Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowo-migdałowymi. 210Pyszne, pulchne, mięciutkie, rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowo-migdałowymi i marmoladą wieloowocową Orzech. W sam raz na śniadanie a także do kawki. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 25 g drożdży 2oo ml ciepłej wody 4/5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 3 łyżki oleju 1 żółtko 500 g mąki tortowej Młynomag typ 550 marmolada wieloowocowa Orzech(...)wlać ciepłą wodę, pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, olej, jajka, i rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto, ma być elastyczne i odchodzić od ręki.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. Ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na okrągłe placki, jeśli macie formę
Sama słodycz i szczypta chili
Zawijane babeczki cynamonowe 205Kolejny drożdżowy wypiek ..oj w takie upały ciężko piec, ale coś słodkiego trza czasem mieć do kawy.. 300 ml mleka 200 g masła 50 g drożdży 2 jajka 0,5 łyżeczki soli 150 g cukru 750 g mąki dodatkowo masło [stopione ] cynamon cukier kokosow y Mleko podgrzać, rozpuścić masło. Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka i dwiema łyżeczkami cukru(...)resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Podzielić na dwie części i osobno rozwałkować.Jedną część posmarować stopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.Przykryć drugim rozwałkowanym płatem ciasta, lekko rozwałkować.Pokroić na 2-3 cm paski.Skręcić , a potem zwinąć w bułeczkę i włożyć do foremki na mufinki. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Piec około 20 minut
Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe racuchy z jabłkami 6871Pyszne drożdżowe racuchy z dodatkiem jabłek. Bardzo pulchne z chrupiącą skórką. Jeszcze ciepłe oprószone cukrem pudrem. Czego chcieć więcej. Po prostu pyszne. Składniki: 0,5 kg mąki pszenne 5 dag drożdży, 5 dag masła, 3 jajka, 10 dag cukru 1 szk mleka, szczypta soli, 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 jabłka olej do smażenia Przygotowanie: Do miski wlać letnie mleko dodać(...)rozpuszczenia się drożdży i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Dodać przesianą mąkę,resztę cukru,sól,rozmieszane jajka,esencję waniliową i letnie rozpuszczone masło.Wszystko wymieszać i zostawić.Ciasto powinno mięć konsystencję gęstej śmietany.W między czasie obrać jabłka i pokroić w kostkę.Dodać do ciasta ,wymieszać i ponownie,oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia
Ala piecze i gotuje
Marmolada z płatków róży i truskawek. 195Ostatnio przygotowywałam już dżem z truskawek i płatków róży , i zafascynowana jego smakiem postanowiłam przygotować marmoladę. Smażyła się długo, ponad dwa dni
Rozpustne gotowanie
Libańskie pierożki drożdżowe z mieloną jagnięciną 178Libańska kuchnia opiera się na mezze , czyli przystawkach. Dzięki bogactwu używanych w niej przypraw jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Każdy, kto choć raz miał okazję skosztować
Smakowity Blog Kulinarny
Mleczna chałka drożdżowa z żurawiną 208Uwielbiam domowe chleby i drożdżowe wypieki. Chałka mleczna z maślanym akcentem i żurawiną suszoną jest jednym z nich. Najlepsze zaraz po przestudzeniu z odrobiną masła i kubkiem ciepłego mleka, ale i na drugi dzień smakuje tak samo dobrze. Przygotowałam ją, by sprawdzić nowego robota z hakiem od Lidla , bo wierzcie lub nie, ale nie mam jakoś nigdy siły i cierpliwości(...)środku śladów żółtka, więc mogę stwierdzić śmiało, że "dał radę" :) Kolejny w kolejce jest chlebuś, a dziś nawet udało się kupić formę, która pasuje nie tylko na ciasta, ale też właśnie na chleby :) Zresztą taki domowy, świeży i chrupiący znika u mnie bardzo szybko :) Większy więc się nie zmarnuje... No ale póki co chleba nie ma, jest chałka
Kuchnia w czekoladzie
Śmietankowe bułeczki drożdżowe 164Zapraszam na bardzo smaczne śmietankowe bułki drożdżowe , znakomicie nadają się do kawy , na śniadanie dla dziecka do szkoły, takie bułki można także przygotować z nadzieniem , ale tym razem wypadło bez niespodzianki w środku , ale i tak kuszą smakiem i wyglądam , zapraszam na przepis . Składniki 4 szklanki mąki tym 405 1 szklanka mleka 1 paczka drożdży(...)dwoma łyżeczkami cukru i dodaje do naszej mąki , kiedy mamy nasze drożdże dodane , dodajemy następne składniki , jajka , zapach śmietankowy , masło rozpuszczone wystudzone. Kiedy mamy wszystkie składniki dodane , wyrabiamy ciasto rękoma , aż uzyskamy dobrze wyrobioną kulkę , kiedy mamy ciasto wyrobione , miskę posypujemy mąką i wkładamy nasze ciasto na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce . Po naszym
Mój Smak
Bułeczki drożdżowe ligth czyli zdrowsza drożdżówka 185Zapraszam na bardzo smaczne i aromatyczne bułeczki drożdżowe z mąki orkiszowej z jagodami . Znakomicie nadają się do świeżo parzonej kawy , na spotkania rodzinne , jak i na śniadanie dla dziecka do szkoły , mają bardzo małą zawartość cukru , a kwaśność jagód fajnie się łączy z lukrem . Składniki 3 szklanki mąki orkiszowej 45 dag drożdży zapach śmietankowy(...)dwoma łyżeczkami cukru i dodaje do naszej mąki , kiedy mamy nasze drożdże dodane , dodajemy następne składniki , jajka , zapach śmietankowy , masło rozpuszczone wystudzone. Kiedy mamy wszystkie składniki dodane , wyrabiamy ciasto rękoma , aż uzyskamy dobrze wyrobioną kulkę , kiedy mamy ciasto wyrobione , miskę posypujemy mąką i wkładamy nasze ciasto na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce . Po naszym
Mój Smak
Chleb pszenno-gryczany na zakwasie 265Chlebków drożdżowych już dawno nie piekłam ale za to te na zakwasie piekę bardzo często. Mieszam różne mąki i dodaje różne ziarenka czy przyprawy. Upiekłam kolejny prosty z mąki pszennej i gryczanej ale tym razem bez żadnych dodatków. Chlebek zazwyczaj piekę wieczorem, przez noc stygnie a potem zajadam na śniadanko świeży z samym masełkiem. składniki: 150 g aktywnego(...)łyżeczki soli 420 ml letniej wody W misce wymieszać mąki ze solą. Do misy robota wlać zakwas i letnią wodę. Następnie dodać wymieszane mąki i wyrobić jednolite ciasto. Keksówkę 30x10 natłuścić masłem i przełożyć masę. Wierzch ładnie wyrównać, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny. Jak chlebek wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotuje
Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami 215Mini-chlebki drożdżowe z chrupiącą skórką i bogatym nadzieniem Kolejny weekend za pasem... Kolejne Wypiekanie na śniadanie przybyło do kolekcji :) Tym razem piekliśmy Bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami . Przepis pochodził z bloga Pracownia wypieków . Z racji, iż nie każdy zawsze miał czas dołączyć do wspólnego pieczenia w weekend, akcja została przedłużona do poniedziałku. Co bardzo mnie ucieszyło, bo inaczej(...)Samo wykonanie mało skomplikowane i niezbyt pracochłonne. Bułki niezwykle smaczne i zdecydowanie warte ponownego ich wypieku. Tak prawdę mówiąc, bardziej przypominały miniaturowe chlebki, niż tradycyjne bułeczki - chrupiąca skórka, chlebowe ciasto, a w środku pyszna zawartość nadzienia. Z modyfikacji jakie wprowadziłam, to niewielki dodatek mąki pełnoziarnistej , zamiana wody na mleko i drożdży tradycyjnych na drożdże suche . W nadzieniu też pobuszowałam
Grunt to przepis!
Oproszone kruszonka drozdzowe buleczki z truskawkami i budyniem. 200Dziś przepis na pyszne drożdżowe bułeczki z truskawkami i budyniem. Co potrzebujemy? Do drożdzowych bułeczek : - ok 40 szt truskawek. - budyń śmietankowy (+ mleko) - 3 i pół szklanki mąki -2/3 szklanki mleka -1 opakowanie suchych drożdzy - pół kostki masła - 2 duże jajka - cukier waniliowy (całe 16g) - szczypta soli W misie mieszamy - mąkę, drożdzę i sól. W osobnym garnku podgrzewamy(...)składniki do misy z mąką, dodajemy jajka - miksujemy, wyrabiamy i odstawiamy na godzinę. W międzyczasie przygotowujemy budyń oraz kruszonkę. Co potrzebujemy do kruszonki? 30g masła 60g mąki 30g cukru Ciasto kruszonkowe zagniatamy na jednolitą masę i zamrażamy - po to aby móc je później zetrzeć na tarce. Ciasto drożdzowe po godzinie, ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie. Formujemy kulki, rozplaszczamy
dlaSmaQ
Pierogi drożdżowe gotowane 275przesianej mąki z dodatkiem cukru, soli, i całych jajek. Zagniatając, stopniowo dolewałam ciepłe mleko. Dolałam tyle, aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Uformowałam kulę. Nie musimy czekać, aby ciasto wyrosło, od razu lepimy pierogi. One same, dosłownie rosną w rękach. Odrywałam po kawałku, rozpłaszczałam na dłoni, nadziewałam borówkami z cukrem i zlepiałam brzegi. Gotowe pierogi wkładałam do wrzącej wody. Poczekałam(...)trochę ciasno. Pierożki podałam posypane cukrem i polane gęstą śmietaną (można jogurtem). Wyszły przepyszne, delikatne, puszyste i mięciutkie. Dziękuję za przepis, następne też takie zrobię. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Pierogi drożdżowe gotowane appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko
Houskove knedliky - czeskie knedle 199Uwielbiam polskie pampuchy / kluski drożdżowe na parze ale czeskie knedle też są niezastąpione. Przepis na nie mam z zeszytu mojej mamy - bardzo cennego zeszytu, który mam w przyszłości dostać :)Składniki:20 dag mąki krupczatki3 czerstwe bułeczki1 jajkołyżeczka solipół szklanki wody (może być gazowana)1 łyżka masła pół szklanki mleka10-15g drożdżypół łyżeczki cukru Pół(...)ciepłe miejsce na 15 minut - robimy tym sposobem zaczyn. Mąkę wsypujemy razem z solą do miski, wlewamy roztrzepane jajko oraz zaczyn z drożdży i wodę. wyrabiamy ciasto do czasu aż przestanie się kleić do rak. Bułeczki kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy do ciasta
Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżowe, pełnoziarniste placuszki - racuchy z bananem i jabłkiem 267Kupiłam kiedyś mąkę pszenną pełnoziarnistą. Stała tak i stała, i stała... aż się w końcu doczekała :) Placuszki te mogą być świetną przekąską nie tylko w
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Mini pączusie z twarogiem 152Szybkie, puszyste, delikatne, wilgotne w środku i przepyszne mini pączusie z twarogiem. Polecam! Składniki: 250g mielonego twarogu 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru
Słodki Zakątek
Pizzerinki 276Szybko i smacznie..dodatki do zawijańców dowolne..Można zrobić tradycyjnie pizzę.. 6 dkg drożdży 1 szkl. mleka szczypta cukru 1 łyżeczki soli 3 ,5
Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe rogaliki z czekoladą 345Pogoda za oknem nijaka, wczoraj cały dzień deszcz padał aż się człowiekowi nic robić nie chciało... By troszkę sobie i Wam również rozchmurzyć ten ponury czas
Kuchnia w czekoladzie
Kardemummabullar -czyli szwedzie bułeczki kardamonowe 215Kolejne wypiekanie na śniadanie ..ostatnio nie brałam udziału w tym wypiekaniu, ale tym razem upiekłam..w sumie zaplanowałam upiec coś innego, ale jak zobaczyłam zaproszenie
Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z białym serem i czereśniami 175Wszyscy lubią drożdżówki. Oczywiście można je kupić, bo bo łatwe i szybkie. Ale czy wiemy, co siedzi w takiej kupnej bule? Tłuszcz roślinny utwardzony (olej palmowy
Cakes By Kejt
.770. kluski, które rosną 198wegańskie) dyniowe drożdżowe korzenne kluski kładzione na mleku sojowym z orzechami pecan i syropem klonowym ; kawa toffee ~ Po wczorajszym śniadaniu zostały mi drożdże i postanowiłam je ponownie wykorzystać. Te kluski jadłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni! Jednak błędem było to, że zrobiłam je w małym rondelku, bo nie przewidziałam, że urosną i gdy położyłam może(...)PRZEPIS /1 porcja/ ~30g mąki pszennej ~30g mąki pszennej razowej ~1/2 łyżeczki domowej przyprawy korzennej (lub łyżeczka kupnej) ~80g puree z dyni ~łyżeczka cukru do zaczynu + ew. więcej do ciasta ~15g świeżych drożdży ~300ml mleka do gotowania klusek ~30-50ml mleka w temp. "letniej" do zaczynu Drożdże kruszymy, mieszamy z ok. czubatą łyżeczką mąki i łyżeczką cukru, zalewamy letnim
breakfast of dreams
Super szybki chleb bez drożdży 178Znaczy się, nie czuć w nim drożdży tylko taki jakiś nieznany mi dotąd zapach. Podejrzewam, że to soda. Po drugie: chleb jest dość zbity. Nie taki puszysty jak chleby drożdżowe. Ale ma jedną mega zaletę! W ogóle nie musi wyrastać! Wyrabia się go (i to krócej niż zwykły chleb), przekłada do formy i piecze. To naprawdę nie byle jaka zaleta(...)soli 1 jajko I teraz sprawa jest już naprawdę prosta: najpierw do miski lecą składniki suche, potem mokre. A potem do miski lecą ręce i mieszamy :) Mieszamy 10 minut. Ciasto będzie dość rzadkie, trochę będzie się lepiło do dłoni. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 1 godzinę w 190 stopniach. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder Manufacture
Pyzy drożdżowe na parze 186Przepis otrzymałam jakieś 3 lata temu. Rzadko te pyzy robię, ale bardzo mi smakują. Idealnie komponują się z gulaszem lub bitkami . Pasują też do innego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kaszubski chleb na podmłodzie - październikowa piekarnia 320piec chleby wyłącznie drożdżowe. Wyjątkiem są chleby tostowe. Główny powód jest taki, że te na zakwasie dłużej utrzymują świeżość, poza tym lubię chleby kwaśne, a tego brakuje mi w drożdżowych. Chleb Marcina okazał się miłą niespodzianką. Muszę przyznać, że przypominał mi i wyglądem i smakiem chleby sprzedawane w dawnych czasach, ale nie te z prywatnych piekarni, tylko te najzwyklejsze(...)zakwasowcom, ale ten też bardzo polecam. Ma również tę zaletę że robi się go szybko i bez kłopotu. To chyba najlepszy chleb na drożdżach jaki upiekłam. Smacznego!uwaga: ciasto na chleb wyrabiałam w robocie.16 października przypada Światowy Dzień Chleba (World Bread Day 2014). To juz 9-ta edycja, ale pierwsza w której biorę udział
Stare Gary
Pizza ze szparagami i listami groszku cukrowego 210Sezon szparagowy trwa, rozpoczął się również już sezon na groszek cukrowy, który uwielbiam więc nie było innej opcji jak to połączyć. Smak lekko chrupiących szparagów wraz
Basia w kuchni
Bliny ze śmietaną i łososiem 182Rosyjskie drożdżowe placuszki z dodatkiem mąki gryczanej. Podawane z kwaśną śmietaną, kawałkiem wędzonego łososia i koperkiem. Składniki: szklanka mąki pszennej szklanka mąki gryczanej 2 jajka 20 g świeżych drożdży 1 i 1/2 szklanki mleka łyżeczka soli łyżeczka cukru 2 łyżki masła olej do smażenia dodatki np.: wędzony łosoś, śmietana 18%, koperek, cytryna W małej misce wymieszać drożdże z 1/2 szklanki(...)roztopić. Do dużej miski przesiać obie mąki, dodać szklankę mleka, jajka, masło, sól i rozczyn z drożdży. Wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzać olej na patelni i nakładać ciasto łyżką. Smażyć okrągłe placuszki na złoty kolor z każdej strony. Podawać na ciepło od razu po upieczeniu lub podgrzaniu w piekarniku
wyzwania kuchenne
Owocowe burgery z masłem orzechowym 280Burger na deser? Proszę bardzo :) Domowa bułeczka drożdżowa z masłem orzechowym, jogurtem greckim i świeżymi sezonowymi owocami. Wydaję mi się, że nie muszę Was specjalnie przekonywać jakie to było pyszne :) na 10 bułek: 380 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju 2 łyżki zagęszczonego mleka 10 łyżek masła orzechowego(...)Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 równych części. Formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy
Mienta blog