bardzo sporadycznie. Byłam ciekawa jak smakują takie ekologiczne, bo do tej pory miałam styczność z odmianą konwencjonalną. Różnica w smaku totalnie mnie zaskoczyła! Pistacje z powyższego zdjęcia są bardzo chrupiące i bardzo delikatnie solone. Urzekł mnie ich piękny, świeży i naturalny zielony kolor, który można zauważyć podczas wyłupywania ich ze skorupki. Są bardzo smaczne o intensywnym, prawdziwym smaku. TŁUSZCZ(...)mineralne takie jak magnez, żelazo, mangan, wapń, miedź, fosfor. Świetnie zastępuje kasze, makarony. Pysznie smakuje, a dodatkowo ciekawie się prezentuje dzięki mieszance trzech różnych odmian komosy. Dodaje ją do sałatek, dań obiadowych czy od niedawna także śniadaniowy ;) STEWIA W PŁYNIE Ze wszystkich dostępnych naturalnych słodzideł chyba najbardziej lubię stewię. Stosuję ją już od bardzo dawna i niemal codziennie osładza
Zdrowie na języku :Ptakie smaki i zapachy obok których nigdy nie przechodzę obojętnie i do nich zalicza się pieczony kalafior .Kocham go miłością dozgonną ,jem surowy w sałatce ,przegryzam kiedy wpadnie mi w oko w lodówce .Dzisiejsza propozycja to pasta z pieczonego kalafiora z prażonym słonecznikiem ,kokosem i dynią . Składniki: jeden duży ,dorodny kalafior ,podzielić na mniejsze różyczki ,można obgotować go przed pieczeniem(...)jeść jako dodatek do obiadu lub sam posypany uprażonymi ziarnami. Część przekładamy do blendera i miksujemy na gładko z odrobiną oliwy . Ziarnami posypujemy pastę już na kanapce ,wtedy pozostają chrupiące . Za inspirację dziękuję Jadłonomi
Ladylaura.Wiosna i lato to najlepszy czas na pyszne surówki. Stragany uginają się od młodych i świeżych warzyw i wtedy też najlepiej smakują. Szczególnie w surówkach i sałatkach. Dzisiaj proponuje Wam surówkę z młodej kapusty z dodatkami. Wcześniej była kapusta gotowana z koperkiem klik. Składniki: 0,5 główki młodej kapusty 0,5 ogórka sałatkowego 5 rzodkiewek 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka(...)składniki energicznie wymieszać w słoiczku. Wlać do surówki wymieszać i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sos wlać do surówki krótko przed podaniem, żeby surówka była chrupiąca
Ala piecze i gotujekulinarnych umiejętności. Odmiany dostępne na rynku różnią się kształtem, kolorem, smakiem i zapachem. Są mięsiste albo mączyste, duże albo małe, białe albo żółte, niektóre bardziej nadają się na sałatkę, inne na puree lub na pyzy, jeszcze inne do gotowania, pieczenia albo na frytki.” Placki ziemniaczane. Składniki: - ok. 1,2 kg ziemniaków - 2 jajka i 1 żółtko - 1 duża cebula(...)mąkę i skrobię. Mieszamy do połącznia wszystkich składników. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i kładziemy łyżką porcje ciasta ziemniaczanego formując placki. Smażymy z obu stron na rumiano, mają być chrupiące. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Placki ziemniaczane podane z jogurtem naturalnym to błyskawiczne danie na piątek… i nie tylko. Aromatyczne, pachnące, chrupiące – właśnie takie, jakie powinny być
mojewypiekiinietylkosłoiczki z barwnymi etykietami, odpowiadającymi kolorowi pasty. Ich bazę stanowi soja (nietestowane, pozostałe pasty z serii), komosa, warzywa lub nasiona słonecznika. Jedne są kremowe, inne przeciwnie - zawierają chrupiące kawałeczki, zupełnie jak masło orzechowe w wersji "smooth" i "crunchy". Konsystencja obu jest niezwykle puszysta, jak chmurka! Żadna też nie jest przesolona. Co jeszcze warto dodać? Pasty są wegańskie, ekologiczne, o świetnym(...)Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o produktach NAbio, możecie o nich poczytać na stronie oficjalnej firmy , w której ofercie znajdziecie również dipy, przyprawy, sosy do makaronów i sałatek, kremowe zupy oraz bruschettę. Ode mnie mocne
Poranek na słodkomenu dostępne macie tutaj: http://restauracjavidok.pl/menu/restauracja/ Warto spojrzeć , bo ceny absolutnie nie odpychają – wręcz przeciwnie – mile zaskakują! ______________________________________________________________________________________________________Zdecydowaliśmy się na :PRZYSTAWKA:JA : Wątróbka z avokado podawana na sałatce ze szpinaku z sosem malinowo-balsamicznymCONRAD : Krem z białych warzyw podawany z migdałami, grzanką i oliwa truflowąDANIA GŁÓWNE :JA : Miętus marynowany w estragonie, podawany z puree ziemniaczanym z suszonymi pomidorami(...)się w ustach , świetnie doprawiona … na świeżym szpinaku z fantastycznym sosem!Pycha! Krem z białych warzyw: delikatny, ale absolutnie nie mdły , kremowy , o wyrazistym smaku … z fantastycznymi chrupiącymi migdałami i grzankami.Również polecamy!Po chwili dania główne.Zrobiłam WOW, gdyż przyznaję bez bicia spodziewałam się porcji nowoczesno/restauracyjnych … a otrzymaliśmy porcje „domowe” ( co jest oczywiście
Ostra na Słodkoczyli jajka sadzone po izraelsku (Emaliowany Czajnik)Jajko sadzone idealne (Widelce)SADZONE LOVE (It's My Little Yummy)Polenta z jajkiem sadzonym (Red and Pale)Chrupiąca kasza jaglana, jajka sadzone (rybka bezglutenowa)Zaziarenkowane jajo (Z kuchni do kuchni)Jajko w papryce (Jagodziana Coffee)Grzanka z awokado z przepiórczym jajkiem sadzonym (definicja smaku(...)Apetyczna Kuchnia)W koszulce czy bez:Pancakes z mąki z ciecierzycy z guacamole i jajkiem (Mam smak na...)Jajko Benedykta (Misiu Lubi Zjeść)Salade lyonnaise czyli francuska sałatka z boczkiem i jajkiem w koszulce (Widelce)Tosty z jajkiem w koszulce (Lawendowy Poranek)Leśne śniadanie (Lawendowy Poranek)Jedzonko do pracy czyli tortilla z jajkiem (Codzienne
bastalenaSylwestra miała być sałatka ziemniaczana , ale lenistwo mnie zastopowało, zostały więc ziemniaki, no to dzisiaj machnęłam ziemniaki pieczone vel Hasselback potatoes, które zostały dodatkowo przełożone serem wędzonym i szynką, czy czujecie ten aromat? To danie jest łatwe, do tego wygląda bardzo apetycznie. W tym stylu są też przepisy na śródziemnomorskie ziemniaki pieczone z tymiankiem i młode ziemniaki zapiekane z rozmarynem(...)zioła. Ziemniaki należy ponacinać na bardzo cienkie plasterki do 2/3 grubości, jednocześnie zostawiając nierozcięty spód ziemniaka, dzięki temu w trakcie pieczenia ziemniaki rozchylają nacięte plastry, które podpiekają się na chrupiące chipsy. Pomiędzy nacięciami ziemniaka jest wędzony ser i szynka, ale nie trzeba nic wkładać, wystarczy oliwa, rozmaryn lub tymianek. Ale można włożyć cokolwiek przyjdzie Wam do głowy, ziemniaki będą wtedy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrozpoczął się sezon na szparagi,a trwa o n bardzo krótko więc korzystajmy i jedzmy te bardzo wartościowe warzywo. Roladki drobiowe ze szparagami i fetą w bardzo chrupiącej otoczce to moja propozycja na wiosenny obiad. 1 podwójny filet z kurczaka 16 szt zielonych szparagów ok. 80 g sera feta sól pieprz panierka: 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy(...)pokruszyć i wymieszać z bułką tartą. Roladki maczać w jajku,obtoczyć w panierce i usmażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Podawać na ciepło z ulubioną sałatką
Kolorowa kuchnia ElkiPrzepis autorski (mój). Uwielbiam czerwoną kapustę i mogę ją jeść pod każdą postacią. Podobne surówki przyrządzam bardzo często i zawsze są pyszne. Czasami używam różnych
Di gotujesłońca, energii i chęci do życia, robię sobie takie południowe śniadanko..uwielbiam ten zapach, który panuje w kuchni podczas przygotowywania.Dlatego dziś u mnie tydzień włoski w stylu Lidla...chrupiąca bułeczka mmmm Składniki:2 bułki typu ciabata Na Bruchciette: 2 duże pomidory 2 ząbki czosnkumała dymka bazylia oliwa z oliwek sól, pieprz Na Caprese: 2 pomidory kulka mozzarelli 1 łyżki(...)mozzarelle. Polewamy octem balsamicznym. Pure z groszku:Groszek zielony wraz z czosnkiem miksujemy, do uzyskania gładkiej masy. doprawiamy do smaku.Na przygotowane grzanki nakładamy po kolei każdą z przygotowanych " sałatek" ;)Smacznego
NaKońcuJęzykaBardzo nie lubię mieć takich zaległości. Sałatka miała być sylwestrową. Niestety nie udało mi się jej wówczas zrobić. Zrobiłam ją już w Nowym Roku. Choć mięsna nie należy do ciężkich. Pełna smaków i aromatów. Czyż połączenie boczku i jabłek nie jest idealnym? Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera Świąteczne przepisy". Ryzowa salatka z boczkiem i jablkami 750 g boczku(...)patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy boczek z liśćmi laurowymi i rozmarynem, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy mieszając ok 20 minut by boczek stał się rumiany i chrupiący. Z patelni wyjmujemy zioła i zlewamy tłuszcz. Zostawiamy ja na niewielkim ogniu. Jabłkom wycinamy gniazda nasienne, dzielimy na ćwiartki a następnie kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię razem z 2 łyżkami
Dzieje kuchennej WiewióryJest bardzo wiele wersji tego dania, ale camembert kokosowo pistacjowy, to moje ulubione. Przekąska lub danie kolacyjne. Podane z sałatką i ryżem idealnie nada się też na obiad. Składniki: - 1 serek camembert (250g)- ok.150g wiórków kokosowych- ok. 50g orzeszków pistacjowych niesolonych- 1 jajko- olej kokosowy Wiórki kokosowe i orzeszki pistacjowe mielimy w blenderze (osobno – najpierw wiórki(...)Odsączamy na papierowym ręczniku. Jeżeli odczekamy 10-15 minut, serek lekko stężeje i nie będzie wypływał. Moim zdaniem, taki jest najlepszy.Camembert kokosowo pistacjowy, w towarzystwie sałaty, wygląda bardzo wykwintnie. Chrupiąca panierka kokosowo pistacjowa i miękki, kremowy ser, to świetne połączenie smaków i struktur. Danie ciekawe, apetyczne… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Camembert kokosowo pistacjowy appeared first on Moje
mojewypiekiinietylkoDomowy chlebek zawsze jest najlepszy. Wiemy z czego jest zrobiony i dlatego smakuje o dużo lepiej niż kupowany. Dziś idealny chlebek dla ludzi bardzo zabieganych i
Kuchnia ŁukaszaRóż - taki sobie kolor... kojarzący się często z nieprzyzwoitością (od tytułu pewnego frywolnego programu :-)) lub głupotą! I z bielizną. I kolor tak rzadko widywany w jedzeniu
sierotka maRysia w kuchnijest skomplikowane jednak trochę czasochłonne ze względu na stygnięcie i tężenie galaretek. 7. Sernik jagodowy na zimno z musem truskawkowym (przepis TUTAJ ). Delikatny jagodowy sernik z pysznym i chrupiącym czekoladowym spodem oraz rozpływającym się w ustach musem truskawkowym- czego chcieć więcej- pychotka :)) 8. Tarta z kremem z mascarpone i malinami (przepis TUTAJ ). Polecam to wspaniałe ciasto jako deser(...)domowy kopiec tamten kartonikowy może się schować. Mój przepis jest mega łatwy i szybki. Ciasto smakuje wprost doskonale, polecam :)) Polecam także: Imprezowe Hity!!! 30 pomysłów na przekąski, dania, sałatki i przystawki na przyjęcie :)) Najlepsze przepisy na sałatki! 15 propozycji 🙂 Artykuł 10 pomysłów na pyszne i efektownie wyglądające ciasta, którymi zaskoczysz swoich gości! pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemdwie porcje (przecięłam ośmiornicę na pół, po 4 macki na porcję) i smarujemy dokładnie marynatą. Odstawiamy na blat na około 1,5- 2 godziny. Jeśli nie lubicie chrupania przyssawek, można ośmiornicę oskrobać ze skórki nożem – z tak ugotowanej zejdzie bardzo łatwo. Nieusunięte przyssawki strzelają przy grillowaniu jak popcorn, uwaga na oczy. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie(...)Ośmiornice i bakłażany grillujemy z każdej strony po 4 minuty – na grillu elektrycznym, węglowym lub na patelni grillowej (tym razem robiłam to na patelni), bez dodatkowego tłuszczu. Podajemy z sałatką z ziemniaków i cząstkami pomidora. Jeśli tak jak ja jesteście fanami ośmiornicy, zrobicie ją z tego przepisu na obiad dla dwóch osób lub podajcie jako przystawkę dla czterech. OŚMIORNICA
Karo in the Kitchen