chrupiące - 500 przepisów (strona:25/34)

Sałatka z bobem, boczkiem i jajkami 262

buzi... i koniec końców wiele do obiadu nie zostawało :-). Tym razem podjadałam tylko odrobinę i w ten oto sposób mogę zaprezentować Wam całkiem fajną sałatkę. Bób, jeszcze lekko chrupiący, podpieczony boczek, jajka, odrobina sera i pomidorów. Bardzo smaczne i pasujące do siebie połączenia smaków. Polecam, póki bób jest na straganach, cieszmy się jego smakiem! :-)Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów

Pora coś zjeść
Puddingi yorkshire do mięs w sosie 315

hrabstwa Yorkshire – stąd nazwa). Są bardzo proste do wykonania i dość tanie. Potrzebujemy tylko blachy na muffinki. Po upieczeniu zapadają się na środku, tworząc miejsce na sos. Chrupiące na wierzchu – miękkie w środku. Bałam się tylko jak zareaguje konserwatywna kulinarnie rodzina na taki wymysł (czytaj: a gdzie ziemniaki?). Okazało się, że puddingi zniknęły jako pierwsze. W dodatku najbardziej

Poezja smaku
Kulki ryżowe 2332

obiadu. Po oryginalny przepis zapraszam na stronę autorki ;) Kuleczki są smażone. Po przeczytaniu przepisu bałam się, że będą tłuste, ale w ogóle takie nie są. Za to są chrupiące, baaaaardzo pyszne i szybciutko znikają ;)   Z przepisu wyszło mi około 15 sztuk całkiem sporych kulek. Następnym razem spróbuję zrobić malutkie, takie na jeden "gryz" ;) Można je odgrzewać w piekarniku

Czerwona Porzeczka
Minipizze z chorizo 211

wieloma różnymi dodatkami, ale warto pamiętać o tym, by ciasta zbytnio nie przeciążać i nie nakładać na nie dodatków, które są zbyt mokre. Bułeczki przestaną być wtedy tak chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, ale zachęcam do kombinowania, bo pizzerinki za każdym razem mogą być inne i za to je uwielbiam. Smacznego

Ratunku obiad
Azjatyckie inspiracje 214

chrupka). W tym czasie przygotowujemy chipsy z tortilli. Każdy placek kroimy na 4 części i podsmażamy na suchej patelni z obu stron do momentu, kiedy staną się sztywne i chrupiące. Jeśli zupa jest bardzo gęsta, można dodać jeszcze trochę mleka. W razie potrzeby doprawiamy ją jeszcze solą i cukrem, a na koniec dodajemy sok z cytryny. Podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem

Ratunku obiad
Tradycyjna kuchnia polska? Niezupełnie! 429

ciepłej wodzie. Boczek kroimy w małą kostkę (jeśli jest ze skórą, to ją odkrawamy), imbir i czosnek drobniutko siekamy. Na patelni najpierw podsmażamy boczek, a gdy zmieni się w chrupiące skwarki, dodajemy imbir i czosnek i przesmażamy całość jeszcze minutkę. Zestawiamy z ognia. Płatki owsiane mielimy w blenderze na mączkę. (Ja wsypałam 20 łyżek i trochę mi zostało

Ratunku obiad
Bułki z serem camembert i szczypiorkiem. 191

oregano, mężowi z sezamem a szwagrowi z solą :) - dla każdego coś miłego).Pieczemy w temp. 180 stopni przez 25 - 30 minut. Studzimy bułeczki na kratce.Wyszły naprawdę smaczne. Chrupiące i aromatyczne. Bałam się czy wyjdą, bo pierwszy raz piekłam pieczywo, ale się udało.Smacznego

Miksturownik
Lub Burger - opinia 230

jakość składników i ich ciekawe zestawienie. Domowe frytki były za grube i chyba bardziej przypominały ugotowane i następnie opieczone ziemniaki. BBQ Burger (wołowina, sałata rzymska, czerwona cebula, papryczka jalapeno, chrupiący boczek, sos barbecue) Lokal, który przejął Lub Burger miał wcześniej swoich poprzedników wśród których pamiętam przede wszystkim Kwadrans i Bar Pospieszny. Z tego ostatniego obecni właściciele przejęli prawie cały wystrój

Pasja Smaku
Ugryź Przegryź Bistro - opinia 200

może "zabić" mniej wyraziste składniki. Pokombinowałabym jeszcze z tym na miejscu kucharza, jest przecież tyle innych sosów, które fajnie łączą się z burgerami. Domowe frytki są dobrze zrobione, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Cena trochę za wysoka, Lub Burger wypada po tym względem lepiej. Burger Włoska Robota Pizza Czuły Pirat to cukinia, pesto, kozi ser i krewetki (prawie

Pasja Smaku
SZYBKI PLACEK DROŻDŻOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 365

zawsze wychodzi). Wyłożyć na blaszkę z papierem, na to owoce i przygotowaną wcześniej kruszonkę. Ja posypuję jeszcze płatkami migdałów i cukrem trzcinowym-daję mniej do kruszonki(bardzo lubię jak chrupie na placku). Ważne żeby kruszonkę przygotować wcześniej, bowiem placek rośnie w oczach-dosłownie...Trzeba szybko działać. Ciasto jest bardzo elastyczne i w ogóle się nie klei.Kruszonka:-ok.1/2 kostki masła-mąka

Smaczne Zdrowe
TORT BEZOWY - DACQUOISE Z ORZECHAMI, JAK OD SOWY 1761

bezę Pavlowej ( ze śmietaną i owocami- również na blogu ), jednak powoli powracamy do tej wersji - jesienno-zimowej.Słodycz bezy i karmelu połączona z orzechami włoskimi i śmietanką z mascarpone... Chrupiący z wierzchu i delikatnie ciągnący wewnątrz, mmmm.... to trzeba spróbować. Ostatnio przygotowywałam ten tort bez mascarpone i daktyli tylko ze śmietaną , orzechami i karmelem i był równie smaczny, a kalorii

Smaczne Zdrowe
SMALEC WEGAŃSKI - Z FASOLI 298

dodatek oleju kokosowego) ale to smarowidło pomimo fasoli, cebuli, czosnku, nie jest wcale ciężkostrawne,  nie jest wzdymające... A to bardzo duży plus, gdyż niektórzy tego się obawiali.Do tego chrupiący małosolny ogórek... mniam ...! :-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Kolorowa tarta z mąki żytniej razowej 308

wylądowała w piecyku na 25 minut (temperatura 180 stopni C).   A tak oto prezentuje się po upieczeniu ;) Ser lekko się roztopił, avocado i pomidorki lekko zmiękły, a ciasto chrupało między zębami . Przyznam szczerze, iż sama byłam bardzo zaskoczona efektem końcowym! A zajadając kęs po kęsie czułam się zdrowo najedzona. Koniecznie spróbujcie! :) Tapenada, czyli po prostu pasta z oliwek - bardzo

Sajkofanka smaku
Buraczano-szpinakowe placuszki/pierś z kurczaka 249

wszędzie! Mam nadzieję, że nowa odsłona przypadnie Wam do gustu i również na waszych stołach będzie częściej gościć to urocze bulwiaste warzywo :) Placuszki buraczane są z wierzchu bardzo chrupiące, a w środku miękkie i niezwykle uwodzące swym smakiem. Przygotowanie ich w piecyku sprawi, że będą bardzo lekkie i dodadzą wam mnóstwo energii - delektujcie się moi drodzy w ten mroźny dzień

Sajkofanka smaku
Rogaliki solanki 195

kolor tęczy. Ja z racji, że nie przepadam za kminkiem dodałam siemię lniane. Rogaliki te są świetnym dodatkiem do zup, gulaszów lub z masłem i dodatkiem szynki, sera. Są chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/2 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli morskiej Kamis

Ala piecze i gotuje