Śniadaniowe burgery w towarzystwie czarnego bzu 282włożyć w takie śniadanie, ale gwarantuję, że warto :D Polecam również spróbować wersji z jajkiem w koszulce lub z jajkiem sadzonym zamiast burgera, jest równie pyszne. SKŁADNIKI English muffins (drożdżowe bułeczki z patelni- 8 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 1 duża łyżka masła 1 duża łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 opakowanie suchych drożdży 2 łyżki(...)plasterki sera śmietankowego 4 plasterki jarmużu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło i mleko podgrzać w rondelku. Mąkę wymieszać z solą, drożdżami i cukrem. Powoli wlewać ciepłe mleko z masłem. Zagnieść elastyczne ciasto, powinno odchodzić od ręki. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h do wyrośnięcia. Soczewicę przepłukać, wsypać do garnka zalać szklanką wody i gotować przez
DefinicjaSmaku
Drożdżowe różyczki 232To kolejny przepis ze strony francuskiej, który przetłumaczyłam sobie około półtora roku temu... Trochę czasu upłynęło, ale dopiero wczoraj z niego upiekłam. Polecam, bo wygląda nawet
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pączki ziemniaczane 180Skoro przed świętami robiłam pierniki z ziemniakami , to teraz postanowiłam wypróbować przepis na pączki również z dodatkiem tego składnika. I okazało się , że powstały bardzo dobre
Malinowa Kawiarenka
Drożdżowe rogaliki z powidłami 233Ostatnio miałam ochotę na drożdżowe rogaliki. Kiedyś próbowałam już je zrobić, ale za nic na świecie nie chciały przypominać kształtem rogalików. Wiedziałam, że miały być trójkąty i trzeba zawijać... ale jakie te trójkąty? jak je zawijać? No i z pomocą przyszła do mnie koleżanka Ania, upiekłyśmy 2 blachy pysznych rogalików. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami Ani. Najlepsze(...)Mieszamy by się rozpuściły, dodajemy 2 łyżki cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia drożdży. Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojoną margarynę, żółtko i łyżkę cukru, zagniatamy ciasto. Dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy dalej. Odrywamy kawałkami ciasto i wałkujemy, ciasto nie może być ani za cienkie, ani za grube. Wycinamy trójkąty, nakładamy powidła i zawijamy, sklejając dobrze boki
Aga w kuchni
Tiropsomo, czyli greckie bułeczki z fetą 237Tym razem w cyklu Wypiekanie na śniadanie Małgosia wybrała dla nas pyszne tiropsomo, czyli greckie bułeczki z fetą. Przepis pochodzi
Kulinarne przygody Gatity
Dyniowe grzebyki z serem 249Dynia - zwana kiedyś u mnie w domu banią . Wspaniałe warzywo , które idealnie się sprawdza w słodkościach . Z dzieciństwa pamiętam dynię krojoną w grubą kostkę i marnowaną
Malinowa Kawiarenka
Bagietki z sezamem na zaczynie poolish 220Pyszne bagietki z sezamem na zaczynie poolish. Bagietki na drożdżowym zaczynie, który dojrzewa przez kilka godzin w pokojowej temperaturze lub w lodówce, wynaleziony przez polskich piekarzy … Jeśli macie problem z “wyhodowaniem” zakwasu to poolish jest łatwiejszą alternatywą. Chleb , bułki czy bagietki upieczone na polish pięknie wyrastają, są puszyste po upieczeniu i dłużej zachowują świeżość. Bagietki z sezamem(...)sezamu 100 ml nasion czarnego sezamu jajko rozmącone z mlekiem do posmarowania Do misy robota wsyp mąkę, sesam. Wlej zaczyn i drożdże rozpuszczone w wodzie wraz z miodem. Zarób ciasto, a po 10 minutach zarabiania dodaj sól. Zagniataj ciasto jeszcze przez 10 minut, poczym przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wyłóż ciasto
codojedzenia
Bułki mleczne - śniadaniowe 156Pachnące mleczne bułeczki, cudowne z dżemem lub prawdziwym masłem. Zachwycają chrupiącą skórką, nie kruszą się, a w środku są mięsiste. Od wyciągnięcia mąki z szafki do
Gotowanie i blogowanie
Zaplątane bułeczki 135Dziś prosto na śniadanie serwujemy świeże, pachnące, zaplątane bułeczki. Zwykłe wydawałoby się pieczywo pszenno - żytnie, a jednak w nietypowym kształcie. Zaplątane bułeczki SKŁADNIKI: 190g mąki pszennej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Śniadaniowe bułeczki drożdżowe 185Sesja, sesja i po sesji... A więc znowu (miejmy nadzieję, że wszystkie egzaminy są zdane :P) będę miała choć odrobinkę więcej czasu na gotowanie. Dzisiaj przedstawiam przepis na drożdżowe bułeczki, pyszne na ciepło i te wystudzone, idealne do słodkich i słonych smaków. Przepis zaczerpnęłam z Moich Wypieków, jeśli jeszcze nie robiliście - czas to nadrobić! Smacznego! Składniki: 340 g mąki pszennej(...)minut. (jeśli używamy suchych drożdży - mieszamy je z mąką pszenną, a potem postępujemy wg dalszej instrukcji) Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około
psgotujemy
Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny 259mojprzepisna.pl | Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny Lukier plastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami
moj przepis na
Racuchy drożdżowe prawie jak pączki 229Aby tradycji stało się zadość na Tłusty Czwartek przydałoby się coś tuczącego przygotować ;) Jeśli obawiacie, że smażenie pączków to czynność, która może Was przerosnąć to polecam
Smakołyki Asi
Bułeczki drożdżowe z czekoladą 281Bułeczki drożdżowe z czekoladą Witajcie. Ponieważ ja nie bardzo lubię słodycze to nie zabierałam się za ich robienie. Na przepis trafiłam w necie na stronie ww.coolinarnie.pl. Stwierdziłam, że spróbuję dogodzić moim domownikom gdyż ostatnio mam wolne od szkoły a i czasu troszkę więcej. Pozwolę sobie pożyczyć przepis od autorki i napisać tutaj po kolei co i jak. Mam nadzieję(...)cukru - 1 łyżka mąki - 1/3 kostki drożdży Przygotowanie: Do podgrzanego mleka wsypałam łyżkę mąki i łyżkę cukru. Dodałam drożdże. Wszystko rozpuściłam i zostawiłam zaczyn do wyrośnięcia. Pozostałe składniki na ciasto wsypałam do miski i dodałam wyrośnięty zaczyn. Dość długo zagniatałam ( 10 - 15 minut). Możliwe, że trzeba będzie dolać trochę mleka aby ciasto było elastyczne i lekko się ugniatało. Pozostawiłam znowu
Tanio smacznie i prosto
PIZZA - przepis na ciasto 215Komentarz oczywiście nie jest potrzebny. Jedna z naszych najlepszych. Dodatki? Freestyle. Improwizujmy więc: Składniki 2 szkl mąki pszennej+ trochę do podsypania stolnicy 3/4 szkl letniej
OliveandThyme
Bułki na maślance 169Bulki na maslance w sam raz na śniadanie ... Te pyszne, mieciutkie lekko miodowe buleczki pochodzią z blogu Moje Ekspresje Kulinarne. Bulki na maslance 1 opakowanie suszonych
w mojej kuchni
Szanowny Panie Rabarbarze.. 239...piszę do Pana zaabsorbowana. Pańską rolą, rzecz jasna! Wróć... To znaczy, rolami! Wspaniale Pan aktorzy, Panie Rabarbarze. A jak się Pan komponuje z innymi towarzyszami! Idealnie
W kuchni Karmel-itki
Drożdżówki z konfiturą śliwkową 171Przepis na drożdżową chałkę z dżemem zamieniłam w przepis na te okrągłe drożdżowe bułeczki, które zjedliśmy z ciepłym mlekiem i na śniadanie, i na kolację. Pieczenie było wyjątkowe, gdyż po raz pierwszy przy kuchennych czynnościach towarzyszyła mi córa, która coraz bardziej rozpycha mi się w kuchni. Jak tylko widzi, że coś zaczynam przygotowywać, siada na kuchennym blacie i oferuje chęć(...)zawsze to, co robi sie razem lub z myślą o kimś. Składniki zaczyn 2 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżki brązowego cukru 9g suszonych drożdży 150 ml ciepłego mleka ciasto 370 g mąki tortowej 90 g masła 50 g cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 2 małe jajka 60 ml oleju ryżowego 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy konfitura
Raj dla Podniebienia
Placki ziemniaczane na drożdżach 307smaczne. Placki na drożdżach doskonale smakują z gulaszem, ale z kleksem śmietany też będą wyśmienite. Z tej ilości wyszło ok. 25 sztuk, placków ziemniaczanych wszystko zależy od wielkości placków. Drożdżowe placki ziemniaczane będą częściej gościć na naszym stole. 1 kg ziemniaków, 1/3 szklanki mleka, ok. 50 g dag drożdży, 2 jajka, 6-8 łyżek mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru sól(...)białek, delikatnie mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzewamy niezbyt dużo oleju i na gorący tłuszcz nakładamy ciasto ziemniaczane najlepiej dużą łyżką- 1 na 1 placuszek. Wyrównujemy powierzchnię i smażymy na złoty kolor z obu stron. Można podawać placki ziemniaczane na drożdżach z kwaśną śmietaną, my podawaliśmy z pysznym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię