chrupiąca sałatka - 2000 przepisów (strona:89/134)

Sztrass Burger recenzja nowego menu 156

kanapki, a nie hamburgera. Dla mnie to jednak zdecydowany faworyt. Nie ukrywam, że wolę delikatną i tak przyjemnie zamarynowaną pierś od najlepszej wołowiny. Do tego wspaniałe dodatki inspirowane popularną sałatką cezar. Dla mnie Pariszburger to wyśmienita propozycja. Minus wyłącznie za brak pomidorów. Jednak tak, jak rozmawialiśmy z właścicielkami trudno o dobrej jakości i smaczne pomidory przez cały rok. Więc może(...)sałata rzymska / bekon / sos majonezowy z kaparami Moja ocena: 4 W sumie klasyk, więc oczywiście smaczny. Dobrej jakości sos BBQ z prawdziwymi wędzonymi śliwkami prosto z Podhala, chrupiący bekon i dodatkowy sos majonezowy dla podkręcenia smaku. Niby wszystko okej, ale jednak mnie niczym nie zaskakuje. Chociaż, czy zawsze coś musi nas zaskakiwać? Jeśli mamy ochotę na coś prostego

Food Square
Bruschetta z domowym masłem ziołowym 196

Zawsze kiedy robię bruschettę z masłem ziołowym to cały dom przepełniony jest przyjemnym zapachem ziół prowansalskich.  Delikatna w smaku, aromatyczna. Bardzo fajna do pochrupania, ale idealna również do sałatek. Spróbujcie sami :)     Składniki: Kostka masła(z dużą zawartością tłuszczu) 3 łyżki ziół prowansalskich bagietki   Przygotowanie: Masło przekładamy do miseczki i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około godzinę(...)smarujemy każdą masłem. Układamy je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na ok 5-7 minut. Gotowe! Teraz można już tylko chrupać

ChilliJemy
Sałatka z zielonymi szparagami 228

bardziej twarda). "Główki" natomiast są delikatne i wystarczy jak będą gotowane za pomocą pary. Można je również umieścić w piekarniku na 20 minut w temperaturze 180 stopni.  Sałatka makaronowa z zielonymi szparagami Składniki: 300 g szparagów zielonych; 200 g makaronu razowego (suchego); 15 g pasty z suszonych pomidorów; 10 g pestek dyni; 50 g sera pleśniowego koziego(...)garnku (dość wysokim) na szparagi. Kiedy zacznie się gotować, stawiam (pionowo) szparagi, dodaję szczyptę soli, przykrywam garnek i po 10 minutach odcedzam. Nie dopuszczam by się rozgotowały- mają być chrupiące.            Do miski przekładam makaron, szparagi pokrojone w 2 centymetrowe kawałki, ser pokrojony w kostkę, pastę, pestki oraz szczypiorek. Na końcu doprawiam papryką i mieszam

Życie na widelcu
Placki ziemniaczane ze śmietaną 208

Placki ziemniaczane to danie, które jest proste w wykonaniu i bardzo często przypomina nam o beztroskich latach gdy mama szykowała placki na obiad . Zapach, smak chyba

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z kurczakiem i truskawkami 166

prosta i smaczna, a  co najważniejsze sezonowa sałatka, która idealnie będzie smakowała w letni wieczór. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak jak i mnie. Polecam! Przepis na tę sałatkę pochodzi ze strony Swedish Food  nieco ją jednak zmodyfikowałam. Składniki :  kilka plastrów bekonu 1 podwójna pierś z kurczaka opakowanie rukoli lub innej ulubionej sałaty 400-500g truskawek(...)ostra papryka Przygotowanie :  W miseczce przygotować dressing - wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, czosnkiem wyciśniętym przez praskę, ziołami oraz solą i pieprzem. Bekon mocno zgrilować, aby był chrupiący, najlepiej na grilu elektrycznym lub w piekarniku pod opiekaczem (górną grzałką). Zdjąć i przestudzić. Pokroić lub pokruszyć na drobne kawałki.  Pierś z kurczaka pokroić na grube plastry (około 1cm), posolić

Codzienne Gotowanie
I zostanie figa z makiem... 170

wprost na talerze. Nie wiedziałam też, że gospodarz (notabene były szef kuchni miejscowej restauracji) codziennie rano smaży z nich konfiturę i jeszcze ciepłą podaje gościom do zawsze świeżutkich i chrupiących croissants. Ale wiedziałam, że właśnie taką Prowansję zawsze chciałam poznać i że te chwile zapamiętam na zawsze.  Odtąd tez świeże figi stały się moją wielką słabością. Uwielbiam ich wielobarwność(...)uroczo pękate. Filigranowe pestki otulone słodkim, miodowym smakiem tworzą idealny duet.  Właściwie smakują mi w każdej postaci - świeże, zjadane saute , przesmażone w konfiturze, dodane do tarty czy wytrawnej sałatki. Kiedy jednak przed tygodniem M. i P. obdarowali mnie pięknymi, dojrzałymi figami przyszła też ochota na coś innego, na nową wersję fig. I po raz kolejny przekonałam się, że warto

KUCHARNIA
Lazania warzywna z łososiem i sałatką grejpfrutową 203

azbestowych rączek, którymi układamy gorące płaty lazanii czy robienia kilku rzeczy na raz. Musimy mieć odmierzoną ilość makaronu a także sos i nadzienie, które nie może być surowe i chrupiącą górę, która nie może być przypalona. Jest też kilka elementów, które nie jest oczywiste np. że nadzienie trzeba najpierw podsmażyć a blaty lekko podgotować. Tak naprawdę wystarczy jednak przygotować sobie(...)upieczemy i wprawimy rodzinę w zachwyt. Jedyny kłopot z lazanią to jej kaloryczność dlatego warto zrobić sobie zdrowszą wersję z rybą i warzywami zamiast mięsa. Do tego zdrowa, orzeźwiająca sałatka i uczta gotowa. Składniki:   cebula – posiekana w piórka łyżka masła klarowanego do smażenia 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę 2 cykorie – umyte i pokrojone na cienkie plasterki

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z szynką szwarcwaldzką, szczawiem, pomidorem i z orzechami z nerkowca 181

Sałatka z szynką szwarcwaldzką, szczawiem, pomidorem i z orzechami z nerkowca Składniki: - plasterki szynki szwarcwaldzkiej (mocno wędzona, surowa, dojrzewająca) - mały pomidor odmiany Bawole Serce - listki szczawiu - olej z awokado - orzechy z nerkowca prażone, solone (u mnie: Kresto) - suszona bazylia Przygotowanie: Pomidora i szczaw dokładnie myję. W małej miseczce układam listki szczawiu. Każdy plaster szynki przekrawam w poprzek na pół(...)zwijam w rulonik. Układam na szczawiu. Pomiędzy umieszczam pokrojone pomidory. Całość posypuje orzechami z nerkowca (dobre też do samodzielnego chrupania) i polewam olejem z awokado. Oprószam wszystko bazylią.  Same orzeszki są już solone, również szynka jest słone, więc w tym przypadku samej soli już nie dodaję. Podaję z pieczywem, najlepiej razowym lub z chlebem na owsiance

Kuchnia co dnia
KURCZAK W SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM 463

można na noc). Na zimną patelnię o średnicy około 22 cm kładziemy pokrojony boczek. Stawiamy na ogniu i podgrzewamy na średniej mocy palnika, przez około 5 minut, aż będzie chrupiący. Łopatką przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.  Kurczaka oczyszczamy z marynaty (pozostałą marynatę zachowujemy), skrapiamy oliwą i smażymy na średnim ogniu, po około 2-3 minuty z każdej strony(...)przez około 7 minut. Gdyby sos był zbyt rzadki, można pogotować chwilę bez przykrycia. Przed podaniem posypujemy podsmażonym boczkiem i natką pietruszki. Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem i ulubioną sałatką

cool and minty
Kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym 187

Kwiaty cukinii są jednymi z wdzięczniejszych okazów kwiatów jadalnych oraz dających spore możliwości ich kulinarnego wykorzystania. Można je smażyć, nadziewać, jeść na surowo (np. w sałatce). Dziś chciałam pokazać najprostszy i najszybszy sposób ich wykorzystania i skonsumowania, a tym samym zachęcić wszystkich tych, którzy jeszcze nie próbowali. A wierzcie mi: naprawdę warto. Sama przyznaję się, że pomimo faktu, iż niezmiennie(...)kwiaty tego warzywa są jadalne, dopiero teraz zdobyłam się na to, by wreszcie je spożytkować. Kwiaty cukinii mają bardzo delikatny smak. Po usmażeniu zachowują swój kształt, są lekko chrupiące, a przy tym wilgotne. Przy okazji nadmienię, że cukiniowe kwiaty występują w wersji męskiej i żeńskiej. Żeńskie kwiaty to te, które mają małą zawiązkę cukinii, z kolei kwiaty męskie to jedynie

MyCookBook.pl
surówka z pekińskiej na ostro 163

Jeśli lubicie chrupiące surówki o bardziej wyrazistym smaku ta na pewno przypadnie Wam do gustu. Podaję ją np. do smażonej ryby ale będzie też świetna do domowych hot dogów. Ilość chrzanu oczywiście można modyfikować i dostosować do swojego smaku.  Składniki: 1/3 główki kapusty pekińskiej 2 marchewki winne jabłko koperek łyżka majonezu łyżka śmietany łyżka ostrego chrzanu kremowego pieprz sól(...)Kapustę drobno poszatkować, koperek posiekać, marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Majonez, śmietanę i chrzan wymieszać i połączyć ze składnikami sałatki. Jeśli trzeba to przyprawić jeszcze solą i pieprzem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Przekąska z prażonej ciecierzycy 186

Prażona ciecierzyca to wspaniała przekąska, stanowiąca zdrową alternatywę dla popcornu, czy chipsów. Idealna do wykorzystania podczas imprez, a także stanowi doskonały dodatek do różnego rodzaju sałatek. Gorąco polecam!Składniki:2 szklanki uprzednio ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki już gotowej)ostra papryka w proszkuczosnek w proszkuoregano suszonebazylia suszonakozieradkapieprz ziołowysól morskaoliwa z oliwekSkładniki polecam dodawać według własnego uznania, tak jak lubicie.Przygotowanie:Ugotowaną(...)puszki). Skropić odrobiną oliwy i wymieszać z przyprawami. Ziarna wrzucić do formy do pieczenia i piec przez 30-40 minut w 220°C, aż staną się chrupiące z zewnątrz. Podawać zarówno na ciepło jak i po ostudzeniu. Miłego chrupania

Food Square
Sałatka z pomidorów! Smak lata! 162

jest dla Ciebie! Zawsze powtarzam, na łamach tego bloga, że w prostocie siła, że dobre jedzenie to sezonowe zdrowe produkty i tak jest i tym razem. Prosta i smaczna sałatka, warunki dwa: dobre pomidory, pachnące i soczyste, najlepsza oliwa z oliwek i jesteś już prawie w niebie ;-) To czego potrzebujemy to: - 1-2 czerwone pomidory malinowe  - 4-5 sztuk(...)zakwasie - troszkę oliwy i masła do zrobienia grzanek - sól czosnkowa  Pomidory kroimy na cienkie plastry, ser mozzarella rwiemy na mniejsze kawałki. Z chleba na maśle i oliwie, robimy chrupiące grzanki, które oprószamy solą czosnkową. Pomidory posyp grzankami i polej obficie oliwą z oliwek. I już! Gotowe! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Sałatka z zieloną fasolką szparagową, pomidorem i ogórkiem małosolnym 150

opalanie kończy się "raczkiem". Kocham lato za dary w postaci owoców i warzyw, które kupuję na osiedlowym straganie.  Pomidory do wyboru, aż proszą się, aby spróbować każdej odmiany. Chrupiące ogórki zielone i fasolka szparagowa, która nie jest wymagającym warzywem, bo wystarczy wiedzieć, jak zachować jej smak i kolor. Tak jak babcia Małgosia, pomidory jem z natką pietruszki, smakują obłędnie(...)kolacje, kolorowe jak tęcza, lekkie jak piórko i szybkie w przygotowaniu. Czy może być coś lepszego? Nic nie trwa wiecznie, dlatego przypominam Wam, korzystajmy z darów lata na 100%. Sałatka z zieloną fasolką szparagową, pomidorem i ogórkiem małosolnym / 1 porcja Składniki: 1 duży pomidor 1 garść zielonej fasolki szparagowej 4 łyżki posiekanej grubo natki z pietruszki 1/2 ogórka małosolnego, przepis

Moja smaczna kuchnia
Odrobina Włoch w Warszawie 294

gości mógł czuć się komfortowo i miał dla siebie odrobinę prywatności. Menu Menu w restauracji nie jest zbyt długie, przede wszystkim znajdziemy w nim pizzę (wiele rodzai) i włoskie sałatki . Mamy do wyboru także wino i włoską wodę mineralną . Czytając menu, z całą pewnością będziecie mogli poczuć się jak we włoskiej pizzerii, no może poza tym… że jest(...)szynką i rukolą . Madzia spróbowała pizzy z karczochami i pizzy z włoską szynką długodojrzewającą . Na pizzę długo nie czekaliśmy, jest zrobiona na bardzo cienkim cieście (jak we Włoszech) z chrupiącymi brzegami . Ze względu na bardzo cienkie ciasto, nie uda Wam się jeść jej rękami :) Pizze są podawana z bardzo dużą ilością składników na wierzchu, widać że kucharze oraz właściciele

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!