chrupiąca sałatka - 2000 przepisów (strona:93/134)

Fusilli z warzywami i szynką długodojrzewającą z tajską nutą 180

kolorowe delikatnie podsmażamy, do nich pomidorki dokładamy, doprawiamy, makaron dokładamy  i całość mieszamy. Na koniec tylko szynkę dodajemy, tajskimi przyprawami posypujemy, bazylią tajską ozdabiamy i już na gorąco sałatkę makaronową mamy. Składniki: 1 garść makaronu fusilli, 10 pomidorków koktajlowych, ½ papryki czerwonej, ½ papryki żółtej, ½ papryki zielonej, olej rzepakowy do smażenia, 5 plastrów szynki wędzonej, długodojrzewającej, 1 łyżka płatków czosnku(...)lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Papryki kroimy po szerokości w cienkie paski. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy paprykę i podsmażamy, mają być delikatnie chrupiące. Pod koniec dodajemy pomidorki przekrojone na połowę. Do warzyw dodajemy makaron, całość podgrzewamy delikatnie mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku.  Posypujemy przyprawą tajską i dodajemy szynkę wędzoną długodojrzewającą. Makaron

Moniki Smakołyki
Sztrass Burger recenzja nowego menu 138

kanapki, a nie hamburgera. Dla mnie to jednak zdecydowany faworyt. Nie ukrywam, że wolę delikatną i tak przyjemnie zamarynowaną pierś od najlepszej wołowiny. Do tego wspaniałe dodatki inspirowane popularną sałatką cezar. Dla mnie Pariszburger to wyśmienita propozycja. Minus wyłącznie za brak pomidorów. Jednak tak, jak rozmawialiśmy z właścicielkami trudno o dobrej jakości i smaczne pomidory przez cały rok. Więc może(...)sałata rzymska / bekon / sos majonezowy z kaparami Moja ocena: 4 W sumie klasyk, więc oczywiście smaczny. Dobrej jakości sos BBQ z prawdziwymi wędzonymi śliwkami prosto z Podhala, chrupiący bekon i dodatkowy sos majonezowy dla podkręcenia smaku. Niby wszystko okej, ale jednak mnie niczym nie zaskakuje. Chociaż, czy zawsze coś musi nas zaskakiwać? Jeśli mamy ochotę na coś prostego

Food Square
Bruschetta z domowym masłem ziołowym 170

Zawsze kiedy robię bruschettę z masłem ziołowym to cały dom przepełniony jest przyjemnym zapachem ziół prowansalskich.  Delikatna w smaku, aromatyczna. Bardzo fajna do pochrupania, ale idealna również do sałatek. Spróbujcie sami :)     Składniki: Kostka masła(z dużą zawartością tłuszczu) 3 łyżki ziół prowansalskich bagietki   Przygotowanie: Masło przekładamy do miseczki i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około godzinę(...)smarujemy każdą masłem. Układamy je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na ok 5-7 minut. Gotowe! Teraz można już tylko chrupać

ChilliJemy
Sałatka z zielonymi szparagami 208

bardziej twarda). "Główki" natomiast są delikatne i wystarczy jak będą gotowane za pomocą pary. Można je również umieścić w piekarniku na 20 minut w temperaturze 180 stopni.  Sałatka makaronowa z zielonymi szparagami Składniki: 300 g szparagów zielonych; 200 g makaronu razowego (suchego); 15 g pasty z suszonych pomidorów; 10 g pestek dyni; 50 g sera pleśniowego koziego(...)garnku (dość wysokim) na szparagi. Kiedy zacznie się gotować, stawiam (pionowo) szparagi, dodaję szczyptę soli, przykrywam garnek i po 10 minutach odcedzam. Nie dopuszczam by się rozgotowały- mają być chrupiące.            Do miski przekładam makaron, szparagi pokrojone w 2 centymetrowe kawałki, ser pokrojony w kostkę, pastę, pestki oraz szczypiorek. Na końcu doprawiam papryką i mieszam

Życie na widelcu
Sałatka góralska DELUXE 382

sałata masłowa, ogórek, pieczone ziemniaczki i szczypta rozmarynu to zestaw wybitnie smaczny. Jest to wersja wegetariańska, w wersji mięsnej dodaje się cienkie plasterki upieczonego boczku na górę. W tej sałatce królują tylko polskie składniki! Zapraszam do kuchni i polubienia bloga! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Kilka liści sałaty Garść startego sera wędzonego "Rolada Ustrzycka" Kilka pieczonych ziemniaczków(...)łyżki krojonych w kostkę pomidorów z puszki, 3 łyżki żurawiny ze słoiczka "Devaldano", 3/4 łyżeczki cukru, kilkanaście rozdrobnionych igiełek rozmarynu Przygotowanie: 1/ Pieczemy uprzednio przygotowane ziemniaczki w piekarniku (z chrupiącą skórką), W małej miseczce mieszamy: krojone pomidory z żurawiną, cukrem oraz rozmarynem. 2/ Kroimy obranego ogórka w słupki, w drugiej misce układamy masłową sałatę, upieczone ziemniaczki, ogórka oraz plastry cebuli

Kuchnia PROzdrowotna
Placki ziemniaczane ze śmietaną 180

Placki ziemniaczane to danie, które jest proste w wykonaniu i bardzo często przypomina nam o beztroskich latach gdy mama szykowała placki na obiad . Zapach, smak chyba

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z kurczakiem i truskawkami 144

prosta i smaczna, a  co najważniejsze sezonowa sałatka, która idealnie będzie smakowała w letni wieczór. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak jak i mnie. Polecam! Przepis na tę sałatkę pochodzi ze strony Swedish Food  nieco ją jednak zmodyfikowałam. Składniki :  kilka plastrów bekonu 1 podwójna pierś z kurczaka opakowanie rukoli lub innej ulubionej sałaty 400-500g truskawek(...)ostra papryka Przygotowanie :  W miseczce przygotować dressing - wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, czosnkiem wyciśniętym przez praskę, ziołami oraz solą i pieprzem. Bekon mocno zgrilować, aby był chrupiący, najlepiej na grilu elektrycznym lub w piekarniku pod opiekaczem (górną grzałką). Zdjąć i przestudzić. Pokroić lub pokruszyć na drobne kawałki.  Pierś z kurczaka pokroić na grube plastry (około 1cm), posolić

Codzienne Gotowanie
Deser RAJSKA WYSPA z ksylitolem 178

Egzotyka na progu wiosny? czemu nie! 3 najbardziej ciekawe smakowe owoce sprawią że od razu zrobi ci się cieplej. Świeża soczysta truskawka skąpana w bitej śmietanie

Kuchnia PROzdrowotna
I zostanie figa z makiem... 146

wprost na talerze. Nie wiedziałam też, że gospodarz (notabene były szef kuchni miejscowej restauracji) codziennie rano smaży z nich konfiturę i jeszcze ciepłą podaje gościom do zawsze świeżutkich i chrupiących croissants. Ale wiedziałam, że właśnie taką Prowansję zawsze chciałam poznać i że te chwile zapamiętam na zawsze.  Odtąd tez świeże figi stały się moją wielką słabością. Uwielbiam ich wielobarwność(...)uroczo pękate. Filigranowe pestki otulone słodkim, miodowym smakiem tworzą idealny duet.  Właściwie smakują mi w każdej postaci - świeże, zjadane saute , przesmażone w konfiturze, dodane do tarty czy wytrawnej sałatki. Kiedy jednak przed tygodniem M. i P. obdarowali mnie pięknymi, dojrzałymi figami przyszła też ochota na coś innego, na nową wersję fig. I po raz kolejny przekonałam się, że warto

KUCHARNIA
Lazania warzywna z łososiem i sałatką grejpfrutową 182

azbestowych rączek, którymi układamy gorące płaty lazanii czy robienia kilku rzeczy na raz. Musimy mieć odmierzoną ilość makaronu a także sos i nadzienie, które nie może być surowe i chrupiącą górę, która nie może być przypalona. Jest też kilka elementów, które nie jest oczywiste np. że nadzienie trzeba najpierw podsmażyć a blaty lekko podgotować. Tak naprawdę wystarczy jednak przygotować sobie(...)upieczemy i wprawimy rodzinę w zachwyt. Jedyny kłopot z lazanią to jej kaloryczność dlatego warto zrobić sobie zdrowszą wersję z rybą i warzywami zamiast mięsa. Do tego zdrowa, orzeźwiająca sałatka i uczta gotowa. Składniki:   cebula – posiekana w piórka łyżka masła klarowanego do smażenia 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę 2 cykorie – umyte i pokrojone na cienkie plasterki

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z szynką szwarcwaldzką, szczawiem, pomidorem i z orzechami z nerkowca 162

Sałatka z szynką szwarcwaldzką, szczawiem, pomidorem i z orzechami z nerkowca Składniki: - plasterki szynki szwarcwaldzkiej (mocno wędzona, surowa, dojrzewająca) - mały pomidor odmiany Bawole Serce - listki szczawiu - olej z awokado - orzechy z nerkowca prażone, solone (u mnie: Kresto) - suszona bazylia Przygotowanie: Pomidora i szczaw dokładnie myję. W małej miseczce układam listki szczawiu. Każdy plaster szynki przekrawam w poprzek na pół(...)zwijam w rulonik. Układam na szczawiu. Pomiędzy umieszczam pokrojone pomidory. Całość posypuje orzechami z nerkowca (dobre też do samodzielnego chrupania) i polewam olejem z awokado. Oprószam wszystko bazylią.  Same orzeszki są już solone, również szynka jest słone, więc w tym przypadku samej soli już nie dodaję. Podaję z pieczywem, najlepiej razowym lub z chlebem na owsiance

Kuchnia co dnia
Fusilli z amarantusem, mango i groszkiem cukrowym 200

Akcja "Mistrzowskie Smaki" z firmą Monini zmotywowała mnie do czegoś o wielowarstwowym smaku i aromacie. To oczywiście wymaga czasu i motywacji która w moim przypadku zaowocowała

Kuchnia PROzdrowotna
KURCZAK W SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM 443

można na noc). Na zimną patelnię o średnicy około 22 cm kładziemy pokrojony boczek. Stawiamy na ogniu i podgrzewamy na średniej mocy palnika, przez około 5 minut, aż będzie chrupiący. Łopatką przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.  Kurczaka oczyszczamy z marynaty (pozostałą marynatę zachowujemy), skrapiamy oliwą i smażymy na średnim ogniu, po około 2-3 minuty z każdej strony(...)przez około 7 minut. Gdyby sos był zbyt rzadki, można pogotować chwilę bez przykrycia. Przed podaniem posypujemy podsmażonym boczkiem i natką pietruszki. Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem i ulubioną sałatką

cool and minty
Kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym 163

Kwiaty cukinii są jednymi z wdzięczniejszych okazów kwiatów jadalnych oraz dających spore możliwości ich kulinarnego wykorzystania. Można je smażyć, nadziewać, jeść na surowo (np. w sałatce). Dziś chciałam pokazać najprostszy i najszybszy sposób ich wykorzystania i skonsumowania, a tym samym zachęcić wszystkich tych, którzy jeszcze nie próbowali. A wierzcie mi: naprawdę warto. Sama przyznaję się, że pomimo faktu, iż niezmiennie(...)kwiaty tego warzywa są jadalne, dopiero teraz zdobyłam się na to, by wreszcie je spożytkować. Kwiaty cukinii mają bardzo delikatny smak. Po usmażeniu zachowują swój kształt, są lekko chrupiące, a przy tym wilgotne. Przy okazji nadmienię, że cukiniowe kwiaty występują w wersji męskiej i żeńskiej. Żeńskie kwiaty to te, które mają małą zawiązkę cukinii, z kolei kwiaty męskie to jedynie

MyCookBook.pl
surówka z pekińskiej na ostro 140

Jeśli lubicie chrupiące surówki o bardziej wyrazistym smaku ta na pewno przypadnie Wam do gustu. Podaję ją np. do smażonej ryby ale będzie też świetna do domowych hot dogów. Ilość chrzanu oczywiście można modyfikować i dostosować do swojego smaku.  Składniki: 1/3 główki kapusty pekińskiej 2 marchewki winne jabłko koperek łyżka majonezu łyżka śmietany łyżka ostrego chrzanu kremowego pieprz sól(...)Kapustę drobno poszatkować, koperek posiekać, marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Majonez, śmietanę i chrzan wymieszać i połączyć ze składnikami sałatki. Jeśli trzeba to przyprawić jeszcze solą i pieprzem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania