ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:427/576)

Drożdżówki 250

Bardzo tęsknię za pieczeniem... Jeszcze tylko 2 tygodnie i wreszcie ruszam z pieczeniem! Przede mną święta, nadrobię ten stracony czas. Zawsze, gdy robiłam drożdżówki wychodziły mi

Piekę, bo lubię
Bułeczki drożdżowe z masą makową p. Magdy Szpilskiej – danie konkursowe 152

Już widzę, jak moje  łobuziaki pałaszują bułeczki na kolację. Bardzo fajny pomysł na podzielne danie. Bułeczki drożdżowe z masą makową p. Magdy Szpilskiej – danie konkursowe Drukuj przepis Składniki600g mąki pszennej45g świeżych drożdży3 łyżki cukru250ml mleka (1 szkl)100ml olejusól2 jajka1 puszka masy makowej z bakaliami1 żółtko lub 2 łyżki mleka (do posmarowania)1 cytryna1 szkl cukru pudruozdoby cukrowe Sposób(...)przygotowania Krok 1Drożdże mieszamy z cukrem i podgrzanym mlekiem. Odstawiamy na kwadrans, a następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty. Nakładamy na każdą część masę makową . Formujemy małe bułeczki, zamykając masę makową z bakaliami

CoolinarniePL
Drożdżowe ślimaczki z oregano 160

Kolejna propozycja na smaczną przekąskę. Małe drożdżowe ślimaczki z szyneczką i suszonymi pomidorkami. składniki: 275 g mąki pszennej 25 g drożdży 150 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka oregano  szczypta soli 2 łyżki oleju 100 g szynki parmeńskiej w plastrach pół małej cebulki czerwonej 4 łyżeczki keczupu 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 4-5 pomidorów suszonych z oleju Mleko(...)było letnie. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i dokładnie wymieszać aby drożdże się rozpuściły. W misce wymieszać mąkę z solą i oregano. Dodać mleko oraz olej i wyrobić ciasto. Zostawić ciasto na ok 30 minut do wyrośnięcia. Potem ciasto podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 4 mm. Keczup wymieszać z musztardą i posmarować ciasto, potem rozłożyć

Monia miesza i gotuje
Drożdżowe Racuchy z Jabłkami 152

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda i kroimy w plasterki. Pokrojone plasterki możemy delikatnie podsmażyć na patelni bez tłuszczu ale niekoniecznie. Blat oprószamy mąką. Naoliwioną łyżką nabieramy porcje ciasta i układamy na blacie, zachowując odstępy. Lekko spłaszczamy, tak, żeby w każdy placuszek włożyć 2-3 kawałki jabłka. Pozostawiamy do podrośnięcia na około 15 minut. Następnie smażymy racuchy (zaczynamy od tych(...)około 15 minut, żeby drożdże się spieniły – następnie wbijamy jajko, wlewamy pozostałe mleko, całość mieszamy do gładkości i odstawiamy pod przykryciem na około 1 h) The post Drożdżowe Racuchy z Jabłkami appeared first on Made

Made By Mom And Son
Klasyczna sałatka GYROS 580

Dziś druga odsłona imprezowych klasyków w bardzo smacznym wydaniu czyli sałatka GYROS czy KEBAB jak kto woli :) . Przyjęcia czy też prywatki to czas w którym musimy

Kuchnia PROzdrowotna
Chałka drożdżowa 165

Kojarzy się z wigilijnym stołem, ale w każdym innym czasie również smakuje wyśmienicie.Przepis mam od bardzo dawna. Pochodzi z Poradnika Domowego. Piekłam tę chałkę wiele

Praktyczna pl
Pączki last minute bez drożdży / Last minute donuts without yeast 90

identycznie jak tradycyjne pączki na drożdżach. Wprowadziłam trochę modyfikacji do przepisu i tak powstały pączki last minute na serkach homogenizowanych i proszku do pieczenia. Są tak dobre jak te drożdżowe, a robi się je błyskawicznie! 30 minut i tłusty czwartek jest bardziej niż udany :) Polecam! Składniki: (około 30 sztuk ) 250 g. waniliowego serka homogenizowanego 2 jajka 40 g. cukru(...)składniki i dokładnie wymieszaj łyżką. W garnku rozgrzej olej, około 5 cm. od dna. Zmniejsz moc palnika na mały. Małą łyżeczką zanurzaną raz po raz w wodzie nabieraj porcje ciasta i rzucaj na olej. Smaż pączki po 1,5-2 minuty z każdej strony, aż będą ładnie rumiane. Wykładaj na papierowy ręcznik.  I got the recipe for these pączusie

Delicious Place
Drożdżowe bułeczki z truskawkami 187

Dzisiaj z miłości do truskawek...drożdżowe bułeczki z truskawką w roli głównej;) Składniki; 40 g drożdży, 500 g mąki, 1 szklanka ciepłego mleka, 2 łyżki cukru, 1 jajko, szczypta soli, 50 g masła, 400 g twarożku, 1 cytryna, cukier waniliowy, 16 truskawek bez szypułek, cukier puder do posypania, Wykonanie; Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek i wsypujemy pokruszone drożdże. Wlewamy(...)mleka i mieszamy z odrobiną mąki.. Odstawiamy na 10 minut. Reszt ę mleka mieszamy z cukrem, dodajemy sól, roztopione masło, roztrzepane jajko. Wlewamy to do mąki i wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie się kleiło do rąk.Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Serek mieszamy z cukrem waniliowym oraz ze skórką otartą z cytryny. Ciasto zagniatamy jeszcze

Anioły w kuchni
Rogaliki drożdżowe 185

serca, to i Matka Natura odpuści zimę." A więc Kochani czas zakasać rękawy i przelewać miłość na pyszności, jakie robicie w kuchni. Całe garście miłości przelałam ostatnio w przepyszne Drożdżowe Rogaliki . Z efektem, iż zniknęły po dwóch dniach. Podaję Wam przepis na jedną porcję. Ja zazwyczaj robię rogaliki z porcji podwójnej. Jako nadzienia możecie użyć tutaj powideł, marmolady, nugatu, czekolady(...)żółtka 1 mała kwaśna śmietana 1/2 kostki drożdży 3-4 łyżki cukru Przygotowanie: Mąkę, margarynę, żółtka, śmietanę, cukier wymieszany z drożdżami wrzucić do jednej miski. Wyrobić i zagnieść ciasto. Pozostawić na 20 minut. Rozwałkować. Powycinać trójkąty. Na większym boku położyć nadzienie. Zawinąć. Piec w temperaturze 180/200 stopni aż do zarumienienia (około 20 minut). Smacznego!:) fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena

Kuchnia smaków
WIATRACZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE 123

Szybciutkie do zrobienia, pyszne krucho-drożdżowe ciasteczka. Nie wymagają dużego nakładu produktów, ani czasu, a efekt naprawdę zadowoli każdego. Są nie za słodkie, więc miłośnicy lukrowanych ciasteczek (w tym moja siostrzyczka) mogę je sobie oczywiście polukrować albo posypać cukrem. Dla mnie jednak poniższa wersja jest idealna.Składniki:350 g mąki pszennej3 żółtka3 łyżki śmietany 18%1 kostka Kasi25(...)drożdży2 łyżki cukrukilka kropli aromatu cytrtynowegopowidła śliwkoweWykonanie:Drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną ciepłej wody aż całkowicie się rozpuszczą. Dodać resztę składników, zagnieść gładkie ciasto i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie rozwałkować na około 3 mm, kroić na kwadraty o boku 7 cm. Naciąć każdy róg i zawinąć do środka tworząc wiatraczek, na środek ułożyć kleksik z powideł

Walijskie Pichcenie
Drożdżowe bułeczki z truskawkami 146

Dzisiaj z miłości do truskawek...drożdżowe bułeczki z truskawką w roli głównej;)Składniki; 40 g drożdży, 500 g mąki, 1 szklanka ciepłego mleka, 2 łyżki cukru, 1 jajko, szczypta soli, 50 g masła, 400 g twarożku, 1 cytryna, cukier waniliowy, 16 truskawek bez szypułek, cukier puder do posypania, Wykonanie;Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek i wsypujemy pokruszone drożdże. Wlewamy(...)mleka i mieszamy z odrobiną mąki.. Odstawiamy na 10 minut. Reszt ę mleka mieszamy z cukrem, dodajemy sól, roztopione masło, roztrzepane jajko. Wlewamy to do mąki i wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie się kleiło do rąk.Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Serek mieszamy z cukrem waniliowym oraz ze skórką otartą z cytryny. Ciasto zagniatamy jeszcze

Anioły w kuchni
Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulką i rozmarynem 202

razem   Małgosia   wysoko podniosła nam poprzeczkę wybierając  do naszych   ezoterycznych spotkań przy piekarniku   przepis na bagietki na zaczynie drożdżowym pate fermentee. Nie pozostało mi nic innego, jak podjąć wyzwanie i stanąć przy stolnicy :-). Ten przepis do kompozycja własna   Tatter , oparta na przepisach Jeffreya Hamelmana z rewelacyjnej książki "Chleb". Bagietki upiekłam z połowy(...)kozim serem, czerwoną cebulką i rozmarynem  Składniki 4 bagietki: Pate fermentee 300 g pszennej mąki chlebowej 195 g wody 1 łyżeczka soli nieco ponad 2 g świeżych drożdży Ciasto właściwe 550 g  pszennej mąki chlebowej 150 g mąki pszennej razowej 415 ml wody 18 g soli 15 g świeżych  drożdży całe pate fermentee Dodatki 150 g koziego

Kulinarne przygody Gatity
DWUSMAKOWE DROŻDŻÓWKI NA KRUPCZATCE 161

Zachciało mi się drożdżówek, ale gdy zauważyłam że mam zbyt małą ilość mąki tortowej i nie chce mi się iść do sklepu, postanowiłam dodać mąkę krupczatkę

słodki bratek
Babka marchewkowa z rodzynkami 164

Wielkanoc depcze mi po piętach, straszy kolorowymi pisankami i stroszącymi piórkami kurczakami. Moje tegoroczne menu będzie bazować na sprawdzonych przepisach, nie wykluczam jednak spontanicznej improwizacji wynikającej

Słodki Kompromis