ciężkimi, śmietanowymi sosami. Niestety, czego się zresztą spodziewaliśmy, wina niezbyt zagrały z sałatką i makaronem. Zabijały je, a może to dania były zbyt mało aromatyczne. Spośród tych trzech win, Ironstone Chardonnay mogło stworzyć chwilowy związek z nimi, jednak nie na długo. Następnie podano nam chrupiące pierożki wonton z wieprzowiną oraz dwa wina: Leaping Horse Merlot (39,0 zł) Prosty
królestwo garównajprostszej postaci, to koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Przypieczony na grillu i jeszcze ciągnący się ser halloumi, orzeźwiająca mięta, chrupiące migdały, lekko ostra i pięknie konstruująca czerwona cebulka oraz mnóstwo zielonych szparagów. To zdecydowanie przepyszna kombinacja. Do sałatki możesz dorzucić również pokrojone na plasterki truskawki, a do oliwy dodać otartą skórkę z cytryny. Gorąco polecam zarówno na zimno
Food SquareUwielbiam tą sałatkę, zwłaszcza w połączeniu z ziemniaczkami i mielonym lub schabowym ;) ale równie dobrze smakuje mi na kolację z chrupiącą bagietką :) 2 kg białej kapusty 2 kg marchewki 1 kg czerwonej papryki 1 kg cebuli Zalewa: 2 szkl octu 1 szkl oleju 1 szkl cukru 2 łyżki soli do przetworów 1 łyżeczka pieprzu mielonego Warzywa umyć, obrać a paprykę
Smakołyki AsiPrzełożyłam na talerz, dodałam jajko w koszulce i plastry wędzonego łososia, oprószyłam solą i pieprzem. Wyszły przepyszne i chrupiące. Tak zblanszowane szparagi można owinąć wilgotnym ręcznikiem i przechowywać w lodówce kilka dni. Można je dodać do sałatek, bulionu, past, pizzy... Co kto lubi. Tym razem jednak całe przeznaczyłam do zjedzenia od razu :) Inne szparagowe propozycje znajdują się TUTAJ
Jemy PijemyBardzo prosta i pyszna, chrupiąca mieszanka sałat, polana słodko-ostrym dressingiem. Słodyczy daje nam miód, a ostrości – musztarda Dijon. Zniknęła ze stołu w mgnieniu oka
Moja Delicjajaką robię zwykle do kiszonych ogórków. Rzodkiewki po paru dniach zrobiły się całe różowe, spodziewałam się, że będą bardziej chrupiące, ale być może to kwestia gatunku rzodkiewek jakich używamy. Są świetne do podgryzania i jako dodatek do sałatek i kanapek. Polecam!składniki (na 1 słoik)pęczek rzodkiewek3 duże ząbki czosnku mały pęczek koperku lub koperkawałek chrzanuparę ziarenek pieprzusól
Stare GarySurówka z młodej kapusty...Zdrowo chrupiąca.Pysznie kolorowa.Pełna witamin.Niezastąpiony dodatek do obiadu.Spróbujcie! Nie pożałujecie!Składniki:1/2 główki małej, młodej kapusty (około 500 g
Gospodyni Miejskaswojej kulinarnej historii zrobiłam już chyba kilkadziesiąt sałatek typu gyros, za każdym razem modyfikując chociaż trochę przepis ;) Absolutnym hitem okazała się wersja pikantna - z dodatkiem chrupiących korniszonów marynowanych z chilli, patisonów i czarnych oliwek. Składniki: filet z piersi kurczaka około 500 g przyprawa gyros 2 łyżki olej do smażenia kilka łyżek korniszony marynowane z chilli 1 słoik patisony
głodny alergikPyszne, chrupiące, słodkie, smaczne... Idealne! Wafle domowe to jeden z najlepszych deserów na świecie, bo uwielbiają je dzieci, a także i dorośli. U nas w
Kuchnia Łukaszażółtkiem souse vide, podane z sałatką z nasturcji i szczawiu krwistego z wędzonym majonezem i galaretką z wina Marsala. Do sałatki dodałam także krążki szalotki opalone palnikiem do kremu brulee. Znakomitym uzupełnieniem całej kompozycji i struktury serwowanych składników będą chrupiące grzanki z ciabatty. Ponieważ przez cały rok gromadzę i przetwarzam dziko rosnące rośliny więc jak najczęściej dodaje je do przygotowywanych(...)umieść większy “placek” z kiszonego ogórka, przy pomocy mniejszego ringu na wierzchu połóż porcję ozorów. Na środku zrób wgłębienie, połóż żółtko dokładnie oczyszczone z białka, przykryj mniejszym płatem galaretki. Sałatka z nasturcji, szczawiu krwistego i wędzonego majonezu ½ l nasturcji (małe listki, kwiaty, pączki) ½ pęczka szczawiu krwistego 140 ml wina Marsala 120 ml wody 4 łyżeczki soku z limonki ½ łyżeczki
SzczyptaSmaQzawsze obiad na dwa dni – pierwszego dnia, świeżo po wyjęciu z pieca zjadamy udka. Piersi zostają na drugi dzień – albo do odgrzania, albo do zjedzenia na zimno, w sałatce. Kurczak marynowany i pieczony w chimichurri jest szybki, lekki, genialny w swojej prostocie i po prostu przepyszny! Duży i świeży pęczek pietruszki pozbawiamy najtwardszych łodyżek – nie całych, zostawcie 3cm poniżej poziomu(...)soczysty, mięso perfekcyjnie odchodzi od kości, a skórka – cieniutka i wypieczona – chrupie jak dobre chipsy. Nie przerażajcie się ilością czosnku w sosie – pietruszka i ocet idealnie go równoważą, neutralizując jednocześnie efekt zabójczego czosnkowego oddechu pogromcy wampirów. W tych proporcjach wszystko gra! Na drugi dzień z piersi powstała sałatka – z dodatkową porcją świeżo zmiksowanego sosu chimichurri, dojrzałym awokado, miksem sałat, młodym
Karo in the Kitchenkanapeczki z dodatkiem pesto . Jednak w ten weekend nabrałam ochoty na coś ekstra. "Lekko ciągnący się ser ukryty w chrupiącej sezamowej panierce... to dopiero musi być coś!"- pomyślałam. I jak pomyślałam, tak zrobiłam :) Jeszcze ciepłe kawałki sera ułożyłam na sałatce z pikantnej rukoli, słodkiej pieczonej papryki i cierpkich zielonych oliwek, która świetnie zrównoważyła ciężkość sera. Wyszło proste, ale efektowne danie
Chilli Czosnek i Oliwasałatki śledziowej, to dobry pomysł na zaserwowanie tradycyjnego dania w nowoczesnej odsłonie, tatar z łososia z gorczycą i Cremefine Fraiche – to kolejny pomysł na znane już danie w nowej odsłonie. Przekąski sylwestrowe na ciepło Oprócz przekąsek na zimno i gorących dań głównych nie można zapominać o sylwestrowych przystawkach podawanych na ciepło, np.: pate z kurczaka i wątróbki w chrupiącym panko(...)sałatki śledziowej, to dobry pomysł na zaserwowanie tradycyjnego dania w nowoczesnej odsłonie, tatar z łososia z gorczycą i Cremefine Fraiche – to kolejny pomysł na znane już danie w nowej odsłonie. Przekąski sylwestrowe na ciepło Oprócz przekąsek na zimno i gorących dań głównych nie można zapominać o sylwestrowych przystawkach podawanych na ciepło, np.: pate z kurczaka i wątróbki w chrupiącym panko
Poezja Smaków - blog kulinarnyDzisiejsza sałatka skupia składniki o działaniu przeciwnowotworowym. Owymi komponentami są: - kiełki słonecznika uważane za najlepiej zbilansowane źródło aminokwasów i stanowiące kompletne białko, uaktywniają one każdą komórkę układu immunologicznego; - brokuł zawierający i zotiocyjaniany (ITC) usuwające i/lub detoksyfikujące związki kancerogenne; - topinambur posiadający substancje o działaniu cytotoksycznym na dwie linie komórkowe raka(...)sutka. Wszystkie te składniki, oprócz tego, że są bardzo zdrowe, świetnie też smakują. Te kruche, chrupiące warzywka świetnie się komponują z miękkimi, słodkimi rodzynkami. A za sprawą "serowego" dressingu tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia, którą zachwycą się nawet Ci, którzy za sałatkami nie przepadają. Gwarantuję i gorąco rekomenduję! Składniki na 1 porcję: 1 szklanka kiełków słonecznika, 1 topinambur
Jeść, by żyć w zdrowiutymiankiem. Pieczemy w piekarniku około 10 minut. • Szynkę parmeńską kroimy w paseczki i pieczemy w piekarniku aż stanie się chrupiąca. • Na talerzu układamy sałatę, polewamy ją sosem czosnkowym. Na sosie układamy kurczaka, oliwki, kruszymy ser feta. Pomidory układamy dookoła talerza. Sałatkę posypujemy grzankami i upieczonymi paseczkami szynki parmeńskiej
KUCHNIA POLSKA