Zdarza się Wam, że macie ochotę na coś słodkiego do herbaty? Mnie tak. Dzisiaj proponuję chrupiące i delikatne ciasteczka budyniowe . Składniki: 250 g masła
Salonik smakówWegetariańska, lekka i pyszna sałatka z grillowanym tofu. Dzięki marynowaniu w miodzie i soku z cytryny jest bardzo wyraziste i świetnie komponuje się z chrupiąca sałatą i słodkawymi pomidorkami. Sk ł adniki: 180g tofu naturalnego marynata: sok z ½ cytryny 2 łyżki miodu ząbek czosnku zioła prowansalskie sól, czarny pieprz miks sałat 4-5 garści listki świeżej bazylii 1 garść pomidorki(...)patelni grillowej lub grillu z obu stron. Na talerzach układamy po porcji mieszanki sałat. Posypujemy świeżymi listkami bazylii. Pomidorki kroimy na pół, rzodkiewki w plasterki. Warzywa dodajemy do sałatki. Na wierzch układamy kilka kawałków grillowanego tofu oraz garstkę kiełków. Polewamy pozostałą z marynowania sera marynatą
Pyry na Gazboczkupół czerwonej cebuli2 jajka1/4 czerwonej paprykibułka tarta do panierowaniajajko do panierowania Sos do sałatki:3 łyżki olejułyżka soku z cytrynyłyżeczka mioduząbek czosnkupieprz czarny, sól Boczek kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w piekarniku, aż będzie chrupiący. Sałatę rwiemy na mniejsze części. Cebulę kroimy w piórka, pomidora i paprykę w kostkę.Wszystkie
Czerwona Porzeczkadoskonała okazja, aby sfotografować letni przepis na świeżym powietrzu. Wybrałam lekką, owocową sałatkę z serkiem labneh wyszperaną w mojej ukochanej The Lebanese Kitchen Sandry Hage . Nie ma nic lepszego w upalny dzień niż kawałek soczystego arbuza, a jak dodacie do niego słodkie truskawki, kremowy serek i chrupiące orzechy.. to robi się pięknie! :) Powiem Wam, że robienie zdjęć w ogrodzie
Chilli Czosnek i Oliwaaromatyczna, pełna ciekawych smaków i tekstur. Delikatne ziemniaki, słonawy śledź, chrupka kukurydza a całość otula żółciutki sos. Taka sałatka śledziowa to po prostu pyszota! Lubicie kukurydzę z puszki? Kukurydza marki Bounduelle jest naturalnie słodka i nie dosładzana. Jej ziarenka są bardzo chrupiące i jest wolna od GMO. Zdradzę Wam w tajemnicy, że Żarłoczek wyjada ją łyżeczką prosto z puszki(...)zapiekanek, sosów, galaretek mięsno jarzynowych . Można też posypać nią pizzę, dodać do placków a nawet zrobić z niej pastę do chleba . Dzisiaj najpierw zapraszam Was na moją pyszną, złocistą sałatkę, ale zaraz po niej niespodzianka i konkurs! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSałatka z tak pysznymi krewetkami zaskoczy niejednego źle nastawionego osobnika do krewetek w ogóle. Zaręczam! Centrum smaku to małe otoczone chrupiącą kokosową panierką krewetki, dopieszczone dodatkami. Potrzebujemy: 1 opakowanie gotowanych krewetek MyFood 4 łyżki wiórek kokosowych, u mnie bez siarki od Olini 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko olej do smażenia Krewetki rozmrażamy i zdejmujemy z nich ogonki. Następnie(...)poniżej. Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu, u mnie majonez kielecki od WSP Społem szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich, bądź ziół przeznaczonych typowo do sałatek Krem balsamiczny, u mnie od Primo Gusto Jogurt naturalny mieszamy z majonezem i przyprawami. Polewamy nim sałatę i ogórka. Następnie posypujemy posiekanymi pistacjami. Kolejnym etapem jest nałożenie krewetek
MamaOskarkazawiera witaminę E, kwasy omega-3, żelazo, wapń, oraz troszkę cynku, fosforu i magnezu. Nasiona konopi wzbogacają klasyczną pikantną sałatkę z soczewicy i cebuli. Żeby nie było zbyt ciężko jest jeszcze pęczak, a żeby kolor był ładniejszy dodajemy kapary i chrupiące pestki granatu. Składniki dla 6 osób: 300 g zielonej lub czarnej soczewicy – ugotować wg. wskazówek(...)zostawiamy kilka do dekoracji) 2 pęczki drobno posiekanej natki pieruszki garść siemienia konopnego (nasiona konopi siewnej) do posypania na koniec pestki z całego granatu do dekoracji Przepis na sałatkę z soczewicy, pęczaku, nasion konopi i granatu Ugotowaną i odsączoną soczewicę wymieszać z ugotowanym pęczakiem, pomidorami, cebulą, przyprawami i kaparami. Odstawić na godzinę, żeby smaki się przegryzły
Ugotowane pozamiatanesokiem z cytryny. W miseczce wymieszaj składniki sosu i dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Wyłóż na wierzch sałatki i posyp posiekanym żółtkiem. Przykryj miskę, wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, po czym wymieszaj i podawaj z chrupiącym pieczywem. Smacznego! English version Beetroot herring salad (4-6 servings) Ingredients: 500 g of herring fillets, diced thicker 1/2 tablespoons(...)taste. Spread over salad and sprinkle with chopped egg yolk. Cover the bowl, place in the refrigerator for 2 hours, then stir and serve with crusty bread. Enjoy! Artykuł Sałatka śledziowa z buraczkami / Beetroot herring salad pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowyciężkimi, śmietanowymi sosami. Niestety, czego się zresztą spodziewaliśmy, wina niezbyt zagrały z sałatką i makaronem. Zabijały je, a może to dania były zbyt mało aromatyczne. Spośród tych trzech win, Ironstone Chardonnay mogło stworzyć chwilowy związek z nimi, jednak nie na długo. Następnie podano nam chrupiące pierożki wonton z wieprzowiną oraz dwa wina: Leaping Horse Merlot (39,0 zł) Prosty
królestwo garówWitajcie. mam dla Was propozycję sałatki w sam raz na kolację. Powstała z tego co akurat było w lodówce. Jest bardzo sycąca i chrupiąca. Zapraszam Składniki: 1 szkl ugotowanego ryżu 2 jajka ugotowane na twardo pół pęczka rzodkiewek 1 kabanos (50g) 3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Rzodkiewki myjemy i osuszamy, odcinamy ogonki. Rzodkiewki kroimy w małą kosteczkę
słodkie i nie tylko historie kulinarnenajprostszej postaci, to koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Przypieczony na grillu i jeszcze ciągnący się ser halloumi, orzeźwiająca mięta, chrupiące migdały, lekko ostra i pięknie konstruująca czerwona cebulka oraz mnóstwo zielonych szparagów. To zdecydowanie przepyszna kombinacja. Do sałatki możesz dorzucić również pokrojone na plasterki truskawki, a do oliwy dodać otartą skórkę z cytryny. Gorąco polecam zarówno na zimno
Food SquareUwielbiam tą sałatkę, zwłaszcza w połączeniu z ziemniaczkami i mielonym lub schabowym ;) ale równie dobrze smakuje mi na kolację z chrupiącą bagietką :) 2 kg białej kapusty 2 kg marchewki 1 kg czerwonej papryki 1 kg cebuli Zalewa: 2 szkl octu 1 szkl oleju 1 szkl cukru 2 łyżki soli do przetworów 1 łyżeczka pieprzu mielonego Warzywa umyć, obrać a paprykę
Smakołyki AsiPrzełożyłam na talerz, dodałam jajko w koszulce i plastry wędzonego łososia, oprószyłam solą i pieprzem. Wyszły przepyszne i chrupiące. Tak zblanszowane szparagi można owinąć wilgotnym ręcznikiem i przechowywać w lodówce kilka dni. Można je dodać do sałatek, bulionu, past, pizzy... Co kto lubi. Tym razem jednak całe przeznaczyłam do zjedzenia od razu :) Inne szparagowe propozycje znajdują się TUTAJ
Jemy PijemyBardzo prosta i pyszna, chrupiąca mieszanka sałat, polana słodko-ostrym dressingiem. Słodyczy daje nam miód, a ostrości – musztarda Dijon. Zniknęła ze stołu w mgnieniu oka
Moja Delicjajaką robię zwykle do kiszonych ogórków. Rzodkiewki po paru dniach zrobiły się całe różowe, spodziewałam się, że będą bardziej chrupiące, ale być może to kwestia gatunku rzodkiewek jakich używamy. Są świetne do podgryzania i jako dodatek do sałatek i kanapek. Polecam!składniki (na 1 słoik)pęczek rzodkiewek3 duże ząbki czosnku mały pęczek koperku lub koperkawałek chrzanuparę ziarenek pieprzusól
Stare Gary