stole Na swojego ciasta niczym nie ozdobiłam, zwyczajnie nie lubię cukru pudru, polew ani lukru. Jeśli chcesz, możesz je dowolnie przystroić Keks bezglutenowy przepis na keksówkę o długości 22 cm Składniki: 250 g mąki gryczanej 250 g mąki kukurydzianej 4 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka startej na drobnych oczkach marchewki płaska łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu cukier waniliowy(...)miski z mąką dodaj marchew, wymieszaj. Następnie dodaj mleko wymieszane z jajkami, skórkę otartą z pomarańczy oraz posiekane bakalie (lub mieszankę keksową). Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto będzie zbyt gęste, dodaj ciepłą wodę. Keksówkę wysmaruj olejem. Wyłóż do niej ciasto, wyrównaj wierzch. Keks piecz ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia
365 dni dookoła kuchnidrożdżach. Ciasto takie zazwyczaj przygotowuję w wieczór przed pieczeniem, a dopiero następnego formuję i piekę chleb. W dzisiejszym przepisie pominęłam proces nocnego wyrastania i przygotowałam go w wersji ekspresowej. Żeby przygotować pyszny bochenek, wystarczy połączyć wszystkie składniki, a następnie zostawić ciasto na 4 godziny, aby wyrosło, a drożdże mogły się rozmnożyć. Kolejnym krokiem jest składanie ciasta. Składanie ciasta(...)dolać wodę, wymieszajcie ciasto przy pomocy łyżki tylko do połączenia się wszystkich składników. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie łopatką oddzielcie ciasto od brzegów miski, a następnie zwilżoną dłonią w wodzie chwyćcie pod spód ciasta, a następnie wyciągnijcie ciasto powoli i delikatnie do góry. Ciasto ciągnijcie do chwili, kiedy
SprawdzonaKuchnia.plkuchni i łazience. Część z nich jest nam potrzebna, większość jednak - niekoniecznie. To przez nie żywność się psuje, a my chorujemy. Część z nich wykorzystujemy - choćby do pieczenia chleba czy ciast drożdżowych, do wyrobu sera, wina, piwa, jogurtów i innych produktów mlecznych. Przed pozostałymi staramy się chronić, a najłatwiej to osiągnąć zachowując w kuchni higienę. Nieco inaczej sprawa(...)sprawiają, że nie można mu się oprzeć. Gwarantuję, nikt nie odejdzie od stołu bez dokładki. Ciasto ucierane z jagodami, orzechami i kruszonką Składniki: (na keksówkę 8x22 cm) 190 g miękkiego masła 125 g cukru 3 jajka 190 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1,5 łyżki mleka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwierzycie, że przy takim zamiłowaniu do pieczenia, ciasto Izaura jadłam po raz pierwszy? Teraz już mnie nie dziwi, jak wielu ma ono zwolenników. Jest pyszne! Idealne dla fanów murzynka i sernika, bo w jednym wypieku mamy oba te specjały. Ten murzynek z masą serową jest przepyszny i zachowuje świeżość przez kilka dni. To idealny wypiek na święta czy inne(...)taką cieniutką warstwą niby polewy. Ciasto: 1/2 szkl. wody 250 g masła 1 i 3/4 szkl. cukru 2 łyżki kakao 5 jajek 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam marki Piątnica) 4 jajka 3/4 szkl. cukru 100 g masła 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru (40g) 1 łyżeczka ekstraktu
Smaki Na Talerzudelikatną nutą chrzanu. Idealne na ciepło, ale i zimne są bardzo smaczne i wcale nie potrzeba nam żurku by je zjeść do końca.... Choć bez wątpienia stanowią jego dopełnienie! Składniki na 16 sztuk Ciasto: 350g mąki 20g świeżych drożdży 250ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy Ponadto: 3 białe kiełbaski 100g sera gouda 100g(...)Wzdłuż dłuższego boku, tuż przy krawędzi układamy 3 kiełbaski koło siebie. Ciasto zwijamy jak roladę, a następnie dzielimy na 16 kawałków. Delikatnie przekładamy na dużą blaszkę piekarnika wyłożoną papierem (należy zachować odstęp, ale zbytnio się nie przejmować, bo nawet jeśli podczas pieczenia się zrosną, to później bez problemu je rozdzielimy). Każdą pizzerinkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy
Kuchnia w czekoladziesuper dokładnym bo w trakcie pieczenia ciasto wyrówna się i wypełni blachę. Na wierchu ciasta ułożyć kawałki umytych, wysuszonych i przekrojonych na pół truskawek - najlepiej zapełnić całą powierzchnię kładąc truskawki przekrojonym środkiem do góry. Przygotować kruszonkę - zagnieść wszystkie składniki. Posypać kruszonką wierzch rozprowadzając ją równomiernie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, bez termoobiegu, na 60 minut. Sprawdzić
Ze smakiem bez glutenuwykorzystaniem. Jej zaletą jest to, że można ją wykorzystać do wielu dań i deserów. Ja zagęszczam nią zupy, sosy, używam jej do placków, naleśników, ciast pieczonych, kremów do przekładania ciast itp. Dziś zrobiłam deser z jej wykorzystaniem. Jest to deser, który można jeść na ciepło lub na zimno. Dla mnie lepszy jest w drugiej wersji. Jest to deser z dżemem(...)link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/torcik-z-kaszy-manny.html), kluski kładzione z kaszy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/kluski-kadzione-z-kaszy-manny.html), ciasto z kaszy manny i jogurtu (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/ciasto-z-kaszy-manny-i-jogurtu.html), placek z kaszy manny z morelami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/placek-z-kaszy-manny-z-morelami.html), placki z kaszy manny (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/placki-z-kaszy-manny.html), kaszowiec bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/kaszowiec-kaszak-ciasto-z-kaszy.html) i inne. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjeżeby się nie poparzyć. Samo ciasto to klasyczny ucieraniec o intensywnie czekoladowym smaku. Wspaniale komponuje się z miękkimi, soczystymi gruszkami i pikantnym karmelem. O ostrości decydujecie sami: można dodać papryczkę z lub bez pestek, można też ją wyjąć wcześniej. U nas było w wersji na ostro - lubimy, gdy szczypie w język. Odwrócone ciasto z gruszkami i karmelem Składniki(...)formę 20x20 cm) 2 jajka 90 g cukru 50 g ciemnej czekolady (70%) 75 g masła 90 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia gruszki w karmelu: 1 kg gruszek 1 papryczka chilli 150 g cukru 60 g masła 100 ml śmietany kremówki (38%) Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Papryczkę przekroić na pół, usunąć pestki
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz keksówka 12x24 cm Przygotowanie: Dżem, cukier, masło, mleko, i kakao przekładamy do garnka. Wstawiamy na mały gaz i zagotowujemy. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Następnie dodajemy jajka, mąkę, przyprawę i proszek do pieczenia. Mieszamy na gładkie ciasto i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
słodkie i nie tylko historie kulinarnepachnące domowe bułeczki. Ciasto można przygotować wieczorem – 15 minut roboty i upiec rano. Czas : 2 godziny na wyrastania, a najlpiej przez całą noc, plus 15 minut na pieczenie Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 8 bułeczek wielkości kajzerek Przepis na domowe bułki śniadaniowe jest naprawdę super. Od kiedy tkwimy przymusowej izolacji w związku z koronawirusem, pieczemy je co drugi(...)minuty wyrabiania na średnich obrotach wystarczą. Jak widzicie, do ciasta nie trzeba robić osobno zaczynu – wystarczy wymieszać składniki. Czas wyrastania ciasta to 2 godziny, ale domowe bułki śniadaniowe najlepiej jest przygotować wieczorem i wstawić na noc do lodówki. Tu uwaga – jest taka zasada, że im dłużej ciasto odpoczywa, tym mniej wymaga drożdży. Przy wyrastaniu przez noc, ilość drożdży można obciąć
Niedzielny kucharzzagniatamy ciasto (pamiętajcie, że ciasto kruche im dłużej jest zagniatane, tym po upieczeniu twardsze :-( a tu chodzi o to by ciastka były kruche). Zawijamy ciasto w folię do żywności Gosia - sprytne patenty (jest fantastyczna, bo posiada przy pudełku gilotynkę, która bez problemu odcina potrzebny kawałek folii) i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto dzielimy(...)części i każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm potem wycinamy szklanką ciastka. Jeśli podczas wałkowania ciasto zaczyna się lepić do stolnicy, posypce ją delikatnie mąką. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (polecam Gosia - sprytne patenty) , na każdym układamy cukierki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut (termoobieg). Jeśli cukierki
Czary - gary w kuchniminut w temp. 175 stopni. Studzimy. Składniki na ciasto kokosowe: 8 białek 1 szklanka cukru 200 g wiórków kokosowych sok z 1 cytryny 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka miksujemy na sztywno stopniowo dodając cukier, aż do uzyskania sztywnej bezy. Wsypujemy wiórki wymieszane z mąkami i proszkiem do pieczenia(...)łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka miksujemy na sztywno stopniowo dodając cukier, aż do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Pieczemy 25-30 min. w temp. 180 stopni. Studzimy. Masa jabłkowa: ok. 1 kg jabłek 1/3 szklanki cukru 2 galaretki pomarańczowe Jabłka obieramy i ścieramy
Domowe ciastaciasto jeszcze mnie nigdy nie zawiodło – wilgotne, puszyste i wszystkim smakuje. Przepis wyjęty „z szuflady”, nawet nie pamiętam od kogo dostałam. Grunt, że przygotujemy je błyskawicznie i to bez użycia robota. Poniżej składniki na 1 foremkę, ale ja zawsze piekę od razu z podwójnej porcji. Do kawy, herbaty, czy kubka mleka. Jogurtowy piegusek na oleju. Składniki na formę(...)szklanki drobnego cukru do wypieków * - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia - ½ łyżeczki soli (dałam waniliową) - 1 łyżka soku z cytryny - aromat śmietankowy (może być inny) - 1,5 łyżki suchego maku * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Do przygotowania ciasta nie używamy robota. Wystarczy miska i rózga. Jajka wbijamy do miski
mojewypiekiinietylkopieczenia lub smarujemy oliwą. Ciasto rozkładamy na basze i rozciągając formujemy koło lub prostokąt. Tworzymy niewysoki brzeg na całym obwodzie. Na cieście układamy ulubione dodatki, u mnie były to: - domowy sos pomidorowy lub koncentrat pomidorowy - ser wegański, zamrożony ser z ziemniaka lub mozzarella - cebule - pieczarki Pieczemy 20-25 minut. Zajadamy z ulubionymi sosami lub bez. Smacznego! Wegetariańska wersja
Be Fit Be Strongzaskakuje. Jest niesamowicie lekkie i wilgotne. Ja je lubię bardzo. Ciasto: 1/2 szkl. oleju 1/3 szkl. wody 1 szkl. cukru 2 łyżki kakao 3 jajka 1 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z wanilią Masa budyniowo-śmietankowa: 1 budyń śmietankowy (40g) bez cukru 500 ml mleka 2 czubate łyżki cukru 500 ml śmietanki(...)proszkiem do pieczenia, mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując pozostały cukier (1/2 szkl.) – ubijamy, aż się rozpuści. Ubitą pianę łączymy z masą kakaową, delikatnie mieszamy. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, o wymiarach 23×33 cm. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu odcinamy wierzch ciasta. Rozkruszamy
Smaki Na TalerzuBez tych ciasteczek nie wyobrażam sobie świąt. Chociaż pracy z nimi nie mało bo trzeba każdą połówkę upiec osobno później skleić kremem i jeszcze udekorować w polewie i mielonych orzechach. Ale nie odstraszajcie się bo smakują rewelacyjnie. Składniki: Ciasto: 280 g masła lub margaryny 140 g cukru pudru 4 żółtka 450 g mąki pszennej 2 łyżki kakao Nadzienie: puszka(...)utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać przesianą mąkę, kakao i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie mocno kleić się do rąk dosypać mąki. Z ciasta uformować kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać foremki do orzeszków. Piec około 10-12 minut w 180 stopniach. Ostudzić po upieczeniu. Polewa: Margarynę rozpuścić
Ala piecze i gotuje