ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:443/576)

drożdżowe ciasteczka z jagodami goji 160

chwalą i znajdują się w zaszczytnej grupie superfoods :) Mogłabym się rozpisać jeszcze bardziej, ale  więcej informacji na temat goji ViVio  na stronie www.  Zapraszam! DROŻDŻOWE CIASTKA Z JAGODAMI GOJI przepis autorski // ok. 15 ciastek ~155g mąki pszennej + ew. do podsypania ~55g jagód goji ViVio ~60g miękkiego masła ~1/2 szklanki cukru trzcinowego (ciastka są mało słodkie(...)zalewamy na chwilę bardzo ciepłą (lecz nie wrzącą) wodą, na ok. 2-3 minuty, odlewamy wodę. Następnie do zaczynu dodajemy resztę składników, mieszamy łyżką do połączenia, a następnie wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ręką aż będzie gładkie. Formujemy kulę, wkładamy ją miski i pozostawiamy na ok. 1h. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto i wycinamy szklaną ciastka, które układamy

chili & sugar
ENSAIMADAS - Bułeczki Maślane 252

Bardzo mięciutkie, mocno maślane, hiszpańskie bułeczki drożdżowe. Można je przygotować wieczorem, rano upiec i pyszne śniadanko gotowe. Przepis pochodzi  tej strony Składniki : 500 g mąki pszennej 75 g cukru + 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 40 g świeżych drożdży 200-250 ml mleka w temperaturze pokojowej (użyłam 200 ml) 2 średnie jajka 2 łyżki oliwy z oliwek(...)mleka, posypać łyżką cukru i lekko zamieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Dodać pozostałe mleko, jajka i oliwę, wymieszać, przełożyć na blat i wyrabiać kilka minut (wyrabiałam ciasto mikserem stacjonarnym) w razie potrzeby można dosypać trochę mąki, jednak ciasto jest dosyć luźne i klei się do rąk. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej tłuszczem, przykryć ściereczką i odstawić

Zabawa smakiem
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 156

Rogaliki to doskonała propozycja na słodką przekąskę gdy wybieramy się na wycieczkę za miasto. Będą też świetnym podwieczorkiem z kubkiem mleka czy kakao. Uwielbiają je zarówno

Smakołyki Asi
Chałka 183

Przepyszna puszysta pszenna bułka. każdy chyba wie co to jest chałka i jak smakuje. Uwielbiam ją z miodem lub dżemikiem. Można ją zrobić bardziej lub mniej

Kuchnia Pokoleń
Ślimaczki z rodzynkami 210

Normal 0 21 Mąka pszenna – 50 dag Drożdże –3 dag Jajko – 1 szt Mleko- 1/4  litra Cukier – 10 dag Sól- ½ łyżeczki Masło – 10 dag Cukier

Camilla w kuchni
Ślimaczki z cynamonem 167

Normal 0 21 Mąka pszenna – 50 dag Drożdże –3 dag Jajko – 1 szt Mleko-1/4 litra Cukier – 10 dag Sól- 1/2  łyżeczki Masło – 10

Camilla w kuchni
Bułeczki śniadaniowe 138

Składniki: 1/4 szklanki letniej wody 2 łyżki masła, roztopionego 1 szklanka ciepłe mleko 2 łyżki cukru pudru 1 1/2 łyżeczki drobnej soli 2 całe jajka, lekko

w mojej kuchni
Pizza 232

Zawieruszony przepis..oj sporo mi się zawieruszyło takich przepisów..  15 g świeżych drożdży  25 dkg mąki  150 ml ciepłej wody  1/2

Moje domowe kucharzenie
Chleb pełnoziarnisty z serem feta 252

Istna orgia smaków i zapachów!   Przy pieczeniu tego chlebka, inspirowałam się dość luźno przepisem Ewy z bloga BaBy w kuchni . Dziewczyny prezentują na swojej stronie

Grunt to przepis!
1553. Bułki z serem ricotta i oregano 184

Przepis na takie bułeczki widziałam na wielu blogach..w końcu zrobiłam i ja..pyszne, mięciutkie..polecam.. 4 łyżki ricotty  225 ml wody  450

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowy chlebek z jalapenos 142

Bardzo lubię drożdżowe wypieki. Ostatnio przygotowując grilla ze znajomymi zrobiłam takie chlebki drożdżowe z dodatkami. Bardzo każdemu smakowały. Może warto czasami upiec pieczywo na grilla w domu aniżeli częstować gości tym kupnym. Możliwości na to aby zrobić coś ciekawego jest naprawdę wiele. Składniki 1 0 g drożdży 200 ml wody 350g mąki 5 suszonych pomidorów z zalewy 1 łyżka suszonego(...)przesiać mąkę, dodać  oregano, bazylię i wymieszać wszy stko razem. Jalapeno i suszone pomidory drobno pokroić i dodać do mąki.  Dodać wyrośnięte drożdże, resztę wody i zagnieść ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę , podzieli ć na trzy części i  przełożyć  na blaszkę, form ując prostokąt.  W miseczce

Delusional Trine
Bułeczki grzebyki z dżemem z kiwi 169

Zrobiłam na zimowe dni dżem z kiwi. Muszę przyznać, że wyszedł przepyszny. Postanowiłam go wykorzystać do drożdżowych bułeczek jako nadzienie . Składniki: 600 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 4 jajka 150 g ksylitolu Kłos -Pol 1 szklanka ciepłego mleka 40 g drożdży 150 g masła szczypta soli jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem dżem z kiwi(...)misy z mąką( zrobiłam najpierw dołek i tam wlałam mleko)Delikatnie rozmieszałam aby powstała zawiesina i zostawiłam pod przykryciem na 15 minut Krok 4 Drożdże pracują więc wyrabiam ciasto z 15 minut.Przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na około 45 minut. Krok 5 Ciasto pięknie wyrosło, odgazowałam je i podzieliłam na 12 części. Każdą cześć rękoma kształtowałam na" piłeczkę

Różowa kuchnia
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i cynamonową kruszonką 158

Dzisiaj przepis na wspaniałe drożdżowe bułeczki z owocami i cynamonową kruszonką, które rozpłynęły się w ciągu dwóch dni :) Przepis wzięłam z   TEJ strony z małymi modyfikacjami. Z podanego przepisu wyszło mi 14 bułeczek. Są naprawdę pyszne. Polecam :-) Składniki: 400 g mąki pszennej 70 g cukru 7 g drożdży ( jedna saszetka) 190 ml ciepłego mleka 3 jajka 150 g miękkiego(...)świeżych lub mrożonych owoców. ( u mnie śliwki i maliny ) 1 rozmącone jajko Łyżka mleka Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Z wyrobionego ciasta  uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu w głębokiej misce pod przykryciem . Pozostawić do wyrośnięcia ok. 2 godzin. (ciasto powinno podwoić objętość). Jeżeli mamy mrożone owoce to należy je wcześniej

Na słodko lub wytrawnie
Jak zrobić muffinki z rabarbarem? 158

czas temu na moim facebooku - smykwkuchni, pokazywałam Wam filmik z patentami na rabarbar, znajdziesz go TUTAJ . W filmiku pokazałam jak bardzo łatwo możecie z rabarbaru ułożyć nietuzinkowe wzory na cieście, wszystkie triki, które znam tam właśnie znajdziecie! Między innymi te jak pokroić rabarbar na cieniutkie plasterki, które można zwijać. SKŁADNIKI: - 3-4 laski rabarbaru (wybierz ten czerwony) - 100 g masła(...)pieczemy przez 35 minut (-/+ 5 minut w zależności od piekarnika) w temp. 165 -175 stopni, aż kokos się ładnie zrumieni. Przepyszne! Spróbuj też tarty z rabarbarem  lub bułeczek drożdżowych z rabarbarem

SMYKWKUCHNI
Bajgle 170

Pieczywo posypane makiem lub sezamem, wywodzące się najprawdopodobniej z Krakowa. Bardzo popularne na całym świecie. Można podawać je ze słodkimi lub pikantnymi dodatkami. Doskonale nadaje się

Smakołyki Asi