Surówka z młodej kapusty...Zdrowo chrupiąca.Pysznie kolorowa.Pełna witamin.Niezastąpiony dodatek do obiadu.Spróbujcie! Nie pożałujecie!Składniki:1/2 główki małej, młodej kapusty (około 500 g
Gospodyni Miejskaswojej kulinarnej historii zrobiłam już chyba kilkadziesiąt sałatek typu gyros, za każdym razem modyfikując chociaż trochę przepis ;) Absolutnym hitem okazała się wersja pikantna - z dodatkiem chrupiących korniszonów marynowanych z chilli, patisonów i czarnych oliwek. Składniki: filet z piersi kurczaka około 500 g przyprawa gyros 2 łyżki olej do smażenia kilka łyżek korniszony marynowane z chilli 1 słoik patisony
głodny alergikPyszne, chrupiące, słodkie, smaczne... Idealne! Wafle domowe to jeden z najlepszych deserów na świecie, bo uwielbiają je dzieci, a także i dorośli. U nas w
Kuchnia Łukaszażółtkiem souse vide, podane z sałatką z nasturcji i szczawiu krwistego z wędzonym majonezem i galaretką z wina Marsala. Do sałatki dodałam także krążki szalotki opalone palnikiem do kremu brulee. Znakomitym uzupełnieniem całej kompozycji i struktury serwowanych składników będą chrupiące grzanki z ciabatty. Ponieważ przez cały rok gromadzę i przetwarzam dziko rosnące rośliny więc jak najczęściej dodaje je do przygotowywanych(...)umieść większy “placek” z kiszonego ogórka, przy pomocy mniejszego ringu na wierzchu połóż porcję ozorów. Na środku zrób wgłębienie, połóż żółtko dokładnie oczyszczone z białka, przykryj mniejszym płatem galaretki. Sałatka z nasturcji, szczawiu krwistego i wędzonego majonezu ½ l nasturcji (małe listki, kwiaty, pączki) ½ pęczka szczawiu krwistego 140 ml wina Marsala 120 ml wody 4 łyżeczki soku z limonki ½ łyżeczki
SzczyptaSmaQzawsze obiad na dwa dni – pierwszego dnia, świeżo po wyjęciu z pieca zjadamy udka. Piersi zostają na drugi dzień – albo do odgrzania, albo do zjedzenia na zimno, w sałatce. Kurczak marynowany i pieczony w chimichurri jest szybki, lekki, genialny w swojej prostocie i po prostu przepyszny! Duży i świeży pęczek pietruszki pozbawiamy najtwardszych łodyżek – nie całych, zostawcie 3cm poniżej poziomu(...)soczysty, mięso perfekcyjnie odchodzi od kości, a skórka – cieniutka i wypieczona – chrupie jak dobre chipsy. Nie przerażajcie się ilością czosnku w sosie – pietruszka i ocet idealnie go równoważą, neutralizując jednocześnie efekt zabójczego czosnkowego oddechu pogromcy wampirów. W tych proporcjach wszystko gra! Na drugi dzień z piersi powstała sałatka – z dodatkową porcją świeżo zmiksowanego sosu chimichurri, dojrzałym awokado, miksem sałat, młodym
Karo in the Kitchenkanapeczki z dodatkiem pesto . Jednak w ten weekend nabrałam ochoty na coś ekstra. "Lekko ciągnący się ser ukryty w chrupiącej sezamowej panierce... to dopiero musi być coś!"- pomyślałam. I jak pomyślałam, tak zrobiłam :) Jeszcze ciepłe kawałki sera ułożyłam na sałatce z pikantnej rukoli, słodkiej pieczonej papryki i cierpkich zielonych oliwek, która świetnie zrównoważyła ciężkość sera. Wyszło proste, ale efektowne danie
Chilli Czosnek i Oliwasałatki śledziowej, to dobry pomysł na zaserwowanie tradycyjnego dania w nowoczesnej odsłonie, tatar z łososia z gorczycą i Cremefine Fraiche – to kolejny pomysł na znane już danie w nowej odsłonie. Przekąski sylwestrowe na ciepło Oprócz przekąsek na zimno i gorących dań głównych nie można zapominać o sylwestrowych przystawkach podawanych na ciepło, np.: pate z kurczaka i wątróbki w chrupiącym panko(...)sałatki śledziowej, to dobry pomysł na zaserwowanie tradycyjnego dania w nowoczesnej odsłonie, tatar z łososia z gorczycą i Cremefine Fraiche – to kolejny pomysł na znane już danie w nowej odsłonie. Przekąski sylwestrowe na ciepło Oprócz przekąsek na zimno i gorących dań głównych nie można zapominać o sylwestrowych przystawkach podawanych na ciepło, np.: pate z kurczaka i wątróbki w chrupiącym panko
Poezja Smaków - blog kulinarnyDzisiejsza sałatka skupia składniki o działaniu przeciwnowotworowym. Owymi komponentami są: - kiełki słonecznika uważane za najlepiej zbilansowane źródło aminokwasów i stanowiące kompletne białko, uaktywniają one każdą komórkę układu immunologicznego; - brokuł zawierający i zotiocyjaniany (ITC) usuwające i/lub detoksyfikujące związki kancerogenne; - topinambur posiadający substancje o działaniu cytotoksycznym na dwie linie komórkowe raka(...)sutka. Wszystkie te składniki, oprócz tego, że są bardzo zdrowe, świetnie też smakują. Te kruche, chrupiące warzywka świetnie się komponują z miękkimi, słodkimi rodzynkami. A za sprawą "serowego" dressingu tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia, którą zachwycą się nawet Ci, którzy za sałatkami nie przepadają. Gwarantuję i gorąco rekomenduję! Składniki na 1 porcję: 1 szklanka kiełków słonecznika, 1 topinambur
Jeść, by żyć w zdrowiutymiankiem. Pieczemy w piekarniku około 10 minut. • Szynkę parmeńską kroimy w paseczki i pieczemy w piekarniku aż stanie się chrupiąca. • Na talerzu układamy sałatę, polewamy ją sosem czosnkowym. Na sosie układamy kurczaka, oliwki, kruszymy ser feta. Pomidory układamy dookoła talerza. Sałatkę posypujemy grzankami i upieczonymi paseczkami szynki parmeńskiej
KUCHNIA POLSKAplasterków dyni Marynata do dyni: - sok z połowy pomarańczy - 1 cm plaster imbiru pokrojony drobno - 5ml miodu lipowego - 2,5ml octu jabłkowego Sałatka: - garść świeżej rukoli - 4 listki mięty - 3 listki nasturcji - 2 kolorowe kwiaty nasturcji (płatki z nich) dresing: oliwa z oliwek + ocet balsamiczny (1:1- 2,5ml:2,5ml) Dodatkowo(...)posiekany (roztarty) imbir. Marynujemy dynię co najmniej pół godziny (najlepiej przez noc). Jeśli nie lubimy mocno chrupiącej możemy sparzyć ją wrzątkiem przez 2-3 minuty, po czym mocno schłodzić. Zachowa przy tym swój piekny pomarańczowy kolor. 2. Do carpaccia przygotowujemy sałatkę: opłukaną rukolę łączymy z listkami świeżej mięty, porwanymi płatkami i listkami z nasturcji. Mieszamy z oliwą
Sajkofanka smakuzupy paprykowo-pomidorowej na czwartek. Tylko sałatkę na piątek zrobiliśmy dzień wcześniej od podstaw, ale jest to bardzo prosta potrwa, niewymagająca specjalnego zachodu. Skąd wziął się pomysł na jarmuż? Bo jest to modne, hipsterskie warzywo:) Nie, powód był inny. Jarmuż jest bardzo zdrowym warzywem, ma przyjemny, lekko gorzkawy smak i fajną chrupiąca teksturę, a do tego intrygujący wygląd – karbowane liście(...)jest chrupiący i smakowity jak chipsy. Taki sposób przyrządzania jarmużu jest idealny dla dzieci, które często nie przepadają za zieleniną na talerzu. Obiad podaliśmy z najprostszą z surówek – z czerwonej kapusty z pomarańczą i jabłkiem, skropioną sokiem z pomarańczy i cytryny. Przepis na pieczone udka z kurczaka w zalewie pomarańczowej. Tak wyglądał nasz niedzielny obiad. Poniedziałek – Sałatka z jarmużu
Niedzielny kucharzNadarzyła się świetna okazja, bo w którym sklepie nie popatrzyłam, wszędzie widziałam koper włoski – składnik, bez którego ta sałatka nie byłaby kompletna. Jedliście go kiedyś? Ma przyjemny anyżowy zapach. Już samo to działa na plus. Dodatkowo fajnie chrupie i ogólnie jestem bardzo zaskoczona jego smakiem. Całościowo surówka faktycznie komponuje się bezbłędnie. Z chęcią ponownie do niej wrócę:) 1 nieduży
Smaki Na Talerzukukurydzą, pokrojone ogórki korniszony i kawałki papryki. Sos do sałatki robimy bez dodatku tłuszczu – gęstnieje po chwili. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Marchew i seler kroimy w spore słupki. Będziemy je moczyć w dipie. Grzanki opiekamy w tosterze aby były chrupiące. Kroimy na trójkąty i wykładamy na talerze. Teraz wystarczy usiąść i delektować się kolacją. SMACZNEGO. Wartość kaloryczna 1 porcji: około
Smaki Ewylubi i każdy ma w swojej spiżarce choć niewielką ilość słoików z ogórkami. Są doskonałe do zupy ogórkowej, sałatek, czy po prostu na kanapki. Ja podam Wam przepis mojej mamy, z którego korzystamy od lat. Są pyszne, chrupiące i co najważniejsze proste i bez żadnych udziwnień. Takie tradycyjne lubimy najbardziej :) Ogóreczki z tego przepisu wytrwają do następnego lata
Smakołyki Asipierwsze, poprzez przygotowywanie w piekarniku jest mniej kaloryczna, bo panierka nie chłonie tak dużo tłuszczu, a po drugie jest bardziej chrupiąca, właśnie poprzez użycie płatków kukurydzianych. Ostatnio pierś w płatkach serwowałam z domowymi frytkami z piekarnika , sosem czosnkowym oraz sałatką z pomidorami i cebulką. Uważam, że takie zestawienie komponuje się doskonale. Pamiętajcie, że do piersi z kurczaka w płatkach kukurydzianych
Kuchnia Bazylii