Dzień dobry, dzisiaj pora na przepis na puszyste bajgle . Idealne na śniadanie czy na kanapki do pracy, szkoły lub do parku na piknik w słoneczny dzień
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoSkładniki 500 g mąki pszennej typ 450 180 ml mleka 8 g drożdży instant (lub 25 g świeżych) 80 g masła 50 g cukru 2 jajka
w mojej kuchniJak Wielkanoc to oczywiście na blogach królują zajączki, jajka itp..u mnie też są zajączki...może nie wygląda dokładnie jak zajączek, ale coś z niego ma
Moje domowe kucharzenieChlebki pita, szybkie do zrobienia, puszyste, doskonałe do wszelkiego typu kebabów, albo nadziewania wszystkim co lubimy, Proporcje na około 4 średnie chlebki. Składniki
Gotuj z RumcajsemNie wiem jak Wy ale ja bardzo lubię pizzę. Co prawda nie jadam jej często ale jak mam już na nią ochotę to robię ją sobie
Smakołyki AsiCzasem warto zamiast obiadu z dwóch dań podać dobrą domową pizzę-łatwo ją zrobić, jest tania a jednocześnie sycąca Tym razem zrobiłam ją z pikantną hiszpańską
Wanilia i KardamonSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 100 ml mleka 20 g drożdży 50 g cukru 1 jajko 40 g masła 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 70 g rodzynek
Emcia Pichciwtorkowe przedpołudnie polecam przepis na pyszne drożdżowe obwarzanki posypane czarnym sezamem. To idealna propozycja na śniadanie dla całej rodziny. Wbrew pozorom obwarzanki są szybkie i łatwe do przygotowania. Warto wypróbować ten przepis. SKŁADNIKI: ½ kg mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 50g masła, 300ml ciepłego mleka, szczypta soli, 1 łyżka czarnego sezamu MAKAR , jajko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE(...)cukrem, łyżeczką mąki oraz 3 łyżkami mleka. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, sól, rozpuszczone, przestudzone masło oraz pozostałe mleko. Wyrabiam ciasto. 3. Ciasto przekładam na stolnicę i dzielę na mniejsze porcje. Z ciasta formuję około 15 cm cienkie wałeczki. Dwa wałeczki łączę ze sobą na jednym z końców i razem zaplatam. Końce
Tradycyjna kuchnia Kasicynamonem i miłością oczywiście, drożdżowe pyszności od serca... Składniki: - 40 dag mąki pszennej, u mnie typ 500 - 5 dag świeżych drożdży - 3/4 szklanki wody - 5 dag cukru brązowego - 1 jajo - mielona wanilia lub cukier waniliowy - szczypta soli - 5 łyżek oleju Dodatkowo: - cynamon - cukier brązowy - 3 łyżki roztopionego masła Po sprawdzone przyprawy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl 1. Drożdże z łyżeczka(...)wodzie, odstawić na kilka minut aby zaczęły pracować. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wanilię, olej, roztrzepane jajko, resztę cukru oraz drożdże z wodą. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, miskę szczelnie owinąć folią do żywności i odstawić na 40-50 minut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 kawałków, każdy kawałek wałkujemy na prostokąt, smarujemy masłem, posypujemy cukrem
Apetyczna babeczkaWszyscy mają koszyk mam i ja;) W tym roku nasz świąteczny stół będzie zdobił pyszny, drożdżowy koszyczek;) Koszyczek jest prosty do wykonania, potrzebna jest nam tylko odrobina cierpliwości i miska która zniesie wysoką temperaturę w piekarniku. Przepis pochodzi ze stronki Przepisy Aleksandry i jej Mamy Polecam bardzo;) Składniki: dwie łyżeczki suchych drożdży 1/2 szklanki ciepłego(...)szklanki mąki jajko do posmarowania Wykonanie: Suche drożdże przesypać do miseczki, następnie dodać do nich mąkę, ciepłą wodę oraz mleko. Następnie dodajemy olej, sól, cukier i wybijamy jajko. Ciasto dokładnie zagniatamy, ma ono być gładkie i elastyczne. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie rozwałkowujemy je na około 1 cm grubości
Krakowskie smaki AniBułeczki z rukolą i serem również są rewelacyjne w smaku, śmiem nawet twierdzić, że są ciut smaczniejsze niż te z ajwarem, ale to moje zdanie! Aby się przekonać, które drożdżowe bułeczki są smaczniejsze musicie sami je upiec i ocenić! Bułeczki z rukolą i serem: Składniki na 9 dużych bułek: 2,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 170 ml letniej wody(...)Przygotowanie: Rukolę z oliwą szatkujemy. Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy i dodajemy jajko, ubijamy trzepaczką. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, wlewamy wodę, dodajemy masło z jajkiem i dokładnie wyrabiamy ciasto, ja robię to mechanicznie hakiem robota. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy i postawiamy na godzinę w ciepłym miejscu aż podwoją swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na te rogale jest już na blogu. Ale chciałam zrobić je jeszcze raz by miały cały post tylko dla siebie. Dzisiaj z musem jagodowym od
Magiczne Życie MartyDrożdżowy chlebek odrywany pogacza. Jest to chlebek z kuchni bułgarskiej. Pieczony na każde święto w Bułgarii. Składniki: 0,45 kg mąki ( u mnie orkiszowa typ) 650 drożdże (14 g suchych) –(słyszałam że oryginalnie robiony był na sodzie) jogurt naturalny (ok. 210 ml) – użyłam jogurtu greckiego 1 jajko 1 łyżki oliwy z oliwek 1 mała łyżeczka soli miód(...)łyżka 70 ml mleka 1 żółtko rozkłócone z mlekiem (do smarowania) lub masło tortownica o średnicy 20 cm Do smarowania: w miseczce roztrzepujemy 1 żółtko z 20 ml mleka Ciasto: do małej miseczki wsypujemy 30 g mąki 50 ml mleka i drożdże – odstawiamy na 15 min. Do dużej miski przesiewamy 420 g mąki, robimy dołek i wlewamy roztrzepane całe
AZgotuj!Nie ma jak domowy rogalik upieczony na śniadanie lub kolację. Niezwykle chrupiący, maślany i pyszny. Najlepiej smakuje z prawdziwym masłem, jak dla mnie to już do
Izabelawkuchni