Kontynuuje sjestę posiłkiem oraz drzemką w domu i powraca odświeżony, aby dokończyć swoją pracę. Jego główny posiłek, jedzony w połowie dnia, składa się z bakłażana, z wielkimi barwnymi pieczarkami, chrupiącymi warzywami i wiejskim chlebem maczanym w nektarze, którym jest złota kreteńska oliwa. Raz w tygodniu jada trochę jagnięciny, naturalnie aromatyzowanej tymiankiem jedzonym przez zwierzęta na pastwiskach. Raz w tygodniu jada(...)razy w tygodniu jada świeżą rybę prosto z morza. Na pozostałe posiłki jada gorące dania złożone z warzyw strączkowych doprawionych mięsem i przyprawami. Po daniu głównym następuje cierpka sałatka, następnie daktyle, tureckie słodycze, orzechy lub soczyste świeże owoce. Ostre lokalne wino wieńczy tę zróżnicowaną i smakowitą kuchnię … Ten człowiek Krety patrzy spokojnie na surowy, lecz harmonijny krajobraz. Jest bezpieczny
Chilli Czosnek i Oliwawziąć udział w konsumpcji - i to nie byle jakiej, bo na rozpalonym węglem grillu! Myśląc zaś nad czymś, co by tym namiętnym klimatom nadało odrobiny świeżości, pomyślałem o orzeźwiającej sałatce z ogórka w japońskim stylu. Wszystko wyszło pysznie, prawdziwa kulinarna ekstaza. Pozostaje tylko przytoczyć fragment rzeczonego wiersza Leśmiana, a następnie zabrać się do gotowania. :)"W malinowym chruśniaku, przed ciekawych wzrokiem(...)odrobiną oleju. Grillować na średnim ogniu obracając każdy rulon o 60° co 20 sekund. Łączenie powinniśmy je grillować przez 2 minuty, aż glony staną się lekko złote i chrupiące, a ryba na zewnątrz płata nori upieczona. Zdjąć z grilla, a każdy rulon pokroić na 8 kawałków.Mus malinowy:1 szklanka malin, plus trochę do dekoracji1 łyżka masła1 łyżka miodu
Food SquareKiedy w lodówce jest tylko światło i kalafior, trzeba wykazać się kreatywnością. Potrzebowałam wykombinować jakiś fajny dodatek do dania głównego i gdy zobaczyłam ten kalafior, od
karmelowyCoś co jest eksplozją smaku, maga dawką drogocennych witamin, niezwykle kolorowe, bezglutenowe.... Na pewno nie banalne. Ostrość daje nam czosnek, marchew - słodycz. Por, pietruszka
Malinowe Pocałunkirytualne” śniadanie stało się jeszcze lepsze! Czy mam swój numer jeden i ten ulubiony smak? Oj tak! Zdecydowanie stawiam na JĘCZMIENNE ! Wszystkie są niesamowicie smaczne i mega chrupiące, ale to jęczmienne totalnie podbiły moje serducho – za smak, za wygląd i za to chrupnięcie, które jest zdecydowanie bardziej wyraźne niż w pozostałych. Idealne zarówno da dzieciaków , jak i dorosłych(...)już mówiłam wcześniej – są świetnym pomysłem na śniadanie, drugie śniadanie, obiad i deser po pysznym obiedzie, podwieczorek, a nawet imprezową przekąskę! Idealne do jogurtów, wszelkiego rodzaju koktajli, owocowych sałatek, a także ciast i deserów. Ja z przyjemnością sięgam po dokładkę! http://comozezboze.pl/ Wpis powstał we współpracy z marką LUBELLA
Ostra na Słodkoweekendy często gotuję wraz z moimi ukochanymi pomocnikami. Czy duży, czy mały, każdy ma swój wkład w obiad, sałatkę czy ciasto. Tym razem postanowiłam upiec ćwiartki ziemniaczków wraz z kiełbasą i podać je z naszą ulubioną surówką. Małe rączki z uśmiechem na ustach pomagały smarować pędzelkiem ziemniaczki. To była naprawdę smaczna i co najważniejsze pełna uśmiechu rodzinna niedziela. Zapraszam(...)serdecznie na obiad z piekarnika, który mi i moim bliskim dał tyle smaku i radości. ... ziemniaczki takie jak lubię - pyszna, chrupiąca skórki z miękkim środkiem, a całość dopełnia wspaniała, złocista kiełbasa. Wyśmienity obiad. Spróbujcie. Składniki: około 12 szt. ziemniaków 2 długie kiełbasy (u mnie Toruńskie) 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 3/4 łyżeczki słodkiej papryki zioła włoskie - mieszanka przypraw
Słodkie okruszkiCześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na pieczoną ciecierzycę, która z jednej strony będzie smacznym dodatkiem do sałatek lub makaronu, z drugiej zaś może być osobną przekąską do pochrupania. Do przygotowania będziemy potrzebować: - 1 puszkę ciecierzycy - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczkę bazylii - szczyptę soli i chili w proszku 1. Ciecierzycę odsączamy, a następnie mieszamy z oliwą i przyprawami(...)przygotowaną wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 25 minut (aż będzie rumiana z wierzchu i chrupiąca w środku). SMACZNEGO
Bez CebuliChipsy buraczane to idealna alternatywa dla osób będących na diecie lub po prostu zdrowo się odżywiających. Smakują naprawdę świetnie. Niektóre cieńsze są lekko chrupkawe; te grubsze
Czarnawisienkawpływem na smak zapiekanki ,bo rozpuszczony smalczyk nasycił miąższ ciabatty wspaniałym smakiem i aromatem. Do tego podsmażone jabłuszka z wątróbką dopełniły szczęścia. Z wielkim smakiem zjadłem razem z Żoną chrupiącą, ciepłą ,aromatyczną pajdę. Przepis bierze udział w konkursie - “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Walentynki już tuż, tuż - 14 lutego(...)pana –Walentego. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę skropić cytryną ,pokroić w plastry i znowu pokropić cytryną ,by nie ciemniało. Z dwóch plastrów uformować serce i wypełnić je sałatką .Kawałki tuńczyka w oleju wymieszać z małymi kawałkami awokado, posiekaną cebulką i oliwkami. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem
Kulinarny karnet Christopherajest nieco inna...bo jest zapieczona razem z ziemniakami i składa się z kawałków kurczaka, pieczarek oraz sera żółtego - wychodzi taka a'la zapiekanka. Do tego można podać osobno sałatkę z warzyw i koniecznie ulubiony sos. Rewelacja! Składnik: (na 4 porcje) 5 ziemniaków 1 filet z kurczaka 4-5 pieczarek 100 g sera żółtego 3-4 łyżki Oleju Wielkopolskiego Rzepak(...)Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na około 20-30 min, aż ziemniaczki zrobią się rumiane i chrupiące. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy pozostałą ilość Oleju Wielkopolskiego Rzepak&Bazylia i wrzucamy kurczaka. Przyprawiamy jeszcze solą, pieprzem oraz przyprawą
Kuchnia MagdaLenymasz pomysłu jak rozkosznie i pysznie spędzić Walentynki? Skorzystaj z moich propozycji <3 W rozkosznym menu znajdziesz: Płatki owsiane z truskawkami, awokado, chia i innymi chrupiącymi dodatkami Tosty z mango i domową nutellą z koktajlem truskawkowo-pomarańczowym Koktajl malinow0-kokosowyz nasionami chia Zupa kokosowo-czekoladowa z bananami w karmelu waniliowym Muffinki bardzo czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami Coś(...)niegrzecznego Studzenie zmysłów – lody z solonym karmelem i orzechami Błyskawiczne ciasto z pomarańczami i kremem czekoladowo-miętowym Mus kokosowy z nasionami chia Najprostsza miłość po włosku Sałatka pobudzająca zmysły ze szpinakiem, fetą, gruszką i suszonymi pomidorami Quiche z gruszką, wędzonym łososiem i camembertem, posypane rukolą Rozgrzewający zmysły krem z czerwonej papryki z mleczkiem kokosowym i białą czekoladą Pobierz
Eat me! Fit me!makaronu (średniej wielkości, u mnie uszka nr 40) 0,5 świeżego ogórka kilka plastrów chudego boczku 1-2 łyżki majonezu sól pieprz ziołowy koperek (świeży lub mrożony) listonic_name = "Sałatka z makaronem, ogórkiem i boczkiem (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "0,5 paczki makaronu (średniej wielkości, u mnie uszka nr 40) 0,5świeżego ogórka kilka plastrów chudego boczku(...)sól pieprz ziołowy koperek (świeży lub mrożony) " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Makaron ugotować. Ogórka i boczek pokroić w kosteczkę. Boczek można nieco podprażyć na patelni, aby był bardziej chrupiący. Ma to tę zaletę, że wytopi się z niego jeszcze trochę tłuszczu i go nie zjemy. Dodajemy posiekany koperek. Można w sezonie sobie zamrozić pojemniczek posiekanego koperku i przez całą
CoolinarniePLJak wiadomo surówek nigdy nie jest za dużo. Okres grillowy przed nam a i do obiadu są bardzo istotne. Na dzisiaj proponuję surówkę z cukinią i
Smaki EwyW marcu jak w garncu, prawda stara jak świat. Raz słońce, raz deszcz i śnieg. Ciśnienie skacze w górę i w dół. Frustracja, złość, zmęczenie. Takie
pieprzny smaczekU nas na Litwie jest coś takiego pod nazwą ,,Juoda duona" (czarny chleb), nie mogę powiedzieć jak się on dokładnie robi, ale moja ciocia powiedziała mi
Kuchnia Łukasza