Bułeczki z leśnymi jagodami i szwedzki stól 218jest taka, że na stole układamy co kto ma w plecaku, ale gdy uda się zabłądzić na leśną polanę z jagodami to wtedy warto się pokusić o pyszne bułeczki drożdżowe. Z pozdrowieniami dla najlepszej leśnej ekipy Bukosz, Bobek, Kaczka, Tomek, Szycha, Werka, Kamil, Andrzej, Borys, Julka i dopiszcie kogo jeszcze pominęłam... Bułeczki z leśnymi jagodami: - 1,2 kg mąki pszennej(...)łyżki mąki. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostałe mleko i cukier. Wbijamy jajka, przestudzoną margarynę, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy przez ok. 15-20 minut, aż będzie gładkie. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe kawałki wielkości piłeczki do ping
Apetyczna babeczka
Mini rogaliki z czekoladą 226rogaliki idealnie sprawdzą się jako przekąska do szkoły,do pracy lub na piknik. Małe, poręczne, na jeden, może dwa kęsy. Delikatne, drożdżowe i nadziane czekoladą, to idealna przekąska do popołudniowej kawy czy herbaty w doborowym towarzystwie :) Składniki: 600 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 300 ml mleka 150 g cukru 100 g masła 4 żółtka 1 jajko cukier(...)zaczyn zacznie pracować. Żółtka ucieram z cukrem i mieszam z wyrośniętym zaczynem. Masło rozpuszczam , studzę , również dodaję do zaczyny. Na końcu dosypuje porcjami mąkę, aż otrzymam pożądaną konsystencję ciasta. Gotowe wyrabiam do póki nie będzie gładkie i lśniące, ponownie odstawiam nakryte ściereczką do momentu podwojenia objętości przez moje ciasto. Wyrośnięte wykładam na blat, odgazowuję uderzając
Ciasteczkowy Potwór
Pampuchy z jagodami 200Uwielbiam te bułeczki. Można je jeść na słoko jak i z mięsem. Bardzo polecam, będą super podwieczorkiem lub słodkim obiadem dla naszych pociech i dla nas
Kuchnia Pokoleń
Ruchanki 190Dziś ponoć święto jabłka...i u mnie jest coś z jego dodatkiem...robiłam je w sumie w niedzielę..wszyscy w domu..a takie ruchanki najlepiej smakują
Moje domowe kucharzenie
Fatayer ze szpinakiem 180arabskiej :) W moich poszukiwaniach często inspiruję się dokonaniami autorki bloga Filozofia Smaku . Połączenie własnych doświadczeń i praktycznych rad koleżanki po fachu pozwala na wyczarowanie naprawdę cudownych smakołyków. Fatayer to drożdżowe pierogi nadziewane warzywami lub mięsem. Moja Mama stwierdziła, że taki sposób lepienia pierogów jest dużo szybszy niż nasz polski :) Składniki (10 sztuk): 1 szklanka mąki pszennej typ 2000 1 szklanka(...)cebulkę i smażyć ok. 5 minut. Dodać szpinak bez wcześniejszego rozmrażania. Zmniejszyć ognień i dusić, aż zmięknie. Doprawić solą. Odparować lub odlać wodę, a resztę odcisnąć, aby nie zamoczyć ciasta. Przestudzić. Podzielić na 10 części. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, oliwę, oregano i rozczyn z drożdży
Chocolate Muffin Blog
Bułki drożdżowe z mięsem i cebulą. 196brzegi farszem z mięsa i cebuli, doprawione majerankiem i szczyptą papryki już od dawna goszczą w mojej kuchni. Dziś zdradzę Wam przepis na te pyszności. Zapraszam! Składniki na bułki drożdżowe z mięsem i cebulą na 12 sztuk 600 g mąki 20 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy NADZIENIE(...)robimy wgłębienie i wlewamy do niego drożdże. Miskę odstawiamy na 5-10 minut, aż drożdże podwoją swoją objętość. Do wyrośniętych drożdży dodajemy resztę mleka, sól i oliwę, wyrabiamy gładkie ciasto (nie krócej niż 8 minut), oprószamy mąką, przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Cebule obieramy, kroimy
Rozpustne gotowanie
Drożdżowe paluszki z kminkiem i serem 278Przepis na te pyszne paluszki dostałam od siostry. Są fantastyczne - w sam raz do barszczyku. Można je posypać wedle uznania: kminkiem, tartym żółtym serem, mieloną papryką
Kuchnia domowa Ani
Chleb żytni 177bochenek, mam wrażenia jakbym znała ten smak od zawsze. Chrupiąca skórka, ziarenka maku i słonecznika, a do tego miękki środek. Kto byłby w stanie odmówić takiej kromki? Zapraszam na drożdżowy chleb żytni."Składniki: 350 g maki żytniej150 g mąki pszennej5 g świeżych drożdży2 łyżeczki soli szklanka ciepłej przegotowanej wody1/2 szklanki mlekamakziarna słonecznikaSposób przygotowania:Na sam początek, do wysokiego(...)przykrywką i czekamy do momentu osiągnięcia żądanej temperatury.W tym czasie gotową, wcześniej wymieszaną masę podsypujemy mąką i wykładamy na blat, lekko ugniatając aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ciasto odkładamy zgięciami w dół na ścierkę i odstawiamy pod przykryciem jeszcze na około 20 - 30 minut.Gdy piekarnik nabierze odpowiedniej temperatury, wyjmujemy nagrzane naczynie w które przekładamy chleb. Wierzch obsypujemy makiem
Słodkie Przyjemności
Pampuszki z polewą czosnkową 231Pampuszki to małe bułeczki drożdżowe, które są nieodzownym dodatkiem np. do barszczu ukraińskiego. Są smaczne i doskonale smakują polane zimnym sosem czosnkowym Składniki:1 jajko1 i 3/4 szklanki mąki1/2 szklanki mleka30 g drożdży3 łyżki oliwy1/2 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki soli1 białko do posmarowaniaPolewa czosnkowa:4 ząbki czosnku2 łyżki oliwy2 łyżki przegotowanej zimnej wody1/2 łyżeczki soliPrzygotowanie:Do miseczki wsypujemy przesianą mąkę, robimy(...)wsypujemy cukier i pokruszone drożdże. Delikatnie to w środku mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodajemy jajko, oliwę i wszystko dokładnie wyrabiamy, aż ciasto zrobi się elastyczne. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę. Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki wielkości małej mandarynki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy
Oryginalny smak
Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą z pigwowców 216Zbliża się koniec karnawału, więc w moim wypadku pożegnanie z cukrem na kilka tygodni. Dlatego proponuję moje sztandarowe ciacha, czyli rogaliki. Przygotowuję je najczęściej na przegryzkę
Weekendy w domu i ogrodzie
Domowa chałka z kruszonką - beztroskie poranki 168szarych spraw, które teraz bywają wyjątkowo wyczerpujące. Splatanie drożdżowych warkoczy może okazać się ciekawym wyzwaniem manualnym, jeżeli tak, jak ja uprzecie się na plecenie z większej ilości linek, niż 3 :) Bardzo podobają mi się sploty z 6 wałeczków, dlatego też załączam link do filmiku instruktażowego , z którego korzystałam. Jak na pierwsze drożdżowe plecenie, nie wyszło mi tak źle(...)drożdży, letniego mleka i cukru przygotuj zaczyn - mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się drożdży - odstaw na 15min. 2. Do wyrośniętego zaczyny dodaj mąkę i sól i zacznij wyrabiać ciasto. 3. Do ciasta dodaj masło, zagnieć całość bardzo dokładnie do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. 4. Przełóż ciasto do lekko wysypanej mąka miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Rogaliki drożdżowe z dżemem agrestowym. 350dżemem wiśniowym (przepis znajdziecie tutaj ), niemniej jednak, w związku ze zbliżającym się sezonem na agrest, namawiam do przygotowania dżemu właśnie z tych nieco zapomnianych owoców (przepis wkrótce). Rogaliki drożdżowe z dżemem agrestowym: 400 g mąki pszennej tortowej (dobrej jakości) 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży 1/3 szklanki letniej śmietanki 30% 5 żółtek(...)około 10 minut, po tym czasie drożdże powinny podwoić swoją objętość. Żółtka mieszamy z letnią śmietanką i dodajemy do miski z mąką, dosypujemy cukier i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 8 minut). Po tym czasie dodajemy roztopione masło i zagniatamy, aż masło całkowicie się wchłonie i ciasto przestanie lśnić (kolejne 8 minut). Po tym czasie wierzch ciasta oprószamy mąką, miskę
Rozpustne gotowanie
Pełnoziarnista pizza z szynką, kukurydzą i pomidorami 196Kiedy jakiś czas temu zaczęłam swoją przygodę z lżejszym jedzeniem, na samą myśl, że ktoś będzie jadł normalną, drożdżową pizzę skręcało mnie z zazdrości. Na ratunek przyszła mi znowu książka z fit przepisami, której autora nie mogę sobie przypomnieć na ten moment (już nie chcę buszować w pokoju chłopaków, żeby sprawdzić) gdzie wynalazłam pomysł na pełnoziarnistą pizzę. Dodatki, to oczywiście(...)kęsie ;) tak tą polecam jeszcze mocniej, bo jest zupełnie inna w smaku i zdecydowanie bardziej podobna do tej tradycyjnej. Składniki na jedną pizzę o śr ok 22cm Ciasto: 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka otrąb pszennych 20g świeżych drożdży 2 łyżki jogurtu naturalnego Szczypta soli Szczypta cukru Dodatki: 3 plastry chudej szynki
Kuchnia w czekoladzie
Pączki pieczone w piekarniku 984pączków podczas smażenia. Jeśli na Tłusty Czwartek planujecie dać pączka maluszkom to opcja domowego pączka z piekarnika będzie w sam raz. Dla kogo: dla dbających o linię dla kochających drożdżowe wypieki dla szukających zdrowszego przepisu na Tłusty Czwartek Składniki: 170g masła (miękkiego) 3 jajka (+ 1 do posmarowania) 0,5 łyżeczki soli 50 g cukru 370g mąki pszennej 50g świeżych(...)przykryć go ściereczką). Zaczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodać mąkę, sól i cukier i wymieszać wyrabiać. Dodawać po jednym jajku i po kawałku miękkiego masła cały czas wyrabiać, aż ciasto stanie się śliskie i zacznie odchodzić od rąk. Ciasto ma być gładkie, elastyczne. Przełożyć ciasto do miski i odłożyć na godzinę w ciepłe miejsce (przykryć ściereczką). Po tym czasie uderzyć
Mania Wypiekania
Najłatwiejszy przepis na chleb pszenny. 202zasiąść do stołu nawet rankiem. Ten przepis to przepis, z którym poradzi sobie absolutnie każdy. Nasza praca przy chlebie zajmie dosłownie kilka minut. Nie trzeba nawet rozczynu drożdżowego robić. A warto? No pewnie! Chlebek jest mięciutki i wilgotny w środku, idealnie się kroi i nie kruszy się. Skórka natomiast jest chrupiąca. Wspaniale smakuje z wędliną oraz serem(...)płaska łyżeczka soli (szklanka - 250 ml) Wykonanie: Sól, mąkę i sól pomieszać ze sobą. Dolać wodę i energicznie pomieszać całość łyżką. Tak by składniki się połączyły - wystarczy dosłownie chwilka. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny. Chlebek najlepiej piec we formie - ciasto jest dość rzadkie (ale dzięki temu osiągniemy delikatny chlebek). Małą tortownicę lub naczynie żaroodporne posmarować oliwą i posypać
Poezja Smaków - blog kulinarny
Fiński chleb błyskawiczny - wersja z migdałami 220przemówi sama za siebie :) Składniki na 1 okrągły bochenek o średnicy ok. 22 cm: 100g mąki żytniej razowej 300g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży (9g) 1 łyżeczka soli 2 łyżki melasy z buraków cukrowych - może być trzcinowa 1 łyżka oleju arachidowego BIOLEVITA w saszetce + reszta do wysmarowania formy(...)migdałowe W dużej misce wymieszać mąkę żytnią z solą, melasą, drożdżami, olejem i wodą. Stopniowo dodawać przesianą mąkę pszenną - przesianie sprawia, iż wpuszcza się bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami) . Na końcu dołożyć posiekane słupki migdałowe i wgnieść je w ciasto
Grunt to przepis!
Odrywany chlebek pomidorowo-serowy z ziołami 273jego przygotowania, a ciągle brakowało mi chęci, czasu lub przychodziła inna wymówka. Tym razem to Wy mnie zmotywowaliście do działania. Poza tym zauważyłam, że ostatnio coraz częściej sięgam po drożdżowe wypieki, szczególnie pieczywo smakowe, które znika raz dwa, gdyż świetnie zastępuje mi kanapki i jest syte. Chlebek pomidorowo-serowy również taki jest, a przy okazji został zjedzony w kilka godzin(...)pozostaje raczej tradycjonalistką w tej dziedzinie, a dla mnie kuchnia nie ma ograniczeń. Źródło inspiracji: klik Składniki na keksówkę lub kwadratową formę 20 x 21 cm: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju 5 dag drożdży 100 ml ciepłej wody 150 ml ciepłego mleka Sos: 3 łyżki przecieru
Fabryka pomysłów
Bułeczki na zsiadłym mleku z kaszą manną. 207Domowe pieczywo jest najlepsze. Warto poświęcić chwilę i je upiec. Smak i zapach wynagrodzi nam wszystko. Jak tylko to mogę to piekę i najczęściej są to
Izabelawkuchni
Racuchy drożdżowe z rodzynkami 192Pyszne racuszki. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Drożdże pokruszyć do garnuszka, wsypać sól, cukier i mąkę. Wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na
Kuchnia Pokoleń
CHLEB RAZOWY NA DROŻDŻACH 206Składniki 20 g świeżych drożdży 500 ml 350 g mąki pszennej razowej 350 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 2 łyżeczki soli himalajskiej Przygotowanie Najpierw
OliveandThyme
Bułeczki jogurtowe- smaczne i zdrowe 327Bułki te piekę najczęściej. Są mięciutkie, puszyste i smaczne. Składniki na około 10 sztuk: 500 g. mąki pszennej 350 g. jogurtu naturalnego 2 łyżeczki drożdży instant
Niebieski kubek z kawa
Pączusie po bawarsku 208· drożdże świeże 3 dag · mleko 3,2% 1/4 Litra · mąka krupczatka 50 dag · masło 10 dag · cukier 10 dag · jajka 2 szt · sól · skórka
Camilla w kuchni
Babeczki zawijane z truskawkami i rabarbarem 245Sezon truskawkowy jeszcze trwa..trza więc korzystać... 50 dkg mąki 75 g masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży szczypta soli 8 łyżeczek czubatych
Moje domowe kucharzenie
Chałka drożdżowa z powidłami 419Chałka w zależności od regionu jest różnie nazywana, na Podhalu to kukiełka, na Górnym Śląsku plecionka, w centralnej Polsce chałka. Zazwyczaj robi się ją bez dodatków
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułki do hot-dogów 226Tym razem nasz cykl Wypiekanie na śniadanie , organizowany przez Małgosię z agościł na blogu Eweliny . Wspólnie piekłyśmy bułki do
Kulinarne przygody Gatity
Mini pączki pomarańczowe 233Jak karnawał to karnawał, więc pączki muszą być, obojętnie jakie, ale muszą być ! Przygotowałam więc wersję pączków serowych dla dorosłych z nalewką pomarańczowo-kawową, (która cały
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię