco,a także na zimno Smacznego ! Post Cebularze z pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem cynamonowym lub nutellą 159

skórka starta z jednej pomarańczy ok. 10 dkg oleju z esencją masła KRUSZWICA Nadzienie czekoladowo - orzechowe: Nutella Po godzinie  ciasto przekładamy  na stolnicę, ugniatamy  i dzielimy na 2  części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o wymiarach mniej więcej 20x30cm. Przy nadzieniu cynamonowym :placek smarujemy cały olejem z esencją masła i posypujemy mieszanką cynamonu

Fiołkowe Talerze
Poniedziałek: Domowy kebab z kurczaka 112

podsypany mąką blat, zagnieć kilkoma ruchami, uformuj kulę, spłaszcz, posyp mąką i podziel na osiem części. Każdą podsyp lekko mąką (ciasto jest dość wilgotne) i utocz w małą kulkę. Spłaszcz i wałkuj wałkiem na cienki placek (grubości mniejszej niż 0,5 cm). Placki (po 2-3 maks) wstawiaj do nagrzanego piekarnika na 3-4 minuty. Wyciągnij i przykryj

Niedzielny kucharz
Barszczyk czerwony z uszkami 273

gorącą wodę, mieszając łyżką aby się nie oparzyć. Po chwili zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując jeszcze mąką. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 20 minut aby odpoczęło. Rozwałkować na cienki placek, kieliszkiem  (śr.4,5- 5 cm) wykrawać kółka i nakładać farsz. Zlepiać uszka. Uszka gotować 2 minuty w lekko osolonej wodzie

Smakołyki Asi
Bułeczki z ziołami i mozarellą 233

Kopystką zgarniamy masę ze ścianek naczynia. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz posiekane drobno zioła. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał . Ciasto przekładany na tłusty blat i dzielimy na 10 części. Z każdej części robimy okrągły placek, na środek dajemy kulkę mozarelli i dokładnie sklejamy. Formujemy bułeczkę. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym

Themo przepisy
Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką 172

ostudzone masło. Wyrobić ponownie do połączenia się ciasta z tłuszczem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką kuchenną. Po wyrośnięciu ciasto przebić pięścią i krótko wyrobić. Podzielić na 8 części. Utoczyć kulki i spłaszczyć na placki o średnicy około 10 cm. Przełożyć je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Na wyrośniętych bułeczkach odcisnąć

Pieguskowa Kuchnia
Szybka Paleo tarta z owocami i migdałami 125

biszkopt kokosowy zamieściłam tutaj   klik . Ponieważ święta za pasem a w spiżarni znalazłam 2 przejrzałe banany postanowiłam upiec szybki bezglutenowy placek z tego co akurat miałam. Zapraszam więc na kolejny przepis na bezglutenowe i bezzbożowe ciasto paleo :-) Paleo tarta z płatkami migdałowymi i owocami Ciasto najlepiej upiec w płaskiej formie do tarty, np. silikonowej - dobrze z niej wyciągnąć

Marta próbuje
Pizza na grubym spodzie 180

niewielka ilością oliwy/oleju, przykrywamy ściereczką/folią i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na rozłożony na blacie kuchennym papier do pieczenia, rozciągamy/wałkujemy na okrągły placek.   Smarujemy sosem pomidorowym/keczupem i nakładamy ulubione składniki.  Pieczemy przez 18-20 minut w 240-220oC w naparowanym piekarniku. Podajemy

Przepisy na domowy ser i chleb
Oponki z polewą czekoladową 196

ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.  4. Po wskazanym czasie wykładamy ciasto na stolicę podsypaną mąką. Naciskamy by wypompować powstały dwutlenek węgla i rozwałkować na okrągły placek o grubości ok 1,5 cm. Wycinamy szklanką pączki dodatkowo kieliszkiem w środku wycinamy kółko by otrzymać kształt oponki. Wycięte oponki pozostawiamy

vaniliowoczekoladowa
Pączki pieczone 428

ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godz.) - wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, podzielić na 6 części - jeśli ciasto się klei, należy je lekko podsypać mąką - każdą z części rozciągnąć w dłoniach na placek, na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia, zakleić brzegi i w dłoniach uformować kulkę - uformowane pączki ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej

Smakołyki Bereniki
Pieczone pierożki z mięsem „z rosołu” 322

jajko, doprawiłam po swojemu (czyli duuuużo gałki muszkatołowej ) i dokładnie wymieszałam farsz. Wszystkie składniki na ciasto oprócz posypki wymieszałam i wyrobiłam ciasto. Powinno ono być sprężyste, plastyczne i nie kleić się do rąk. Rozwałkowałam na cieniutkie placki i za pomocą szklanki wykroiłam krążki pierogowe. Nałożyłam farsz, skleiłam. Posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam solą gruboziarnistą i kminkiem. Pierożki ułożyłam

Kate's Kitchen
Włoska szarlotka z sosem karmelowym 146

przepisów na desery. Te najpopularniejsze to panna cotta czy tiramisu, ale mało kto wie, że Włosi mają także wyborny przepis na placek z jabłkami, czyli torta di mele. Nie jest to taka typowa szarlotka na kruchym cieście, z kruszonką, pianką czy budyniem. To raczej wilgotny biszkopt z cudownym aromatem cytryny, wanilii i jabłek. Bogaty smak, niezwykły aromat i nieziemski

Cooking Monster

Proponowane wyszukiwania