ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:414/576)

Pizza ze śmietankowym sosem i salami 113

gruba niczym placek drożdżowy. Jak dla mnie sos śmietanowy bije na łeb pomidorowy, a do tego pizza wychodzi naprawdę duża (średnica ok 43-45 cm) i naje się nią spora rodzinka. Z takiej kolacji na pewno ucieszą się dzieci, które jak wiadomo ubóstwiają pizzę (przetestowane na mojej Hance-ona ją wprost uwielbia). Na ciasto 500 g mąki pszennej (najlepiej

Krylowa Kuchnia
Zakręcone drożdżówki z jabłkami (do odrywania) 243

Wypieków drożdżowych ciąg dalszy :) Tym razem zapraszam na cieszące i oko i podniebienie zakręcone drożdżówki do odrywania. Są mega pyszne! Referencje od innych próbujących na życzenie :) Bułeczki mają lekko żółty odcień dzięki dodatkowi puree z dyni. Polecam Wam bardzo i jednocześnie uprzedzam, że zapach roznoszący się podczas pieczenia niesamowicie pobudza ślinianki :) Składniki: Ciasto: 1/3 szklanki ciepłego mleka 30 g świeżych

Domowa Cookierenka Agi
Chleb słonecznikowy 89

Włączyłam dziś komputer dopiero w południe... I od razu trafiłam na artykuł o tym, że dziś, czyli 16 października, jest Światowy Dzień Chleba. Powędrowałam więc do

Kolorowy Przepisownik
Dżem z rabarbaru z pomarańczą i wanilią 130

rabarbaru.  Uwielbiam ciasta i przetwory z rabarbarem, tę jego wyjątkową, kwaśną nutę, która idealnie balansuje słodycz. Wypieki z tymi różowymi łodygami, nawet te najprostsze,  nigdy nie są nudne. A dżem z rabarbaru mogę jeść do wszystkiego - kanapek, naleśników, placuszków czy też jako dodatek do budyniu. Świetnie się sprawdza jako nadzienie bułeczek czy innych drożdżowych wypieków, a może nawet

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem. 158

Fot. © olhaafanasieva - Fotolia.com Składniki : 1 kg mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki mleka 2 całe jajka 10 dkg świeżych drożdży 7 łyżeczek cukru 15 dkg margaryny

Przepisy i porady kulinarne
1547. Rogale na miodzie 167

Szybkie do zrobienia...idealne na śniadanie lub kolację..mięciutkie... pyszne...pomysł na takie rogaliki podpatrzyłam u Klementyki ..na jej blogu są dwa takie przepisy [ tutaj  

Moje domowe kucharzenie
Łatwy, szybki chlebek bez wyrabiania. 128

tylko połączyć , by nie było widać suchej mąki. Blaszkę ( keksówka)  smarujemy olejem i wysypujemy nasionami. Kto nie ma nasion lub nie lubi może wysypać mąką lub otrębami. Wkładamy ciasto , rozprowadzamy równo po całej formie. Wierzch smarujemy wodą, posypujemy nasionami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakieś 20 - 30 min aby zaczęło rosnąć. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, podkręcamy(...)upieczeniu trzeba wyjąć chlebek z blachy i ułożyć na kratce, aby nam się nie odparował. Chlebek jest wilgotny i dość ciężki, nie jest jak typowy drożdżowy wypiek puszysty i lekki. Jest też słodkawy. Owoce ich rodzaj oraz ilość tu można sobie eksperymentować według własnego uznania. Jednak jak na taki ekspresowy wypiek, uważam że bardzo udany

Dieta moja pasja
Łaciata babka Gellwe 187

dało się upiec. A tu nagle, na opakowaniu od proszku do pieczenia ładna kolorowa babka ;) Doskonale nadaje się na Wielkanoc, a to całkiem niedługo. Gdy pierwszy raz piekłam babkę (drożdżową) o mało nie zepsułam piekarnika. Dałam chyba tak jak było w przepisie 2/3 formy i tak rosła, że "wypadła" i zalała część piekarnika. Ale była pycha. Składniki: 1,5 szkl(...)minutę).  Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąki i proszek do pieczenia i mieszamy. Nadal mieszając stopniowo dodajemy masło i cukier waniliowy.  Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Część ciasta wlewamy do formy. Resztę mieszamy z kakaem.  Nakładamy drugą warstwę (nie ważne czy równo, i tak się pomieszają podczas pieczenia). Wstawiamy do piekarnika na 45 min.  Po wystygnięciu

W kuchni bez szafek
Racuchy drożdżowe 161

misce, ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstą i przyklejać się do łyżki. Tak przygotowane ciasto odstaw na 25-30 minut w ciepłe miejsce, najlepiej przykryj miseczkę jeszcze ściereczką. Po upływie czasu na patelni rozgrzej tłuszcz. Za pomocą jednej lub 2 łyżek (druga łyżka przydaje się do zdejmowania ciasta z łyżki i formowania racuchów) układaj na patelni ciasto w dość sporych(...)patelni i połóż na ręczniku papierowym aby wchłonął się nadmiar tłuszczu. Usmażone racuchy posyp cukrem pudrem. Możesz podawać je z owocami, dżemem lub innymi słodkimi dodatkami. SMACZNEGO Artykuł Racuchy drożdżowe pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Paszteciki z tuńczykiem, warzywami i mascarpone 165

Paszteciki” drożdżowe to danie które najbardziej kojarzy mi się ze świętami. W naszym domu są nieodłącznym ich elementem. Do barszczu nadziane grzybami, do podjadania między głównymi daniami i dla młodszych domowników rybno-warzywne. Gdy spodziewamy się dużej ilości gości warto podwoić składniki bo danie szybko znika ;) Składniki na około 18-20 sztuk ciasto: 250 g mąki pszennej

Mienta blog
Świąteczne ciasteczka serowe do barszczu 137

Włożyć ciasto na 2 godziny do lodówki, po czym rozwałkować na stolnicy. Wycinać ciastka w dowolne wzory.   Żółtka rozmącić z 1 łyżką wody, smarować ciasteczka i posypać np. kminkiem lub sezamem.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.  Po upieczeniu podawać z czerwonym barszczem. POLECAM RÓWNIEŻ -  Paluszki drożdżowe do barszczu

Tradycyjna Kuchnia
Rurki drożdżowe z dżemem 147

drożdżowych ..tym razem na słodko...u mnie z dżemem..ale można także z jakąś masą itd. 500 g mąki  250 ml wody  2 łyżeczki soli  2 łyżeczki cukru  2 łyżki oleju  6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych)  żółtko do posmarowania dowolny dżem Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez

Moje domowe kucharzenie
drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 172

Wspaniałe drożdżówki upieczone według sprawdzonego przepisu, prawdziwy hit lata :-) Piekę je z różnymi owocami, lubimy te ze śliwkami , smakowały nam też z truskawkami czy czarną porzeczką

babka w formie
Pizza serowa z suszonymi pomidorami i orzechami 137

Uwielbiam pizzę, a tę podpatrzyłam w lokalnej pizzerii. Połączenie różnych rodzajów sera, suszonych pomidorków i orzechów włoskich to doskonałe połączenie smakowe. Z dodatkiem sosu czosnkowego jest

Smakołyki Asi
drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 217

Przełom lata i jesieni to najlepsza pora na wspaniałe, pełne aromatu wypieki z owocami. Dlatego dziś zapraszam na lekkie, łatwe i przyjemne w smaku drożdżówki ze

babka w formie
Pizza z cukinią i salami 184

Pizza powstała z myślą o trzecich urodzinach Akademii Kulinarnej Whirpool i nawiązuje do włoskich korzeni gospodarzy. Z okazji jubileuszu życzę mnóstwa wspaniałych pomysłów wszystkim kucharzom, aby

Wrzosowa Polana
Chleb marchwiowy - listopadowa piekarnia 141

Jeśli tylko lubicie smak kminku, to w tym chlebie się zakochacie. Jadłam i piekłam już wiele chlebów, ale ten po prostu mnie uwiódł od momentu, kiedy

Weekendy w domu i ogrodzie
bułczane grubasy 132

Chrupiące bułczane grubasy Ten wypiek zawsze przywołuje moje wspomnienia dzieciństwa. Kiedy to, będąc  na wakacjach u babci na wsi, zawsze domagaliśmy się grubych chrupiących wypieków

Miód i pieprz
Pizza ze szpinakiem 147

Nareszcie pizza, wyrabiana własnymi rękoma, ze szpinakiem, mozzarellą i cebulą. Pierwszy raz za wyrób placka brałam się rok temu, ale byłam nieświadoma jak współpracować z drożdżami

pink envelope