Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo(...)Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku
Moja smaczna kuchniaKontynuuję moją kulinarną podróż na Bliski Wschód i przyszedł czas na wykorzystanie za'ataru do przygotowania popularnych w krajach arabskich drożdżowych placków- manakisz, zwanych też manakish, manaqish, manaeesh lub manakeesh, co po arabsku oznacza "wytłoczony", "wyrzeźbiony". A wszystko dlatego, że po rozwałkowaniu placka, ugniata się go jeszcze palcami, tak by zrobić miejsce na przyprawy. Manakishe są serwowane na śniadanie(...)cukier i drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy oliwę i mieszamy, następnie wlewamy drożdże i dokładnie mieszamy. Wyjmujemy ciasto na posypany mąką blat/stolnicę i wyrabiamy przez około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce
Smakowity Blog KulinarnyKanelbullar, drożdżowe bułeczki z dużą porcją cynamonu, zwinięte w ślimaczki i tradycyjnie polewane syropem cukrowym. Jak dla nas cukru w nich aż nadto wiec pieczemy je bez syropu i posypujemy super food - granulowaną czekoladą lub kruszonymi ziarnami kakaowca. Bułeczki są popularne na całym świecie i nawet doczekały się swojego święta 4 października, ale nie ma co się ograniczać i znacznie(...)Drożdże rozetrzyj z cukrem aż zmienią się w płyn, dodaj letnie mleko, 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstawi na 5 minut. Dodaj mąkę, rozpuszczone masło, sól, cynamon i wyrób ciasto. Powinno być elastyczne i nie kleić się do miski, w razie potrzeby dodaj trochę mąki. Miskę nakryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
SzczyptaSmaQChleb z octem? Co to za dziwoląg?! Dodawanie octu do chleba to wcale nie jest taki głupi pomysł, jak by się mogło wydawać. Ma on bowiem
Grunt to przepis!Z okazji nadchodzącego greckiego tygodnia w Lidlu zostałam zaopatrzona w pyszne i tradycyjne produkty tamtejszej kuchni. Wczoraj ucztowaliśmy po grecku. Wy też możecie się już od
Smakołyki AsiPrzepis na ten chleb znalazłam w książce Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Od "pierwszego razu" pieczemy go co kilka dni. Szybki, bardzo prosty w przygotowaniu i
OliveandThymeDziś zapraszam na słodkie, maślane bułeczki. Wielkanocne- bo w kształcie króliczków. Przyznam szczerze, że bardzo nam się spodobały, choć najbardziej oczywiście synkowi :) Bułeczki
Rozpustne gotowanieWitam serdecznie Upiekłam zwykłe bułeczki drożdżowe i uformowałam je na kształt przypominający króliczki lub koteczki zależy jak się na nie patrzy:). Bułeczki są bardzo smaczne, puszyste i łatwe do przygotowania. Idealnie nadają się do podania na przykład podczas zbliżających się Świąt Wielkanocnych na śniadanie. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 35 szt. bułeczek 500 g mąki pszennej(...)wyrośnięcia. Po 15 minutach: Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki oprócz masła: mąkę, mleko, sól. Składniki mieszam w misce łyżką, gdy wstępnie się połączą dodaję masło i nadal mieszam ciasto łyżką w misce aż masło wchłonie się w ciasto. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4 minut aż stanie się gładkie, lśniące i nie będzie
Uwaga Babcia Piecze ChlebGrahamki uwielbiam! Zarówno ze słodkimi jak i słonymi dodatkami. Mając tyle mąki od Młynomag przyszedł mi pomysł na takie wykonanie i na drugi dzień upiekłam - z
Kolorowy PrzepisownikOstatnimi czasy ogromną przyjemność sprawiają mi pachnące bułeczki z własnego "pieca". Próbowałam już bułek cebulowych, pszenno-żytnich supełków i razowych bułeczek z płatkami owsianymi. Dzisiaj przedstawiam
babka w formieTłusty Czwartek wcale nie musi być taki "tłusty":) Wystarczy, że zamienicie tradycyjnie smażone pączki na pieczone. Ja w tym roku robiłam je po raz pierwszy i
Z miłości do słodkościKiedy po raz pierwszy zrobiłam te bułeczki połowa zniknęła w jakieś 15 minut;)) Na drugi dzień oczywiście musiałam znowu je upiec i to z podwójnej porcji
Z miłości do słodkościW moim domu często pachnie domowymi wypiekami. Chałki, chleby, bułki to przecież klasyka, której nie może zabraknąć. Bułki do burgerów charakteryzują się tym, że są delikatne
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPamiętacie jak tydzień temu częstowałam Was świeżo wypieczonymi pączkami? Nikt z Was chyba nie przypuszczał jak wyglądają w środku, a wyglądają... dokładnie tak jak je
Kuchnia w czekoladzieKarnawałowe szaleństwo trwa i ja szaleję z pysznościami..tym razem co prawda rogaliki, a nie pączki..ale za to jakie smaczne.. ..nadzienie do rogalików
Moje domowe kucharzeniePobudka rano, za oknem sypie piękny śnieg. Przez chwilę walczę z chęcią zaszycia się pod ciepłą kołdrą, ale już wstaję, zakładam grube skarpety i cichutko wymykam
Obiad gotowyPyszne, wyrośnięte i miękkie- tak pamiętam drożdżówki kupowane w piekarni kiedy jeszcze mogłam sobie na takie atrakcje pozwolić. Trochę to trwało nim dopracowałam przepis, na początku
Kuchnia bezglutenowa LoliDzisiaj prawdziwie lubelski wypiek czyli Cebularze. Jeszcze do niedawna nie widziałam, że znany głównie u nas. Przepis już nawet nie wiem gdzie i kiedy znalazłam ale
Cukiernia PychotkiWeekend i kolejne Wypiekanie na śniadanie ...a pieczemy drożdżówki wg tego przepisu...ten przepis czekał u mnie w kolejce do wypróbowania od dawna...ale
Moje domowe kucharzenieDelikatny, zażółcony dynią :) Pomysł podpatrzyłam na Fabryka Kulinarnych Inspiracji , szukając koncepcji na wykorzystanie dyni-monstrum , jaka przezimowała u mnie w piwnicy po ostatniej jesieni. Zachwycił mnie
Grunt to przepis!Zapomniałam dokarmić zakwas ! I już z pieczenia chleba byłyby nici, gdyby nie to, że przypomniało mi się, że mam jeszcze w domu gotowe mieszanki chlebowe. Znalazłam
Kulinarne przygody Gatity