Grahamki wytrawne 273użyłem więcej zaczynu, gdyż podczas wyrabiania ciasto wydało mi się troszeczkę zbyt suche.Bułki wyszły rewelacyjnie. Ładnie wyrosły, mają nadzwyczaj delikatny miąższ z wyczuwalnym charakterystycznym smakiem grahamek, i delikatnie chrupiącą skórkę. Zostały przetestowane w pierwszej kolejności w towarzystwie marmolady dyniowej, w drugiej kolejności - z plastrem gotowanego baleronu. Bułki oba testy zdały, i to na piątkę z plusem. Zaczyn
Grahamka, weka i kajzerka
Scottish morning rolls - szkockie bułki na śniadanie 241czasu do czasu, na Grahamce pojawi się coś szkockiego.Na pierwszy ogień poszły szkockie bułki śniadaniowe. Podobno szkockie śniadanie nie jest pełne bez tych upudrowanych mąką bułeczek, o łagodnie chrupiącej skórce i delikatnym miąższu. Podawane są jeszcze ciepłe, prawie prosto z piekarnika, lekko tylko przestygnięte (a podobno to niezdrowo), często przełożone jajkiem sadzonym na bekonie, lub po prostu samym masłem
Grahamka, weka i kajzerka
Bułeczki z pupką ;) 211czekamy 30 minut.Robimy rowek "pupę" (:p) w bułce. Ja zrobiłam to drewnianą szpatułką. Odstawiamy na ostatnie 15 minut.Piekarnik skropić wodą (lub pod blachą ułożyć naczynie z wodą - doda to chrupiącej skórki) nastawić na 200'C i piec przez 20 minut, aż będą złociste. Ja na jeszcze ciepłą nałożyłam trochę masła i pasztetu :D Taaakie pyszne, że szok! Smacznego
Kitchens Alphabet
Placek po węgiersku 212Placek po węgiersku to chrupiący placek ziemniaczany z gulaszem. Idealny pomysł na sycący i pożywny obiad. Osobiście przepadam za tym daniem i polecam wszystkim, którzy jeszcze go nie jedli. Składniki:Placki ziemniaczane:6 dużych ziemniaków2 duże cebule2 jajka3 łyżki mąki3 ząbki czosnkusólpieprzGulasz: 700 g mięsa wieprzowego (użyłam szynki)1 duża cebula4 ząbki czosnku1,5 łyżeczki tymianku1 łyżeczka majeranku3 liście laurowe2
Oryginalny smak
Jagnięcina podhalańska z sosem balsamicznym, szparagami i pieczonymi ziemniakami z rozmarynem 211odcinamy twarde końce i obieramy około 1/3 od końca. Gotujemy na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 4 minuty. Nie dłużej, bo mają być lekko chrupiące. Odcedzamy, dodajemy plasterek masła i delikatnie mieszamy. Sos balsamiczny:Do małego rondelka wlewamy ocet balsamiczny i dodajemy miód. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż sos będzie miał konsystencję syropu.Na talerzu
Oryginalny smak
Kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką 413Pyszne kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką, które dopełniają chrupiące migdały posypane po wierzchu ciasta. Ciasto jest bardzo delikatne co jest zasługą dodatku mąki ziemniaczanej i budyniu, który dodatkowo daje przyjemny śmietankowy aromat , polecam. Czas pieczenia: około 45 minut Temperatura pieczenia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Domowa pizza 254więc nic trudnego :)Ale nie ukrywam, że następnym razem chciałabym wypróbować inny przepis na ciasto, może jakiś propozycje od Was na sprawdzone ciasto? :)Nasze ciasto wyszło cieniutkie i bardzo chrupiące :)Forma: 40x30 cm.(D:**) Dziękuje!ZAPRASZAM NA PROFIL NA FACEBOOK'U : Serce zamknięte w formie pyszności
Serce zamknięte w formie pyszności
Babeczki wiosenne listki 221polewą czekoladową.Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki gorzkiego kakao1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekadraże orzechowe (lub inne chrupiące cukierki w czekoladzie)Polewa czekoladowaSuche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej i mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy
Ciastkozercy
"Disco Fry Eggs" czyli jajka smażone z pieczywem i aromatycznymi przyprawami 268przez 1-2 minutę, przekręcić na drugą stronę i znowu ugnieść. Przekręcić jeszcze dwa razy za każdym razem ugniatając. W rezultacie całość powinna być cienka jak naleśnik i chrupiąca.Złożyć na pół i przeciąć na pół, najlepiej wzdłuż krawędzi pieczywa. Podawać od razu.Smacznego
Złote przepisy
Kurczak sezamowy (Sesame Chicken) 705gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Grzyby mun kroimy w cienkie plasterki. Wok czyścimy, rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim warzywa oraz grzybki, przez około 4 minuty, aby były chrupiące. Gotowe warzywa przekładamy na talerz.W woku podsmażamy papryczkę chili. Dodajemy kurczaka i przez chwilę podgrzewamy, tak aby przeszedł aromatem papryczki. Jeszcze raz mięso i dodatki przekładamy na talerz.Ziarna sezamu prażymy
Mania Gotowania
Ciasto orzechowo - budyniowe 362bardzo proste ciasto Snickers, niebawem już zaś zdradzę Wam przepis na bogatszą i bardziej pracochłonną wersję tego ciasta. Dzisiejszy Snickers składa się z kruchego ciasta przełożonego kremem budyniowym oraz chrupiącymi orzechami na wierzchu. Ciasto jest baaaardzo pyszne, śmiało może znaleźć się na liście ciast świątecznych...Kruche ciasto:3 szklanki mąki pszennej, 150g masła, 2/3 szklanki cukru
Z miłości do słodkości
Szybko i smacznie. Zapiekanki z ricottą, mozarellą i kiełbaskami 338zapiekane kanapki z różnymi dodatkami ? Mam nadzieję, że tak bo chcę Wam dzisiaj pokazać te, które u nas są prawdziwym hitem. Dwa rodzaje sera, suszone pomidory i kiełbaski na chrupiącej bułce - po prostu wielka pycha ! Można wykorzystać bułki nie pierwszej świeżości dzięki czemu nie zmarnują się. Z niezbyt świeżego chleba można też zrobić dużą, pyszną zapiekankę ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA 226Młoda kapusta to warzywo, na które czeka się na wiosnę z niecierpliwością. W tym roku ugotowałam ją już kilka razy. Tym razem postanowiłam zrobić młodą kapustę zasmażaną. Bardzo smaczna, chrupiąca, nie rozgotowana. Postanowiłam przygotować kapustę zasmażaną z boczkiem, która jest idealnym dodatkiem do obiadu, chociaż oczywiście można ją też zjeść samą lub z kromką chleba...Składniki:1 średnia główka
Walijskie Pichcenie
POMIDOROWO-PAPRYKOWA Z RYŻEM 229taka ostrzejsza wersja pomidorówki z posmakiem papryki. Można zmiksować zawartość zupki, jeśli ktoś lubi formę zupa-krem, ja jednak jak już kiedyś wspominałam lubię jak w zupie chrupią warzywka, więc zazwyczaj kroję je w mniejszą lub większą kostkę. Zupa jest pożywna, a ugotowana na soku pomidorowym ma aksamitny ,słodko-ostry smak... Polecam gorąco :-)Składniki:mięso drobiowe (kilka
Walijskie Pichcenie