pomysł i bardzo nie chcę z nim czekać do kolejnej Wielkanocy... Dzisiaj natomiast mam coś zaskakującego; nawet dla mnie. Ale jestem pewna, że po świątecznych smakołykach (tu jajeczko, tam sałatka, babki, mazurki i serniczki wpadają na talerze nie wiadomo kiedy; wszyscy to znamy. Wszyscy się wstydzimy, ale rozumiemy) przyda się przepis na coś, co będzie można jeść bez wyrzutów sumienia(...)wszystkiego - powie niejeden sceptyk. Cóż, prawie... Troszkę ziarenek i orzechów, woda i najgrzeszniejszy w tym towarzystwie element - miód ( łyżka raptem! ). Z tej mieszanki wychodzą zaskakująco pyszne i wciągające, chrupiące ciasteczka. W oryginalnym przepisie, który znalazłam na stronie Vegabutik , są to wytrawne krakersy. Ja przerobiłam je na słodkawe, ale w zasadzie dość neutralne w smaku ciasteczka. Idealne do herbaty, na śniadanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest po brzegi świeżą sałatą, rzodkiewkami, szpinakiem, marchewką, ziołami. Do pełni szczęście brakuje tylko pomidorów, które jeszcze nie dojrzały i fasolki szparagowej, która dopiero kwitnie. Uwielbiam takie świeże, chrupiące, swojskie warzywa, zebrane na kilkanaście minut przed podaniem. W tym roku najbardziej obrodziła sałata, toteż jemy ją na potęgę :-) Składniki na sałatę z warzywami w sosie miodowym 1 główka sałaty(...)skórki 2 dymki ze szczypiorkiem koperek, natka pietruszki SOS: 1 łyżka miodu 2-3 łyżki octu (u mnie biały ocet winny) 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz zioła do sałatek (ewentualnie) Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Rzodkiewki myjemy, usuwamy nać i ogonki, kroimy w plasterki i dodajemy do sałaty. Awokado przekrawamy na pół
Rozpustne gotowanieprzyjazne rodzinom z dziećmi. Bardzo miła obsługa i uśmiechnięta. Dania to jest uczta dla podniebienia. Dla syna wybrałam zupę krem z soczewicy ja zaś zjadłam słynną sałatkę Magdy Gessler "sałatka Bombay". POLECAM!!!! Tawerna Wikingów... Czyli najlepsza pizza, zupa pomidorowa, flaczki z kalmara i ryby z pieca. Nie ma co więcej pisać. Tam po prostu trzeba koniecznie pójść i coś zjeść(...)ochotę bardzo szybko zjeść a jeszcze szybciej dostać pizze koniecznie odwiedź pizzerię lub stanowisko foodtruck z Pizza Ricca. Panowie na Twoich oczach tworzą dla Ciebie pizzę. Na bardzo cienkim chrupiącym cieście. Chwila dla Ciebie (siebie) Podczas urlopu z synem miałam czas dla siebie. Mogłam wypić kawę, zjeść w spokoju loda, gofra. Nie musiałam łykać i się dławić kawałkami
ClauditteMissCookingwszystkim odpowiada, ale Karmel-itka osobiście uważa,że smaki te, wraz z łososiem wspaniale współgrają, uzupełniają i wzajemnie przełamują. Żaden nie dominuje,a pieprz dodatkowo wydobywa słodycz owoców. SAŁATKA Z ŁOSOSIEM, TRUSKAWKAMI I OCTEM BALSAMICZNYM. /znane połączenie, często spotykane;/ garść zielonej sałaty garść świeżych truskawek 100g łososia wędzonego pieprz świeżo mnielony 3-4 łyżki octu balsamicznego Liście sałaty płuczę(...)niechlują kostkę, a w plastrach rozrywam palcami. Truskawki kroję na plastry. Wszystko mieszam z octem, oprószam świeżo mielonym czarnym pieprzem i podaję. Świetnie pasuje również do świeżego, chrupiącego pieczywa. SMACZNEGO! Pozdrawia ciepło i słonecznie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiSzybki i pyszny obiad potrzebny na dziś, ależ proszę bardzo, podano do stołu. Szybki dressing do sałaty, w tym czasie schab się grilluje i młode ziemniaczki
Moje Małe Czarowaniehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Bardzo lubię czerwoną kapustę, ale o tym już Wam wspominałam ( klik ) . Kapusta połączona z suszonymi śliwkami daje bardzo smakowity efekt. Idealnie
Di gotujerukolą, mozzarellę, parmezan i słodkie pomidorki koktajlowe. Całość skropiłam delikatnym dressingiem z oliwy i suszonego oregano, tak jak lubię. Sałatka jest syta, porcja na zdjęciu wystarczy dla dwóch osób. Sałatka z rukoli z mozzarellą, parmezanem i pomidorkami koktajlowymi Składniki: 4 garście rukoli 1 kula mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych 4 łyżki startego parmezanu, możesz wybrać także grana padano 4 łyżki oliwy(...)Mozzarellę kroimy na półplasterki, pomidorki na połówki. Ser z pomidorkami układamy na rukoli. Skrapiamy dressingiem powstałym z oliwy z oliwek, suszonego oregano i soli. Oprószamy startym parmezanem. Podajemy z chrupiącymi grzankami lub np. paluszkami grissini
Moja smaczna kuchniastarych, polskich przepisów, ale uwielbiam je również unowocześniać lub po prostu modyfikować do woli. Tym razem w obieg poszła sałatka ziemniaczana ze śledziem. Z podanych składników powstała szybka sałatka dla 3 osób. Raz, dwa i gotowa! W sam raz, żeby zacząć świąteczną ucztę! Składniki: opakowanie śledzi SEKO , ja wykorzystałam 2 opakowania gotowego już tatara ze śledzia SEKO(...)smaku szczypiorek Przygotowanie: Śledzie przedkładamy do miski, chyba że pracujemy z innymi śledziami to wtedy odsączamy i kroimy w drobne paski. Tatar ze śledzia od firmy SEKO to duże, chrupiące kawałki warzyw połączone z solonym mięsem śledzia w gramaturze 100 g. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy również w kostkę. Jajka
Życie zaczyna się w kuchniSałatka flamandzka to połączenie kalafiora, brokuła, pomarańczy i grejpfruta. Do sałatki warto dodać jakąś drobiową wędlinę, aby całe danie było jeszcze bardziej sycące. Poniższa sałatka idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie jak i późną kolację. Składniki: 250 g szynki drobiowej 1 średniej wielkości kalafior 1 średniej wielkości brokuł 1 duża pomarańcza 1 duży grejpfrut pieprz (np. pikantny grubo mielony(...)łyżka soku z cytryny Kalafiora i brokuła pokroić na mniejsze różyczki, umyć. Następnie ugotować w osolonej wodzie (osobno różyczki z kalafiora i brokuła). Po ugotowaniu warzywa powinny być lekko chrupiące. Warzywa przelać zimną wodą i odsączyć. Pomarańczę i grejpfruta pozbawić skórki, obrać z białej błonki i pokroić na mniejsze kawałki. Wędlinę drobiową pokroić w kostkę. Składniki na sos wymieszać
UgotowaćUwielbiam pieczywo. Takie krótkie, banalne zdanie, które mówi wszystko. Pamiętam, jak byłem dzieckiem uwielbiałem świeże bułki, kupione rano w pobliskiej piekarni. Pachnące i chrupiące. Najbardziej smakowały bez niczego. Masła do pieczywa nigdy nie używałem; nie lubię po prostu. Zamiennikiem był dla mnie majonez, który łączyłem z wędliną, serem, czy różnymi warzywami. Odkryłem jednak coś, dzięki czemu, czuję się jakbym jadł(...)jednej z włoskich tawern. Od tamtej chwili często na moim stole gości tak przygotowane pieczywo. Idealnie prosto i genialne w smaku. Najlepiej smakuje bez dodatków, można zjeść z każdą sałatką. Używamy, najlepiej własnego pieczywa . Bułkę przekrawamy na pół, podgrzewamy w tosterze lub opiekaczu, skrapiamy łyżeczką oliwy i posypujemy suszonymi startymi pomidorami i ziołami. Niech wybór ziół będzie Wasz, ja używam
BaRepasZ burakiem u mnie jest tak... Ostatnio pokochaliśmy się bez opamiętania, szalenie i mam nadzieję, że trwale. Przy każdej okazji, kiedy tylko mam włączony piekarnik, wrzucam
Mango Papajamnóstwo potraw. W połączeniu z grzybami sprawdzają się doskonale co wszyscy dobrze wiemy. Ziemniaki faszerowane grzybami to już klasyka. A dzisiejsze babeczki z uchem bzowym są równie pyszne, lekko chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Jesienią udało mi się nazbierać sporo uszaków bzowych , grzybów które występują w Polsce bardzo pospolicie, ale niewiele osób je zna i zbiera. Szukajcie(...)nawet zimą , ale najwięcej jest ich kiedy przez kilka dni mocno popada bo bardzo lubią wilgoć. Doskonale się je suszy więc warto zrobić zapas jeśli już część przerobicie na sałatkę z uszaków i warzyw . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaWiecie jak cudownie mogą pachnieć banany? ;) Ale na pocieszenie, że owych bananów nie mogłam zjeść, zrobiłam (znowu) warzywne czipsy i wreszcie się udały! Po wyjęciu z piekarnika były pysznie chrupiące. Niestety po zapakowaniu do plastikowego pojemnika (do pracy), po kilku godzinach zgumowaciały :( więc najlepiej jeść na świeżo, albo pakować próżniowo? Buraki i seler pokroiłam na cienkie plasterki (około(...)papierze do pieczenia w temp. 140 st. na termoobiegu. Po 20 minutach trzeba plasterki obtrócić i piec kolejne 20 minut. Mniam :) Moje dzisiejsze menu Śniadanie: woda z cytryną sałatka (sałata rzymska, pomidor, ogórek kiszony, koperek, pietruszka sos "vinegrette", czyli woda z sokiem z cutryny i przyprawy) czipsy jabłkowe Obiad: - leczo Przekąska: - czipsy z buraka i selera :) Kolacja: - ogórko-kapuśniak (więcej
pyszne zdrowościBardzo prosta i lekka przystawka z szynki prosciutto Cotto i melona podanych w miseczkach z sałaty lodowej. Chrupiąca sałata lodowa i aromatyczna rukola idealnie pasują do tej szynki, a smak wzmacnia słodko-kwaśny sos balsamiczny. Szynka prosciutto Cotto jest gotowana, bardzo delikatna i krucha, bardziej przypomina naszą szynkę konserwową(...)garście rukoli • 1/2 melona • 8 plastrów gotowanej szynki prosciutto Cotto • 4 łyżeczki słupków migdałowych • sos balsamiczny Wykonanie: • Z sałaty lodowej delikatnie zdjąć 4 liście tworząc miseczki na sałatkę. • Do każdego liścia włożyć rukolę, po 3 ćwierćplasterki melona i 2 zwinięte plastry szynki. • Posypać po wierzchu posiekanymi migdałami i polać sosem balsamicznym
To co kochamkolorowe delikatnie podsmażamy, do nich pomidorki dokładamy, doprawiamy, makaron dokładamy i całość mieszamy. Na koniec tylko szynkę dodajemy, tajskimi przyprawami posypujemy, bazylią tajską ozdabiamy i już na gorąco sałatkę makaronową mamy. Składniki: 1 garść makaronu fusilli, 10 pomidorków koktajlowych, ½ papryki czerwonej, ½ papryki żółtej, ½ papryki zielonej, olej rzepakowy do smażenia, 5 plastrów szynki wędzonej, długodojrzewającej, 1 łyżka płatków czosnku(...)lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Papryki kroimy po szerokości w cienkie paski. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy paprykę i podsmażamy, mają być delikatnie chrupiące. Pod koniec dodajemy pomidorki przekrojone na połowę. Do warzyw dodajemy makaron, całość podgrzewamy delikatnie mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Posypujemy przyprawą tajską i dodajemy szynkę wędzoną długodojrzewającą. Makaron
Moniki Smakołyki