ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:450/576)

Donaty 148

mąka pszenna - 450 g masło - 50 g drożdże w proszku - 2 łyżeczki cukier - 5 łyżek sól - szczypta jajko - 2 szt mleko ciepłe - 200 ml POLEWA: cukier

Camilla w kuchni
RAZOWY CHLEB OWSIANY 170

  Składniki (na dwa bochenki) 230 g mąki pszennej razowej 680 g mąki pszennej chlebowej 150 g płatków owsianych 2,5 szkl wody 0,5 szkl

OliveandThyme
Bułki na zakwasie żytnim 164

Zakwas ostatnio krzyczy, żeby wreszcie go zużyć, bo niedługo nie starczy mu miejsca w słoiku. Jest ciepło, więc rośnie szybko. Zresztą wszystkie drożdżowe i tym podobne wypieki przeżywają teraz etap najszybszego wzrostu. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)gramów mąki żytniej z pełnego przemiału - 300 mililitrów ciepłej wody - 1 łyżka miodu - 1 płaska łyżka soli - 1 żółtko Przygotowanie: Składniki łączymy i zagniatamy z nich zwarte, acz elastyczne ciasto. Umieszczamy pod ściereczką, a potem w ciepłym miejscu. Ciasto powinno wyrastać przez przynajmniej 3 godziny. Co godzinę należy je "złożyć", co oznacza zebranie brzegów ciasta i zagięcie do środka

Życie zamknięte w smaku
Jagodzianki 146

Sezon na moje ulubione owoce powoli dobiega końca. Jednym z moich ulubionych wypieków z jagodami są bułeczki drożdżowe uroczo zwane jagodziankami. To mój ulubiony przepis z którego bułeczki wychodzą wilgotne i zarazem puszyste. Dzięki dodatkowi mąki kokosowej, podczas pieczenia z owoców nie wypływa tak dużo soku jak normalnie a dodatek cynamonu dodaje jeszcze piękniejszego zapachu. Dzięki temu możemy cieszyć się(...)odstawiamy na 15 minut. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozczyn z drożdży. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na 10 części. Jagody delikatnie mieszamy z cynamonem i mąką kokosową. Kawałki ciasta rozciągamy w rękach i na środku każdej

Mienta blog
Bułki z pieczarkami 201

Wspaniałe drożdżowe bułki z pieczarkami. W sam raz coś na ząb a zwłaszcza wtedy gdy nie mamy pomysłu na coś wytrawnego do jedzenia. Ulubione.. nie tylko moje i znikają w mig  :) Przepis wzięłam od  Doroty   Składniki na 12 dużych bułeczek : 500 g mąki pszennej chlebowej 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki letniego mleka 2 łyżki oleju(...)minut aż drożdże ruszą. W przypadku suchych drożdży mąkę wymieszać z  drożdżami . Dodać resztę składników bez tłuszczu i wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz.   Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, włożyć najlepiej do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu ok. 1 godziny . W międzyczasie przygotować

Na słodko lub wytrawnie
Chleb tygrysi (Dutch crunch bread) 202

  W tym tygodniu w cyklu Wypiekanie na śniadanie   Małgosia ze Smaków Alzacji   podrzuciła nam pomysł na tygrysi chleb, a przepis został zaczerpnięty od

Kulinarne przygody Gatity
Szybkie jagodzianki z suchej patelni. 178

Jagód jak na lekarstwo, ale jak już je mamy  to warto sobie dogadzać. A jak nie mamy, można zastąpić innymi owocami. Osobiście uwielbiam to co drożdżowe, a jak jeszcze na ciepło  to już w ogóle bajka. A tej jagodzianki są nie dość, że pyszne to jeszcze proste w wykonaniu. łyżeczka świeżych drożdży łyżka cukru łyżka cukru waniliowego szklanka(...)odstawiamy aby sobie wyrosło. Jagody  wsypujemy do miseczki, dodajemy mąkę ziemniaczaną i cukier, dokładnie mieszamy. Tak, aby każda jagoda obtoczyła się w mące. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżkę ciasta, lekko je rozciągamy, w środek kładziemy porcję jagód i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Na małym ogniu smażymy pod przykryciem, aż wierzch się lekko osuszy. Obracamy na drugą stronę, dosmażamy już

Dieta moja pasja
Kluski na parze. 184

Kluski na parze, to drożdżowe bułki gotowane na parze. Mają różne nazwy np.buchty, parowce, pampuchy. Można je jeść na słodko lub na słono. U nas tym razem na słodko bo z sosem truskawkowym. Pyszne są też z sosem pieczeniowym i mięskiem :) Nie zależnie z czym podacie, zawsze będą smakować znakomicie :) Zachęcam Was do zrobienia takich klusek, tym bardziej, że zaczyna(...)łyżek mąki. Wymieszać i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu wsypać resztę mąki, sól i dodać jajko. Na koniec wlać rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto. Ja jak zwykle wyrabiałam mikserem z hakami :) Można podsypać mąka jeśli będzie za rzadkie. Gotowe ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, spłaszczyć lekko ręką

Agusiowe smakołyki
Przedłużajcie przyjemność! 143

makiem. Jeśli poczujecie pragnienie, Waszym sprajtem będzie koktajl waniliowo-malinowy z bazylią lub arbuzowe szaleństwo. Wyobraźcie sobie, że wieczorem postanawiacie przemierzyć Polskę i do niedzielnego popołudnia spróbowaliście już kujawskiego drożdżowego placka maślanego, pączków z powidłami z Doliny Dolnej Wisły, białostockiego sękacza i śląskich kołoczków. Wyobraźcie sobie niedzielny wieczór na huśtawce z torcikiem bezowym z owocami na kolanach. Wyobrażacie sobie(...)myślach hipstersko-barokowe przyjęcia i podniecamy się projektem, papierem i zdjęciami. Prawie 300 stron słodkiego szczęścia. Przepisy są podzielone na kilka rozdziałów – jest klasyka, są owoce, czekolada, tarty, ciasta, lody, jest Wielkanoc i jest Boże Narodzenie. A do tego jest oczywiście strona Kuchni Lidla , gdzie Mistrz Paweł w krótkich klipach tłumaczy, co i jak, jeśli chodzi o cukiernicze poczynania

GRUBY WAŁEK
Foccacia - bułki z oliwkami, pomidorami i ziołami (bez glutenu, mleka i jajek) 257

razem upiekłyśmy drożdżowe bułeczki z drobno mielonej mąki ryżowej. Ze względu na dodatek świeżych pomidorków nie nadają się do dłuższego przechowywania, ale nie ma potrzeby się tym martwić bo znikają zanim zdążą wystygnąć ;)  Składniki: mąka ryżowaskrobia ziemniaczanalub kukurydziana, tapioka 300 g200 g drożdże instant  1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 łyżeczka olej lub oliwa(...)skrobią kukurydzianą.Przygotowanie:Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, sięmię lniane i wymieszać. Dolać 1 szklankę ciepłej wody lub mleka roślinnego (około 35 stopni C). Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać więcej wody.Dodać posiekane zioła. Wymieszać, przełożyć do  foremek lub nałożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodać pomidorki i oliwki.Nakry

głodny alergik
Prawdziwe rogale z makiem 209

Pyszne rogale z makiem. Składniki na 40 sztuk: 1 kg mąki poznańskiej 50 g świeżych droż

prawdziwe jedzenie
Pizza ze szparagami na śmietanowym sosie z francuskim serem kozim, migdałami i tymiankiem 151

J ednym z moich ukochanych sposobów na szparagi jest pizza z ich udziałem. Puszysty i niezbyt gruby spód, pokryty wybornym śmietanowym sosem, doprawionym gałką, czosnkiem i

Food Square
Bliny drożdżowe po Wileńsku 209

Nazwa "bliny po Wileńsku" jest w tytule nieprzypadkowa, bo to kolejny przepis mojej Mamy, która właśnie z Wilna pochodzi. Są one  jak i inne przepisy

Gosia gotuje
Chleb kukurydziany na poolish, czyli listopadowa piekarnia 159

Po raz kolejny, co najmniej 20 blogerek spotkało się w wirtualnej listopadowej piekarni ! Tym razem  wspólnie upiekłyśmy chleb kukurydziany na zaczynie poolish według J. Hamelmana

Kulinarne przygody Gatity
1518. Zawijaski z kiełbasą i różowym sosem 323

Przed chwilą zrobione...i prawie zjedzone... Przepis na te zawijaski znalazłam w swoich karteluszkach...I jak to u mnie czasem bywa ..coś musi się przydarzyć..tak

Moje domowe kucharzenie