najważniejsze, jest bardzo szybka w wykonaniu, więc nie będziecie musieli tracić zbyt wiele czasu na jej przygotowanie. Oczywiście jeśli macie sporo gości możecie podwoić ilość podanych składników. Sałatka z kurczakiem i szynką dojrzewającą, idealna na SylwestraSkładniki:1 duża pierś z kurczaka100 g szynki szwardzwaldzkiej lub innej dojrzewającejgarść rukoligarść liści szpinaku babygarść sałaty radicchio (zamiast każdej z sałat z osobno(...)lodówki. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy bazylią, oregano, solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką.Szynkę kroimy w paski, podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu do momentu aż będzie chrupiąca. Przekładamy szynkę do miski.Na tej samej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy kurczaka. Pomidorki kroimy w ćwiartki, ogórki w kosteczkę.Ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Do dużej miski
Mania Gotowaniasmakują wyśmienicie! Znacząco odbiegają od tych normalnych, nie certyfikowanych. Są twarde, chrupiące i mają intensywny maślany, charakterystyczne dla tych orzechów smak! Pyszne! ORZECHY BRAZYLIJSKIE Pyszne orzechy brazylijskie, idealnie chrupiące. Podczas łamania słychać przyjemny trzask, dzięki czemu wiemy, że produkt jest świeży i wysokiej jakości. Super opakowanie - kartonik z wyciętym okienkiem, a w środku orzechy zapakowane z folię. WIÓRKI(...)tego powyżej. Same przyprawy i dodatek soli, występujący na końcu składu. Nie ma cukru, substancji konserwujących i wzmacniaczy smaku. Przyprawa idealna :) MUSZTARDA DIJON Musztardę lubię dodawać do sałatek mieszając ją z jogurtem, olejem i jeszcze innymi dodatkami. Na stronie sklepu znalazłam powyższą, która bardzo mi się spodobała. Skład jest wręcz idealny: woda, ocet spirytusowy, brązowe nasiona gorczycy, sól
Zdrowie na języku :Pszukam... Wczoraj między kartkami, które jak mi się zadawało znam już na pamięć, znalazłam "nową" kartkę. Wyrwaną z kalendarza kartkę z 1950 roku i zapisanym na odwrocie przepisem na sałatkę. Pismo Karolki, lipiec 1950 - co wtedy robiła, jaki podała obiad? A może skorzystała z dyspozycyi KUCHARZA, który na dzień 5 lipca proponuje: Zupę Julienne z gałkami parzonemi - Paszteciki(...)kolejną. Aż do ostatniej czekoladki. Szkoda, że pudełko czekoladek nie jest jak Księga Piasku - dokładnie nieskończone. Szkoda, że żadna czekoladka nie jest pierwsza, że żadne nie jest ostatnia. CHRUPIĄCE CZEKOLADKI Z MASŁEM ORZECHOWYM /na 30 sztuk/ 120 g ciemnej czekolady dobrej jakości 30g + 20 g czekolady mlecznej dobrej jakości 11-12 ciasteczek Digestive lub innych, podobnych kilka łyżek
KUCHARNIAakceptuje - jest olej/oliwa, a ja oliwy ani oleju przecież w biurze nie miałam.... Wydać 20 zł tylko po to żeby odlać z oliwy/oleju 4 łyżki do sałatki? Bez sensu... Przeszukałam wszystkie półki w Kauflandzie ale niestety niczego, co spełniałoby moje oczekiwania - nie znalazłam. Odeszłam z jednym z sosów z Knorra - zalecenie na saszetce : dodać oleju - zignorowałam - rozcieńczyłam(...)wygląda tak ładnie i nie smakuje tak dobrze - jak własnoręcznie przygotowana "oliwa ze smakiem" Podana do np. pizzy z rucolą, czy nawet maczanie w niej chrupiącej bagietki - uwielbiam ! :) Jak zrobić oliwę/olej ze smakiem? Nic prostszego ! Potrzebujemy oliwę/olej, do tego nasze ulubione przyprawy - w moim przypadku jest to czosnek i chilli. Czosnku daję dużo, gdyż uwielbiam
dlaSmaQbardzo delikatne i miękkie w środku. Z wierzchu chrupiące dzięki serowy żółtemu. Jest to danie bardzo sycące, a z takiej porcji wychodzi ich 9-12 sztuk. Jeśli nie chcecie chrupiącej góry, wtedy wystarczy zapiec naleśniki pod przykryciem. Jak już wspomniałam, żeby szybciej i sprawniej poradzić sobie z krojeniem warzyw, użyłam elektrycznego spiralizera firmy Unold . Jest to urządzenie dość zgrabne(...)żadnych noży w zmywarce, gdyż to bardzo je tępi. Co można przygotować z produktów pociętych przez spiralizer? warzywne makarony spiralne cieniutkie frytki, nie tylko z ziemniaków placki warzywne sałatki surówki Cechy maszynki: Zasilanie: 80 W, 220-240 V~, 50/60 Hz waga: ok 1.5 kg długość przewodu: ok 90 cm spiralna tarka do tworzenia kolorowych, warzywno-owocowych „makaronów” kompaktowa konstrukcja
Codzienna kuchnia niecodziennakażdą stronę natrzeć oliwą z oliwek. Ostrożnie plastry umieścić na grillu i grillować około 2-3 minuty z każdej strony. Ser Halloumi najlepiej podawać bezpośrednio gdy jest on nieznacznie chrupiący na zewnątrz oraz miękki i lekko lepki pośrodku. Grillowany ser Halloumi z cytrynową nutąCzas przygotowania: 10 minut, Czas grillowania: 6-8 minutskładniki: 1 ser Halloumi 1 cytrynaoliwa z oliwekPrzygotowanie: Pokroić(...)minuty z drugiej strony. Umieścić tak grillowany ser na talerzu i udekorować pomidorkami, ziołami i sosem vinaigrette. Innym sposobem wykorzystania halloumi z grilla jest dodanie go do sałatek. Greckie smaki na twoim grillu: Grillowanie sera Halloumi, porady, wskazówki, przepisy is a post from: naRuszcie.plThe post Greckie smaki na twoim grillu: Grillowanie sera Halloumi, porady, wskazówki, przepisy appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcietymianku będzie idealnie pasować do każdego dania z kurczaka - niezależnie, jaki sposób przyrządzania mięsa wybierzemy." Tyle od producenta. Ja od siebie mogę dodać, że kurczak nie wyszedł tak chrupiący jak te poprzednie udka. Ale w sumie, wnioskując z opisu przyprawy, wcale nie miał taki wyjść. Ale ten brak chrupkości niczego tym udkom nie ujmował, wyszły doskonale soczyste, a ta przyprawa(...)obtaczamy w "Przyprawie do kurczaka" Knorr (patrz zdjęcia). Pieczemy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w temp. 180 stopni przez 45 min. pod przykryciem, a kolejne 30 minut bez przykrycia. Sałatka z groszku cukrowego: 250 g groszku cukrowego 1 gruszka 15 g migdałów w płatkach olej z orzechów włoskich ocet balsamiczny 1/2 cytryny sól Groszek blanszujemy. Migdały prażymy na suchej patelni. Gruszkę
Marder&Marder ManufactureDziś podajemy przepis autorstwa MadameWu z zaprzyjaźnionego bloga Dziękuję za wypowiedź Blog świetnie prowadzony, z dużą dawką humoru z pewnością zainteresuje wszystkich miłośników Kraju Kwitnącej Wiśni
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszne, soczyste, mięciutkie roladki z kurczaka z marchewką smażoną z curry. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, ale smak tych roladek zachwyci pewnie
Kuchnia Łukaszapachną różnorodnością,a wspomniana przeze mnie szałwia jest wspaniałym dodatkiem. Ja najczęściej używam jej jako dodatek do zup. Na średnim ogniu przysmażam świeże listki na maśle. Są lekko chrupiące i dodają ciekawego smaku. Szałwia jednak może stanowić doskonałą przyprawę do mięsa, wędlin, najróżniejszych pulpetów czy zup. Należy jednak dodawać ja z umiarem, aby nie zdominować potrawy jej charakterystycznym smakiem(...)mięsa formować niewielkie pulpety i wkładać i ugotować w wywarze warzywnym. Na końcu dodać pokrojone warzywa w dowolnej ilości. Gdyby warzyw było za dużo, można je wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej, na przykład z dodatkiem szynki. Taki rosół powinien wyjść klarowny, mój niestety taki nie jest. Chciałam go podgrzać przed zrobieniem zdjęć dla Was, zadzwonił telefon...a rosołek prawie wyszedł
Codzienna kuchnia niecodziennaAnalizując statystyki bloga za ubiegły rok, okazało się, że przede wszystkim szukacie prostych przepisów, na codzienne i proste dania, nieskomplikowane. Dlatego postanowiłam, tą lukę na moim
SMYKWKUCHNIzmienić troszkę nawyki żywieniowe. Odkładamy na bok rozgrzewające zupy, ciężkie dania jednogarnkowe i sięgamy po nowalijki, które są pełne witamin, składników odżywczych i które fenomenalnie wzbogacają smak potraw. Świeża chrupiąca rzodkiewka, młody szpinak, intensywny szczypior, pikantna rukola - uwielbiam! Warto na stałe zmienić jadłospis na lżejszy, bo zakorzenienie w sobie zdrowych nawyków żywnościowych wcale trudne nie jest. Trzeba tylko chcieć! Warto(...)zdrowia. Do pracy warto zakupić lunch boksy, przynajmniej jeden do ciepłych posiłków i jeden do zimnych dań. Ułatwi nam to życie. Fajnym rozwiązaniem jest też zakup prostych słoików na sałatki. Jednocześnie warto wyszukiwać produkty już gotowe, bardzo dobrej jakości, które nie wymagają przygotowania, by nie zniechęcić się zbyt szybko. Bo prawda jest taka, że najbardziej zniechęcają nas zbyt długie przygotowania
Poezja Smaków - blog kulinarnylwowska Sałatka krabowa z kawiorem Sałatka pomidorowa z tuńczykiem Sałatka z torellini i pesto Sałatka z fenkułem i orzechami Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z fetą, pomidorami, papryką i ogórkiem Portawy na zimno Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkow y Mini tartinki z ciasta francuskiego Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado Guacamole - meksykańska salsa Pasta słonecznikowa(...)Pracochłonne lecz warte wysiłku Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero Łosoś w galarecie Bakłażan i papryka z pastą orzechową Aromatyczny pasztet z selera Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Pieczone pierogi z mięsem Chicken Pie Babka ziemniaczana Wegeburgery z marchewką Piróg biłgorajski Zupy jedzone po północy;) Zupa orientalna z kurczakiem Tajska zupa
Codziennik KuchennyLipiec i sierpień to czas, gdy w kuchni pachnie ogórkami. Małosolne na teraz, kiszone na zimę, sałatki i pikle różnego rodzaju. Wreszcie mamy ciepłe noce, deszcz w ubiegłym tygodniu dobrze podlał ziemię, ogórki rosną jak szalone;) A i na targu ogórki teraz są w dobrej cenie, pora najwyższa więc by uzupełnić domową spiżarnię. Jeśli zdarzyło się Wam kupować kiedyś(...)się do kiszenia!) U nas do kiszenia dodaje się też liść i korzeń chrzanu, baldachy kopru, czosnek, liście wiśni i porzeczki oraz dębu, dzięki temu ogórki wychodzą jędrne i chrupiące. Dobrze jest też zalać ogórki nie zwykłą kranówą, a wodą chociażby przefiltrowaną, źródlaną albo ze studni. Idealnie byłoby ukisić ogórki w kamionce i przechowywać w zimnej piwnicy, ale duże szklane
Obiad gotowywiejsku sałatkę można zrobić i podać od razu – będzie pikantna przez swoją kwasowość (ale szczerze- mniej lubię tą opcję). Filety ‘a la matias’ należy najpierw wymoczyć. Dzień przed robieniem sałatki płuczemy filety w zimnej bieżącej wodzie, a następnie moczymy je przez całą noc (jeśli bardzo słone – nawet przez dobę) w mleku wymieszanym pół na pół z wodą. Jeśli są naprawdę(...)kieliszka zimnej wódki. Ale do pieczonych ziemniaków – poezja! Jeśli nie macie kominka albo możliwości rozpalenia ogniska – TUTAJ przepis na ziemniaki z piekarnika, pieczone w jadalnym popiele, smakujące i chrupiące prawie tak samo :) SKŁADNIKI 3-4 filety śledziowe ‘a la matias lub lekko kwaszone, po wiejsku (300-350g) 1-2 szalotki lub pół czerwonej cebuli (około 30g) 3 łyżki
Karo in the Kitchenrumiane. Następnie zdjąłem kotlety z patelni i pozostawiłem do ostygnięcia. Na suchej patelni podsmażyłem z obu stron cienkie plasterki wędzonego boczku - tak aby każdy plasterek stał się rumiany i chrupiący. Ważne, aby boczek zaczynać smażyć na niezbyt gorącej patelni, dzięki czemu wytopi się więcej tłuszczu, a po usmażeniu każdej partii wylewać pozostały na patelni tłuszcz. Podsmażony boczek układałem na ręczniki(...)łyżki musztardy francuskiej, 2 łyżki miodu, 2 łyżki oliwy, sok z cytryny oraz niewielką ilość soli i czarnego świeżo zmielonego pieprzu, a następnie skropiłem nim sałatę. Na tak przygotowanej sałatce ułożyłem eskalopki
Wyprawy kulinarne