ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:315/550)

Delikatne pierogi z jagodami 174

lewej strony robię taką zakładkę-falbankę, jaką widzicie na zdjęciach :) Pomaga ona zabezpieczyć farsz przed wypadaniem w trakcie gotowania - a i wygląda bardzo ładnie :) A jak ugotować pierogi aby ciasto było delikatne i nie przypominało kluchy? Ja wrzucałam po ok. 10 pierogów na wrzątek, czekałam aż wypłyną i gotowałam ok. 3 min. pod przykryciem :) Podajcie je jeszcze ciepłe z jogurtem(...)farszem - wtedy przy odrobinie szczęścia po ugotowaniu pierożki nie opadną i nie przeistoczą się w placki :)  Ah, coś jeszcze. Jeśli krawędzie przy zagniataniu nie chcą się lepić do siebie w związku z mąką - zwilżcie odrobinę palce wodą i posmarujcie krawędzie ciasta, to pomaga :) Po wrzuceniu pierogów na wrzątek zmniejszałam nieco siłę grzania płyty indukcyjnej

Spektrum Smaku
Sękaczek wg Siostry Anastazji 519

wyrobieniu ciasta, by masa zdążyła szybciej ostygnąć. Ja użyłam słodkich jabłek. Już do startych, dodałam odrobinę kwasku cytrynowego. Schłodzone ciasto kroiłam na mniejsze kawałki i rozkładałam na blaszce lekko obtoczonymi w mące krupczatce dłońmi. Następnie rozwałkowałam cienki placek wielkości blachy

Smaki Na Talerzu
Placek jabłkowy z cynamonem 192

rozsmarować jedną połowę ciasta, wyłożyć jabłka, a następnie drugą część ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ciasto będzie rumiane. Wyjąć z piekarnika posmarować dżemem i wyłożyć ubitą pianę. Zapiec ponownie aż piana się zarumieni. placek jabłkowy z cynamonem

O kuchni z uczuciem
Pizza na tortilli 357

także mój ulubiony przepis na ciasto – pizzę z szynką i pieczarkami – pizzę z patelni – pizzę z ciasta francuskiego – zapiekanki z pieczarkami pizza na tortilli Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji : 2 porcje Składniki: – 4-5 placków tortilli pszennych lub pełnoziarnistych – drobno tarty ser żółty (koniecznie twardy np typu gouda) – dowolne dodatki takie jak: salami

nietylkopasta.pl
FIT PIZZA na cienkim cieście 216

było grudek). Następnie do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę oraz miksturę z drożdży. Energicznie wyrabiamy ciasto. Ciasto jest gotowe gdy będzie odchodzić od ręki. Tak powstałą kulkę obtaczamy w mące i formujemy na płaski placek. Rozgrzewamy piekarnik do 170-190 stopni. Przekładamy placek na blachę posypaną mąką. Rozprowadzamy na nim sos przecieru pomidorowego, bazylii, oliwy i przypraw. Kładziemy

Better Life By Auntie Ju
PLACEK DROŻDŻOWY Z WIŚNIAMI I KRUSZONKĄ 255

świeżej, pulchniutkiej, jeszcze letniej drożdżówki, posypanej obowiązkowo maślaną kruszonką?  I właśnie ze względu na te walory drożdżowego ciasta, jest - było - i będzie ono dla mnie zawsze na pierwszej pozycji wśród wszystkich innych gatunków domowych słodkości 💗 Dziś zapraszam na placek drożdżowy z wiśniami ... taki "maminy" 😉 Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży(...)dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić (ja robię to przy użyciu haka i miksera). Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć odsączone wiśnie, posypać wierzch kruszonką, a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce

Walijskie Pichcenie
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI, SEREM LUB KREMEM CZEKOLADOWYM 204

szczyptę soli i dodać masło pokrojone w kawałki. Całość zarobić i rozdzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na okrągły placek i podzielić na 8 części ( trójkącików). Jabłka podzielić na ósemki (jeśli wybieramy to nadzienie ) i zawijać w ciasto formując rogaliki. Piec ok. 25 minut aż się zrumienią (lepiej nie przeciągać z pieczeniem, żeby nie były wtedy suche). Rogaliki

Calzonella.com
Quesadilla – tortilla z serem i czarnym bzem 172

tortilli. Jajko ubijamy, dodajemy do sera i dżemu, dokładnie mieszamy. Każdą tortillę smarujemy masą serową pozostawiając centymetrowy margines, następnie placek składamy na pół i lekko dociskamy brzegi. Tortillę zapiekamy na grillu elektrycznym lub w piekarniku do zezłocenia ciasta. Gotowe tortillę polewamy miodem i posypujemy karmelizowanymi płatkami kukurydzianymi

Jadło i czytadło
Panelle 299

wymieszać. Postawić na palnik i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować ciągle mieszając tyle czasu, aby uzyskać bardzo gęste ciasto. Posolić i dodać dodatki ( natka pietruszki/sezam/przyprawy). Blaszkę do pieczenia posmarować oliwą. Wylać powstałą masą i równomiernie rozprowadzić. Placek powinien być cienki, ale nie przezroczysty. Odstawić na około godzinę do lodówki. Po tym czasie pokroić nożem na trójkąty

Jaglusia
Drożdżowe serduszka dla Babci i Dziadka 213

żółtko oraz obie mąki. Mieszankę wlewamy do pozostałego gotującego się mleka. Gotujemy ciągle mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji.  Gdy ciasto podwoi objętość dzielimyna 8 mniej więcej równych części. Na podsypanym delikatnie mąką blacie wałkujemy każdą na okrągły placek o śr ok 20cm. Nakładamy po łyżce budyniu i łyżeczce dżemu. Rozprowadzamy równomiernie i zwijamy w rulon, który składamy

Kuchnia w czekoladzie
Pierniczki...i Świąteczne Kule Słodyczy 211

batata i zagnieć kulę ciasta. Mnie wyręczył robot z hakiem do chleba, ale wykonanie ręczne też jest proste, bo ciasto jest idealne i idealnie odchodzi od ręki. Nie lepi się i nie trzeba dosypywać mąki. Wałkuj na placki o grubości 3 mm i wycinaj dowolne formy pierniczków. Piecz około 12 minut w 180 stopniach, kontroluj ,gdyż jak wiadomo, piekarniki

Z Kuchni Do Kuchni
Choinki zbożowe 164

tłuszczem, cukrem i przyprawą do pierników. Przestudź masę.Wszystkie pozostałe składniki sypkie wymieszaj. Dodaj do ostudzonej masy i zagnieć szybko ciasto. Oprósz wierzch mąką - odstaw do lodówki najlepiej najlepiej na kilka dni. Z rozwałkowanych na około 0,5cm placków wykrawaj choinki. Piecz pierniczki na wysmarowanych tłuszczem blaszkach ok.10 minut w temperaturze około 160oC.  Dekoruj choinki polewą czekoladową, posyp kuleczkami

Gotuj Sam!
Placki z kaszy gryczanej na przebudzenie mocy... i życzenia! 189

kasza gryczana Czy istnieje lepsza kombinacja, która daje energetycznego kopa? :) A dzisiaj kolejny dzień przygotowań, także będzie on baaaardzo potrzebny! Ciasta już upieczone, podobnie jak większość dań. Do zrobienia zostały już tylko krokiety, barszcz i sałatka jarzynowa. Kasztanowe placki z kaszy gryczanej i awokado podane z serkiem naturalnym,  bananem, pomarańczowym sosem czekoladowym i pestkami granatu Pojawię się tutaj

Poranek na słodko
Burger z parowaru 355

czasu, aż podwoi swoją objętość.  ( W tym momencie możemy przejść do przygotowania mięsa i krojenia innych składników ) Kiedy ciasto już będzie odpowiednie, wyrabiamy je ponownie 2 minuty i dzielimy na 8 części. Z każdego kawałka formujemy placki o średnicy ok. 13 cm i grubości 1 cm. Układamy je na papierze do pieczenia. Po czym smarujemy rozmąconym jajkiem

Parowar Faceta
Drożdżówki z serem i jagodami 226

minut , posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką ,odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę . Ser mieszamy z żółtkami i cukrem. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy krótko na stolnicy i porcjujemy na ok 50 g kawałki ,  robimy kulki po czym wałkujemy na "placki " i nakładamy ser i jagody składamy boki na kopertę jak na poniższym zdjęciu i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Wypieki Rene