chrupiące - 500 przepisów (strona:24/34)

Nuggetsy w panierce z chipsów 479

Dzisiaj przepis na bardzo pyszne, chrupiące nuggetsy w panierce z chipsów. Zajadane koniecznie na ciepło z dodatkiem sosu śmietanowego lub ketchupu są istnym cudem kulinarnym. Szybkie i proste w przygotowaniu! Ostrzegamy jednak, że nie można przestać ich podjadać! Składniki: Nuggetsy Podwójna pierś z kurczaka Dwa jajka Opakowanie chipsów o ulubionym smaku Olej do smażenia Przyprawa złocista do kurczaka Sos śmietanowy

Kolizje Smaków
Kurczak pieczony w pomarańczach 230

Dzisiaj proponujemy pyszny kurczak pieczony w pomarańczach z dodatkiem miodu i sosu sojowego. Kurczak wychodzi delikatny, chrupiący i niezwykle aromatyczny. Podczas pieczenia wspaniały zapach roznosi się po całym domu, aż ciężko wytrzymać do końca pieczenia. Nie wymaga przy tym zbyt wiele pracy, więc jest to idealny przepis dla zapracowanych  :) Składniki: 3 nogi od kurczaka 2 pomarańcze 3 łyżki miodu

Kolizje Smaków
Najlepsze niedietetyczne muffiny czekoladowe :-) 215

Zanim na blogu pojawi się coś hiszpańskiego polecamy wypróbować poniższy przepis- szczególnie muffinożercom. :-) Wiele już wypróbowałyśmy, ale dopiero ten spełnia nasze oczekiwania w 100% Muffiny wychodzą idealne- chrupiące na zewnątrz, a miękkie i lekko wilgotne w środku. Bardzo czekoladowe- czyli tak, jak lubimy ;-) Przepis na 24 muffiny. Składniki suche:  400g mąki 6 łyżek kakao (prawdziwego :-) 1 szklanka cukru

kuchnia do kwadratu
Galette pomidorowo - bazyliowe 192

Brzegi ciasta posmarowałam maślanką przy pomocy pędzelka. Ciasto wstawiłam do piekarnika na 45 minut. Na ostatnie 5 minut zwiększyłam temperaturę do 200 stopni C. Ciasto powinno być zezłocone i chrupiące. Upieczone ciasto lekko przestudziłam przed krojeniem. Możemy jeść je ciepłe lub w temperaturze pokojowej

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka brokułowa z fetą i słonecznikiem 461

Połączenie brokuła i fety to sprawdzona kombinacja, lecz najbardziej w tej sałatce lubię chrupiące ziarenka słonecznika :) Dobra opcja na kolację, sprawdzi się też jako przystawka na imprezie. Składniki: 1 duży brokuł, ugotowany al dente na parze i podzielony na różyczki 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę garść ziaren słonecznika, podprażonych na suchej patelni sok z połowy cytryny 3 łyżki

Kulinarny Pamiętnik
Krem pieczarkowy z boczkiem 176

kilka pieczarek pokroić w plastry i odłożyć ). Zalać 2 L wody i gotować do miękkości. Zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i Vegetą. Boczek pokroić w kostkę i wytopić aż będzie chrupiący. Na drugiej patelnia na maśle i oleju zrumienić plastry pieczarek i dodać przed końcem gotowania. Zupę udekorować kleksem śmietany. Dodać boczek i posypać natką. Uwaga – sprawdzona rada

Świat Smaku
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 279

Takie o to roladki można podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami, ryżem, makaronem z czym kto woli, a nawet ze świeżym, pysznym, chrupiącym chlebem dodatkowo można dodać ogórka kwaszonego lub inny ulubiony dodatek :) Bardzo dobre są tez do tego "marynowane zielone pomidory", na które przepis podam w którymś z kolejnych postów...   Gotowe danie  Marynowane zielone pomidory

Zainspiruj się kuchnią
Pavlova - beza... 146

się oprze bezie??? Szczerze mało osób, a tym bardziej przepysznej bezie "Pavlova" , która jest chrupiąca z wierzchu, a delikatna i miękka w środku. Cudowne odkrycie lat 20-tych. Nazwa tego deseru pochodzi od znanej rosyjskiej primabaleriny Anny Pavlovej. Do dziś nie można rozstrzygnąć sporu czy dany deser pochodzi z Australii czy Nowej Zelandii. Jeśli chodzi o przepis i jego wykonanie

Zainspiruj się kuchnią
Zupa z owoców morza 189

owoce morza i po minucie wlać wino. Całość przemieszać i gotować około 15 minut, pod koniec dodać natkę pietruszki i ewentualnie doprawić solą do smaku. Podawać z grzankami lub chrupiącym chlebem

wyzwania kuchenne
Półwysep Iberyjski kusi muszelkami 176

cytryny i zagotowałam. Następnie zmniejszyłam ogień, wrzuciłam małże i pod przykryciem gotowałam, aż małże się otworzą, czyli jakieś 5 min. Gotowe wyjęłam na talerz, polałam sosem i podałam z chrupiącym pieczywem

bastalena
Wyrolowana przez niezrolowaną roladę 194

Miała być rolada bezowa, ale mój piekarnik postanowił spłatać mi figla. Moja mięciutka i puszysta jak pupcia niemowlaczka beza okazała się kruchą i chrupiącą bezuchą. No, ale przecież nie wyrzucę jej tylko dlatego, że nie dała się zrolować. Może ją pokruszyć? Przesłodki deser bezowy3 białka1 szklanka cukru1 łyżka budyniu waniliowegoszczypta solibita śmietanamandarynkimus truskawkowyBlachę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia

bastalena
CHLEBEK BEZGLUTENOWY Z KASZY JAGLANEJ, WERSJA II 255

dobre nie wyszło... i tak było i tym razem. Chlebek wyszedł jeszcze lepszy niż w wersji I. Dało się go rozsmarować cieniutko i dzięki temu był bardziej chrupiący, dodałam też inne przyprawy, takie które odpowiadają bardziej naszym gustom i wyszło cuuudo... Chlebuś baaardzo godny polecenia ! Nie tylko zdrowy- na bazie kaszy jaglanej i mąk bezglutenowych to jeszcze smaczny

Smaczne Zdrowe
73.Rumiane zawijasy: czyli wytrawne rogaliki z kurkami! 270

odrobiny zeszklonej cebuli zamknęłam i zawinęłam w pulchnym drożdżowym cieście i upiekłam średniej wielkości rogaliki! Wyszły ekstra, efekt smakowy podobny do pasztecików z grzybami, z tym, że rogaliki bardziej "chrupią" i są bardziej rumiane. Ja podałam je z kwaśną śmietaną z odrobiną pieprzu, ale można ją zastąpić kwaśnym jogurtem naturalnym lub kefirem. Rogaliki równie smacznie pasowałyby do ciepłego czerwonego barszczu

Symfonia Smaków
Pierś kaczki z sosem porzeczkowo-malinowym i pieczonymi ziemniakami oraz szparagami 238

dente. Ziemniaki wyciągamy z piekarnika, w naczyniu w którym są ziemniaki układamy piersi kaczki (wcześniej delikatnie doprawiamy je solą i pieprzem-zaraz po smażeniu) skórą do góry, by była chrupiąca i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na: 15 minut (różowa w środku), 18 minut (odpowiednio wypieczona, jasnoróżowy kolor). Po wyciągnięciu z piekarnika, upieczone piersi kaczki należy odłożyć

Mango Papaja
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 345

dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie pyszne. To chyba najlepszy grill w naszym życiu. Niebiańska uczta. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ SKŁADNIKI stek z polędwicy wołowej

OstryKęs