swoich zbiorach przepisowych znalazłam właśnie ten dzisiejszy...najwspanialsze drożdżowe bułeczki z jagodami <3 Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Wbrew pozorom jest bardzo prosty a bułeczki wychodzą mega smaczne :) Temperatura pieczenia : 180C Czas pieczenia: 20-25 minut Składniki: 450 g mąki 20 g drożdży 80 g cukru pudru 150 ml mleka 1 opakowanie cukru pudru 3 żółtka(...)mąki odkładamy na kruszonkę. Resztę wsypujemy do miski. Dodajemy pozostały cukier puder, mleko, cukier wanilinowy, szczyptę soli, 3 żółtka, 60 g rozpuszczonego masła oraz wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, kroimy je na kawałki. Z każdego uformuj wałek taki jak na kopytka i pokrój na grubsze kawałki, żeby powstały kwadraty. Rozłóż je na blaszce
Różne smaki w kuchnirazem się jednak zdarzyło, a że nikomu nie chciało się biegać do sklepu w późny piątkowy wieczór, a już tym bardziej w sobotni poranek, szybciutko przygotowałam pszenny chleb drożdżowy na kefirze. Wspaniały, bo nie wymagający wyrabiania i wyrastania, z aromatycznie wypieczoną skórką i wilgotnym elastycznym miękiszem. Ja zrobiłam wersję podstawową, ale dodatki w postaci ziół lub różnego rodzaju pestek(...)mąki i 100 ml ciepłej wody, odstawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, kefirem, wyrośniętym zaczynem i pozostałą wodą. Składniki muszą się tylko połączyć. Wymieszane ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem (u mnie keksówka 21x11 cm), wyrównać powierzchnię i posypać czarnuszką. Foremkę wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 180 stopni i piec przez 90 minut. Jeśli
Kuchenne zapiski Edytymacie jeszcze dość słodkości po Świętach? Została Wam jeszcze gdzieś dynia? A może macie gdzieś schowany mus dyniowy? Jeśli tak, upieczcie drożdżowe bułki dyniowe. Są pyszne! Chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. Szybko znikają z talerza 😉. Moje bułki są inspirowane przepisem Gosi z bloga "Co do jedzenia" . Składniki (na 24 bułeczki): 500 g mąki pszennej + mąka do podsypania(...)schłodzenia. W miseczce rozbełtać duże jajko. W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Do suchych składników dolać 200 ml ciepłego mleka. Wymieszać drewnianą łyżką. Do ciasta dodać rozbełtane jajko. Wymieszać drewnianą łyżką. Wyrabiać ciasto ręką, stopniowo dolewać resztę mleka. Może się okazać, że nie potrzeba go aż tyle w dniu, w którym wyrabiacie to ciasto. Na koniec
Weekendy w domu i ogrodziepachnącymi truskawkami. Idealne zarówno na śniadanie, do popołudniowej kawy, czy jako piknikowy smakołyk. Dodam jeszcze, że bułeczki znikają błyskawicznie! Jeśli Was skusiłam to zapraszam po przepis ;) Składniki na bułeczki drożdżowe z budyniem i truskawkami: na 12-16 sztuk 500 g mąki pszennej (dobrej jakości tortowej) 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant) 1 łyżeczka cukru 200 ml ciepłego(...)jajko, dodajemy żółtko, ekstrakt waniliowy, dokładnie mieszamy i wlewamy do wyrośniętego rozczynu. Dodajemy również cukier waniliowy, roztopione masło i sól. Całość zagniatamy (ręcznie lub mikserem) na gładkie, elastyczne, sprężyste ciasto. Teraz wierzch oprószamy mąką lub smarujemy olejem, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60-90 minut do wyrośnięcia. NADZIENIE: 400 ml mleka 4 łyżki cukru 1 budyń waniliowy (taki
Rozpustne gotowanieMiniaturowe pączki z suszoną śliwką to prawdziwa uczta dla podniebienia dla wielbicieli słodkości i drożdżowych specjałów, znakomita propozycja na zbliżający się tłusty czwartek a także pyszna i prosta w przygotowaniu słodka przekąska. składniki na 30 sztuk 500 g mąki pszennej 40 g drożdży szklanka ciepłego mleka 2 łyżki roztopionego masła 1/4 szklanki cukru kryształu kieliszek rumu 2 żółtka szczypta(...)mące, miskę przykrywamy ściereczkę i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, rozpuszczone letnie masło, żółtka, rum oraz szczyptę soli i dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut do powtórnego wyrośnięcia. Następnie urywamy niewielkie porcje ciasta, lekko rozpłaszczamy je w dłoniach, na każdej porcji
Smakowite DaniaStyczniowa piekarnia u Amber i pumpernikiel na zaczynie. Czym charakteryzuje się chleb o tej nazwie? To chleb bardzo ciemny od ciemno brązowego do niemal czarnego o
Leśny ZakątekDrożdżówki..zawinięte..posmarowane żółtkiem i posypane płatkami migdałowymi..pycha.. 50 dkg mąki 40 g drożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru 80 ml
Moje domowe kucharzeniejednak istnieje wiele wskazówek: 1️⃣ ZAPACH Zakwas powinien mieć wyraźny zapach fermentacji mlekowej, czasem z lekkimi nutami jogurtu lub owoców. Dopuszczalne są słabe nuty acetonu charakterystyczne dla fermentacji drożdżowej. ⠀ ⛔️ ⛔️ Niedopuszczalne są wyraźne nuty acetonu, zapach octu, zapach przejrzałych owoców (mocny zapach przejrzałych owoców, brak czysto owocowego odcienia), stęchły lub spleśniały zapach są niedopuszczalne. Oznacza to także wszelkie obce, nietypowe(...)kwasowości miareczkowej. Musisz mieć pewność, że zakwas jest dobrze zakwaszony, ponieważ to kwasowość hamuje rozwój patogennej mikroflory. ⠀ 3️⃣ STAN POWIERZCHNI Powierzchnia dobrej jakości zakwasu może być wyschnięta. Z „ciasta” tworzy się zwietrzała skórka. ⠀ ⛔️ Każda inna powłoka (złożona, puszysta, „wyspy, kolonie, nieregularności” i szorstkość) na powierzchni kultury startowej pod koniec fermentacji zazwyczaj oznacza pleśń lub drożdże chorobotwórcze lub bakterie
Przepisy na domowy ser i chlebOpis: Domowe jagodzianki. Miękkie, puszyste, delikatnie bułeczki drożdżowe pełne jagodowego nadzienia. Idealne na śniadania jak i na słodki podwieczorek. Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 1 jajko 6 żółtek 100 g masła 100 g cukru pudru ok. 350 g jagód 1 łyżka mleka Lukier Sposób przygotowania: Drożdże muszą być w temperaturze pokojowej. Drożdże(...)żółtek ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Do tego dodajemy drożdże, resztę ciepłego mleka, ubite żółtka oraz roztopione i ostudzone masło. Ręką wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę. Przez chwilę ponownie je wyrabiamy. Następnie należy uformować kulę
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneWitajcie:) ostatnio zakupiłam sobie książkę siostry Marii i znalazłam w niej dużo fajnych i ciekawych przepisów, jednym z nich były naleśniki drożdżowe, przyznam się że nigdy drożdżowych nie robiłam i postanowiłam wypróbować.Wyszły przepyszne i puszyste, część naleśników upiekłam na dużej patelni a część w formie placuszków, rewelacja :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 0,5 l ciepłego mleka 3 jajka(...)dobrze wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić do lekkiego podrośnięcia.Następnie dodać resztę mleka, jajka i resztę mąki, dobrze wymieszać ciasto.Patelnię rozgrzać posmarować olejem kokosowym i nalewać chochelką porcję ciasta. Piec z obydwu stron na rumiano. Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i małym kubeczkiem jogurtu.Nakładać na naleśnik i zwijać w dowolny sposób. Naleśniki można polać gęstym jogurtem owocowym
Sama słodycz i szczypta chiliszuflady moje katarzynkowe foremki i biorę się do roboty. Bardzo lubię takie sezonowe tradycje w mojej kuchni. Dlatego też na blog znajdziecie jeszcze dwa inne przepisy na katarzynki: drożdżowe i na proszku do pieczenia . Te dzisiejsze są upieczone z dodatkiem sody oczyszczonej. Wszystkie tak samo pyszne, zapraszam ! Katarzynki w polewie czekoladowej Czas przygotowania: 60 minut Składniki(...)piernika. Dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę przesianą z sodą. Dodajemy rozkłócone jajko i masę miodową. Mikserem wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy je na 20 minut, aby nabrało odpowiedniej konsystencji. Ciasto wykładamy na delikatnie omączony blat. Odkrawamy po kawałku i wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i przy pomocy
Kulinarne przygody Gatitygrzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiące tosty z wędzonym serem Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano(...)muffinki z kaszy manny Owsianka na mleku z bananem i malinami Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta
Moja smaczna kuchniazdecydowanie działa na mnie przytłaczająco - sprzyja całym pochodom owych Duszków . Podłużne kolejki zataczają koła w mojej głowie, nucąc zabawne mruczanki i przywołując obrazy różnych smakołyków. Tiramisu, Rafaello, ciasteczka, placek drożdżowy, słodkie bułeczki...Sernik. Padło na sernik. Duszki nie dawały za wygraną. Podsuwają mi kolejne propozycje, obrazki, smaki... Zdecydowały, że będzie sernik. Przepadłam z kretesem. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. (autorski(...)budyniem, połączyłam dokładnie z masą jajeczną. Następnie dodaję ser, aromat waniliowy, sok z cytryny. Miksuje na gładką masę. Czekoladę siekam w małą kostkę, delikatnie wmieszałam do ciasta. Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarowałam tłuszczem i wysypałam bułką na dnie, jak i po bokach. Wyłożyłam biszkopty na spód i wylałam sernik. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
W kuchni Karmel-itkiWspólne pieczenie Rogali i rogalików ..na słodko, na wytrawnie, jak kto woli i lubi ..Ja wybrałam takie bez żadnych dodatków..można było je zjeść z wędlinką
Moje domowe kucharzenieChleby drożdżowe piekę rzadko, gdy nie ma czasu na przygotowanie chleba na zakwasie. Tak też zdarzyło się jakiś czas temu. Wciąż zafascynowana postacią i osiągnięciami św. Hildegardy z Bingen użyłam mąki orkiszowej, której nie może teraz zabraknąć w mojej kuchni. Składniki : 20 g świeżych drożdży 45 g zimnego mleka 10 g gorącej wody łyżeczka miodu 200 g pełnoziarnistej(...)drożdży. W misce wymieszać mąki z solą i ziarnami słonecznika. Do suchych składników dodać wyrośnięte drożdże i stopniowo wodę. Całość wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Polać ciasto oliwą i wymieszać, by powierzchnia była szklista. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i pozostawić na godzinę - półtorej (zależnie od pogody) do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia
Weekendy w domu i ogrodzieWielkanoc mazurkami i babami stoi. Dlatego chcieliśmy zaprezentować przepis na dużo zdrowszą drożdżową babkę, którą można jeść bez obawy o linię :) W naszej wersji zostały dodane rodzynki, ale jeśli chcemy nieco słodszą wersję możemy bez obaw dodać np. daktyle. SKŁADNIKI: 40 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1/2 laski wanilii 100 g oleju kokosowego 100 g cukru trzcinowego(...)miejsce, aby zaczyn ruszył na ok. 10 min. Olej rozpuszczamy i odstawiamy.. Dodajmy do niego pustą laskę wanilii, w tłuszczu rozpuści się cały aromat, który później przeniesiemy do ciasta. Do wyrośniętego zaczynu dosypujemy resztę mąki i mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 30 min, aby ciasto nieco urosło. W niewielkim garnku zagotowujemy trochę
Kuchnia od dwojgaSkładniki 250 g mąki tortowej 15 g świeżych drożdży 40 g masła 1 duże jajo 25 g cukru 90 ml mleka ok pół łyżeczki soli himalajskiej
OliveandThymeutracie wagi radziłbym jednak ograniczyć się do garści dziennie). A do tego mają naprawdę wiele zastosowań w kuchni. W przepisach na blogu pojawiają się często, i tak mamy: Ciasto czekoladowo-karmelowe. Ciastka oreo. Dzisiaj w nowej odsłonie, która zupełnie mnie zaskoczyła – jako ser . Dieta paleo oraz dieta samuraja ograniczają stosowanie nabiału. Przekonałem się już, że pomysłowość ludzka(...)czosnkowo-rozmarynowym lub w sałatkach. Składniki: 1 mała czerwona papryka szklanka namoczonych przez noc orzechów nerkowca łyżeczka soli łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki czosnku granulowanego ½ łyżeczki rozmarynu (opcjonalnie) 2 łyżki płatków drożdżowych ½ łyżeczki cebuli granulowanej 1 ½ łyżki oliwy Przygotowanie: Paprykę wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika, pieczemy przez około 20 minut. Odstawiamy, aby wystygła. Ściągamy skórę i blendujemy. Następnie dodajemy pozostałe
PaleoLifePyszne i mięciutkie racuchy drożdżowe, które przygotowałam z myślą o moim alergiku. Na ciepłej wodzie i żółtkach, przepis podobny do tego , ale porcja mniejsza. Do środka racuchów można dodać pokrojonych jabłek lub bananów, u nas dzisiaj wersja podstawowa. Obowiązkowo posypane cukrem pudrem, zniknęły w okamgnieniu. 2 szklanki mąki 40 g. drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 2 łyżki cukru(...)cukier waniliowy, sól, żółtka umieścić w misie, wlać zaczyn i wszystko dokładnie rozmieszać. Pozostawić na kolejne 15 minut. Jak lekko wyrośnie smażyć na rozgrzanej patelni - ja kładłam 2 łyżki ciasta na 1 racucha. Ostudzone racuchy posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieChałki były tak szybko "zżarte", że nie było mowy o zrobieniu innego zdjęcia. 50 dkg mąki 1 szkl.ciepłego mleka 20 g świeżych
Moje domowe kucharzenieDziś niedziela, więc przepis świetnie tu pasuje. Aromatyczne, pyszne drożdżowe bułeczki, które można zjeść na śniadanie lub jako przekąskę na spacerze. Wykonanie jak zwykle proste, a efekt jak najbardziej wart oczekiwania - drożdże niestety tego wymagają ;-) Buchty z rodzynkami BUCHTY Z RODZYNKAMI 125 ml letniego mleka 20 g drożdży 3 łyżki cukru trzcinowego Demerara 250 g przesianej mąki pszennej 1 żółtko(...)ciepłe miejsce na około 20 minut. Pozostałe mleko mieszamy z mąką, cukrem trzcinowym, solą, żółtkiem, zmielonymi migdałami oraz posiekanym masłem (50 g). Dodajemy rozczyn z drożdży i wyrabiamy elastyczne ciasto - przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na około 50 minut. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i dzielimy go na mniejsze kawałki o szerokości około 3 cm. Każdy z kawałków formujemy
peggiwkuchniCzeskie knedle, knedliczki Pierwszy raz jadłam knedliczki z gulaszem jakieś 20 lat temu na szkolnej wycieczce. Zapamiętałam ten smak. Mimo tak wielu atrakcji i szkolnych szaleństw właśnie te drożdżowe kluski zapadły mi w pamięć. Za czasów studenckich namiętnie kupowało się w sklepie knedliczki, był to szybki i tani sposób na zapchanie głodnego studenckiego żołądka. A teraz mając własną rodzinę, chcę(...)dodać łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie do mąki wlać rozczyn, jajka, szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli potrzeba podsypać mąką. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, przykrywając je czystą ściereczką na 30 minut. Wyjąć ciasto z miski i podzielić na 4 części. Uformować 4 wałki, długości około
na moim stole...Doskonały pomysł na błyskawiczną kolację czy podwieczorek nie tylko dla dzieci ;-) drożdżowe, pachnące jabłkami z dodatkiem cynamonu, polane miodem wielokwiatowym z polskich pasiek z wygodnego dozownika niekapka, firmy CD Miody -naturalna słodycz pachnące ciepłym domem jak u babci i babim latem czegoż chcieć więcej? Składniki: 1 jajko 2 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki ciepłego mleka(...)jednolitej masy. Odstawiamy na 10 minut. Jabłka myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy na plasterki niezbyt cienkie, obtaczamy w miseczce z cynamonowym cukrem. Łyżką kładziemy porcje ciasta na patelnię z niewielka ilością oleju, na ciasto rozkładamy jabłuszka i smażymy na wolnym ogniu z każdej strony na złocisto, osaczamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy polane płynnym
Wanilia i KardamonDziś przedstawiam przepis na pyszne, puszyste drożdżowe racuszki z jabłkami. Można je podać z cukrem pudrem, żurawiną lub podsmażanymi jabłkami z cukrem. Przepis na racuszki znalazłam we wrześniowym magazynie "Kuchnia". Zapraszam do przygotowań! Składniki na racuszki: 40 g świeżych drożdży 1 czubata łyżka cukru 500 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka 400 g mąki żytniej 3 jajka 70 g roztopionego masła(...)wyrośnięcia na 15 minut. Wyrośnięte drożdże mieszamy z mąką, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 8-10 godzin do wyrośnięcia. 2. Po upływie 8-10 godzin, do miski z ciastem dodajemy jajka, roztopione masło i szczyptę soli. Dokładnie wyrabiamy przez kilka minut (ciasto będzie mocno lepiące - takie ma być) i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. 3. W czasie
My Culinary ArtPuchate, chrupiące pierożki nadziane pieczarkami i czerwoną soczewicą. Pierożki idealnie sprawdzą się jako dodatek do barszczu lub jako danie główne :) Przepis inspirowany jest potrawą ze strony
My Culinary Artmasę na gładkie ciasto. Przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – około 1 godziny. Na stolnicę lekko oprószoną mąką wykładamy połowę wyrośniętego ciasta. Rozwałkujemy je na kształt koła i kroimy (najłatwiej najpierw na 4 części a później każdą część na pół). Na każdym kawałku od zewnętrznej strony układamy i rozsmarowujemy marmoladę. Zwijamy rogaliki(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/dyniowe-rogaliki-drozdzowe/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('c1155398003998eb289e9afd2e6c8974').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: rogaliki drozdzowe rogaliki The post Dyniowe rogaliki drożdżowe appeared first
dom-agi.plNormal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso
Na słodko lub wytrawnieO tym, że istnieje taka specjalna wersja rogali, z nadzieniem inne niż wszystkie, dowiedziałam się kilka lat temu. O tych rogalach nie było wtedy głośno tak
bistro mamaNa pewno dzisiaj już wszyscy po śniadanku, ale jutro też jest dzień, więc będzie i śniadanko:) A jak śniadanko to koniecznie świeże, domowe bułeczki. Dzisiaj polecam
Z miłości do słodkości