ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:442/576)

Drożdżowe muffiny z truskawkami 203

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso

Na słodko lub wytrawnie
Rogale marcińskie 139

O tym, że istnieje taka specjalna wersja rogali, z nadzieniem inne niż wszystkie, dowiedziałam się kilka lat temu. O tych rogalach nie było wtedy głośno tak

bistro mama
Złociste paluchy mleczne 183

Na pewno dzisiaj już wszyscy po śniadanku, ale jutro też jest dzień, więc będzie i śniadanko:) A jak śniadanko to koniecznie świeże, domowe bułeczki. Dzisiaj polecam

Z miłości do słodkości
Niezwykłe drożdżówki z serem i brzoskwinią 159

Drożdżówki z serem należą do moich ulubionych. Od dawna miałam na nie ochotę, ale wciąż nam było nie po drodze. W sezonie letnim do bułek drożdżowych lubię dodawać owoce. Postanowiłam połączyć oba te smaki w jedno. A że mamy sezon na brzoskwinie, to drożdżówek użyłam właśnie tych owoców 😋 Składniki (na 24 bułeczki): 500 g mąki pszennej typ 630 szczypta soli(...)łyżeczce mąki i cukru. Wymieszać. Odstawić do namnożenia drożdży. Mąkę wymieszać z cukrem, solą i rozbełtanymi jajkami w dużej misce. Do mąki z dodatkami dodać namnożone drożdże. Wymieszać. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając resztę mleka. Dodać stopione masło i wyrabiać nadal aż do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ser zmielić

Weekendy w domu i ogrodzie
Babka drożdżowa 129

serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Babka drożdżowa Składniki: Mąka pszenna – 350 g Mleko – 120 ml Drożdże – 50 g Cukier – 40 g Masło – 120 g Wanilia – 1 laska Żółtka jaja – 4 sztuk Jajka – 2 sztuki Szczypta soli Rodzynki(...)minut, aby postał zaczyn. Gdy zaczyn będzie gotowy dodajemy do niego przesianą mąkę, żółtka, cukier i sól. W osobnym naczyniu ubijamy jajka i dodajemy je do ciasta. Całość wyrabiamy tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. W między czasie rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy. Gdy ciasto będzie już odpowiednio wyrobione, dodajemy do niego rodzynki, mieszamy, posypujemy ciasto delikatnie

Kuchnia Bon Appetit
Bułeczki mocno nadziane serem. 191

Witajcie :) mamy weekend i wspólne wypiekanie z dziewczynami u Bożenki na face book. Tym razem mamy drożdżowe mocno nadziane :) Ja upiekłam bułeczki z serem bo takie najbardziej lubią moje dzieci :) pyszne ,mięciutkie na drugi dzień, w sam raz do kawki i na śniadanie . Zapraszam  do wypróbowania :) Składniki : około 600 g maki pszennej luksusowej typ 550 Młynomag 3/4 szklanki cukru(...)łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki, przykryć talerzykiem i poczekać aż rozczyn podrośnie. Do miski przesiać resztę mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty rozczyn.Zarobić ciasto i następnie wlać roztopione masło.Dobrze wyrobić ciasto, ja zawsze przekładam na stolnicę i zagniatam około 5 minut . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ser utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym

Sama słodycz i szczypta chili
Rogaliki 155

Niby drożdżowe a podczas jedzenia przypomniałam sobie cudowny, maślany smak rogalików francuskich. Świetna opcja na pyszne śniadanko w niedzielny poranek. Ja przygotowałam je dziś i podałam razem z jajecznicą ( którą mój mąż uwielbia) z okazji naszej 6 rocznicy ślubu. Tak rozpoczęty dzień skazany jest na sukces. Składniki: 500 g mąki 250 miękkiego 5 łyżeczek cukru pudru 1 łyżeczka cukru(...)odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. (Zazwyczaj rozgrzewam mikrofalówkę i gdy minie 2 minuty wstawiam swoja miskę z rozczynem-mikrofala pozostaje wyłączona). Następnie dodaje pozostałe składniki i wyrabiam ciasto (można to zrobić ręcznie, ale ja użyłam do tego swojego robota). Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut, po tym czasie na 20 minut wkładamy je do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy

Wielki apetyt
Ciasteczka drożdżowe z konfiturą 237

Mąka pszenna – 3 szkl Mleko ciepłe -1 szkl Drożdże – 2,5 dag Jajko – 1 szt Cukier -6 łyżek Masło rozpuszczone – 10 dag Sól- 1 szczypta Białko

Camilla w kuchni
Rogaliki 201

Niedawno był wpis z mini rogalikami wytrawnymi a dziś też rogaliki, ale większe i na słodko..Robiłam je w sumie jakiś czas temu..pyszne były..

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowy wieniec serowy z ziołami 188

Jestem pieczywożercą, przyznaję się bez bicia ;) Nic nie poradzę, że nie wyobrażam sobie dnia bez pieczywa. Do niedawna poszukiwałam idealnej piekarni, w

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżowe koszyczki na sałatkę 146

poranku, to na pewno macie też na uwadze zjeść coś fajnego:) Dziś właśnie mam dla Was coś nietypowego, co możecie przygotować tuż przed śniadanie lub wieczorkiem dnia poprzedniego.  Drożdżowe koszyczki są ciekawym zamiennikiem chleba- dobrze smakują, są mięciutkie, a do tego pełnią rolę miseczki lub talerzyka.  Owszem troszkę pracochłonne są, ale jak już wspomniałam wyżej.... ma być leniwie(...)szczypta soli 1/4 szklanki oleju Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, solimy. W letnim mleku rozpuszczamy cukier oraz drożdże i dodajemy do mąki. Mieszamy dolewając w trakcie olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy na min. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy i dzielimy na ok 1,5cm paski. Przeplatamy ze sobą tworząc splot koszykowy. Foremką wycinamy kształt

Kuchnia w czekoladzie
Baba piegowata 211

Drożdżowa, piegowata - z nasionami chia.     Składniki: -4 szklanki mąki -8 łyżek cukru -300 ml ciepłego mleka -2/3 szklanki zimnego mleka do zalania nasion -5 dkg drożdży -7 dkg masła -1/2 szklanki nasion chia -4 żółtka i jedno całe jajko -szczypta soli -aromat Nasiona chia zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy do spęcznienia na ok. 2-3 godziny(...)Stopniowo dosypujemy 2 szklanki mąki i mieszamy. Dosypujemy pozostałą mąkę, wyrabiamy ręką, na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło: Przekładamy do dużej (26 cm), natłuszczonej formy z kominem i odstawiamy do wyrośnięcia. Nacinamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C,  zwiększamy

Maminek kulinarny
Buchty z powidłami 173

para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Kolejny puszysty wypiek, obok którego nie można przejść obojętnie, tym razem drożdżowy. Już dawno zamierzałam upiec buchty z powidłami według  tego przepisu. Niesamowicie puszyste bułeczki z marmoladą w środku, w sam raz do mleka na śniadanie. Polecam :-) Należy przygotować tortownicę o wymiarach(...)mamy świeże drożdże należy najpierw z połowy mleka, cukru i drożdży zrobić rozczyn, natomiast, gdy mamy drożdże suche, czynność, tą należy pominąć. Ze wszystkich składników zagnieść gładkie i jednolite ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na około 1 – 1,5 godziny w ciepłym miejscu. Tortownicę nasmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 50 – 55 gramowe

Na słodko lub wytrawnie
Nowy Rok- tort kanapkowy czyli sylwestrowe resztki 184

smaku! Obok kanapkowego tortu znajdziecie szpinakową roladę z łososiem . Jest przepyszna, mało pracochłonna i co najważniejsze można ją przygotować wcześniej. Na stole znalazła się warzywna sałatka , przekąski z francuskiego ciasta, kanapki z tapenade,zapiekane parówki, grecka sałatka, mini pizzerinki…Każdy z gości znalazł coś dla siebie, a na deser był wspaniały tort bananowy . Tort kanapkowy Składniki: 16 porcji Spód(...)pora 100 g majonezu 150 g greckiego jogurtu sól i kajeński pieprz do smaku Dekoracja 200 g wędzonego łososia jarmuż pomidorki koktajlowe świeży ogórek świeży koper Upiecz drożdżowy spód według przepisu w linku z podwójnej porcji. Użyj foremki o jak największej średnicy, najlepiej 30 cm. Moja forma była mniejsza i dlatego tort był wysoki. Odetnij skórki i rozkrój spód

codojedzenia
Jagodzianki drożdżowe 245

jagód , mi na przykład tak średnio 2 na 10 delikatnie pęknie :) ) Na rozwałkowane ciasto nakładam około 1 1/2 łyżki jagód ( ilość jagód zależy na jak duży placuszek rozwałkujemy ciasto ) brzegi placuszka zbieram do siebie do góry tak jak bym chciała zrobić sakiewkę , mocno ściskam i skręcam ( trzeba to zrobić mocno żeby jagody nie wypłynęły podczas pieczenia) Uformowaną jagodziankę kładę łączeniem(...)posypuję kruszonką Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę . Jagodzianki piekłam około 23 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu . Jagodzianki drożdżowe są gotowe można się częstować . Życzę udanych wypieków i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Piecze Chleb

Proponowane wyszukiwania