ODRYWANE BUŁECZKI 197Pyszne, puszyste, odrywane bułeczki z farszem serowo-jagodowym, które szybko się przyrządza. Idealne na deser, śniadanie, czy kolację, do tego obowiązkowo kakao lub ciepłe mleko. A
słodki bratek
Przepisy na tłusty czwartek 226Tłusty czwartek w tym roku (2016) obchodzimy 4 lutego. Czyli dziś! Tłusty czwartek, to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, znany także jako zapusty . W ten dzień
Kuchnia Łukasza
Muffinki z kapustą i grzybami. 229Dzisiaj coś na wigilijny stół :). Część z Was pewnie już widziała je w prasie, ale pod inną nazwą - taka decyzja redakcji, nie moja. Ale jak zwał
Nie tylko w kuchni
Jabłka pieczone w cieście wg Christophera 188Z okazji przywitania jesieni umówiliśmy się z Christopherem z Kulinarny Świat Christophera że razem coś upieczemy. Mieliśmy coś upiec na pożegnanie lata, ale
Na słodko lub wytrawnie
Bułeczki drożdżowe z jagodami 184Zatęskniłam za letnimi smakołykami i zajrzałam do spiżarki, a tam czekał na mnie słoiczek jagód :) Składniki: 50 g drożdży świeżych 1 szklanka mleka 1/2 szklanka cukru
Emcia Pichci
drożdżowe języczki z marmoladą 193Pyszne miękkie ciasteczka drożdżowe, które nie wymagają wyrastania. Z tej porcji wychodzi ich bardzo dużo. Byłam przerażona, bo lepiłam i lepiłam, było ich mnóstwo, bałam się, że nie zjemy. Ale były tak pyszne, że zabrałam je nad rzekę i zjedliśmy wszystkie w mgnieniu oka. Składniki: 500 g mąki pszennej 160 g masła 4 łyżki cukru 50 g drożdży(...)jajko 200 g marmolady owocowej 2 łyżki maku Śmietanę podgrzać z cukrem, żółtkami i rozkruszonymi drożdżami. Dodać do mąki i wymieszać. Masło rozpuścić, przestudzić, wlać do ciasta i wyrobić. Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto i wykrawać kółeczka literatką. Za pomocy szprycy wyciskać na ciast paski marmolady. Sklejać naprzeciwległe boki tworząc języczki. Smarować rozbełtanym jajkiem i oprószyć makiem. Wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Racuchy drożdżowe z jabłkami 167Drożdżowe racuchy RACUCHY Z JABŁKAMI (siostry Anieli z Anielskiej Kuchni ) Składniki: 50 dag maki 1 szkl. mleka 4 łyżki cukru 2 jaja 2-4 jabłka 3 dag drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju cukier waniliowy tłuszcz do smażenia Etapy przygotowania: Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i ciepłe (nie gorące) mleko, wymieszać i odstawić, aż drożdże zaczną(...)cienką kosteczkę, na plasterki, (bądź zetrzeć na tarce na grubych oczkach) Do miski wsypać mąkę, sól, cukier waniliowy, wbić jajka, dodać podrośnięte drożdże i olej Dość luźne ciasto dokładnie wymieszać łyżką, dodać jabłka i mieszać, aż zacznie odstawać od miski Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło (aż podwoi swoja objętość Rozgrzać tłuszcz, nakładać placki łyżką, smażyć
Aromatyczne Podróże
Kruche pierścionki drożdżowe 215niepozorne drobiazgi. W końcu przecież to właśnie drobiazgi budują nasze dni. Przygotujcie sobie i w sobie małe kawałki szczęścia. Budulec Waszego szczęścia sami musicie odnaleźć, a składniki na drożdżowe pierścionki kruche jak ludzkie nastroje są takie: - 500 g mąki pszennej - 120 g masła - 120 g margaryny - 70 ml mleka - 25 g drożdży - skórka starta z 1 cytryny - 1 żółtko(...)czasie dodaję wszystkie pozostałe składniki. Żeby użyć pół jajka, rozbijam jajko, roztrzepuję je widelcem i dzielę na dwie części. Mieszam wszystko najpierw łyżką, następnie wyrabiam ręką. Wyrobione spójne ciasto nie wymaga odstawienia do wyrastania. Z kuli odrywam małe kawałeczki wielkości orzecha laskowego i toczę w dłoniach małe wałeczki, które w dalszej kolejności na palcu zawijam na kształt obrączki. Ciasteczka
I tu będę miała takie te
Babka drożdżowa anyżowa 227Baba drożdżowa pachnąca anyżem..mniam..pyszna była. 50 dkg mą ki Młynomag 20 g świeżych drożdży 70 g stopionego, ciepłego masła 1 szkl. mleka 1 jajko 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego anyżu Nadzienie 125 g sera ricotta 2-3 łyżki cukru 1 żółtko rodzynki Jumbo Skworcu mieszanka keksowa Skworcu Ser przełożyć(...)osączyć, następnie dodać cukier i żółtko.Z drożdży , cukru i mleka zrobić rozczyn i odstawić na kilka minut.Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże i resztę składników. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na kształt prostokąta,posmarować serem ricotta,posypać mieszanką keksową i rodzynkami.Zawinąć roladę,przełożyć do formy z kominkiem, sklejając końce ciasta.Odstawić do wyrośnięcia
Moje domowe kucharzenie
Bajgle z parmezanem 188stolicą bajgli jest Nowy Jork. Od dawna się do nich przymierzałam i ciagle odkładałam pieczenie myśląć, że dużo przy nich pracy. Wymagają nie więcej zaangażowania czasowego co każde inne drożdżowe pieczywo. Obgotowywanie w wodzie to zaledwie kilka minut. Są pyszne - mięciutkie w środku, poprzez posypkę z parmezanu mają cudownie aromatyczną i chrupiącą skórkę. Świetna podstawa kanapek, ale same lub tylko(...)oliwy 1 łyżeczka miodu/cukru 1,5 łyżeczki drożdży instant 2-3 łyżki startego parmezanu Wykonanie: mleko podgrzać w rondelku. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć misę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, by je odgazować i jeszcze raz zagnieść. Podzielić na 8 równej wielkości kawałków formując je w kulki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Strucla z makiem 189Dodaję przepis na Makowca tzn. struclę drożdżową z makiem. Ten wypiec też kojarzy mi się ze świętami w naszym domu bo jest pieczony tylko na święta :) Pierwszy wypiek oczywiście był poddawany ocenie mojej babci i mówiąc szczerze trochę się bałam tej opinii bo jak wiadomo każda babcia jest expertem jedynym w swoim rodzaju ale na moje szczęście opinia była pozytywna(...)prób w wypiekami. Co prawda dzisiaj muszę mieć tzw. wenę, żeby zabrać się za pieczenie ale myślę, że nie wychodzi mi to najgorzej :) Przepis, który podaję jest na dwa ciasta. Zakupy: - 3 dkg drożdży - 15 dkg cukru - 1/4 litra mleka - 1 jajo - 7 dkg tłuszczu - 50 dkg mąki - gotowa masa makowa w puszce Przygotowanie: Ja podgrzewam mleko troszkę w mikrofalówce
Tanio smacznie i prosto
Drożdżowe bułeczki z jabłkami (3 wersje) 187przykryciem (wilgotną ściereczką) do wyrośnięcia. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić jabłka w grubszą kostkę. Do jabłek dodać cynamon i odrobinę (ok.1/4 łyżeczki) mielonego zielonego kardamonu. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto zrolować i pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na 1-1,5 cm i wykrawać krążki (wzięłam najszerszy kubek). Na środku krążków układać(...)ulepiłam z nich małe kawałki/okruchy). Piec w temp. 180 stopni ok. pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika posmarować brzegi bułeczek wodą. ----------- Podobne: Drożdżówki z serem lub dżemem Drożdżowe rogaliki z marmoladą Chałka drożdżowa
Weekendy w domu i ogrodzie
Domowe kluski, pampuchy drożdżowe z karmlelizowaną wiśnią 184najlepiej spożywać lekkie (to tylko teoria haha) Miałam dziś trochę wiśni, więc wypadało coś do nich zrobić a, że my lubimy kluski to dziś była wersja drożdżowa. Kluski drożdżowe parzone z jogurtem lub owocami. Pampuchy tak nazywane nie jeden z nas pamięta z dzieciństwa .... SKŁADNIKI : 3 szklanki mąki pszennej (plus do podsypania) 1 szklanka mleka 2 jajka(...)łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżką mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, połączyć z resztą podgrzanego mleka, jajkami i rozczynem. Ciasto wyrabiać, aż się stanie elastyczne. Dolać wystudzone masło, wyrabiać jeszcze kilka chwil( w razie potrzeby posypać mąką ) Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość
Basia w kuchni
Drożdżowa bułka 172Drożdżowa buła z waniliową kruszonką Bułka drożdżowa z kruszonką Składniki 450 g mąki pszennej 2 jajka 25 g drożdży 50 ml oleju 250 ml mleka 100 g cukru szczypta soli dodatkowo do kruszonki 25 g masła 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki maki 1 jajko Sposób przygotowania Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy letnie mleko, łyżkę cukru, dwie łyżki mąki(...)wyrośnięcia ( zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąkę, pozostały cukier, dwa jajka, olej oraz szczyptę soli, mieszamy całość nożem albo drewnianą łyżką, do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek misy. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na co najmniej godzinę w tym czacie jeszcze dwukrotnie je zagniatamy. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia albo smarujemy olejem, przekładamy
Miód i pieprz
Drożdżowe rogaliki 171Pyszne, drożdżowe rogaliki, które można jeść przy ulubionej porannej kawie :)Nadzienie zależy do naszych upodobać - u mnie budyń czekoladowy, śmietankowy i dżem agrestowy :) PYCHAAAAAAAAAAA ! :)Składniki:15g drożdży4 łyżki ciepłej wody3/4 szkl. mleka1/2 kostki masła4 łyżki cukru (jeśli lubimy bardziej słodkie to można dodać więcej - ja dałam 6 łyżek)szczypta soli3 roztrzepane jaja5 szkl mąkiDrożdże rozetrzeć z ciepłą wodą(...)mąką. Gnieść do czasu aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto.Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia, do czasu aż podwoi swoją objętość. Ciasto podzielić na kilka części ,rozwałkować na kształt koła i pociąć na 8 części tak aby wyszedł trójkąt. Na każdy trójkąt kłaść farsz i zawijać zaczynając od szerokiego boku
charlotte gotuje