Mięsista, wilgotna i aromatyczna babka, która z pewnością nie stanie się sucha na drugi dzień po upieczeniu – to w moim przekonaniu idealny wypiek na Wielkanoc
WiszniówkaBabka cytrynowa Zdrowych , pogodnych Świąt Wielkanocnych , spędzonych w ciepłej atmosferze dla wszystkich blogerów :-) A teraz czas na świąteczny akcent :-) Babka cytrynowa - smaczna, aromatyczna
Aromatyczne PodróżePyszne, puszyste, odrywane bułeczki z farszem serowo-jagodowym, które szybko się przyrządza. Idealne na deser, śniadanie, czy kolację, do tego obowiązkowo kakao lub ciepłe mleko. A
słodki bratekTłusty czwartek w tym roku (2016) obchodzimy 4 lutego. Czyli dziś! Tłusty czwartek, to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, znany także jako zapusty . W ten dzień
Kuchnia ŁukaszaDzisiaj coś na wigilijny stół :). Część z Was pewnie już widziała je w prasie, ale pod inną nazwą - taka decyzja redakcji, nie moja. Ale jak zwał
Nie tylko w kuchniZ okazji przywitania jesieni umówiliśmy się z Christopherem z Kulinarny Świat Christophera że razem coś upieczemy. Mieliśmy coś upiec na pożegnanie lata, ale
Na słodko lub wytrawnieZatęskniłam za letnimi smakołykami i zajrzałam do spiżarki, a tam czekał na mnie słoiczek jagód :) Składniki: 50 g drożdży świeżych 1 szklanka mleka 1/2 szklanka cukru
Emcia PichciPyszne miękkie ciasteczka drożdżowe, które nie wymagają wyrastania. Z tej porcji wychodzi ich bardzo dużo. Byłam przerażona, bo lepiłam i lepiłam, było ich mnóstwo, bałam się, że nie zjemy. Ale były tak pyszne, że zabrałam je nad rzekę i zjedliśmy wszystkie w mgnieniu oka. Składniki: 500 g mąki pszennej 160 g masła 4 łyżki cukru 50 g drożdży(...)jajko 200 g marmolady owocowej 2 łyżki maku Śmietanę podgrzać z cukrem, żółtkami i rozkruszonymi drożdżami. Dodać do mąki i wymieszać. Masło rozpuścić, przestudzić, wlać do ciasta i wyrobić. Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto i wykrawać kółeczka literatką. Za pomocy szprycy wyciskać na ciast paski marmolady. Sklejać naprzeciwległe boki tworząc języczki. Smarować rozbełtanym jajkiem i oprószyć makiem. Wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDrożdżowe racuchy RACUCHY Z JABŁKAMI (siostry Anieli z Anielskiej Kuchni ) Składniki: 50 dag maki 1 szkl. mleka 4 łyżki cukru 2 jaja 2-4 jabłka 3 dag drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju cukier waniliowy tłuszcz do smażenia Etapy przygotowania: Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i ciepłe (nie gorące) mleko, wymieszać i odstawić, aż drożdże zaczną(...)cienką kosteczkę, na plasterki, (bądź zetrzeć na tarce na grubych oczkach) Do miski wsypać mąkę, sól, cukier waniliowy, wbić jajka, dodać podrośnięte drożdże i olej Dość luźne ciasto dokładnie wymieszać łyżką, dodać jabłka i mieszać, aż zacznie odstawać od miski Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło (aż podwoi swoja objętość Rozgrzać tłuszcz, nakładać placki łyżką, smażyć
Aromatyczne Podróżeniepozorne drobiazgi. W końcu przecież to właśnie drobiazgi budują nasze dni. Przygotujcie sobie i w sobie małe kawałki szczęścia. Budulec Waszego szczęścia sami musicie odnaleźć, a składniki na drożdżowe pierścionki kruche jak ludzkie nastroje są takie: - 500 g mąki pszennej - 120 g masła - 120 g margaryny - 70 ml mleka - 25 g drożdży - skórka starta z 1 cytryny - 1 żółtko(...)czasie dodaję wszystkie pozostałe składniki. Żeby użyć pół jajka, rozbijam jajko, roztrzepuję je widelcem i dzielę na dwie części. Mieszam wszystko najpierw łyżką, następnie wyrabiam ręką. Wyrobione spójne ciasto nie wymaga odstawienia do wyrastania. Z kuli odrywam małe kawałeczki wielkości orzecha laskowego i toczę w dłoniach małe wałeczki, które w dalszej kolejności na palcu zawijam na kształt obrączki. Ciasteczka
I tu będę miała takie teBaba drożdżowa pachnąca anyżem..mniam..pyszna była. 50 dkg mą ki Młynomag 20 g świeżych drożdży 70 g stopionego, ciepłego masła 1 szkl. mleka 1 jajko 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego anyżu Nadzienie 125 g sera ricotta 2-3 łyżki cukru 1 żółtko rodzynki Jumbo Skworcu mieszanka keksowa Skworcu Ser przełożyć(...)osączyć, następnie dodać cukier i żółtko.Z drożdży , cukru i mleka zrobić rozczyn i odstawić na kilka minut.Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże i resztę składników. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na kształt prostokąta,posmarować serem ricotta,posypać mieszanką keksową i rodzynkami.Zawinąć roladę,przełożyć do formy z kominkiem, sklejając końce ciasta.Odstawić do wyrośnięcia
Moje domowe kucharzeniestolicą bajgli jest Nowy Jork. Od dawna się do nich przymierzałam i ciagle odkładałam pieczenie myśląć, że dużo przy nich pracy. Wymagają nie więcej zaangażowania czasowego co każde inne drożdżowe pieczywo. Obgotowywanie w wodzie to zaledwie kilka minut. Są pyszne - mięciutkie w środku, poprzez posypkę z parmezanu mają cudownie aromatyczną i chrupiącą skórkę. Świetna podstawa kanapek, ale same lub tylko(...)oliwy 1 łyżeczka miodu/cukru 1,5 łyżeczki drożdży instant 2-3 łyżki startego parmezanu Wykonanie: mleko podgrzać w rondelku. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć misę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, by je odgazować i jeszcze raz zagnieść. Podzielić na 8 równej wielkości kawałków formując je w kulki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dodaję przepis na Makowca tzn. struclę drożdżową z makiem. Ten wypiec też kojarzy mi się ze świętami w naszym domu bo jest pieczony tylko na święta :) Pierwszy wypiek oczywiście był poddawany ocenie mojej babci i mówiąc szczerze trochę się bałam tej opinii bo jak wiadomo każda babcia jest expertem jedynym w swoim rodzaju ale na moje szczęście opinia była pozytywna(...)prób w wypiekami. Co prawda dzisiaj muszę mieć tzw. wenę, żeby zabrać się za pieczenie ale myślę, że nie wychodzi mi to najgorzej :) Przepis, który podaję jest na dwa ciasta. Zakupy: - 3 dkg drożdży - 15 dkg cukru - 1/4 litra mleka - 1 jajo - 7 dkg tłuszczu - 50 dkg mąki - gotowa masa makowa w puszce Przygotowanie: Ja podgrzewam mleko troszkę w mikrofalówce
Tanio smacznie i prostoprzykryciem (wilgotną ściereczką) do wyrośnięcia. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić jabłka w grubszą kostkę. Do jabłek dodać cynamon i odrobinę (ok.1/4 łyżeczki) mielonego zielonego kardamonu. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto zrolować i pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na 1-1,5 cm i wykrawać krążki (wzięłam najszerszy kubek). Na środku krążków układać(...)ulepiłam z nich małe kawałki/okruchy). Piec w temp. 180 stopni ok. pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika posmarować brzegi bułeczek wodą. ----------- Podobne: Drożdżówki z serem lub dżemem Drożdżowe rogaliki z marmoladą Chałka drożdżowa
Weekendy w domu i ogrodzienajlepiej spożywać lekkie (to tylko teoria haha) Miałam dziś trochę wiśni, więc wypadało coś do nich zrobić a, że my lubimy kluski to dziś była wersja drożdżowa. Kluski drożdżowe parzone z jogurtem lub owocami. Pampuchy tak nazywane nie jeden z nas pamięta z dzieciństwa .... SKŁADNIKI : 3 szklanki mąki pszennej (plus do podsypania) 1 szklanka mleka 2 jajka(...)łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżką mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, połączyć z resztą podgrzanego mleka, jajkami i rozczynem. Ciasto wyrabiać, aż się stanie elastyczne. Dolać wystudzone masło, wyrabiać jeszcze kilka chwil( w razie potrzeby posypać mąką ) Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość
Basia w kuchni