ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:439/576)

Zielona baba wielkanocna 291

Już za tydzień Wielkanoc.  Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby, która zajmuje na nim najważniejsze miejsce. Im bardziej kolorowa i strojna, tym lepiej, w

Sajkofanka smaku
Bułeczki pszenno-otrębowe 147

Pyszne bułeczki.. 20 dkg mąki  10 dkg mąki orkiszowej 5 dkg otrębów owsianych 1,5 łyżki oleju 15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka

Moje domowe kucharzenie
Racuchy drożdżowe z twarogiem wiejskim i rabarbarem 168

Lubie rabarbar. W sezonie korzystam z niego  na maxa! A więc kilka przepisów z rabarbarem... Racuchy drożdżowe z twarogiem wiejskim i rabarbarem ok. 2 szklanek mąki pszennej 2 łyżki otrebów pszennych lub żytnich 1 łyżka siemienia lnianego 2,5 dag drożdży 1 duże jajo szczypta soli 1 łyżka cukru 450 ml mleka 1 łyżka stopionego masła olej do smażenia(...)pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Po ok. 15 minutach dodaj jajo, szczyptę soli,  pozostałą mąkę, otreby i siemię oraz  roztopione i schłodzone masło. Wyrób gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany i odstaw w ciepłe miejsce. Obierz rabarbar, pokrj go na 2 cm kawałki. Na patelnię wrzuć cukier. Gdy cukier zacznie się karmelizować dodaj rabarbar i przesmaż

Gotuj Sam!
kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe 303

Kiedy znalazłam przepis na pyszne drożdżowe zawijaski nadziewane cynamonem postanowiłam wypróbować je natychmiast i absolutnie nie żałuję. Bułeczki naprawdę doskonale smakują, a cudowny aromat tylko zachęca do spróbowania. składniki: 2  1/2 szklanki mąki 3 łyżki cukru 2 jajka w temperaturze pokojowej 75 g rozpuszczonego masła 10 g świeżych drożdży 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki mleka 25 g cukru(...)ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewam, dodaję sól, resztę cukru i letniego mleka, jajka, rozczyn. Wszystkie składniki mieszam i dopiero teraz dodaję rozpuszczone masło. Wyrabiam tak długo, aż ciasto nie będzie kleiło się do ręki i do naczynia. Pozostawiam do wyrośnięcia na około1 - 2 godz. W tym czasie przygotowuję nadzienie - rozpuszczam masło, do którego dodaję cukier wymieszany z cynamonem

babka w formie
Zawijaski drożdżowe z serem, szczypiorkiem i czosnkiem. 171

Witajcie :) Mamy weekend i wspólne wypiekanie na śniadanie  klik   tym razem są przepyszne zawijaski drożdżowe które pieczemy wszystkie z jednego przepisu, ja dodatki troszkę zmieniła dałam żółty ser i szczypiorek, dzieci się nimi zajadały. Do spiralek podałam Remuladę duńską. Wyszły przepyszne i chrupiące. Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki :   500 g mąki pszennej 1 paczka suchych drożdży(...)Wykonanie : 1. Do misy wsyp mąkę i drożdże, wymieszaj. Dodaj resztę składników, oprócz wody. Zacznij mieszać, najlepiej robotem stacjonarnym z hakiem. Wlewaj po trochu wodę, tyle jej dolej by ciasto uformowało się w jednolitą kulę. Takie ciasto wyrabiam robotem ok. 7-8 minut. Miskę przykryj i zostaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. 2. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Masło

Sama słodycz i szczypta chili
Bagietki śniadaniowe z czarnuszką i sezamem 208

pyszne drożdżowe bagietki idealne na śniadanko,upiekłam je do smalczyku z mięskiem i warzywami(przepis na smalczyk znajdziecie tutaj )-pyszne było...... z tej porcji wyszło mi 6 sporych bagietek-polecam serdecznie Składniki: 1 szklanka mleka 3 łyżeczki masła 1 łyżeczka cukru 35 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 4,5 szkl.mąki mleko do posmarowania czarnuszka,sezam Przygotowanie: do garnka(...)misy miksera dodajemy pokruszone drożdże i sól,wlewamy szkl. wody i dodajemy szklankę mąki,mieszamy na średnich obrotach końcówką w kształcie haka,stopniowo dosypujemy mąki aż wsypiemy całą.ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godz do wyrośnięcia, ciasto dzielimy na 6 części formujemy podłużne bagietki ,układamy na oprószonej mąką blaszce i zostawiamy jeszcze na pół godzinki pod przykryciem

Swojskie jedzonko
Akademia CookUp - Chleb pszenny 231

schody i ten zapach! Ta bagietka nigdy nie dotarła do domu, zawsze zjadaliśmy ją w drodze powrotnej! Sami dość często pieczemy pieczywo w domu, choć w ostatnim czasie częściej drożdżowe, bo z zakwasowym jakoś nie mogliśmy się zgrać i ciągle mieliśmy sporo pytań i wątpliwości. I kiedy tylko zobaczyłam zajęcia z chleba pośród spotkań Akademii w CookUp od razu zaczęłam(...)włożony i powędrował z nami do domu! Prowadzący wprowadził nas w zakwasowy świat i opowiadał co powinniśmy robić, aby dobrze zadbać o naszego nowego przyjaciela! :) Zajęcia zaczęliśmy od tworzenia ciasta na chleb - łączyliśmy zakwas z mąkami i wodą. Dowiedzieliśmy się jaka powinna być konsystencja ciasta na tym etapie przygotowania chleba, a kiedy ciasto "dojrzało" do dalszej pracy zabraliśmy się

Plate of Joy
Racuchy z jabłkami 165

Zrobiłam takie puszyste, mięciutkie,pyszne ..... Racuchy drożdżowe z jabłkami. Zróbcie koniecznie, bo znikają z talerzy bardzo szybko. Można je zrobić z jabłkami lub gruszkami.  Ja usmażyłam je na obiad, ale możecie podać również na śniadanie. Ja posypałam cukrem pudrem, ale można podać ze śmietaną. Polecam! Składniki 500 g mąki 1,5 szklanki mleka 3-4 łyżki cukru(...)wymieszać z jogurtem , 1 łyżką cukru i odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę,dodać ciepłe mleko,cukier,jajka,wódkę,sól i wyrośnięte drożdże. Wszystko wyrobić drewnianą łyżką. Ciasto powinno odchodzić od łyżki. Jabłka pokroić na plasterki i dodać do ciasta. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką ciasto. Smażyć na wolnym

O kuchni z uczuciem
Drożdżowa babka zaparzana 156

dużo mówić - jest pyszna! Miękka, puszysta i pięknie żółta, ponieważ jest na samych żółtkach. Teraz wiem, że na Wielkanoc upiekę z podwójnej porcji! Przepis na małą formę na babkę. 'drożdżowa babka zaparzana' Składniki: - 250g mąki pszennej - 30g świeżych drożdży - 80g masła - 3/4 szklanki mleka - 4 żółtka - 7-8 łyżek cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - garść rodzynek - szczypta soli Mleko podgrzać(...)wystudzić. Do wystudzonej, zaparzonej mąki, dodać wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce na ok.15 minut. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem, cukrem waniliowym. Do podrośniętego ciasta, dodać utarte żółtka, szczyptę soli i dokładnie wymieszać, dosypując pozostałą mąkę i dodajemy rozpuszczone masło. Pod koniec, dodać rodzinki i dokładnie je wmieszać w ciasto. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem

CookYourself
Pączusie bez drożdży 185

Mimo, że do karnawału daleko, miałam ostatnio ochotę na pączki, a że nie przepadam za tymi drożdżowymi, postanowiłam zrobić coś na kształt smażonych racuszków. Wyszły pyszne, mięciutkie i co najważniejsze lekkie - można zjeść ich kilka i nadal czuć się lekko. Po upieczeniu wystarczy cukier puder ale oczywiście można przygotować lukier. Zapraszam na Pączusie bez drożdży!"Składniki:2 jajka1,2 szklanki(...)mieszamy. Następnie dolewamy ekstrakt waniliowy, dodajemy cukier, sodę i proszek do pieczenia - łączymy. Ostatnim krokiem jest dodanie mąki - masa powinna być klejąca, powinno dać się uformować lejącą się kulkę - ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto na lane kluski - nie powinno być zbyt ciężkie.Łyżkami nabieramy masę, tworząc niewielkie kulki i wrzucamy na tłuszcz rozgrzany do 170`C - nie większej.Smażymy

Słodkie Przyjemności
Bułeczki z leśnymi jagodami i szwedzki stól 186

jest taka, że na stole układamy co kto ma w plecaku, ale gdy uda się zabłądzić na leśną polanę z jagodami to wtedy warto się pokusić o pyszne bułeczki drożdżowe. Z pozdrowieniami dla najlepszej leśnej ekipy Bukosz, Bobek, Kaczka, Tomek, Szycha, Werka, Kamil, Andrzej, Borys, Julka i dopiszcie kogo jeszcze pominęłam... Bułeczki z leśnymi jagodami: - 1,2 kg mąki pszennej(...)łyżki mąki. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostałe mleko i cukier. Wbijamy jajka, przestudzoną margarynę, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy przez ok. 15-20 minut, aż będzie gładkie. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe kawałki wielkości piłeczki do ping

Apetyczna babeczka
Mini rogaliki z czekoladą 192

rogaliki idealnie sprawdzą się jako przekąska do szkoły,do pracy lub na piknik. Małe, poręczne, na jeden, może dwa kęsy. Delikatne, drożdżowe i nadziane czekoladą, to idealna przekąska do popołudniowej kawy czy  herbaty w doborowym towarzystwie :) Składniki: 600 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 300 ml mleka 150 g cukru 100 g masła 4 żółtka 1 jajko cukier(...)zaczyn zacznie pracować. Żółtka ucieram z cukrem  i mieszam z wyrośniętym zaczynem. Masło rozpuszczam , studzę , również dodaję do zaczyny. Na końcu dosypuje porcjami mąkę, aż otrzymam pożądaną konsystencję ciasta. Gotowe wyrabiam do póki nie będzie gładkie i lśniące, ponownie odstawiam nakryte ściereczką do momentu podwojenia objętości przez moje ciasto.  Wyrośnięte wykładam na blat, odgazowuję  uderzając

Ciasteczkowy Potwór
Pampuchy z jagodami 168

Uwielbiam te bułeczki. Można je jeść na słoko jak i z mięsem. Bardzo polecam, będą super podwieczorkiem lub słodkim obiadem dla naszych pociech i dla nas

Kuchnia Pokoleń
Ruchanki 156

Dziś ponoć święto jabłka...i u mnie jest coś z jego dodatkiem...robiłam je w sumie w niedzielę..wszyscy w domu..a takie ruchanki najlepiej smakują

Moje domowe kucharzenie