wyobrażam sobie Świąt Wielkiejnocy bez babki drożdżowej. Ta, która na stałe zadomowiła się u nas jest puszysta i delikatna a do tego polana cytrynowym lukrem. Jest to z całą pewnością jedna z najlepszych jakie kiedykolwiek miałam okazję próbować. Składniki: Rozczyn: 125 g mąki 200 ml lekko ciepłego mleka 40 g drożdży 2 łyżki cukru Babka(...)pierwszej partii składników zrobić rozczyn (powinien być konsystencją zbliżony do gęstej śmietany) i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie wymieszać składniki na babkę i dodać przygotowany rozczyn. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i piec ok.30 minut w 170 stopniach. Najlepiej by ciasto wystygło na kratce. Ze składników na lukier utrzeć gładką masę i udekorować wystudzone ciasto. Smacznego
Wielki apetytCudowne, lekko słodkie i niezwykle urocze- Tsoureki to drożdżowe, greckie chlebki pieczone z ugotowanym na twardo jajkiem. Jestem pewna, że wasi domownicy je pokochają (moje dzieciaki były zachwycone). Świetnie sprawdza się na Wielkanocnym stole jak i w koszyczkach zanoszonych do święcenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml pełnotłustego mleka 150 g drobnego cukru 1 łyżeczka(...)łyżkami mąki i wymieszaj z 2 łyżkami ciepłego, nie gorącego mleka. Rozczyn zostaw na 10 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie dodaj pozostałe składniki i zagnieć ładne, elastyczne ciasto. Możesz użyć do tego celu miksera. Ja wrzucam składniki w misę kMix'a i mam troszkę czasu dla siebie. Pozostaw w ciepłym miejscu, aż do podwojenia objętości. Z ciasta wykrój
Wielki apetytp { margin-bottom: 0.21cm; }h3 { margin-bottom: 0.21cm; page-break-after: avoid; }h3.western { font-family: "Times New Roman",serif; font-size: 14pt; font-weight
Przepysznik - BLW i nie tylkoBiałe noce w Sankt Petersburgu-czyli Pluszki , rosyjskie bułeczki bułeczki, mogą być z serem, orzechami,makiem, , cynamonem lub po prostu z Waszym ulubionym
w mojej kuchniJakiś czas temu robiłam barmbrack cake z rodzynkami..a teraz jest bez rodzynek,ale z kruszonką na wierzchu.. 500 g mąki
Moje domowe kucharzenieWypiekanie na śniadanie i pyszne bułki ..Dawno nie brałam udziału w wypiekaniu..i w końcu zmobilizowałam się i upiekłam bułki...i co Wam powiem
Moje domowe kucharzeniewszelkie plany na placki z nadzieniem, które wydawały mi się o niebo trudniejsze do wykonania. Okazuje się, że były to tylko bezpodstawne obawy, które obaliłam tworząc moje BANALNE placuszki drożdżowe. Nie obeszło się bez ozdobienia ich jogurtem i malinkami, które dodały całości dodatkowe walory smakowe. SKŁADNIKI: 4 czubate łyżki pełnoziarnistej mąki żytniej ok 80g dyni hokkaido białko(...)jajko i rozpuszczone drożdże mieszamy razem- przykrywamy ściereczką i odkładamy na 10 min twaróg mieszamy z jogurtem i łyżką ksylitolu na papierze do do pieczenia tworzymy placuszki: kładziemy łyżkę ciasta, nadziewamy łyżeczką twarogu i przykrywamy kolejną łyżką ciasta całość pieczemy ok 25 min w 175 stopniach gotowe placki ozdabiamy jogurtem naturalnym i malinami Polecam używanie dobrej jakości jogurtów, czyli tych
healthy dreamsCoś mnie wzięło na paluszki. Tym razem nie rybne a drożdżowe. Chrupiace na zewnątrz i miękkie w środku. O smaku jaki sobie sami wymyślimy. Ja zrobiłam z topionym serkiem kremowym i posypane grubo mieloną solą morską. Można też użyć serków smakowych, warzywnych czy ziołowych albo posmarowac żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypać ulubioną przyprawą lub starym serem. Zajadać(...)serka topionego (u mnie kremowy) 3 łyżki mleka Drożdże rozkruszyc w dużej misie, wlać ciepłe mleko, dodać cukier i wymieszać do połączenia składników. Dodać mąkę, sól, masło i wyrabiać ciasto ok 10 min. Jeśli będzie zbyt gęste dodać trochę ciepłego mleka a jeśli zbyt rzadkie - mąki. Odstawić na ok. 30 min żeby podwoilo objętość. W tym czasie serek topiony włożyć
Maślane ciasteczkoNiesamowicie mięciutkie, puszyste i cudownie pachnące kokosem drożdżówki. Smaczne zarówno bez dodatków jak i z nimi. Ja podałam je ze świeżymi owocami a także z tymi zawekowanymi. Wielbiciele drożdżowych bułeczek, wypróbujcie koniecznie ten przepis! Przepis pochodzi z książki „O chlebie” Elizy Mórawskiej (recenzja —>KLIK). 30 g świeżych drożdży 450 g mąki pszennej 100 g ugotowanych dzień(...)porządnie ugniatamy widelcem. Oba mleka łączymy ze sobą. Mąkę mieszamy z solą, wiórkami i cukrem. Na środku robimy wgłębienie i wlewamy zaczyn, żółtka i resztę składników. Zagniatamy na gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Wyrośnięte dzielimy na 12 części, formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy odrobiną cukru i odstawiamy
Mienta blogChoć za oknem świeci słońce, to rano jest już dość zimno... Dlatego z przyjemnością robię teraz wypieki drożdżowe. Tym razem zrobiłam chałkę z cynamonem. Przepis znalazłam na WŻ. Polecam - jest pyszna, aromatyczna i pachnąca :) Podaję z moimi zmianami.Składniki:3 szklanki mąki + ewentualnie do podsypania1/2 szklanki cukru1 cukier waniliowy2/3 szklanki ciepłego mleka30g świeżych drożdży2 łyżki masła2 łyżki sezamu2 płaskie łyżeczki(...)wystudzić.3. Mąkę przesiać, dodać do niej resztę cukru, cukier waniliowy, cynamon, ziarna sezamu i rodzynki. Wymieszać.4. Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki, wbić żółtka, wlać masło i wyrobić ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie lub kleiste, należy podsypać mąką. Ciasto odstawić, by podwoiło swoją objętość.5. Jak podrośnie, jeszcze raz lekko wyrabiamy, dzielimy na 3 części i pleciemy jak warkocz
Kuchnia domowa Anitylko chwilowym wypełnieniem braku innego pieczywa w domu. Dzisiaj poprawiona wersja , dużo smaczniejsza, bardziej wilgotna i pulchna. Nawet po 3 dniach chlebek nadaje się do jedzenia, co przy wypiekach drożdżowym nie jest normą. U mnie z dużą ilością dyni, która w chlebie i tak zniknęła, i maku, który wprost uwielbia moja Córcia. Z podanych składników wyszły mi 2 chlebki , jeden(...)Następnie wlać do miski z mąką , solą, ziarnami i oliwą. Stopniowo dolewać resztę wody i mieszać aż do połączenia składników. Ja używam do tego malaksera ale można również ręcznie. Ciasto jest dość lepkie ale nie dosypujemy mąki. Gotowe ciasto przekładamy do 2 foremek i dokładnie wypełniamy narożniki (najlepiej użyć do tego łyżki maczanej w wodzie). Formy należy wcześniej natłuścić
Smaczne Zdrowerazem upiekłam, szybki chleb z dodatkiem suchych drożdży, które zazwyczaj mam w swoich zapasach. Chleb upiekłam z mąki chlebowej typ 720 z dodatkiem pszennej pełnoziarnistej 1850. Składniki na chleb drożdżowy: (foremka 31 cm x 14 cm, może być nieco mniejsza) 500 g mąki chlebowej typ 720 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 10 g soli 300 - 350 ml ciepłej(...)mąki, ale rozmieszanie ich w małej ilości wody przyśpiesza później wyrastanie chleba. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, dodać wyrośnięte drożdże i na początek 300 ml ciepłej wody, jeśli ciasto chlebowe będzie zbyt zwięzłe dodać pozostałe 50 ml. Wszystko dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 - 2 godziny. Czas wyrastania
Kuchcik gotujepoza bagietkami kilka dni temu jakoś mało chlebów i bułek robię. Korzystając ze spokojnego sobotniego popołudnia zabrałam się za robótki ręczne i na bazie mojego bagietkowego przepisu wyplotły się drożdżowe warkocze z duża ilością sezamu i maku. Dzieci schrupały je z sosem jogurtowo czosnkowym i dzisiaj domagają się nowej porcji, a ja chyba dam się namówić na powtórkę(...)cukrem i odstawiamy na ok. 10 minut aby zaczęły fermentować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej, mak i sezam, mieszamy, a następnie łączymy z mlekiem z drożdżami. Ciasto wyrabiamy kilka minut aby było gładkie i elastyczne, jeśli jest potrzeba podsypujemy dodatkowo mąką, następnie ciasto odstawiamy na ok. 30 - 40 minut pod przykryciem aby podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte
Apetyczna babeczkaPyszne, kruche ciasteczka to smaczne i szybkie w wykonaniu łakocie, idealne na co dzień i od święta :) Składniki: Na ok 60-70 sztuk: 5
Kuchnia w czekoladziePowszechnie dostępne składniki, prostota wykonania, szybkość przyrządzenia i smaczny efekt! Z zasady odczuwam wstręt do automatów do chleba. Uważam, że nie ma nic bardziej satysfakcjonującego
Grunt to przepis!