ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:977/2544)

Ciasto czekoladowe z gruszkami i amaretto 240

ostatnim okresie odczuwam wzmożone "zapotrzebowania" na łakocie. Tylu ciast upieczonych bez powodu, czyli bez okazji, chyba jeszcze nigdy nie zrobiłam. Mam nadzieję, że niebawem to minie, wróci na właściwe tory i nie będę musiała wymieniać garderoby ;) Gwiazdą tego wpisu jest ciasto czekoladowe z gruszkami, pyszne, piękne, aromatyczne i efektowne ;) Składniki: ok 8 małych gruszek woda laska cynamonu(...)zdejmujemy miskę z kąpieli parowej i przystępujemy do robienia ciasta. W tym celu w misce mikserem ucieramy masło z cukrem. Po otrzymaniu jasnej masy kolejno wbijamy jajka stale mieszając. Następnie cienkim strumykiem wlewamy, nawet jeśli jest ciepła, masę z czekolady i amaretto. W ostatnim kroku dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy przekładamy

Taste Of My Day
Szybkie i łatwe cynamonowe ciasto dyniowe 147

wypieki, bez mas, przekładania. W zasadzie robię tak do dziś. Po pierwsze, słodkości jem od święta, a po drugie, nikt u mnie dużej ilości ciasta nie przeje, a takie proste wypieki zawsze można chociażby zamrozić Korzystając z dyniowego sezonu, natknęłam się na przepis, który zachęcił mnie do odpalenia gazowego, trudnego w użyciu piekarnika, ale… mimo tego ciasto wyszło(...)pęcherzyków. Gotową masę wylałam w formę wyłożoną papierem. Piekłam w 180 stopniach około 40 minut, do suchego patyczka i zrumienienia ciasta. Pozostawiłam je po upieczeniu chwilę w piekarniku. Kiedy ciasto wystygło przekroiłam je na pół i połowę polałam polewą o smaku toffi – z polewą było znacznie lepsze niż bez Smacznego! Artykuł Szybkie i łatwe cynamonowe ciasto dyniowe pochodzi

Kuchnia Bazylii
KETO GOFRY JOGURTOWE (keto, LCHF, bez glutenu, redukcja) 175

jogurt skyr. Całość dokładnie wymieszać lub zmiksować do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji. Dodać proszek do pieczenia, mąkę kokosową oraz opcjonalnie słodzik. Wszystko ponownie zmiksować lub wymieszać na gładko. Następnie na rozgrzaną i lekko natłuszczoną gofrownicę wyłożyć łyżką gotowe ciasto. Długość pieczenia zależy od mocy gofrownicy. Keto gofry jogurtowe można podawać z różnego rodzaju dodatkami w zależności(...)Waszego zapotrzebowania kalorycznego, docelowego makro posiłku oraz dobowego. Zdecydowanie idealnie komponują się np. z bitą śmietaną, mascarpone, masłem orzechowym , sosem na bazie gorzkiej czekolady, oleju kokosowego lub MCT, dżemem bez cukru , orzechami czy owocami. Podsumowując, jak zawsze ogranicza Was tylko wspomniane makro i Wasza wyobraźnia. Pamiętajcie tylko by wszystkie dodatki wliczać do bilansu kalorycznego! — BTW 2 gofrów

Ola la LCHF
Muffiny / babeczki jabłkowe 215

Przygotowanie trwa kilka chwil, pieczenie również, a ten smak - niebo w gębie! Muffiny są wilgotne w środku i można je podać również z kruszonką. Ja przyznaję się bez bicia, robiłam je w pośpiechu i o kruszonce zapomniałam. Przy kolejnym wypieku - na pewno nie pogardę kruszonką np cynamonową, jaką znajdziecie w przepisie na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką(...)znajdziecie na blogu. Składniki: * muffiny: - 4 jajka - 3/4 - 1 szklanka cukru  - 4 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki cynamonu - 4 łyżki mleka - 100g miękkiego masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 średniej wielkości jabłka (2 starte na grubych oczkach tarki i 2 pokrojone w kostkę) * kruszonka: - 100g masła zimnego - 1 szklanka mąki - 4 łyżki cukru brązowego - 1 łyżeczka cynamonu

CookYourself
Babeczki na soku pomarańczowym 81

Babeczki na soku pomarańczowym Szukacie przepisu na wielkanocne babeczki? A może po prostu lubicie małe słodkie wypieki? Dziś polecam wam przepis na pyszne i proste w

Słodkie okruszki
Brownie mocno bananowe (bez cukru, glutenu i tłuszczu) 104

Mocno bananowe brownie z kawałkami roztapiającej się w ustach czekolady! Ciasto kusi zapachem już podczas przygotowania, a w trakcie pieczenia sprawia, że nie można doczekać się efektu. Dodatkowo nie zawiera cukru, glutenu, ani tłuszczu, więc można je uznać za zdrowy deser i tym samym skusić się bez wyrzutów sumienia na kolejny kawałek.  Takie słodkości są usprawiedliwione. Koniecznie(...)uprzednio posiekaną czekoladą oraz dodatkowym bananem pokrojonym w kostkę. Całość przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 35-40 minut w 180 stopniach. (Patyczek włożony do środka nie powinien posiadać śladów surowego ciasta, choć należy pamiętać, że czekolada jest roztopiona i może go zabrudzić. Za długo pieczone ciasto będzie zbyt wysuszone

Di gotuje
Owsiany baton z migdałami i daktylami. 96

płatków owsianych z dodatkiem masła orzechowego . Prosto, smacznie i szybko. Owsiany baton z migdałami i daktylami to samo zdrowie! Suszone daktyle to wspaniała, słodka przekąska oraz idealny dodatek do ciast. Jednak owoce te posiadają wiele właściwości leczniczych, więc można je śmiało nazwać naturalnym lekiem. Daktyle posiadają w swoim składzie cukry proste, dlatego są cenione przez sportowców i osób prowadzące aktywny(...)owsianych – 2 łyżki syropu klonowego – 3 łyżki wody – 1 łyżka oleju kokosowego (płynny) – duża szczypta soli – 2 łyżki masła orzechowego Karmel: – 12 daktyli bez pestek – 1 łyżeczka esencji z wanilii – 4 łyżki mleka owsianego – ½ szklanki masła orzechowego – szczypta soli Polewa: – 200 g wegańskiej czekolady – 1 łyżka oleju

Zdrowy Styl Joanny
Czwartek: Focaccia z kaszanką 129

obcasa włoskiego buta. Na drożdżach ciasto pięknie wyrosło. W piecu super się upiekło, a położona na wierzchu kaszanka w plastrach, posypana pokrojoną w talarki czerwoną cebulą, zrobiła się chrupka i pachnąca. Całość, po upieczeniu, polaliśmy sosem z duszonych cebulek w sosie winno-karmelowym, które zostały nam z sobotniego śniadania, składającego się z grzanek z pieczonym camambertem i wspomnianymi cebulkami (swoją(...)gładką masę. Krok 2 Przygotowujemy ciasto. Do głębokiej misy wsypujemy mąkę, sól i drożdże. Mieszamy. Dodajemy ziemniaka i powoli zagniatamy z mąką, stopniowo dodając wodę, w sam raz tyle żeby ciasto nie było ani z suche ani zbyt lepkie od wilgoci, choć generalnie ciasto na focaccię powinno być wilgotne, bo zbyt suche w piecu zmieni się w kawałek deski:) Wyrabiamy

Niedzielny kucharz
Babeczki jabłkowe bez cukru 142

proszkiem do pieczenia i erytrolem, następnie dodajemy do masy jajecznej. Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy 2 łyżkami erytrolu i cynamonem, mieszamy. Następnie dodajemy jabłka do ciasta i delikatnie mieszamy. Za pomocą łyżki lub gałki lodów nakładamy ciasto do foremek na muffiny, mozna posypać odrobiną orzechów i pieczemy muffiny w piekarniku przez około(...)patyczku nadal pozostanie ciasto, muffiny należy jeszcze dopiec w piekarniku. Oczywiście czas pieczenia będzie się różnił, jeśli użyjesz większych lub mniejszych foremek na muffiny. Jeśli użyjesz większych foremek, czas pieczenia będzie dłuższy. Jeśli użyjecie mniejszych foremek, muffiny będzie trzeba piec krócej. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy. Smacznego! The post Babeczki jabłkowe bez cukru appeared first on Damsko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczny murzynek brownie 145

rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać kawę bez fusów, Brendy, rozgniecione masło i podgrzewać dalej w kąpieli wodne do połączenia składników. Przestudzoną masę utrzeć mikserem z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Na koniec wbić jajka, wlać olej i dokładnie wymieszać. Foremkę posmarować tłuszcze, posypać kakao, wlać przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Pyszne, proste do upieczenia ciasto dyniowe 166

upieczenia ciasto dyniowe Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej lub mieszanki bezglutenowej: mąki ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej) 3/4 szklanki cukru brązowego (może być zwykły) 3 jajka 1 kostka masła 1/2 kg dyni (polecam dynię Hokkaido, ponieważ ma bardzo cienką skórę i jest słodsza w smaku) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów(...)Odlej 1/2 szklanki na polewę. Do pozostałej części wmieszaj żółtka. Następnie stopniowo dodaj przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ubij białka na sztywną pianę i łyżką wmieszaj do masy. Tortownicę posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 45 – 50 minut Wymieszaj cukier puder z odłożoną masą

Moja Mama Gotuje
Kostka kawosza 68

nich. To ciasto dla prawdziwych kawoszy, kawa bowiem znajduje się w każdej jego warstwie – w cieście, masie, a nawet polewie. Aby ciasto wyszło puchate, wilgotne i bez zakalca, koniecznie wykorzystajcie produkty w temperaturze pokojowej. Nie mieszajcie ich również dłużej, niż jest to potrzebne. Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Smaki Na Talerzu
Piernikowy tort z orzechami pekan - bezglutenowy 100

torciku. Tym razem użyłam syropu z agawy, ale również ciasto jest bez glutenu. Myślę, że dla osób szukających przepisów bez glutenu, to rozwiązanie bardzo się spodoba, a do tego jest bardzo proste. Składniki: ciasto 450 g mąki owsianej przyprawa do piernika szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej  1 jajko

Niezły Młynek
Piernikowy tort z orzechami pekan - bezglutenowy 75

torciku. Tym razem użyłam syropu z agawy, ale również ciasto jest bez glutenu. Myślę, że dla osób szukających przepisów bez glutenu, to rozwiązanie bardzo się spodoba, a do tego jest bardzo proste. Składniki: ciasto 450 g mąki owsianej przyprawa do piernika szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej  1 jajko

Niezły Młynek
Babka cytrynowa 83

Piekę tę babkę nie tylko na święta, ale również bez okazji. Jest mało pracochłonna, szybka i smakuje super do kawy czy herbaty.

Prosty przepis na
3 bit malinowy 118

    Klasycznego 3 bita u mnie na blogu do tej pory nie ma, mimo że robiłam to ciasto już kilka razy, ale jakoś nie było

Cynamonowe szczęście
Czekoladowa babka wielkanocna 85

Czekoladowa babka wielkanocna na dwóch tabliczkach czekolady gorzkiej, oblana polewą z czekolady mlecznej. W smaku lekko malinowa, dzięki użyciu czekolad gorzkich z kawałkami malin (polecam! do

Moja Delicja
Chałka 107

minut. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, miękkie masło, cukier, sól. letnie mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ciasto jest elastyczne i  ładnie odchodzi od rąk. ( wyrabiamy przez kilka minut). Ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski(...)dużej blaszki z piekarnika ok. 50 cm. Wałki ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapleść warkocz. Końce ciasta skleić ze sobą. Chałkę przykryć i odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Chałkę przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Pieczemy bez termoobiegu przez ok. 30 minut. Smacznego! Zapraszam

Kulinarne przygody
Gofry z jogurtem 95

smakowych. Do pieczenia gofrów najlepsza jest gofrownica o jak największej mocy, wtedy gofry szybko się pieką i są chrupiące. Gofry wymagają również użycia dobrej jakości składników, podstawą jest oczywiście mąka. Tym razem wykorzystałam uniwersalną mąkę pszenną Szymanowską typ 480 Polskie Młyny , która świetnie sprawdza się nie tylko do wypieków. Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie Składniki(...)można już rozgrzać gofrownicę. Do posmarowanej tłuszczem i rozgrzanej gofrownicy nakładać chochlą partie ciasta i wypiekać zgodnie z zaleceniami producenta danej gofrownicy. Czas pieczenia zależy od mocy posiadanej gofrownicy, im większa, tym szybciej gofry się upieką i będą bardziej chrupiące. Piec około 7 minut bez otwierania gofrownicy lub według wskazań producenta gofrownicy. Po upieczeniu gofry studzić najlepiej

Kuchcik gotuje
Robot planetarny. Dlaczego warto go mieć w kuchni? 115

mieć w swojej kuchni. W kuchni nie tylko gotujemy, parzymy kawę czy herbatę, lecz także pieczemy ciasta, chleby i robimy desery. Zwykły mikser porusza się jedynie wokół własnej osi, natomiast robot planetarny także wokół misy wyrajając i zgarniając równocześnie wszystkie składniki. Robi to sam, bez konieczności pilnowania czy trzymania. Wystarczy umieścić odpowiednią końcówkę, wrzucić do misy potrzebne składniki

ProstePesto.pl
Wielkanocna Baba drożdżowa 121

zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę do momentu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść i przełożyć do foremek. Przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia do podwojenia swojej objętości. Powinno wystarczyć 40 minut. Piec w temperaturze 180 o C bez termoobiegu (grzanie góra i duł) przez około 30 minut

Mama Gotuje
Krem czekoladowy z awokado (wegański) 91

Krem czekoladowy z awokado to pyszna wersja nutelli w wersji wegańskiej i przede wszystkim zdrowej! Ja na żadnej diecie nie 

Kolorowy Przepisownik
Lekki sernik w stylu włoskim z mascarpone i owocami 121

piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok. 50 min. Jeżeli wierzch ciasta będzie się za szybko rumienił trzeba przykryć sernik od góry arkuszem papieru do pieczenia. Po wystudzeniu środek sernika może się trochę zapaść – ale to normalne bo ta pyszność jest bez proszku do pieczenia. Podawać ze świeżymi owocami, bitą śmietana lub kleksem jogurtu naturalnego

Gotujemy i jemy
Ciasto na zimno - mleczna pianka z galaretkami 258

zimno - mleczną piankę na spodzie herbatnikowym, nadzianą kolorowymi galaretkami i udekorowaną borówkami. Ciasto przygotujecie bez użycia miksera. Uwierzcie mi na słowo, że mało kto zorientuje się, że zajada się ciastem na zimno, które w swoim składzie zawiera zwykłe mleko 😋 Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm: 5 szklanek mleka (1,25 l) 4 łyżki

Ugotować
leniwa drożdżówka z morelami bez wyrabiania... 129

moreli, wierzch posypać pokruszoną czekoladą. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50 minut, ciasta dobrze wystudzić w formach, najlepiej upiec wieczorem i rano gotowe do jedzenia, przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszna, pachnąca, lekka, wilgotna z morelami drożdżówka bez wyrabiania czyli "leniwa" drożdżówka, najlepsza jest wieczorem upieczona i od rana jedzona..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kruche ciasto z morelami i budyniową pianką 177

masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta , lekko przyklepać i wyrównać.  Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Pianka:  5 białek  1 szklanka  cukru  1 łyżka cukru z wanilią  2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru(...)cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać,poukładać morele pocięte na połówki bądź ćwiartki,lekko wepchnąć je w pianę. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić,oprószyć cukrem pudrem

Kolorowa kuchnia Elki
Chleb żytni na zakwasie z liściem chrzanu / Sourdough rye bread with horseradish leaf 136

jednym dużym lub dwoma mniejszymi liśćmi chrzanu (mogą wychodzić na boki formy). Z ciasta uformuj podłużny chlebek i włóż do blaszki. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów, na 5-6 godzin. Do piekarnika wstaw metalowy kubek z wodą (pieczenie z parą). Rozgrzej piekarnik do 250°C. Wyrośnięty chleb zwilż lekko z wierzchu wodą

Delicious Place
Babeczki wielkanocne 135

proszek do pieczenia, wlewamy olej i mieszamy całość. Jeżeli używacie mrożonego szpinaku to należy go wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody (można go jeszcze zblendować, wtedy ciasto będzie miało ładniejszy kolor), dodajemy do ciasta i całość dokładnie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami (polecam firmy Stella), a każdą papilotkę napełniamy ciastem do ok 2/3 wysokości. Pieczemy przez 25 minut(...)suchego patyczka. Krem: 200 ml śmietany 30% 100 g serka kanapkowego (proponuję poszukać takiego bez dodatku soli) 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie kolorowe jajeczka do dekoracji Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a gdy będzie gęsta dodajemy serek i miksujemy do połączenia. Gotowy krem nakładamy na babeczki. var widgetParams = "{ 'Id':'1b7a1150-144c-4630-ba0c-cebc1f3fefe5','AffId':'14121'}"; var params

Cynamonowe szczęście
Ciasteczka walentynkowe. 158

dwie, lub trzy części, żeby łatwiej się wałkowało. Stolnice podsypać mąką i rozwałkować ciasto na placek. Foremką  wykroić serce, następnie mniejszą foremką w środku wykroić mniejsze serce. Część serc zrobić w całości, bez wykrawania środków. Gotowe serca układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni, 10-15 minut. Na całe serce nałożyć marmoladę

Agusiowe smakołyki
3 Bit 180

3 Bit 3 Bit to ciasto bardzo słodkie, które jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a w dodatku nie wymaga pieczenia . Składniki 2 opakowania herbatników

4stronykuchni.pl
Pancakes - na maślance 129

szczypta soli Sposób wykonania: W misce mieszamy mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy maślankę oraz jajka, miksujemy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło.  Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Pancakes smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni na średnim ogniu (bez dodatku tłuszczu). Podajemy z ulubionymi dodatkami: cukier puder, dżem, syrop klonowy oraz owoce

Qchnia po prostu
Piernik Staropolski Część II - Pieczenie I Składanie 169

moja ma 27 x 33 cm) na grubość około 0,5 cm. Ciasto wałkujemy albo już na papierze na którym będzie się piekło albo przenosimy je za pomocą wałka na blaszkę z papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stop. przez około 15-18 minut bez termoobiegu. Wystudzony piernik przekrawam na trzy równe paski, przekładamy marmoladą lub powidłami

Gotowanie...to proste !
Sernik limonkowy bez pieczenia 143

Bardzo delikatny serniczek. Smacznego Przepis na wykonanie w thermomix na dole Przygotowanie masy z ciastek – ciastka wrzucić do blendera i zmiksować lub dokładnie pokruszyć bardzo

Kuchnia Pokoleń
Tartaletki z warzywami i szynką 151

smaku. Ciasto dzielę na nieduże kwadraty i wykładam nimi foremki na muffinki, delikatnie dociskam ciasto do foremki, będą trzymać kształt. Lekko wyginamy brzegi na zewnątrz tworząc jakby kwiatki. Nakładam łyżką farsz warzywny, posypuję tartym serem. Piekę w temp. 200C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 20 minut. Do ładnego koloru. Następnym razem

Zasmakuj Kuchni
Proste orkiszowe ciasto rabarbarowe 160

Pyszne, puszyste, orkiszowe.. CIASTO RABARBAROWE! Dietetyczne (mała ilość tłuszczów, mąka orkiszowa, zamienniki cukru), zdrowe i mega szybko znikające. Wczoraj piekłam, dziś już nie ma... Ale

Czarnawisienka
Sernik Bez Sera 114

Pyszne i bardzo łatwe ciasto które wyglądem zmyli każdego :) Sernik bez sera tak zwany styropian podbije serce każdego <3 WYMIARY BLACHY: 33cmx23cm SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szkl mąki szymanowskiej POLSKIE MŁYNY 6 żółtek 250g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl cukru kryształu cukier waniliowy szczypta soli SKŁADNIKI NA MASĘ: 1200g śmietany kwaśnej

Dziś Ja gotuje
Ciasto nutella z wiśniami 132

Włożyć do nagrzanego do 165*c piekarnika po 20 minutach temp pieczenia zwiększyć do 170*c i piec jeszcze około 30 minut-do suchego patyczka, ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimne można polać polewą z gorzkiej czekolady ale nie jest to konieczne. Jest najlepsze bez żadnej polewy. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Bułki śniadaniowe prowansalskie 214

bułki zbożowe piekę zazwyczaj w weekend, gdy mam więcej czasu i możemy wspólnie i bez pośpiechu usiąść do stołu. Piekę bagietki, bułki i chleby. Chętnie sięgam po różne mąki i dodatki dla urozmaicenia.  Warto mieć w domu kilka rodzajów mąk lub gotowych mieszanek. Ciasto polecam też wzbogacać o dodatek ziaren, orzechów czy suszonych warzyw

AniaGotuje.pl
Babka z majonezem 172

Hej! Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez babki. Lubię puszyste, wilgotne, które z chęcią zjadamy. Moja babka jest z majonezem, który nie tylko jest do

Tylko pysznie
Mini hot-dogi z ciasta francuskiego z dwoma sosami 181

Parówki kroimy na równe 3 część. Kawałek parówki układamy na pasku ciasta i dokładnie zwijamy. W ten sposób postępujemy do wyczerpania składników. Gotowe parówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu) przez 10-12 minut do zrumienienia. Podajemy z przygotowanymi wcześniej sosami. Smacznego

Życie ze smakiem
Piernik z kawą last minute 362

wolnym strumieniem wlewać olej, następnie płynny miód i na końcu napar z kawy bez fusów.  Zmniejszyć obroty miksera na najwolniejsze i wsypywać porcjami suche składniki. Można również wymieszać silikonową łopatką. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Przelać ciasto równomiernie rozprowadzić. Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 170 stopni i piec

Ala piecze i gotuje
Słodkie francuskie babeczki z twarogiem i rodzynkami 137

babeczek. Jajko roztrzepuje w filiżance. Do silikonowej foremki, np. w kształcie gwiazdki wkładam kwadrat ciasta francuskiego, daję łyżeczkę farszu serowego, zagniatam brzegi tworząc jakby zamknięty kwiat – sakiewkę. Smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję odrobiną brązowego cukru. Piekę w 180C na środkowej półce w piekarniku bez termoobiegu około 18 minut do zrumienienia. Słodkiego smacznego

Zasmakuj Kuchni
Pierniczki 163

miękkie. Ciasto wyrabiamy dokładnie ok. 5 minut i gotowe. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. Na posypanej maką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. I zaczynamy zabawę w wykrawanie pierniczków :). Wykrojone pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 2- 3 cm ponieważ pierniczki urosną podczas pieczenia. Pieczemy

I LOVE LIFE
Murzynek na kefirze. 374

powideł śliwkowych 4 łyżki kakao 2 łyżeczki sody Opcjonalnie orzechy ,rodzynki ,u mnie bez dodatków   W jednej misce mieszamy se sobą suche składniki , w drugiej mokre.Następnie suche wsypujemy do mokrych i dokładnie mieszamy łyżką . Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.Sprawdza

Ladylaura.
Granola z patelni, czyli domowe Musli Crunchy 255

Moje ulubione, zdrowe, pożywne i szybkie śniadanie to ostatnio „ Granola z patelni, czyli domowe Musli Crunchy „. Uwielbiam ją za cynamonowy smak (wymieszana z mlekiem

Moja Delicja
Tort z wiśniami i serkiem mascarpone 117

stopniowo dodaję żółtka, następnie cukier, wymieszane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez 20 minut w temp. 160'C (grzałki  góra/dół ). Biszkopt jasny oraz dwa blaty ciemnego biszkoptu nasączam syropem z kwiatów czarnego bzu. Przygotowuję masę: - 1 opakowanie serka mascarpone - 1 opakowanie śmietanki

Wielopokoleniowo
Makowiec selerowo-marchewkowy 139

tyle, by nie zniechęcić. Jednym słowem: wyborne! Makowiec selerowo-marchewkowy Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu Porcje 8 Składniki 1/2 szklanka seler naciowy tarty 1/2 szklanka marchewka tarta 2 szt jajko 1 szklanka mąka kukurydziana lub dowolna, inna 1 łyżeczka proszek do pieczenia 4 łyżeczka mak 2/5 szklanka erytrol lub inne słodziwo 1/4 szklanka olej kokosowy Sposób przygotowania Selera

Kucharzyca
SZYBKI CHLEB MIESZANY (PSZENNO-OWSIANO-ŻYTNI:) ) 172

około 1,5-2 godziny do wyrastania- ciasto musi co najmniej podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto przełóżcie do formy-keksówki. Obsypcie mąką, nakryjcie ściereczką i zostawcie jeszcze na około 40 minut-1 godzinę. Nagrzejcie piekarnik, bez termoobiegu, do 210 st. Dobrze go zaparujcie. Chleb pieczcie 40-45 minut. Upieczony wystudźcie na kratce

OliveandThyme
Chleb pszenny z semoliną i sezamem 134

Pieczemy w garnku (najlepiej żeliwnym), wcześniej dobrze nagrzanym w temp. 230-250oC). . Ciasto przenosimy ostrożnie do gorącego garnka i spryskujemy wodą. Pieczemy w temp. 230-250oC przez 30 minut z  pokrywą, dopiekamy 15-20 minut  w temp. 210-200oC bez pokrywki. Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
na szybko francuskie z mandarynkami i cynamonem... 142

dość szerokie brzegi do podwinięcia mandarynki posypać cukrem waniliowym, cynamonem i budyniem czekoladowym bez cukru brzegi ciasta nałożyć na owoce, dociskając złączenie, posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie ostrym nożem ponacinać skośnie wierzch ciasta, piekarnik elektryczny nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35 minut, na ciemnozłoty kolor, wystudzone posypać pudrem cukrem - pyszne na szybko aromatyczne

W Mojej Kuchni Lubię
Cobbler z korzennnymi śliwkami 184

Który wolicie? A możne nie dostrzegacie tej subtelnej różnicy? Dla mnie to bez znaczenia, po prostu uwielbiam zapiekać owoce pod ciastem i nie specjalnie przykładam wagę do faktu czy zapiekam je pod kruszonka, ciastem ciasteczkowym czy lekkim niczym biszkoptowe. Cobbler to owoce pieczone pod pierzynką z ciasta. Bardzo słusznie kojarzy się z crumble , bo - choć(...)porcji Czas przygotowania: 45 min 1 kg węgierek 1/4 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu Ciasto 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki kukurydzianej 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka śmietany 30% 240 g masła Do podania  jogurt naturalny lody waniliowe ewentualnie bita śmietana

Słodki Kompromis
Orzechowiec z krakersami 372

dodatkiem mielonych orzechów, do tego masa z cappuccino orzechowym, przełożona warstwami słonych krakersów, bez których sobie tego ciasta po prostu nie wyobrażam. Biszkopt orzechowy : 6 jajek 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 4 łyżki bułki tartej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżka kakao szczypta soli Masa orzechowa: 1 1/2 łyżki mąki

Smaki Na Talerzu
Bułki pszenno razowe ze słonecznikiem 156

ciasto na stolnicę i złóż kilka razy. Odczekaj 10 minut po czym podziel ciasto na 16 kawałków i uformuj z nich kule. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj bułki rozmąconym białkiem i posyp słonecznikiem. Nastaw piekarnik na 225ºC na termoobieg (250ºC bez termoobiegu lub wedle piekarnika). Wstaw bułki do nagrzanego piekarnika i piecz i złoty kolor

codojedzenia
Pancakes bez jajek 340

lodówce nie ma ani jednego jajka i wtedy także czas na Pancakes bez jajek . Składniki:  ciasto (na 10-12 sztuk): - 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 2  szklanki zimnego mleka - 1 duży cukier waniliowy - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  - 4 łyżki roztopionego masła dodatki: - domowa marmolada jabłkowa Przygotowanie: Najpierw do miski

Kuchnia co dnia
CALZONE Z KURCZAKIEM I SOSEM BESZAMEL 364

mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dać na środek pizzy. Polać sosem beszamel i zawinąć ciasto formując je na kształt pieroga. Rozbełtać jajko w misce i posmarować nim wierzch calzone. Piekarnik nagrzać do 180º na dolną funkcję grzania bez termoobiegu. Calzone przełożyć na blachę i piec 40 – 45 minut

kuchniabellissima.wordpress.com
Karmel wegański bezglutenowy 195

Najlepszy karmel wegański jaki jadłam! I do tego tylko z 3 składników! Idealny do wszytskiego! Ciasta, ciastek, rogalików, lodów a nawet na chleb! Milion opcji z

CookYourself
Karmel wegański bezglutenowy 168

Najlepszy karmel wegański jaki jadłam! I do tego tylko z 3 składników! Idealny do wszytskiego! Ciasta, ciastek, rogalików, lodów a nawet na chleb! Milion opcji z

CookYourself
Słodkie babeczki z twarogiem i rodzynkami w brązowym cukrze 144

babeczek. Jajko roztrzepuje w filiżance. Do silikonowej foremki, np. w kształcie gwiazdki wkładam kwadrat ciasta francuskiego, daję łyżeczkę farszu serowego, zagniatam brzegi tworząc jakby zamknięty kwiat - sakiewkę. Smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję odrobiną brązowego cukru. Piekę w 180C na środkowej półce w piekarniku bez termoobiegu około 18 minut do zrumienienia. Słodkiego smacznego

Zasmakuj Kuchni
Bezglutenowe ciasto migdałowe z czereśniami 213

Z racji tego, że drzewa obrodziły owocami i żal by było tego faktu nie wykorzystać to mamy dla Was kolejny bezglutenowy wypiek. Tym

Kuchenne Wariacje
Czekoladowe ciasto :) bez laktozy i bez mąki pszennej 159

Czekoladowe ciasto Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej pół szklanki mąki kokosowej pół szklanki mąki ryżowej pół łyżeczki proszku do pieczenia BIO (opcjonalnie) 1 jajko 1

nietadieta
drożdżówka żyrafa 177

bez dodatków. Wszystkie trzy części ciasta odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie każdą część ciasta podzielić na 6 części*, z najciemniejszego kawałka uformować wałek długości blaszki, w której będziemy piekli ciasto, ze średniego uformować podobny wałek i lekko rozpłaszczyć, jasną część cienko rozwałkować na prostokąt tej samej długości. Wałeczki ciemnego ciasta owinąć jaśniejszym, całość zawinąć w jasne ciasto(...)układać w natłuszczonej blaszce, odkładać na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch ciasta posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 40 minut. Gotowe ciasto wystudzić na metalowej blaszce. *Ponieważ miałam za małą keksówkę jeden z fragmentów mojego ciasta podczas pieczenia wychylił się z formy, odstawał brzydko i oderwał się podczas wyjmowania

6niebo
Ciasto bananowo-kakaowe, bezglutenowe, bez laktozy i bez jajek 139

Ciasto bananowo-kakaowe Składniki: 5 bananów 1 szklanka mąki z ciecierzycy 1 szklanka mąki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1/3 szklanka

nietadieta
Ciasto kakaowe z rabarbarem, bez glutenu i bez laktozy 86

Ciasto z rabarbarem Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki jaglanej pół szklanki mąki kokosowej 1 łyżka proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka sody

nietadieta
Eklerki z kremem budyniowym do karpatki 206

dodajemy kolejno jajka i dokładnie całość ucieramy mikserem przez około 10 minut. Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy eklerami zostawiamy 2- 2,5 cm odstępu. Eklerki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w 200 stopniach. (Grzałka góra + dół, bez termoobiegu). Eklery powinny się zarumienić. Jeśli ciastka nie zmieszczą się na jednej blaszce

Smak mojego domu
Piegusek 202

, krótsze boki formy posmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Masło wrzucić do rondelka i rozpuścić na małym ogniu. Odstawić do przestudzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Cytrynę umyć, wyszorować szczoteczką. Zetrzeć z cytryny skórkę na tarce o małych oczkach. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier. Do ubitych białek dodawać stopniowo mąkę krótko mieszając(...)przestudzone masło mieszając masę aż wszystkie składniki połączą się. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki, wyrównać wierzch. Piec około 60 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Ciasto można polukrować, posypać wierzch ciasta kandyzowaną skórką, smaczne jest również posypane cukrem pudrem lub zupełnie bez dodatków. Wykonanie lukru: Cukier puder ucierać stopniowo wlewając sok z pomarańczy

maniapieczenia
Lekkie śmietankowo-bananowe pancakes 207

Kiedy uzyskamy kremową masę dodajemy naprzemiennie mąkę oraz mleko. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz miód, miksujemy. Na koniec wrzucamy do masy (powinna być dość gęsta) pokrojone w kostkę banany i mieszamy łyżką. Pancakes smażymy na patelni (najlepiej bez tłuszczu), nakładając niewielką ilość ciasta i pozwalając mu się rozpłynąć - powstanie zgrabne, okrągłe kółeczko, który podczas smażenia pięknie wyrośnie

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Chleb żytni razowy z ziarnami na zakwasie 157

powinien rosnąć powoli, przez kilka godzin). Trzeba jednak zaglądać co jakiś czas, żeby ciasto nie wykipiało z foremek. Przed pieczeniem posypać mąką, płatkami żytnimi, czarnuszką lub słonecznikiem. Foremki z chlebem włożyć do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec mniej więcej godzinę, bez termoobiegu.  źródło przepisu

FitKot
Tarta jabłecznik 272

Tartę o średnicy 25cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Nałożyć ciasto bez rozciągania. Można podpiec z obciążeniem. Tartę napełnić jabłkami. Pozostałe ciasto rozwałkować i ponacinać radełkiem. Rozłożyć na jabłkach tworząc ażurek. Poprzyklejać do brzegów tarty. U mnie dodatkowo motylki z ciasta :) Piec w 190*C przez ok 45min z grzaniem góra-dół. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego :) Kategoria

https:KKuchniaMniam
Jabłecznik na kefirze (bez jajek) 304

składników można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm lub niewiele większej. Jabłecznik na kefirze (bez jajek) Składniki: ciasto 2 szklanki (320g) mąki pszennej + do podsypywania 1/2 szklanki (135g) kefiru 150g masła 100g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie około 1200-1300g jabłek (po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych

Smakołyki Bereniki
Plum pie, czyli tarta ze śliwkami 124

wymieszać owoce ze wszystkimi przyprawami i cukrem. Zostawić na godzinę pod przykryciem do zamarynowania. Ciastem wyłożyć formę, zostawiając jego część do późniejszego uformowania kratki. Nałożyć na wierzch śliwki, ale bez soku, który się z nich wytrącił. Uformować kratkę, posmarować ją żółtkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni, przez około 25-30 minut. Voila! Smacznego i do napisania

Życie zamknięte w smaku
Ciasto z czerwonymi porzeczkami i słodką bezą 131

tych, które zawsze się udają. Puszyste ciasto ucierane, kwaskowate porzeczki czerwone i do tego słodka beza. Nic więcej nie piszę, zapraszam na przepis. Składniki: 1 margaryna 1 i 3/4 szklanki cukru 2 jaja 3 żółtka 2 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie proszku do pieczenia szczypta soli 1 kg porzeczek Miękką margarynę(...)masa będzie w miarę jednolita nie przestając ucierać dodaję kolejno żółtka, a następnie 2 całe jaja. Do gładkiej masy dodaję obie mąki, proszek do pieczenia, mleko i mieszam do połączenia składników (jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolewam jeszcze trochę mleka). Ciasto przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzch rozsypuję równomiernie porzeczki. Piękę

Cynamonowe szczęście
Jabłkowo-gruszkowa tarta tatin 164

niewyciągalnym dnem- aby nie uciekł powstały karmel) i obsypać cukrem. Jak najściślej ułożyć jabłka( bez przypraw ). Obsypać delikatnie cukrem. Na jabłkach ułożyć plastry gruszki i znów obsypać cukrem i odrobiną cynamonu. Na wierzch przełożyć ciasto i szczelnie oblepić nim formę ( do środka najlepiej ). Piec przez 40-45 min w 180*C Po upieczeniu tatrę chwilę przestudzić. Na wierzchu położyć

Jemy Pijemy
Babcine ciasto ze śliwkami. 163

płatkami migdałowymi. Ja z kolei wolę je bez dodatków. Takie najzwyklejsze, bez jakichkolwiek udziwnień. Bowiem najprostsze rzeczy bywają często najlepsze:)   Babcine ciasto ze śliwkami Waniliowo - kakaowe 125 g masła 125 g cukru 325 g mąki 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 1/2 szklanki mleka + 2 łyżki 2 łyżeczki kakao

My simple kitchen
Ferrero rocher 150

Jakiś czas temu znalazłam w internecie przepis na  ferrero rocher , oczywiście przeglądając stronki w poszukiwaniu super ciasta na święta. I znalazłam na blogu  http://

Ciasteczkowy Potwór
Kokosowe biscotti 134

rodzynek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka mleka - szczypta soli Jajka, bez rozdzielania na białko i żółtko, rozkłócić ze szczyptą soli. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, przesiać do miski. Dodać wiórki, rozkłócone jajka i rodzynki. Zagnieść elastyczne, lekko klejące ciasto (w razie konieczności delikatnie podsypać mąką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia

CookYourself
Makowiec zawijany, czyli rolada makowa 362

innymi rolada makowa. Mimo, że nie jestem wielką wielbicielką ciast z makiem, to właśnie bez takiej strucli nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. To zawsze wywołuje spór pomiędzy mną a M., dla którego świąteczny makowiec, to taki na kruchym cieście. Jak na razie jednak pieczenie ciast to moje zadanie, więc jest zawijaniec. Pełen masy makowej i bakalii... Czasami zdarza

Pełny talerz
Babka wielkanocna z jagodami. Bez glutenu, jajek, mleka i laktozy. 182

Babka na Wielkanoc musi być. Może skusicie się na moją bezglutenową babkę bez mleka, laktozy i jajek. Ciasto jest niesamowicie smaczne i puszyste. potrzebujemy: - 250 ml mleka roślinnego - 50 g oleju roślinnego - 100g mąki gryczanej - 200g mąki z migdałów - proszek do pieczenia - 1 banan  - sok z cytryny - 50 g cukru - 1 łyżeczka cynamonu - 2 łyżki mąki

Szybko Tanio Smacznie
Leniwiec pospolity jesienią 166

pieczenia, sodę, sól, cynamon i imbir. W drugiej misce mieszamy olej, cukier i jajka- do uzyskania jednolitej masy. Masę łączymy z suchymi składnikami. Dodajemy gruszki, orzechy i syrop waniliowy. Dokładnie mieszamy i wlewamy do formy. Z tej ilości wychodzą dwa bochenki albo jedna duża babka. Ciasto pieczemy około 60 minut do suchego dźgulca. Ostatnie 15 minut piekę z grzaniem(...)dołu, żeby nie przypiec za bardzo wierzchu. Ciasto studzimy ok. 10 min w formie. Najlepiej smakuje drugiego dnia po upieczeniu. Nomz na dworze w listopadzie bez zamarzniętego glucika pod nosem, to dopiero luksus! Lenistwo lenistwem, ale ciastem podzielić się można- tak robię:) No i jest- aromatyczna wymówka, żeby usiąść przy kawie i zamulić. To jest niesamowite, ale dziś uraczyłam

les mirabelles
Sernik z bezą 342

olej, wsypujemy budyń, cukier waniliowy oraz rodzynki, dodajemy ser. Masę serową wylewamy na ciasto i pieczemy w temp. 160'C przez około 40 minut, 10- 15 minut przed końcem pieczenia, kiedy ser już się zetnie wylewamy na wierzch pianę z białek. Smacznego:) P.S. Do bezy można dodać wiórków kokosowych- z pewnością sprawi to że deser będzie ciekawszy i nabierze

Luźna Kuchnia
FALE DUNAJU. BEZGLUTENOWE - OWSIANE. 176

proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Połowę wylewamy na wyłożoną papierem formę. Do 2 części dodajemy wymieszane z mlekiem (2 łyżki) kakao. Miksujemy. Ciemną część wykładamy na jasną. Odsączone z syropu wiśnie układamy na cieście - na bogato. Niektóre można powciskać, ale i tak same powinny "powpadać". Pieczemy: 180 stopni / góra-dół, z termoobiegiem. Około 40 minut. Studzimy. Wystudzone ciasto nasączamy. Krem(...)Budyń gotujemy tak jak na opakowaniu. Zmieniamy tylko proporcje. Musi być gęsty i bez grudek. Do wystudzonego budyniu dodajemy utarte z cukrem (2 łyżki) masło. Dokładnie miksujemy do połączenia składników na jednolitą masę, ale nie za długo aby nie rozrzedzić. Gotowy krem chłodzimy. Zupełnie zimny krem układamy na cieście. /My przygotowałyśmy krem dzień wcześniej. Polewa: Połamaną czekoladę podgrzewamy

Wypisz Wymaluj
Tort miodowo – orzechowy wielowarstwowy 207

ozdoby zmielone orzechy do posypania     Ciasto: 1. Składniki na ciasto zagnieść bez wody, jeśli ciasto będzie się kruszyło, wtedy proszę dodać 1 łyżkę wody. 2. Ciasto podzielić na 6 równych porcji (po około 120g). Tortownicę o wymiarach 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Porcję ciasta lekko rozpłaszczyć w dłoniach i wyłożyć nim (wylepić) dno tortownicy

Mała Cukierenka
Chleb pszenno-orkiszowy 133

wody. (Ja wodę dodałam na końcu…) Ciasto powinno być dość luźne. Przełożyć ciasto do dwóch długich keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch posmarować olejem i przykryć folią. Zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin. 2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wstawić foremki (bez folii) do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Wyjąć chleb z foremek, zdjąć papier

UgotujmyTo.pl
Ciasteczka z marcepanem i bakaliami 253

bakaliową, ciasno zwijamy na macie obsypanej siekanymi orzechami włoskimi (maja się przykleić do ciasta) i kroimy w plasterki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy cukrem. Pieczemy ciasteczka 15-20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. kruche ciasteczka wyciągamy z piekarnika i jeszcze ciepłe zajadamy z apetytem. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania