ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:312/550)

Bakaliowa kostka 135

wykładamy papierem lub folią aluminiową. Wylewamy ciasto i równamy starannie powierzchnię i lekko nacinamy kostki wzdłuż i w poprzek nożem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180  st.C. Pieczemy 35-40 minut, do suchego patyczka . Ciepły placek smarujemy dżemem morelowym i posypujemy (oklejamy)uprażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego

kgwjanczewo
Pieczone panzerotti. 318

seler zmięknie.       Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy. Teraz dzielimy ciasto na około 8 porcji, każdą z nich formujemy w kulkę, a następnie wałkujemy na owalny placek. Na nim układamy porcję farszu, posypujemy żółtym serem i zlepiamy pieroga. Gotową bułeczkę układamy na blasze i odstawiamy na około

Rozpustne gotowanie
Bułki z pieczarkami 161

rozpuszczone masło i dalej miksować aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Misę przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na około godzinę. Ciasto przełożyć na stolnicę podzielić na 8 równych części. Uformować kulki i lekko rozwałkować. Na każdym  placku nałożyć porcję pieczarek i zlepić formując podłużne bułeczki. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odłożyć

Ala piecze i gotuje
Pizzerinki 313

oczkach. Piekarnik nagrzać do 200 st. Dwie blaszki od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Ciasto podzielić na 18 równych części. Z każdej części uformować kulkę, następnie spłaszczyć, tak aby powstał placek o średnicy 10-12 cm. Placki układać na blaszce w 2-3 cm od siebie. Na każdy placek rozsmarować

moj przepis na
Cranberry Noël 157

ciasto, aż dodatki dobrze wnikną w ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Następnie ciasto dzielimy na części (np. na 3, nie muszą być równe). Każdą z nich rozwałkowujemy na placek grubości ok. 4-5 mm, delikatnie podsypując mąką, i wycinamy gwiazdki (można użyć innego kształtu foremki). Ostrożnie przekładamy je na wyłożoną

MyCookBook.pl
Kokosowo-kajmakowe drożdżówki 138

podwojenia objętości. Masę kajmakową podgrzewamy krótko w kuchence mikrofalowej, tylko tyle, aby dała się wymieszać, wtedy dodajemy wiórki kokosowe. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 16 części, z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i wałkujemy na cienki placek. Na każdy placek nakładamy po łyżce masy kajmakowo-kokosowej i rozsmarowujemy cienko. Każdy placek zwijamy w rulon, przecinamy i formujemy

Gotowanie moimi oczami
Tarta serkowo-gruszkowa 130

stopni C. ok. 30 minut. Wyjąć tartę z formy i przełożyć na kratkę. Gdy ciasto ostygnie, posypać obficie cukrem pudrem (ciasto jest lekko tylko słodkie, serek w ogóle; jedyna praktyczna słodycz to cukier w gruszkach). ----------- Podobne: Placek śliwkowo-kokosowy Gruszki z serem pleśniowym Rustykalna tarta ze śliwkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Cebulaki / Mini pizze cebulowe 217

wyrośnięcia. Jajko roztrzepujemy ze szczyptą soli. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, 2 łyżki oleju i roztrzepane jajko. Ciasto wygniatamy i dajemy urosnąć, następnie dzielimy i robimy małe pizze mi wyszło 9 sztuk. Każdy placek smarujemy pomidorowym sosem, na to trochę sera i cebulkę (u mnie jest odwrotnie, najpierw cebulka potem ser, ale to przez pomyłkę

Pelusiowa Kuchnia
Indyjskie placki 107

pietruszka. Olej do smażenia. Do miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać, jeżeli ciasto się nie klei dodać trochę wody. Uformować z ciasta spłaszczone kuleczki (takie, jak do kotletów mielonych tylko mniejsze). I każdy z nich rozwałkować na placek. Na patelnię wlewamy olej i smażymy placuszki. Można jeść je na zimno, ale lepiej smakują ciepłe

Smaki Przyprawy i Kolory
Miękkie i puszyste rogaliki drożdżowe 188

gładkie i jednolite, przekładamy je do naczynia wysmarowanego olejem, przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy kulę i wałkujemy na kształt okrągłego placka. Następnie dzielimy na 8 trójkątów, nakładamy łyżeczką marmoladę i zawijamy w rogaliki. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy

KasiekGotuje
Cebularze 161

Taki długi czas duszenia jest potrzebny żeby wydobyć całą słodycz z cebuli. Masło rozpuszczamy i wystudzone mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy około 15 placków, robimy dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kładziemy 1-2 łyżki cebuli, a brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia

Marder&Marder Manufacture
Szarlotka z truskawkami- ekspresowa 107

wysypanej wiórkami kokosowymi. Następnie podpiec w piekarniku około 15 minut. Jabłka obrać, zetrzeć i przysmażyć z sypką galaretką.  Upieczone ciasto posmarować dżemem truskawkowym, nałożyć pokrojone truskawki,  na wierzch usmażone jabłka, następnie ubitą pianę z cukrem.  Placek posypać pokrojonymi orzechami i piec ponownie w temperaturze 180 stopni około 20 minut na dolnej płycie piekarnika

Tradycyjna Kuchnia
Szybkie ciasto z samych białek 159

formę, wlać ubitą masę i piec przez 45 minut w temperaturze 150 stopni. Podczas pieczenia środek nieco opadnie dlatego należy zostawić ciasto do ostygnięcia w piekarniku ( nie otwierać piekarnika). Śnieżki ubić z mlekiem, wyłożyć na ostudzony już placek i ozdobić owocami

Tradycyjna Kuchnia
Grecka Pita 182

mieszając z solą.  Zrobić wgłębienie i wlewać wyrośnięte drożdże, oliwę z oliwek oraz resztę ciepłej wody.  Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h  do wyrośnięcia.  Kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzi 6 placków) podsypać dodatkowo mąkę. Piec ok 8 minut na nagrzanych kamieniach w piekarniku nastawionym

MarciochaKucharzy
Super szybkie ciasto ucierane 217

Potrzebujecie super szybkiego ciasta ucieranego, którego składniki zawsze będą w głowie? Jest takie ciacho. Proste jak drut. Ten oto placek, puszysty, będzie idealny do herbatki, idealny na sytuacje podbramkową typu „ Za godzinkę będę u ciebie...”! Składniki -4 jaja -szklanka cukru -lekko ponad półtorej szklanki mąki typ 500 u mnie mąka ECO od  Młyn Kopytowa -łyżeczka proszku do pieczenia

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania