ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:432/576)

Fit żytnie drożdżówki z borówkami 220

Bułki drożdżowe- pychotka! Najlepsze z owocami- takie kupujemy w sklepie spożywczym.. A gdyby tak zrobić domową wersję? Znacznie zdrowszą i do tego "FIT". Kupne bułeczki drożdżowe obfitują w kalorie, do tego te niezdrowe.. Przecież możemy zrobić własne, takie, po których spożyciu nie będziemy się martwić o naszą linię, a co najlepsze - będziemy mieć pewność, że "karmimy" organizm samymi(...)3łyżki ksylitolu ok 50g borówek WYKONANIE: drożdże zalewamy łyżką wody, dodajemy szczyptę ksylitolu- mieszamy i odkładamy mąkę mieszamy z ksylitolem białkiem i mlekiem rozpuszczone drożdże mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta- całość przykrywamy ściereczką i odkładamy do urośnięcia gotowe ciasto przekładamy na papier do pieczenia (możemy użyć odrobinę mąki żytniej, aby ciasto było mniej lepiące)- formujemy okrągłe ksztalty wyłożone ciasto dekorujemy

healthy dreams
DROŻDŻOWE RACUCHY KUKURYDZIANE 200

opakowania   KASZY KUKURYDZIANEJ (bio, Fresano 500g) , zmieliłam sobie pół paczki kaszy na mąkę kukurydzianą i uczyniłam takie oto pyszne racuchy: Jak to zrobić? Zacząć od przygotowania zaczynu drożdżowego z: - 1/4 kostki świeżych drożdży (czyli 25 gramów czyli 1 torebka 7g suchych, jeśli ktoś woli), - 2 łyżeczek cukru trzcinowego, - 1 kopiastej łyżki mąki pszennej, - ciepłej wody do pełna w kubku(...)jeszcze 1 duża kopiastą łyżkę mąki pszennej, bo akurat tyle zostało w pojemniku ;) - szczyptę soli - i nic więcej :)  Dolewamy zawartość kubka z drożdżami, mieszamy wszystko dokładnie na ciasto o konsystencji gęstej śmietany (gdyby było za rzadkie, dosypać jeszcze trochę mąki), przykrywamy miskę i odstawiamy na bok. Szykujemy patelnię, olej do smażenia (u mnie niezmiennie jest to  OLEJ KOKOSOWY

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Knedle ze śliwkami 209

Nieczęsto zdarza nam się przygotowywać pierogi, knedle, kopytka itp. Zazwyczaj wynika to z przekonania iż potrzeba na to sporo czasu. Czy faktycznie tak jest? Odpowiedź nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chlebek zawijany z ziołami i serem 254

W tym tygodniu w Wypiekaniu na śniadanie został zaproponowany przepis na chlebek zawijany z ziołami i serem. Wyglądał pysznie, więc długo się nie zastanawiałam i upiekłam

Pasja Smaku
Grahamkowe drożdżówki z powidłami 238

Drożdżówki bardzo lubimy. Tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować z innymi odmianami mąki niż zwykle. Dzięki Młynomag mam spore pole do popisu. Tym razem wybór padł na

Smakołyki Asi
proste, drożdżowe bułeczki 146

Składniki mąka tortowa 1 kg cukier waniliowy 16 g mleko ciepłe 250 ml drożdże świeże 1 kostka margaryna roztopiona 200 g

w mojej kuchni
Bułeczki z nutellą 261

Dziś nutella ma swoje święto..a ja zapraszam na pyszne bułeczki z dodatkiem nutelli..oczywiście można zrobić z dowolnym nadzieniem.. 4 dkg drożdży świeżych 3

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi 189

Rogaliki są pyszne , zachowują długo świeżość . Nie czuć drożdży bo czasami niestety zapach drożdży zabija moją przyjemność z jedzenia . Nadziać można  powidłami, konfiturą. Radziłabym jednak

Słodkości i nie tylko
Rogaliki topione 125

planujecie duże "wojaże"? Niezależnie od tego gdzie będziecie to rogaliki polecają się do torby piknikowej :). Dla kogo: dla lubiących domowe ciasteczka dla tych, którzy nie przejdą obojętnie wobec drożdżowych wypieków dla szukających przepisu na piknik Składniki: 500g mąki pszennej 200g masła (kostka) 2 jajka (+ 1 do posmarowania) 20g cukru 20ml mleka 130g jogurtu naturalnego 30g świeżych drożdży ok. 250g marmolady(...)Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy: mąkę, roztopione masło, jogurt, jajka (dwa), cukier i wyrabiamy (można wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta), aż ciasto stanie się jednolite i błyszczące. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do woreczka, który szczelnie zamykamy lub zawiązujemy. Wkładamy na 20 minut do miski z bardzo zimną wodą

Mania Wypiekania
Chałka z makiem 169

Pyszna drożdżowa chałka z masą makową..chałka rosła jak szalona..i wyszła chała, w sumie to moja wina, bo zrobiłam jedną chałkę zamiast dwóch. 600 g mąki pszennej  20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant) 40 g cukru 50 g masła 1 jajko 240 ml mleka[ dałam ciut więcej] 1 łyżeczka esencji waniliowej masa makowa Zrobić zaczyn(...)mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość .Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, a następnie jeszcze na trzy części.Każdą z nich

Moje domowe kucharzenie
Kołacz ze śliwkami i kokosem 149

Dziś drożdżowy kołacz ze śliwkami pod kokosową pierzynką.     Składniki: -2 dkg drożdży -5 dkg cukru -30 dkg mąki -200 ml ciepłego mleka -5 dkg roztopionego masła -1 jajko i jedno żółtko -wanilia -kilkanaście śliwek    Na masę wiórkową: -10 dkg wiórek kokosowych -2 jajka i jedno białko -5 dkg cukru oraz jajko do smarowania. Drożdże ucieramy(...)mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy jajko i żółtko, pozostały cukier, mleko, wanilię, pozostałą mąkę, wyrabiamy a na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy wiórki, mieszamy, dodajemy pianę z białka i mieszamy. Ciasto przekładamy do formy z papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy połówki śliwek. Przykrywamy

Maminek kulinarny
chrupiąca ciabatta, chleb z zielonymi oliwkami 166

oliwkami Lekki pszenny chleb, podany nawet w pochmurny jesienny dzień z pewnością poprawi nasz nastrój. A jego złocisto brązowa, chrupiąca skórka, przywoła wspomnienia ciepłej, słonecznej Italii. Jest to specyficzny drożdżowy wypiek, który podobnie jak nasz chleb, wymaga sporządzenia kilka godzin wcześniej  zaczynu składniki na zaczyn 10 g drożdży 200 g mąki pszennej 200 ml wody składniki(...)mąkę pszenną, zalewamy całość letniej wodą, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-10 godzin. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy resztę mąki, cztery łyżki oliwy ( dwie zostawiamy do smarowania ciasta), mleko, dodajemy posiekane nożem oliwki,  łyżeczkę soli, oraz resztę wody( letniej) z wymieszanymi w niej drożdżami. Całość mieszamy z początku drewnianą łyżką a później w rękach, łącząc dokładnie wszystkie

Miód i pieprz
Placuszki drożdżowe 110

Propozycja na dobry początek dnia np. jutrzejszego: bardzo smaczne, drożdżowe placuszki. Choć przyznam, że jadam je nie tylko na śniadanie - co roku goszczą u mojej Babci na wigilijnym stole i najszybciej znikają :) Składniki: 250 g mąki 12 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka (250 ml) 1/4 szklanki cukru 1 jajko  1 żółtko Przygotowanie: Zrobić rozczyn: do ciepłego mleka dodać(...)miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać do rozczynu resztę składników, dokładnie wymieszać i odstawić na kolejne15 min. do wyrośnięcia.  Smażyć na beztłuszczowej patelni porcjami (po 2 łyżki ciasta) z obu stron na rumiano. Podawać z syropem klonowym, miodem, bądź dowolnym dżemem

Domowa Cookierenka Agi
Rogaliki wodne 273

ruche drożdżowe rogaliki z marmoladą. Bardzo smaczne. Obsypane cukrem pudrem lub lukrem wg uznania. Najlepsze w dniu pieczenia. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu. Rogaliki wodne   PRZEPIS Temperatura pieczenia: 190-200°C Czas pieczenia : ok. 15 min.(do zarumienienia rogalików) Składniki   50 dag mąki pszennej 25 dag masła/margaryny 50 g świeżych drożdży 2 jajka  2 łyżki śmietany(...)jabłka (lub mus jabłkowy)  do posypania : cukier puder lub lukier (w wersji light bez posypki :)) Przygotowanie Mąkę posiekać z margaryną, dodać jaja, drożdże, śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, zawinąć w p łócienną szmatkę i włożyć do dużego garnka z wodą (ja wrzuciłam b ez sz matki i te ż wyszło :) ). Gdy wypłynie, rozwałkować ciasto na kształt okręgu, wykroić

coolinarnastrefa.blogspot.com