ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:417/576)

Pełnoziarniste cebularze z czarnuszką 151

Czyli pyszne drożdżowe bułeczki z dodatkiem cebulowego farszu. Te przygotowane poniżej różnią się od tych tradycyjnych lubelskich tym, że zamiast maku zawierają czarnuszkę, a w miejsce zwykłej pszennej mąki występuje tu pełnoziarnista mąka orkiszowa. Jednak najważniejsze elementy pozostają bez zmian – złocista barwa, chrupiąca skórka i wspaniały zapach wydobywający się z ciepłego jeszcze piekarnika. Składniki na 6 bułeczek: Ciasto: 2 ½ szklanki

Roślinna - blog wegański
Hasło tygodnia - pizza. 109

nawet drożdżowe placki ze słonym nadzieniem, które występowały wcześniej w różnych lokalnych kuchniach, także zaczęto nazywać pizzami. Danie stało się tak swojskie, że nie sposób wyobrazić sobie polskiego osiedla bez kilku (nastu?) pizzerii i śmigających ulicami pizzowozów. I jakoś wciąż się to nie nudzi ;) No i dobrze - my też mamy okazję sprawdzić się w produkcji pizzowego ciasta i sosu

zadanie-gotowanie
Babeczki truskawkowe 169

babeczki drożdżowe – najlepiej w wersji z owocami i kruszonką! To już taka mała zapowiedź lata :) Tym bardziej, że w sklepach coraz łatwiej o dobre truskawki. Dzisiejsze babeczki z powodzeniem mogą znaleźć się też w piknikowym koszyku na zbliżający się długi weekend, świetnie zniosą trudy transportu, są tak samo pyszne następnego dnia i w przeciwieństwie do blachy ciasta znacznie łatwiej

Ciastkozercy
Pierogi drożdżowe z czterema farszami 138

pierogów drożdżowych . Nigdy sama ich nie robiłam ,zawsze tylko jadłam gdzieś na mieście w restauracji ale teraz wiem ,że to tak łatwe ,że knajpa już na mnie nie zarobi :) Do tego wiem jak i z czego je robię :) Składniki na 60 sztuk dużych pierogów : spokojnie można zrobić z połowy porcji a i tak sporo wyjdzie Na ciasto : - 1 kg mąki

Wypieki Rene
Chleb drożdżowy bez zagniatania 193

chleb drożdżowy bez zagniatania' Składniki (na jeden bochenek): - 400g mąki pszennej - 1 łyżeczka drożdży instant - 3/4 łyżeczki soli - 1 szklanka wody ( tutaj moje miarki ) - 50ml mleka - 1 łyżka miodu płynnego W garnku podgrzać mleko, wodę i miód. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże i sól. Dodać ciepłe mleko i dokładnie wymieszać łyżką (do powstania jednolitego ciasta). Masę z wierzchu

CookYourself
Mleczne bułki 148

Przepyszne, mięciutkie, puchate i naprawdę mocno mleczne bułeczki, które zachwycą Was swoim smakiem już od pierwszego kęsa :) Ja się w nich zakochałam ;) Bułeczki te przygotowuje się

Opowieści z piekarnika
Bułeczki "krupczatki" 146

Przepis znalazłam na "Tradycyjna kuchnia Kasi" i od razu stwierdziłam, że muszę go wypróbować. Bułeczki upieczone są na mące krupczatce i to mnie właśnie w nich

Smakołyki Asi
Zatapiane rogaliki 151

Zawładnęły nami zupełnie..   Najlepsze rogaliki, jakie dotychczas zrobiłam. Zniknęły tego samego dnia jeszcze ciepłe.. Polecam, naprawdę warte są zachodu J Przepis wzięłam z

Na słodko lub wytrawnie
Panini z łososiem 238

Panini to bardzo fajna alternatywa dla klasycznej kanapki czy też sandwicha. Wprawdzie ich przygotowanie wymaga więcej czasu i pracy, ale moim zdaniem efekt końcowy jest tego

Kulinarne przygody Gatity
Pizzettes- pizzówki 148

 Do dzisiejszej zupy zrobiłam wloskie pizzettes- czyli pizzówki :). Rewelacyjnie komponują się z zupą ziemniaczaną z pesto I z pewnością znikną ze stołu przy każdej kolacji

Smaki Edyty
Bułeczki śniadaniowe 111

bułeczki drożdżowe, chrupiąca skórka, miękki środek. Oryginalny przepis pochodzi  [stąd] . Wykorzystałam połowę proporcji i wyszło mi 4 duże bułeczki, idealne dla 1 osoby na syte śniadanie. 300 gram mąki 12,5 gram świeżych drożdży 175 ml mleka 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki soli 35 gram cukru 1 jajko Wszystkie składniki, oprócz jajka wymieszać i zarobić na jednolite ciasto. Wyrabiać

Czerwony Gupik
Drożdżowe pierniczki z kremem czekoladowym 121

pierniczki drożdżowe? Super mięciutkie jak puszek, po prostu rozpływają się w ustach. Składniki: 300g mąki pszennej , 100g mąki żytniej typ 720, 100g mąki żytniej typ 2000 4 żółtka 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 50ml letniego mleka 7g drożdży 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu krem czekoladowy Cadbury ze sklepu Kuchnie Świata Ciasto na pierniczki

Gotowanie i blogowanie
Minicalzone, paszteciki nadziewane grzybami 122

Przepyszne drożdżowe pierożki, pieczone w piekarniku z pysznym farszem. Zrobiłam je do barszczu czerwonego na zakwasie, który kilka dni temu nastawiłam. Barszcz wyszedł rewelacyjny, przepis na barszcz wstawię jutro. Z tej porcji wyszło mi 23 minicalzone. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek. Wlać do dołka letnią wodę i dodać niecałą łyżkę smalcu, wsypać suszone drożdże. Dokładnie ugnieść ciasto na gładką

Kuchnia Pokoleń
Chrusty drożdżowe 140

drożdżowe faworki.. 50 dkg mąki 3/4  szkl. letniego mleka 5 dkg drożdży 3-4 łyżki cukru 2 jajka 5 dkg roztopionej, ostudzonej margaryny cukier puder do posypania Z drożdży,1 łyżki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn. Przykryć odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).Margarynę roztopić, wystudzić.Do mąki wbić jajka, dodać margarynę,rozczyn. Wyrobić ciasto i odstawić

Moje domowe kucharzenie
Wytrawny rogal drożdżowy 146

Najbliższy tydzień zapowiada się dość pracowicie, więc dziś przygotowuję hurtowe ilości jedzenia, które będzie gotowe bez poświęcania mu bezcennego czasu. Rogal wystarczy pociąć na porcje i

Weekendy w domu i ogrodzie
Serowe pączki nadziewane frużeliną 189

drugiej części lukru dodałam odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Serowe pączki są błyskawiczne w wykonaniu, gdyż nie wymagają zbytniego wysiłku, ani oczekiwania na ich wyrośnięcie jak w przypadku pączków drożdżowych. Nawet formowanie pączków ułatwiła mi metalowa wykrawaczka. Trochę uwagi wymagało smażenie, a wysiłku nadziewanie gorących pączków Mini pączki pomarańczowe Pączki z konfiturą z czereśni. Pączki z konfiturą z róży. Pączki(...)misy robota przekładamy twaróg który rozdrabniamy hakiem robota. dodajemy masę jajeczną i miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę,wsypujemy stopniowo przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. łączymy dokładnie. Ciasto przekładamy na obsypany delikatnie mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm. Za pomocą foremki wykrawamy krążki, mi wyszło 25 sztuk. Rozgrzewamy w garnku olej. Serowe pączki wkładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Puszysta pizza bezglutenowa 194

drożdżową pizzę bezglutenową nie jest wcale prostym zadaniem. Spody bez glutenu przeważnie nie są tak wyrośnięte jak te tradycyjne. Kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje mąk bezglutenowych, i takie właśnie znalazłam na Kwestii Smaku .  Wypieki bezglutenowe rządzą się swoimi prawami i zazwyczaj nie są tak elastyczne jak te z pszenicą. Dlatego nie przejmujcie się, jeśli na początku ciasto będzie

Powiedz dietom nie
Chleb na sodzie z żurawiną 167

szczypty wymieszane z dwiema szczyptami grubej soli morskiej) Rozgrzać piekarnik do 175°C.  W dużej misce starannie zmieszać mąkę, sodę, porzeczki/żurawiny i kminek.  Zagniatać ciasto, dolewając powoli zsiadłego mleka.   Uformować okrągły bochenek. Położyć na natłuszczonej folii.   Nożem naciąć na wierzchu krzyż.  Posypać cukrem i solą morską.  Piec godzinę, aż zbrązowieje(...)pozostaje sucha.   Podawać na ciepło lub zimno z masłem i konfiturą różaną.  Spożywać w towarzystwie zaprzyjaźnionego krasnoludka ;) ----- Podobne: Chleb z porzeczkami na zakwasie Drożdżowy chleb marchwiowy Chleb marchwiowy na zakwasie

Weekendy w domu i ogrodzie
Amerykańskie pączki z prażonymi migdałami 130

Składniki na lukier: 100 g   cukru pudru 1 białko 25 ml rumu (lub ¼   łyżeczki zapachu rumowego) 10 g płatków migdałowych     Wykonanie: Najpierw zrobiłam rozczyn drożdżowy. W letnim mleku wymieszałam drożdże roztarte z 1 łyżeczką cukru i wlałam do miski z mąką. Lekko zamieszałam,   tak aby mąka   przykryła rozczyn   i odstawiłam w ciepłe(...)wyrośnięcia.   Masło roztopiłam i wystudziłam. Cukier, jajka i sól utarłam na puszystą masę. Dodałam wystudzone masło i jeszcze chwilę ucierałam. Wszystko przelałam do mąki z rozczynem. Wyrobiłam ciasto, żeby składniki się połączyły. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość dwukrotnie.   Ciasto jeszcze raz wyrobiłam i zagniotłam. Podzieliłam na dwie części. Rozwałkowałam

Kuchnia u Krysi
Dziesięć tłustoczwartkowych podpowiedzi 172

Oponki drożdżowe Oponki z sera No, to przepisy w prawdzie dość tradycyjne, ale mam nadzieję, że coś dla siebie wybierzecie :-) Ja korzystając z chwili, że dzieciaki śpią (bo ta jedna to jak nic wkrótce się przebudzi) pędzę na wieczorną herbatkę :-) A dla Was mam jeszcze jeden przepis, umówmy się, że to taki bonus dla wyjątkowo zabieganych ;-) Wystarczy, że ciasto francuski

Czary - gary w kuchni
Ciastka z makiem 182

Drożdżowe ciastka z makiem w sam raz na świąteczny stół. 500 g mąki 250 g margaryny 5 dag drożdży 3 duże łyżki cukru pudru pół szklanki gęstej śmietany 1 jajko 1 opakowanie cukru wanilinowego Ponadto: Masa makowa - opakowanie 850 g. żółtko  cukier puder do posypania              Margarynę posiekać(...)mąką. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną. Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Umieścić je w naczyniu z pokrywką, po czym włożyć na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części, każdą rozwałkować na grubość 2 mm. Szklanką wycinać kółka, nacinać nożem z jednej strony. Na każdym kółeczku położyć pełną łyżeczkę masy makowej, po czym złożyć na pół, lekko

Praktyczna pl
Chleb na wodzie z ogórków kiszonych 311

drożdżowy jednak miąższ jest miękki i się nie kruszy. Wiadomo - najlepszy zaraz po upieczeniu, ale śmiało zachowuje świeżość do 2 dni. Proporcje : 400 g. mąki pszennej typ 650 375 ml wody z ogórków kiszonych 10 g. świeżych drożdży lub 2 łyżeczki drożdży instant łyżeczka cukru Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Wlewamy wodę, stopniowo - ciasto powinno być

apetytnapieczenie
Gozleme ,tureckie chlebki. 199

Natknęłam się na nie kilka razy i bardzo mnie zaciekawiły .Gozleme to tureckie chlebki z mięsem , warzywami ,serem ,zależnie co ktoś lubi .Oryginalne nie zawierają drożdży

Ladylaura.
Mini rogaliki 201

Małe co nieco do kawy..szybko zrobione i jeszcze szybciej zjedzone...Do misy robota włożyłam wszystkie składniki [ oprócz masy kajmakowej] , nawet drożdży nie rozpuszczałam , tylko wkruszyłam

Moje domowe kucharzenie
Szybka drożdżówka bez wyrastania 219

Prosta , a jaka szybka do zrobienia...drożdżówka wg tego przepisu i cytuję przepis w całości..a ja zwiększyłam proporcje..uznałam , że drożdżówka z 240 g mąki

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe wianuszki 146

Dzisiaj mam kolejną propozycję na bułeczki do wielkanocnego koszyczka. Wyjątkowo dobrze prezentujące się wianuszki - ich oryginalny kształt przyciąga wzrok. W dodatku smakują wyśmienicie, i są banalnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche rogaliki drożdżowe 233

drożdżowe . Te maleńkie rogaliki cieszą się ogromnym powodzeniem. Wszystkim bardzo smakują i szybko znikają, dlatego radzę robić je z dwóch porcji.  Składniki: 0,5 kg mąki 25 dag margaryny 0,5 szklanki śmietany 8 dag drożdży roztartych z mąką na proszek marmolada owocowa jajko do posmarowania cukier kryształ do posypania Z mąki, margaryny, śmietany i drożdży zagniatamy ciasto

Salonik smaków

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję