Paszteciki drożdżowe z pasztetem 225Dziś mam dla Was idealne do świątecznego barszczu, drożdżowe paszteciki u mnie nadziane pasztetem z jeleniem od Duda. Wychodzą mięciutkie i długo zachowują świeżość, będą idealne na świąteczny stół. Składniki: 30 g drożdży 1 szklanka ciepłej wody łyżeczka cukru 400 g mąki pszennej łyżeczka soli 2 jajka 2 łyżki oleju 2 opakowania pasztetu Duda z jeleniem czarnuszka lub mak Drożdże(...)kruszymy, zasypujemy cukrem i czekamy aż się rozpuszczą. Następnie dolewamy wodę i wlewamy całośc do mąki, dodajemy sól, olej i 1 jajko, zagniatamy elastyczne ciasto, jeśli bardzo klei się do rąk podsypujemy jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości ok 10 cm. Na środku tego prostokąta układamy plastry pasztetu i zlepiamy
Cynamonowe szczęście
Struan z rodzynkami i cynamonem, na zakwasie 267Niezależnie od pochodzenia, ten chleb jest naprawdę wyśmienity. Z pewnością można eksperymentować z uwzględnieniem różnych ziaren, płatków i otrąb. Mój eksperyment polegał na zamianie drożdży, czy też typowego zaczynu drożdżowego, na rzecz naszego polskiego zakwasu żytniego razowego - takiego, który świetnie nadaje się i na chleb i na żurek :) Przyznam się jednak szczerze, że trochę obawiałem się, iż chleb nie wyrośnie(...)niepotrzebnie. Następnym razem spróbuję bez nich. W przepisie jest miód, jest dużo cukru, jest sporo rodzynek. No i cynamon. To są składniki, które właściwie dodaje się do słodkich ciast, a nie do chlebów - jednak moim zdaniem Struan to nadal chleb - można z niego robić wyśmienite kanapki nie tylko z miodem lub powidłami, ale również z serami żółtymi
Grahamka, weka i kajzerka
Odrywane, razowe bułeczki orkiszowe z truskawkami 192Zapraszam na pyszne bułeczki drożdżowe inne od wszystkich innych drożdżowych wypieków, bułeczki odrywane. Chociaż upieczone z mąki razowej są wyjątkowo puchate i mięciutkie. Bułeczki nie tylko wyjątkowo pyszne, ale bardzo zdrowe, bo w całości upieczone z mąki orkiszowej. Od dawna już przymierzałam się do ich upieczenia. Teraz pełnia sezonu truskawkowego, wiec w środku każdej bułeczki wylądowała ogromna, słodka truskawka. Posypka(...)różanego cukru to dodatkowa atrakcja smakowa moich bułeczek, choć możesz posypać je zwykłym cukrem lub całkowicie posykę cukrową pominąć. Pracę bardzo sobie ułatwiłam, poniewaz ciasto przygotowałam wieczorem, bułeczki po ogrzaniu ciasta upiekłam natępnego dnia rano, w sam raz na drugie śniadanie. Składniki: 400 g mąki orkiszowej (pół na pół 550 i razowej) 160-170 ml mleka 50-60 g cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowe supełki migdałowe 211Dwukolorowe bułeczki drożdżowe z migdałami. Składniki: -5 dkg drożdży -szklanka mielonych migdałów -ok. 3,5 szklanki mąki -250 ml ciepłego mleka -5 dkg masła -2 żółtka i jedno jajko -jedno jajko do smarowania -łyżeczka kakao -3 łyżki cukru -szczypta soli -wanilia Z drożdży, cukru i 1/4 mleka oraz 1/2 szklanki mąki robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy(...)pozostałe mleko, 2 żółtka i jedno jajko, szczyptę soli, wanilię, migdały wymieszane z pozostałą mąką, na koniec roztopione masło. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 części, do jednej doda jemy kakao i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasta wyrosły: Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Oba placki kroimy na tyle samo pasków. Paski układamy jedne na drugich. Związujemy w supełki. Odstawiamy
Maminek kulinarny
Bananowe rogaliki drożdżowe z jabłkiem 163Przygotujcie się na falę „ochów i achów”, bo jestem tymi rogalikami po prostu zachwycona. Są pyszne, mięciutkie i zachowują świeżość nawet na drugi dzień
Smaki Na Talerzu
Świąteczna Chałka Nadziewana 248Pyszna chałeczka w bardzo odświętnym wydaniu. Troszkę pracy wymaga, ale ile potem przyjemności z jedzenia ;) Oktawa Wielkanocna trwa, więc śmiało, na niedzielę możecie upiec sobie
Gotowanie...to proste !
drożdżówki z owocami czarnej porzeczki i kruszonką 221Weekend minął pod znakiem "piknikowania". Na tę radosną dla wszystkich okoliczność postanowiłam przygotować pyszne drożdżówki z owocami i kruszonką, a ponieważ pod ręką miałam tylko czarne
babka w formie
Tartaletki drożdżowe- różyczki 196Proste do zrobienia i pyszne do zjedzenia.. 20 g świeżych drożdży 350 g mąki 50 g cukru cukier waniliowy 70 g miękkiego masła 120
Moje domowe kucharzenie
Rogaliki drożdżowe 233Rogaliki dosyć często goszczą na moim blogu tym razem w wersji z śliwkami a dokładnie dżemem śliwkowym. Świetnie sprawdzają się również jako nadzienie powidła śliwkowe. Mam
ciastkarnia na kruchym spodzie
Jak zwykle udane pieczywo zwijane 241Składniki : 0,5 kg mąki pszennej typ 500 lub 650 3 łyżeczki drożdży instant kubek wody letniej (300ml) łyżeczka soli łyżeczka cukru olej garść natki pietruszki
prawdziwe jedzenie
Przepisy na sylwestra II 135fetą, kukurydzą i czosnkiem 9. Drożdżowe bułeczki z salami, rukolą, suszonym pomidorem i mozzarellą 10. Kurkumowe naleśniki a'la pizza 11. Pizzerinki z salami, rukolą,cukinią i serem korycińskim swojskim 12. Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym 13. Pizza twist 14. Drożdżowe zawijańce z szynką parmeńską, rukolą(...)kurczakiem i pesto z rukoli 22. Gulasz z indyka z boczkiem i suszonymi śliwkami 23. Sałatka król imprezy 24. Szybkie ślimaczki z ciasta francuskiego na wytrawnie 25. Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego 26. Strogonow drobiowy 27. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 28. Wafle z masą mleczno
kruche babeczki
Strucla drożdżowa 186mnie na Wigilijnym stole co roku gości także strucla drożdżowa Składniki: ½ kg mąki 5 dag drożdży 1 łyżeczka smalcu 2 łyżki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 jajka 2 cukry waniliowe 1 szklanka wody sól do smaku 1 łyżka suchego maku 1 żółtko jaja 1 łyżka śmietanki tłuszcz do formy Wykonanie: Drożdże utrzeć z cukrem i rozrobić z łyżką mąki(...)połową szklanki letniej wody, po czym odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wsypać mąkę z cukrami, wbić jajka, dodać śmietanę, sól do smaku. Wyrobić ciasto z dodatkiem drugiej połowy ciepłej wody, wlać rozpuszczone tłuszcze i starannie zarobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, zagnieść ponownie ręką, wyłożyć na stolnice i podzielić
Tradycyjna Kuchnia
Orzeszki -skorupki do nadziania, drożdzowe 224kolejne skorupki do nadziewania orzeszków..tym razem drożdżowe...robiłam takie po raz pierwszy..jeszcze muszę wypróbować biszkoptowe..Przepis na takie drożdżowe orzeszki znalazłam tutaj. Ja użyłam zwykłej mąki pszennej.Autorka podała dwie opcje robienia orzeszków..wypróbowałam obydwie i jak dla mnie lepiej pracowało się z kuleczkami zrobionymi od razu i zostawionymi do wyrośnięcia..ale wiadomo..każdy może zrobić jak będzie(...)ąki 1 jajko 50 ml wody 25 g drożd ży 1 łyżeczka cukru Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie.Wlać do mąki, lekko wymieszać , dodać jajko. Ciasto wyrobić na gładką masę. Można zrobić małe kuleczki wielkości orzecha laskowego i zostawić je do wyrośnięcia albo zrobić wałek z ciasta i też zostawić do wyrośnięcia, a jak urośnie
Moje domowe kucharzenie
Serowe wiatraczki ze śliwkami 187krążka układać połówkę śliwki miąższem do dołu. Wokół ponacinać ciasto w pięciu równoodległych miejscach, przesuwając nóż od śliwki na zewnątrz. Przydaje się szkolna wiedza na temat wygląda pięciokąta foremnego ;) Ciasto posmarować białkiem i sklejać części tak, jak pokazuje zdjęcie. Wiatraki przekładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Przydaje się nóż cukierniczy albo elastyczna, ale usztywniana cienka deska do krojenia(...)stopni. Pierwsza partia piecze się ok. 25 minut, kolejne - kwadrans. Jeśli dla kogoś ilość dodanego cukru jest zbyt mała, można oprószyć ciastka cukrem pudrem. ----------- Podobne: Oponki serowo-drożdżowe Rogaliki drożdżowe z marmoladą Ciastka na maślance
Weekendy w domu i ogrodzie
Oponki ziemniaczane 343zrobić z ziemniakami, które zostały z obiadu? Prosty deser - drożdżowe oponki :) Jestem pewna, że niejedna osoba, która ich spróbuje zdziwi się, że jednym z ich głównych składników są właśnie ziemniaki. Przekonajcie się sami :) Składniki (na ok. 20 szt.): 350 g ugotowanych ziemniaków 50 g świeżych drożdży pół kg mąki 2 jajka 50 g roztopionego masła 1/4 szklanki cukru 1 łyżka(...)octu 2 łyżki wody Przygotowanie: Na stolnicę wysypać mąkę, dodać ziemniaki i drożdże przeciśnięte przez praskę, zrobić wgłębienie i dodać pozostałe składniki. Dobrze wyrobić na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką lub filiżanką wykrawać kółka, a w każdym zrobić dziurkę za pomocą kieliszka. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron, po odsączeniu z tłuszczu posypać cukrem pudrem
Domowa Cookierenka Agi
Chleb marchewkowy na zakwasie 215trasie, więc piekłam na drożdżach. Ten weekend spędzam w mieszkaniu, zatem zakwas, który nie pracował przez 3 tygodnie, nareszcie doczekał się mej uwagi :) Po udanym eksperymencie, jakim były drożdżowe bułki marchewkowe na kanapki , postanowiłam upiec również z marchewką chleb na zakwasie. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli(...)sezamu ok. 250 ml wody W sobotę wieczorem wymieszać w dużym naczyniu mąkę, sól, czarnuszkę, startą na drobnych oczkach marchew i zakwas. Stopniowo dolewać wodę i mieszać ciasto drewnianą łyżką. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, ale powinno się też dawać wyrabiać łyżką. Wyrabiać ok. 10 minut do pojawienia się pęcherzy powietrza. Przykryć naczynie wilgotną ściereczką i odstawić
Weekendy w domu i ogrodzie
Roladki krucho-drożdżowe z sezamem 240Dalsze testowanie produktu sezam firmy Kresto Dziś zostały przygotowane roladki krucho drożdżowe z nutellą śliwkową, posypane sezamem. Zapraszam również na stronę Świadome odżywianie . Roladki krucho-drożdżowe z sezamem Składniki: 125 g masło 0,5 kg mąki 125 g smalec 1,5 łyżki kwaśnej śmietany jajka -2 szt drożdże -2,5 dag cukier kryształ- 1 łyżeczka szczypta soli nutella śliwkowa(...)łyżkę mąki, zmiksować mikserem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, masło i smalec, posiekać. Wybić jajka, dodać rozczyn, zagnieść ciasto, wyrobić, pokroić na kawałki. Rozwałkować ciasto, posmarować nutellą, zwinąć w roladę. Pokroić roladę na skos, jak kopytka. Wyłożyć roladki na posmarowaną tłuszczem blachę. Posmarować roladki roztrzepanym białkiem, posypać sezamem. Wstawić
Kuchnia Danusi
56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 306serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Gofry z kakaową(...)Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka
Moja smaczna kuchnia
Racuchy drożdżowe z limonkami w syropie 206niepowtarzalny smak i zapach. Jest lekko kwaskowy, ale daleko mu do kwaśności cytryny. Delikatny i jednocześnie intensywny aromat jest niepowtarzalny. Warto pokusić się, aby spróbować - polecam :)Ja dzisiaj przygotowałam drożdżowe racuszki, które polałam syropem limonkowym. Było pysznie i aromatycznie :)Składniki:5 dkg drożdży,3/4 szklanki wody,1 szklanka mleka,ok. 2 szklanki mąki pszennej,3 jajka,2 łyżki cukru,szczypta(...)rozetrzeć. Mleko i wodę lekko podgrzać i wlać do drożdży. Połowę mąki przesiać i połączyć z drożdżami, wodą i mlekiem. Odstawić na kilka minut do podrośnięcia.Kiedy ciasto podrośnie, dodać roztrzepane jajka, sól i resztę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać. (Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.) Odstawić pod przykryciem na kilka minut do wyrośnięcia.Smażyć
Codzienna kuchnia niecodzienna