owinąć folią spożywczą i zamrozić. Praktykuję ten sposób od lat. Chleb rozmrażamy i mamy świeży. A jeśli wrzucimy go na kilka minut do piekarnika (po rozmrożeniu) to mamy ciepły, chrupiący i pachnący. Pieczenie mięsne Standardowo - folia i do zamrażarki. Można jeszcze przygotować sos chrzanowy lub musztardowy i udusić w nim mięso. Kolejnego dnia mamy pyszny obiad. Ciasto Większość ciast też(...)Nawet niewielka ilość, pojedyncza porcja, przyda się, kiedy pewnego dnia zabraknie czasu na gotowanie. Warzywa i owoce Z warzyw (marchew, pietruszka, seler, etc.) można zrobić po ugotowaniu ich najprostszą sałatkę lub po prostu surowe zetrzeć na jarzynowej tarce, przesypać solą i wymieszać. W ten sposób mamy gotową jarzynkę-przyprawę np. do zup. Ziemniaki Z nich najprościej zrobić sałatkę
Codzienna kuchnia niecodziennaLubię kaczkę w małym chińskim barze na Pradze Południe. Kaczka ta jest smażona w głębokim oleju w woku, dzięki czemu jest chrupiąca. Podawana jest z gęstym sosem z grzybów mun. Gdy przychodzi mi na nią chęć, a na Pragę mam akurat daleko, to przygotowuję sobie podobne danie w domu – z ryżem lub z makaronem. Zawsze z dużą ilością grzybów(...)lubimy ostre dania) szczypior 150-200 gram ryżu olej do smażenia sos sojowy olej sezamowy ocet ryżowy cukier 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej (albo ziemniaczana) rozrobiona w gorącej wodzie Sałatka: średni ogórek zielony małe jabłko 2 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki cukru WYKONANIE W woku rozgrzewamy mocno olej do smażenia. Piersi kaczki smażymy skórą do dołu. Gdy skóra będzie rumiana
OstryKęsWiosna to pora roku, którą uwielbiamy. Na zewnątrz nie jest jeszcze gorąco, a bazarki i stragany uginają się od młodych warzyw. Dzisiaj polecam lekką surówkę z
Mieszam w GarnkuZ skorzonerą spotkałam się dawno, dawno temu. Sami ją wyhodowaliśmy. Były to pierwsze lata gdy zakładaliśmy ogródek warzywny. Próbowaliśmy wówczas wysiewać różne warzywa. I tak padło
Smaki Ewywigilijnym stole, przynajmniej u nas, w różnych regionach różnie to bywa... Zacznijmy od karpia. U nas bywa karp tradycyjny, smażony maśle lub na oleju kokosowym: Mój sposób na pysznego, chrupiącego karpia: Wigilijna zupa rybna z karpia: Śledzie z cebulką i ogórkiem w oleju: Śledzie z cebulką, ogórkiem i grzybkami marynowanymi: Śledzie w przyprawach korzennych: Śledzie z majerankiem i czosnkiem: Śledzie(...)jaglanej z pieczarkami: Pasztet z kaszy jaglanej z boczniakami : Pasztet z selera i kaszy jaglanej: Pasztet z pestek dyni: Łosoś w galarecie: Indyk pieczonyw całości z nadzieniem z warzyw: Sałatka jarzynowa, nasza ulubiona: Świąteczne słodkości: Bajeczny piernik z powidłami: Szybki, wilgotny i pyszny piernik: Pierniczki świąteczne na mące orkiszowej: Błyskawiczne, pyszne pierniczki: Pierniczki gryczano-jaglane, bezglutenowe: Kruche maślano-korzenne ciasteczka
Smaczne ZdroweNigdy nie myślałam, że surówka składająca się praktycznie z jednego składnika - młodej białej kapusty, może być tak pyszna! Zawsze dodaję do surówki z kapusty startą
Walijskie Pichceniekarmelizowaną gruszką . Połączenie sera pleśniowego, gruszki i orzechów daje niewiarygodny smak. Sos z dodatkiem miodu, octu balsamicznego i musztardy dijon idealnie się komponuje ze składnikami sałatki. Składniki na sałatkę: dwie gruszki rukola sałata lodowa / mix dowolnych sałat parę plasterków wędzonego boczku garść orzechów włoskich / pistacjowych kawałek sera pleśniowego np.gorgonzola Składniki na sos: łyżka masła odrobina oliwy z oliwek łyżka(...)smak sosu. Owoce i sos nabrały brązowego koloru. Pokroiłam na mniejsze kawałki orzechy włoskie. Wsypałam je na patelnię. Do miski wsypałam sałatę i rukolę. Ułożyłam na nich chrupiące plasterki boczku,gruszkę i kawałki sera. Całość polałam sosem z orzechami. Rewelacja! Idealne połączenie smaków. Gorąco polecam. Smacznego
potrawyregionalneMacie już dość świątecznych jajek, pasztetów, pieczeni, babek, mazurków? Ja mam dość i postanowiłam zrobić detoks warzywny. Na pierwszy rzut poszła aromatyczna marchewka. Składniki
To co kochamjuż sam tytuł brzmi nad wyraz zachęcająco, bo kto nie chciałby gotować zdrowo dla swojej rodziny? No właśnie Głównie dlatego zdecydowałam się na ten właśnie egzemplarz Śniadania, zupy, zapiekanki, sałatki… między innymi takie przepisy znajdziemy u Jamiego, czyli dokładnie to, co najczęściej przygotowujemy w naszych kuchniach Co najbardziej urzekło mnie w tej książce i dlaczego chcę Was do niej(...)zaszczytne miejsce w mojej skromnej biblioteczce, by kiedyś mogły korzystać z niej moje dzieci Jamie poza przepisami, dzieli się w książce także wszelakimi kuchennymi trikami, jak chociażby sposób na chrupiące i zdrowe paluszki rybne, czy nuggetsy z podwójną dawką błonnika Podsumowanie nasuwa się więc samo – jeżeli możemy i mamy okazję sprawić by potrawy, które przygotowujemy na co dzień, były
NiePieprz.plUwielbiam pieczarki. Mogłabym jej jeść pod wieloma postaciami. Są wspaniałą bazą do sosów (polecam Wam sos na bazie mleczka kokosowego ), idealne do łazanek i wielu sałatek oraz jako samodzielna przekąska. Dziś zapraszam Was na pieczarki w chrupkim cieście kukurydziano-maślankowym. Idealne na przyjęcie (zwiększcie ilość) lub od tak gdy mamy po prostu na coś ochotę Spróbujcie. Składniki: (na 8 sztuk(...)pieprzem i solą (jak do tradycyjnej panierki np. na kotlety). Mieszamy, a następnie powoli wlewamy maślankę, mieszając aż do uzyskania gęstego ciasta. Jeśli chcemy, aby nasze pieczarki były bardziej chrupiące warto dodać 1 jajko (przed wlaniem maślanki). W drugiej misce mieszamy resztę obu mąk. Pieczarki maczamy najpierw w gęstym cieście, a następnie obtaczamy w mieszance mąk. Smażymy na mniejszym ogniu
Słodkie okruszkiwyjąć z piekarnika i ponownie nasmarować oliwą /ok. 1 łyżka/wymieszaną z papryką proszku. -Ponownie wstawić do piekarnika i zapiec ok.10 min./skórka powinna być chrupiąca, a ziemniak wewnątrz upieczony/. W międzyczasie: -Rozgrzać na patelni pozostałą oliwę , wsypać pokrojoną cebulę, delikatnie zeszklić. -Dodać drobno pokrojoną marchewkę ,seler i listki szałwii. -Całość(...)włożyć go wraz z ziemniakami do piekarnika i ułożyć na półmisku z gotową potrawą. Ziemniaki można podawać z zielona sałatką
Zakamarki mojej kuchnidlatego bardzo łatwo nadać mu pożądany smak za pomocą różnych przypraw. Ja swoje pokroiłam w kosteczkę i zamarynowałam w słoiku na kilka godzin, następnie usmażyłam. Bardzo spodobała mi się chrupiąca skórka na zewnątrz i mięciutki środek, zachęcam ;) Składniki: 1 kostka tofu 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki letniej wody 1 łyżka octu balsamicznego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano(...)słoik, gdyż marynata będzie spływać na dno. Po tym czasie smażymy tofu na niewielkiej ilości oleju. To wspaniały pomysł na obiad z dodatkiem pomidorowego sosu lub jako składnik sałatki. Życzę smacznego! :) Przepis zaczerpnięty ze strony www.pelnalodowka.pl
Czerwona Porzeczkaskładnik sałatek i innych dań: Sałatka z rydzów i kuskus Sałatka z kuskus i rydzami a’la meksykańska Kluski z kaszy kuskus Kotlety mielone z kaszą kuskus zamiast bułki Sałatka warzywna z kuskus Kuskus z warzywami to bardzo kolorowy, smaczny do tego pożywny dodatek do mięsa. Kuskus może też być podany samodzielnie, jest świetny na zimno, jak i na ciepło(...)też kuskus zalać wrzącym bulionem lub rosołem. Przykrywamy miseczkę talerzykiem lub zakrywamy folią aluminiową i odstawiamy 5 minut aż wszystko napęcznieje, a warzywa stracą swoją surowość. Warzywa będą jednocześnie chrupiące. Kuskus z warzywami przekładamy do obręczy i układamy na talerzu, podajemy kuskus z kurczakiem i pastą paprykową. The post Kuskus z warzywami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępięknej książce i opatrzonych bardzo apetycznymi zdjęciami, które zresztą zrobiła autorka książki! Świetna robota! Nie myślcie, że w książce znajdziecie tylko propozycje warzyw jako dodatki do obiadu czy na sałatki/ surówki! W tej książce znajdziecie wiele ciekawych, świeżych i nowych przepisów na śniadania, obiady, przekąski czy nawet słodkości! Znajdziecie przepisy na croissanty z kremem migdałowym i rabarbarem, na kokosową owsiankę(...)marchewkowe lasagne bolognese! Poza tym jest sporo wspaniałych propozycji na zupy - chłodnik marchewkowy z pomarańczą i melonem, kremowa zupa z białej fasoli z wędzoną oliwą czy miso z chrupiącą marchewką, szparagami i omletem japońskim! Sami powiedzcie - aż chce się wszystko zjeść! My na pierwszy rzut musimy zrobić - smażoną fasolę z kaparami, suszonymi pomidorami i majerankiem, pasztet z fasoli z pieczonym
Plate of JoyŚledzie są rybami morskimi, z których można wyczarować wiele smacznych, tradycyjnych i nowoczesnych dań. Najbardziej popularne są u nas śledzie w formie przekąsek czy sałatek przygotowywane na różne sposoby – z olejem, marynowane, z cebulką, jabłkami, orzechami, rodzynkami, warzywami czy korzenne. Na ostro, słono, kwaśno, słodko – dla każdego jakiś śledzik się(...)stąd też moja propozycja na śledzie zamarynowane w czerwonym winie z suszonymi śliwkami i aromatycznymi przyprawami z lekko miodową nutą. Są bardzo mięsiste, wręcz chrupiące, takie jak lubię! Z pewnością zaskoczą domowników lub gości swoim smakiem. Składniki: – 400 g filetów śledziowych solonych a’la Matjas firmy SEKO – 1 szklanka wina czerwonego
To co kocham