Puszyste, mięciutkie bułeczki z maślano - czosnkowym nadzieniem. Pyszne :). A zapach jaki roznosi się w kuchni podczas pieczenia i po wyjęciu ich z piekarnika - nie do opisania
Opowieści z piekarnikaTym razem przepis na chleb Amber wybrała wspólnie z Daną z bloga Leśny Zakątek . Chleb miał być rodzajem pieczywa tostowego. Mnie taki niestety nie wyszedł 😌 Smakuje
Weekendy w domu i ogrodziePaszczaki, to nasz autorski pomysł na bułki drożdżowe z uśmiechem. Każda ma inny uśmiech , każda z nich coś innego wyraża a co, to kwestia wyobraźni :) Składniki: -ok. 1/2 kg mąki 405 lub 450 -250 ml ciepłego mleka -5 jajek -4 dkg drożdży -6 łyżek cukru -5 dkg masła -szczypta soli -aromat, cukier trzcinowy do posypania bułek(...)trzech żółtek i jednego jajka dodajemy pozostały cukier i miksujemy. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, szczyptę soli, aromat i połowę pozostałej mąki i miksujemy. Dodajemy resztę mąki, wyrabiamy ciasto, na końcu dodajemy stopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy na stolnicę, formując wałek. Dzielimy na 10 części. Z każdej części formujemy kulkę. Z każdej kulki formujemy
Maminek kulinarnyZapach piekących się rogalików drożdżowych z jabłkowo- cynamonowym nadzieniem dociera do każdego zakamarka w domu i sprawia że robi się jakby cieplej i milej... A długie ciemne wieczory, wiatr i deszcz za oknem wyostrzają apetyt na słodki "comfort food", który z kubkiem gorącej herbaty, ciepłym kocem i książką są nieodłącznym elementem jesiennego wypoczynku. Wspomniany termin "comfort food" ma dość(...)przypomina miłe chwile, to najskuteczniejszy sposób na chandrę, przygnębienie, a nawet poczucie samotności. I ja w 100% się z tym zgadzam. A wy, macie własną listę "comfort food"? Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 25 g drożdży 100 ml ciepłego mleka 50 g cukru + 1 łyżeczka do zaczynu 80 g masła 2 jajka szczypta soli Nadzienie: 2 małe jabłka
Smakowity Blog KulinarnyOstatnio goszczą u mnie chlebki na zakwasie ale czasem zdarza mi się upiec ten prosty chlebek drożdżowy. I przyznam, że zostaje szybko zjedzony z samym masełkiem. Nie ma przy nim dużo pracy. Można dodać do niego ulubione ziarenka albo dodatki smakowe np. w postaci czarnuszki czy ziół. Ja swój chleb piekę w takim starym garnku z grubym dnem, w którym(...)olej, czarnuszkę i sól, przemieszać. Dodać mąki i wymieszać aby składniki się połączyły. Potem miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na noc. Miska musi byc duża bo ciasto w lodówce będzie rosnąć. Rano ciasto podsypać mąką i krótko zagnieść. Uformować okrągły bochenek, podsypać go mąką i zostawić na ok 30-40 minut do podrośnięcia. Do piekarnika wstawić garnek
Monia miesza i gotujeChoć tłusty czwartek już za nami, nic nie szkodzi zrobić pyszne puszyste pączki-muffiny pieczone nie smażone dzięki temu dużo lżejsze i mają mniej kalorii
Wanilia i KardamonJuż pisałam wcześniej, że bardzo mi się spodobało pieczenie chleba, mimo że muszę się jeszcze o tym sporo nauczyć. Po łatwiejszych chlebkach drożdżowych przyszedł czas na chleb pszenno żytni na zakwasie… Najbardziej pracochłonne i stresujące w przygotowaniu chleba na zakwasie jest… wyhodowanie zakwasu. Zwlekałam z tym dość długo, ale w końcu skorzystałam z doświadczenia Liski (http://pracowniawypiekow.blogspot.co.uk/2009/02/zakwas-zytni-krok-po-kroku.html)Musz(...)białej mąki pszennej chlebowej11 g soli1. Zakwas wymieszać drewnianą łyżką z wodą. Dodać obie mąki i dokładnie wymieszać, przykryć szczelnie i odstawić na 20 minut. Dodać sól i wyrabiać ciasto około 10 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto do lekko naoliwionej miski na 2,5 godziny i w połowie tego czasu złożyć ciasto na pół. 2. Po tym czasie wyjmujemy
UgotujmyTo.plZnam jeden, świetny, niezastąpiony sposób. Świeżym pieczywem! Cudowny zapach będzie utrzymywał się w domu do obiadu, a Ty na śniadanie zjesz pyszne, ciepłe bułeczki. Przepis pochodzi
Brzuszki ŁakomczuszkiZbliżają się Święta, więc nic dziwnego, że w grudniowej piekarni Amber piekliśmy Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny zaproponowany przez Gucia, autora bloga Kuchnia Gucia . Przez pewien
Weekendy w domu i ogrodziePyszne i zdrowe bułeczki nadziewane salami ( lub kiełbaską, mortadelą, szynką, boczkiem, ... ) SKŁADNIKI 0,5 KG MĄKI 10 G DROŻDŻY 200 ML LETNIEGO MLEKA 1 PŁASKA
zielonacukinkaPyszny domowy chlebek to nie lada wyzwanie. Najlepsze są te na zakwasie, ale jeśli trzeba na już, to moim sposobem też się uda :) Składniki: Na dwie
Kuchnia w czekoladzieBułki hamburgerowe...Domowe, złociste i pyszne!Miękkie, posypane ziarnami słonecznika.Idealne do burgerów.Polecam! Składniki:250 g mąki pszennej;150 ml letniego mleka;8 g
Gospodyni MiejskaDługo zastanawiałam się do czego wykorzystać następne wędliny, które dostałam do testowania od Zakładów mięsnych Nove z linii NATURA. Postanowiłam upiec chleb z dodatkiem długiej kiełbasy
Z miłości do słodkościkolekcję. Jak do tej pory wszystkie piekłam na drożdżach. Dlatego ochoczo przystałam na upieczenie pierwszej chałki bez drożdży, chałki na zakwasie. Chałka jest nieco bardziej zwarta niż tradycyjna drożdżowa i ma leciutko kwaśnawy, zakwasowy posmak, ale zapewniam smakuje doskonale. Chałka z charakterem! Wymaga nieco więcej pracy i czas wyrastania jest dłuższy, ale nic to. Eksperyment uważam na bardzo smaczny(...)łyżkami mleka + cukier+ sól. Odstawić do wyrośnięcia. Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie cały zaczyn pszenny z resztą składników umieścić w misie robota i przy pomocy haka zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść i podzielić na 3 części, następnie każdą rozwałkować na kształt wałka. Zapleść warkocz. Chałkę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Słodkie bułeczki drożdżowe ze śliwkowym nadzieniem. Mięciutkie, delikatne z kwaskowatym owocem w środku. Idealne na taki pochmurny i deszczowy czas jaki mamy ostatnio, nic tylko się zajadać popijając ciepłym napojem. Co prawda zabrzmiało to trochę jesiennie a przecież wciąż mamy sierpień, ale na powrót lata warto poczekać przegryzając coś słodkiego :) Składniki na 16 sztuk: (przepis pochodzi z bloga " Domowa cookierenka(...)wymieszać i wyrobić na gładką elastyczną masę, która nie klei się do rąk (jeśli będzie bardzo klejąca podsypać mąką, ale nie za dużo, żeby nie zrobiła się twarda). Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby podwoiło swoja objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części. Z każdej z nich uformować
Simply Food